Skocz do zawartości
IGNORED

LG jako pierwsza firma Oled prezentuje model 8K. Czyli nadchodzi 8K nowa era w pełnej rozciągłości.

locoloco

Rekomendowane odpowiedzi

"I wouldn’t hold your breath waiting for 8K content to be broadcast in most other places in the world anytime soon. In the US, for example, the whole broadcasting infrastructure isn’t set up for 8K, and streaming services such as Netflix are solely focused on 4K at this point in time."

top kek :)

Tak też napiszę w 2021 roku w kontekście Twoich dywagacji o grach w 8K

rozumiesz, co znaczy "no plans"?

"No plans" w Japoni, "no plans" w USA.

Za to pewnie są "plans" w Rosji i Brazylii xD

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Mnie smuci co innego, to że ci co nie potrafią uzasadnić wyższości w kwestii rozdzielczości (4 a 8K, 55 cali) staną się ofiarami marketingu.

Zostaną zmieleni w jego trybikach nie doczekawszy pełnowartościowego UHD 8K będą mamieni kolejnymi rewelacjami, choćby pod tytułem 16K z extra HDR. :))

I to jest ZASADNY ZARZUT, że nie każdy będzie miał realne zysk z 8K w przypadku małych matryc, bardzo małych.

Co do 55" byłbym jeszcze spokojny. Natomiast poniżej tego... może to być nie aż tak znaczące (rozdzielczość).

Ale nie rozbijajmy 8K jedynie w temacie samej rozdzielczości, bo za tym pójdą inne, realne poprawy jakości obrazu.

Czas i nowe technologie dają odpowiedź, nie nasze dywagacje.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Fizyczne nośniki nie istnieją i nie ma żadnych planów wprowadzenia.

Nieprawda. Są plany. Pracuje się nad dwoma rozwiązaniami:

HVD (Holographic Versatile Disc) – wielofunkcyjny dysk holograficzny; pojemność 3,9 TB;

- PCD (Protein-Coated Disc) – dysk z warstwami białkowymi; pojemność 50 TB.

Mnie smuci co innego, to że ci co nie potrafią uzasadnić wyższości w kwestii rozdzielczości (4 a 8K, 55 cali) staną się ofiarami marketingu.

Zostaną zmieleni w jego trybikach nie doczekawszy pełnowartościowego UHD 8K będą mamieni kolejnymi rewelacjami, choćby pod tytułem 16K z extra HDR. :))

O mnie się proszę nie martwić. Moja kasa, moja decyzja.

HVD (Holographic Versatile Disc) – wielofunkcyjny dysk holograficzny; pojemność 3,9 TB;

- PCD (Protein-Coated Disc) – dysk z warstwami białkowymi; pojemność 50 TB.

Kiedy premiera na rynku?

czy jest jakaś granica śmieszności, której nie przekroczysz

Ostatnie wzmianki o HVD pochodzą z 2008 roku...

PCD jest "Still the concept at the theoretical stage"

Ale na 2021 się wyrobią, spokojnie :)

"I wouldn’t hold your breath waiting for 8K content to be broadcast in most other places in the world anytime soon. In the US, for example, the whole broadcasting infrastructure isn’t set up for 8K, and streaming services such as Netflix are solely focused on 4K at this point in time."

top kek :)

rozumiesz, co znaczy "no plans"?

"No plans" w japoni, "no plans" w USA.

2018 rok.

W 2016 kiedy wchodził Netflix w PL treści 4K też było jak na lekarstw, a i Netflix nie kwapił się do tego, by coś bardzo gwałtownie zmieniać.

W 2016 Netflix oferował w 4K jedynie Marco Polo i Daredevil.

Dziś chyba nawet jakies animacje lataja w Netflixie w 4K.

Czy rozumiesz pojęcie "jutro"? Na razie udowadniałeś na przykładzie garnków, że 8K nie ma sensu. Że nie widac itd.

Kiedy świat pokazuje, że to WIDAĆ i tak wyglądac będzie świat "JUTRA", Ty wyszukujesz kto jeszcze nie decyduje sie na 8K w codzienności.

My dyskutujemy o tym, że 4K odejdzie, a 8K jest wyborem świata. Świata jutra.

I to na tyle.

Kiedy premiera na rynku?

czy jest jakaś granica śmieszności, której nie przekroczysz

Ostatnie wzmianki o HVD pochodzą z 2008 roku...

I znów to samo. Weź człowieku Sympatyczny rusz literki i wybierz się na jakis sensowny event.

Jak nie masz jak - z przyjemnością zapraszam ze sobą do np. Berlina.

Na razie to nic nie ma sensu i wszystko jest do niczego, a każdy kolejny krok jest jak garnki z prezentacji.

Skoro 8K nie jest dla Ciebie - po co bijesz pianę w temacie i domagasz sie dat premier?

Po co to komuś, kto nie widział, nie widzi i nie zobaczy - bo uważa, że to jest to samo?

Wszyscy inżynierowie wielkich korporacji technologicznych to naciagacze i oszuści - to już wiemy od Ciebie.

Wszystko to ściema i nic nie znacząca bzdura - to też wiemy.

To się nie sprawdzi i nie ma racji bytu - wiemy od ciebie i tą rewelację.

Więc wybacz - co jeszcze możesz chcieć wiedzieć w tym temacie?

To tak, jakbym nam forum Ferrari wszedł i narzekał, że nie wykorzystam mocy silnika bo mieszkam w Koziej Woli - więc zakup tego auta jest bez sensu. No i za dużo spala.

A na dzień dobry - udowadniałbym wszem i wobec, że to się nie ma prawa sprzedać - a jak już, kupuja naiwni jak garnki z prezentacji.

w koncu świat z perspektywy starej "bejcy' też jest fajny i to ma sens!

Dyskusja na poziomie przedszkola. Szkoda czasu.

Kiedy premiera na rynku?

Na tym (zaproponowanym przez Ciebie) poziomie chamstwa dyskutować nie będziemy. Nie wiem kiedy premiera na rynku. Podważyłem tylko Twój argument że w ogóle się o nośnikach nie mówi, ani nad nimi nie pracuje. Bo to nieprawda.

Co do 55" byłbym jeszcze spokojny.

Spokojnie ja też bym chciał mieć obraz 8K na takim tv....zastosowałbym go jako monitor do komputera.

Walory rozdzielczości jaką niesie 8K wtedy w pełni bym docenił, siedział przecież tuż przed nim....z możliwością wsadzenia nosa w ekran włącznie....i nawet wtedy żadnych pikseli bym nie dostrzegł.....o to chodzi??

W takim razie nie macie racji 8K musi zrobić miejsce i to szybko 16K....wtedy podejdę jak najbliżej do takiego 150 cali i żadnych pikseli dostrzec nie będę w stanie....z 8K to może nie przejść. :))

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Podsumowując kolejny raz:

Telewizja - brak planów

Nośniki fizyczne - brak planów

Kina - 80% dominacja 2k, brak planów.

Internet - brak planów

Zapraszamy do brelina, będziemy tansmitować filmik za pomocą dedykowanej anteny satelitarnej :)

Na tym (zaproponowanym przez Ciebie) poziomie chamstwa dyskutować nie będziemy.

To chamstwo to zadawanie pytań, kiedy premiera na rynku?

nie rozbijajmy 8K jedynie w temacie samej rozdzielczości, bo za tym pójdą inne, realne poprawy jakości obrazu.

Czas i nowe technologie dają odpowiedź, nie nasze dywagacje.

A nie zwracałem uwagi że UHD 4K można też tak doskonalić....pisał tu w nocy jeden z użytkowników jak ostro (jeżeli chodzi o rozdzielczość) wygląda obraz 4K z bajerami typu HDR i 60 klatkami na sekundę na 120 calach.....a tu cisza, nikt tego nie dostrzegł.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

W takim razie nie macie racji 8K musi zrobić miejsce i to szybko 16K

Maju i to znowu jest nieprawda.

Wszyscy zainteresowani wprost przyznają, że 16K jeśli wejdzie (jes.i jest słowem mocno podkreslanym) to TYLKo do produktów najwyższej półki i to do bardzo dużych ekranów.

Spece wprost przyznają, że po 8K trzeba myślec nad zgoła innym technologiami przyszłości. Płaski ekran 16K nie będzie miał żadnego sensu w 90% przypadkach

To zresztą wypowiedz jednego z inzynierów obrazu odpowiedzialnego za wdrażanie HEVEC do telewizji w Japonii.

16K ma miec sens przy ogromnych telebimach i ekranach służących bardziej komercyjnie NIZ UZYTKOWO przez przecietnego Kowalskiego.

A nie zwracałem uwagi że UHD 4K można też tak doskonalić....pisał tu w nocy jeden z użytkowników jak ostro (jeżeli chodzi o rozdzielczość) wygląda obraz 4K z bajerami typu HDR i 60 klatkami na sekundę na 120 calach.....a tu cisza, nikt tego nie dostrzegł.

J to dostrzegłem.Pisałem o beznadziejnej treści 4k jaka jestesmy raczeni na dziś.

Ale 4k juz nie ma być tym "czymś" to ma byc własnie realizowane w 8K

Taka rzeczywistość Kolego.

Telewizja - brak planów

Internet - brak planów

Zapraszamy do brelina, będziemy tansmitować filmik za pomocą dedykowanej anteny satelitarnej :)

Brak planów telewizji? Wobec ogromu informacji na ten temat jaki został tu przedstawiony? Wobec mnogości dokonań już na dzień dzisiejszy?

Brak planów nośników? Wobec informacji że prace nad PCD trwają?

Z kinami i Internetem również nieprawda, co zostało udowodnione.

I jeszcze jedno: zwrot "nie rżnij głupa" nie jest (Twoim zdaniem) atakiem personalnym, ale porównanie do żabek - jak najbardziej tak, na dodatek obraźliwym.

Czy jest ma Forum lekarz? Polemika dla polemiki i aroganckie prowokowanie za wszelką cenę pyskówki.

To chamstwo to zadawanie pytań, kiedy premiera na rynku?

nie rżnij głupa

Telewizja - brak planów

Internet - brak planów

Kłamstwa Waść prawisz.

Telewizja - ruszyła telweizja w 8K, transmisje mają byc rozszerzane o inne stacje w najbliższych latach, transmisje z wydarzeń sportowych są faktem zapowiedzianym. Więc kłamiesz.

Nosniki - w trakcie pracy nad nimi, ale bez ukierunkowania na komercyjny produkt z powodu tego, że jak nie zauważasz - INTERNET TEZ JEST NOSNIKIEM INFORMACJI, a. to jest nosnik jutra! więc znowu kłamiesz. bo nosnik jutra w postaci sieci ma być co najmniej obiecujący w postaci mn. 5G oraz rozbudoway sieci o CAT8

Kina - kolejne bzdury. Red, Alexa, Sony czy Panasonic poinformowały, że zwiększają tempo prac nad wdrożeniem technologii 8K w matrycach w swoich kamer dla kinematografii. Więc znów mijasz się z prawdą odnośnie kina jutra.

Internet...toz takiej głupoty aż żal w szerszym zakresie komentować! Tak - internet staje w miejscu od dziś!

Brak planów telewizji? Wobec ogromu informacji na ten temat jaki został tu przedstawiony? Wobec mnogości dokonań już na dzień dzisiejszy?

Dokonania są takie, że nie ma nawet żadnych planów nadawania w 8k dla jakiegokolwiek szerszego grona odbiorców, poza wyposażonymi w dedykowane odbiorniki satelitarne kosztujące tysiące dolarów..

Brak planów nośników? Wobec informacji że prace nad PCD trwają?

Trwają i są w fazie teoretycznej, rozumiesz co to znaczy?

Z kinami i Internetem również nieprawda, co zostało udowodnione.

Co z kinami zostało udowodnione i gdzie?

Co zostało udowodnione z internetem?

To, że za 5 lat będzie 5g nie zmienia faktu, że obecnie nikt nie ma żadnych planów przejścia powyżej 4k.

NAWET NIE MA PLANÓW.

Wszyscy inżynierowie wielkich korporacji technologicznych to naciagacze i oszuści

Może nie oszuści i naciągacze, ale biorą udział w marketingowym wyścigu, który wobec baku źródeł jest trochę bez sensu jeżeli chodzi o zastosowania rynkowe. Robi ten wyścig tylko wodę z mózgu osobom podatnym na nowinki w celu wydrenowania im portfeli. To tak jak z telefonami komórkowymi wśród młodzieży.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Kłamstwa Waść prawisz.

Cytuję co prasa podaje, takie życie, wychodzi, że to ty kłamiesz :)

Polemika dla polemiki

Bo o to w tym chodzi. Niektórym cięzko zrozumieć, że ich przekonania zostały zmasakrowane z rzeczywistością dnia codziennego.

więc piszą bzdury do końca, udając "moje jest najmojsze" i do końca prą w swoje bzdury.

Uważam Bobcat, że przepychanki nie mają sensu. Gośc siedzi przed monitorem, w zyciu nie widział technologii o której prawi morały i oczekuje jednoczęsnie by mu udowodnić, że jutro jest już dziś.

To jest może i komiczne... ale też i żenujące.

To, że za 5 lat będzie 5g

I znów kłamiesz - w 2020 roku, bo tego wymagają mn. dyrektywy obejmujace zajmowanie pasm na których ma pracowac 5G.

Po co zakłamujesz rzeczywistość? Zresztą pisalismy o tym, że 8K to nie jest DZIŚ tylko świat JUTRA.

A Ty perspektywę świata jutra wciskasz jakoby DZIŚ ktoś kazał kupowac sprzęt do technologii 8K.

Mataczysz - nic więcej. Rozmijasz się z prawdą wiele razy. Rozumiemy - 8K nie jest w Twoim zainteresowaniu OK! Ale skoro tak - po co toczysz pianę i bijesz sie o śweiat jutra, skoro to niue jest dla Ciebie?

Czy ktos wymusza na Tobie kupno czegokolwiek już dziś? Czy piszemy, że świat przechodzi i w efekcie przejdzie na 8K, a 4K jest już poza światem przyszłości.

Nie lubisz audiofilii, więc świat audiofilski jest do d. Nie uznajesz "jutra" w 8K - więc to nie ma sensu.

Ferrari też jest do d. więc wejdz do salonu i rozgłaszaj kupującym, że są naiwni.

Nie dostrzegasz tej żenady? Świat po prostu idzie do przodu, czy tego chcesz - czy nie.

4K było wow kilka lat temu. Dziś nie stanowi niczego wielkiego. Jedynie razi kiedy pooglądasz coś w 4K i przesiadasz się na pseudo HD.

Więc ludzie chca więcej, chcieli więcej i będą chcieli więcej. Bo taki jest świat - tacy sa ludzie.

Masz inny punkt widzenia - nikt Ci nie każe wyczekiwac pierwszego cżłowieka na Marsie (bo i po co), po co fascynowac sie nowymi technologiami (skoro stare sa nadal super).

Po co w ogóle korzystac z życia? Zapomniałem - to wszystko jedynie ściema i okradanie jak na pokazach garnków.

Jechałeś w zyciu "F-ką"? Bo ja tak, i wiem jedno - wolałbym bardziej niepraktyczne AMG GT-C bo mi bardziej podchodzi w temacie środka. Ale nie krytykuję ludzi, którzy sda zakochani w tych wózkach.

I nie pisze im, że są durniami, bo w Poslce jest mało autostrad, a i tak na nich jest ograniczenie prędkości.

To sobie pójdziemy wszyscy wariaci na tor w Łodzi i tam poszalejemy - bo po to jest życie!

Telewizja - ruszyła telweizja w 8K, transmisje mają byc rozszerzane o inne stacje w najbliższych latach, transmisje z wydarzeń sportowych są faktem zapowiedzianym. Więc kłamiesz.

Tylko testy, żadnych planów wejścia na jakikolwiek "rynek". W japonii dominuje standard 2k :)

Kina - kolejne bzdury. Red, Alexa, Sony czy Panasonic poinformowały, że zwiększają tempo prac nad wdrożeniem technologii 8K w matrycach w swoich kamer dla kinematografii.

ja o salach kinowych, ty o kamerach, czytać nie umiesz?

A w internecie brak planów :)

Zapytaj kiedy YT zacznie streemować nieskompresowany FHD :)

Mataczysz - nic więcej.

Nie, ty zwyczajnie kłamiesz. Ja o źródłach, a ty wiecznie o potencjale nadawczym przez satelity na dedykowane odbiorniki satelitarne. To nie jest śmieszne, to jest rozpaczliwe.

Po prostu słaby jest ten argument. Weź człowieku rusz ogon sprzed kanapy, pojedź na jakiś event na którym są pokazywane nowe technologie - w tym 8K.

Kilka stron temu pisałem boldem "co dzień patrzę w ekrany lepsze niż 8K..." itd

Widzę jednak, że Ty również patrzysz w takie ekrany:

Jak rozumiem mój iMac 5K też oferuje obraz, gdzie nie widac różnicy...

Otóż obok stoi MacBook Pro Retina i różnice WIDAĆ juz na pierwszy rzut - na korzyść iMac'a.

Problem w tym, że nie wiesz na co patrzysz.

iMac 5K ma gęstość pixeli 218ppi

MacBook Pro 15" retina ma gęstość pixeli 221ppi

Jak to możliwe, że tę różnicę widzisz na pierwszy rzut na korzyść Maka 5K, skoro nawet gęstość upakowania pikseli w iMaku 5K jest ociupinkę niższa???

Maju dnia 28.09.2018 - 13:04 napisał

"Mnie smuci co innego, to że ci co nie potrafią uzasadnić wyższości w kwestii rozdzielczości (4 a 8K, 55 cali) staną się ofiarami marketingu.

Zostaną zmieleni w jego trybikach nie doczekawszy pełnowartościowego UHD 8K będą mamieni kolejnymi rewelacjami, choćby pod tytułem 16K z extra HDR. :))"

O mnie się proszę nie martwić. Moja kasa, moja decyzja.

Jasne, nie dziw się moja troską, jeszcze nie tak dawno pisałeś że nie stać Ciebie na wydawanie kasy na przejściówkę....zanim 8K okrzepnie pojawi się następca.....stać Ciebie na przejściówkę 8K?? :))

Maju dnia 28.09.2018 - 13:26 napisał

A nie zwracałem uwagi że UHD 4K można też tak doskonalić....pisał tu w nocy jeden z użytkowników jak ostro (jeżeli chodzi o rozdzielczość) wygląda obraz 4K z bajerami typu HDR i 60 klatkami na sekundę na 120 calach.....a tu cisza, nikt tego nie dostrzegł."

J to dostrzegłem.Pisałem o beznadziejnej treści 4k jaka jestesmy raczeni na dziś.

Ten użytkownik był więcej niż zadowolony z jakości 4K.....

Ostatnio miałem przyjemność oglądać film 4K UHD HDR w 60klatkach z projektora w natywnym 4k obsługującego 60klatek tj.sony hw 870 na 120" ekranie w formacie kinowym. Film to Billy Lyns.

Powiem krótko tak ostrego i realistycznego obrazu jeszcze nie widziałem. Obraz zrobił niesamowite wrażenie. Jeśli ktoś nie widział polecam aby choć na chwilę zobaczył a zupełnie zmieni zdanie o dużym ekranie i projektorze. Technologia idzie do przodu i to widać. Tak jak kiedyś poszedłem pierwszy raz na pokaz filmów w 4k kilka lat temu nie zrobiło na mnie żadnego wrażenia. Zastanawiałem się o co tyle zachodu jeśli nie widać prawie żadnej różnicy i to na ekranie 120''.

Teraz dodano HDR i 60 klatek a obraz robi wrażenie tzw.efekt WOW.

Tak jak rozdzielczość nie robiła prawie żadnej różnicy to dokładając tylko HDR odczuwamy kolosalna różnice. Po wyłączeniu HDR mamy wrażenie jakby nam obraz wyprali z koloru i to od razu widać nie trzeba się zastanawiać czy wpatrywać.:-)

Czytam zdaje się ze zrozumieniem, staram się i rozumiem przez to że między HD a 4K w kwestii rozdzielczości wielkiego postępu @Bipo nie zauważył ale po dodaniu innych "bajerów" obraz wiele zyskał....co zyska jak dodamy TYLKO lepszą rozdzielczość 8K??

Po co pytam jak na żadne z tych trudnych wiać pytań nie dostałem dzisiaj żadnej konkretnej odpowiedzi????

A spisaliśmy już tu dzisiaj trzy strony.....do żadnych porozumień nie dochodząc, na darmo?

Smutne to.

Bo o to w tym chodzi. Niektórym cięzko zrozumieć, że ich przekonania zostały zmasakrowane z rzeczywistością dnia codziennego.

więc piszą bzdury do końca, udając "moje jest najmojsze" i do końca prą w swoje bzdury.

Uważam Bobcat, że przepychanki nie mają sensu. Gośc siedzi przed monitorem, w zyciu nie widział technologii o której prawi morały i oczekuje jednoczęsnie by mu udowodnić, że jutro jest już dziś.

To jest może i komiczne... ale też i żenujące.

Sceptykom nigdy w historii nie udało się zahamować postępu technicznego. Choć czasem bardzo się starali.

Cytuję co prasa podaje

Rozszerz krąg zainteresowań, rusz w świat - poznasz ludzi, poglądy i zobaczysz, że nie wszystko jest takie, jak sobie to ubzdurasz.

W sumie po co wielkie drapacze chmur w postaci jednego wielkiego telebimu... ile to zużywa prądu?!

Po co komu "jutro" skoro dziś też jest fajnie.

I nie jest to obraza, ale takie jak Twoje opinie to klasyczny przykład tego kraju i ludzi tutaj zyjących - za drogo, bez sensu, szkoda czasu, szkoda kasy, nie widac, nie słychac i wogóle świat jest do d.

Hello - świat to nie tylko Polska! Uwierz mi pomimo tego, że nie dostrzega się tego z perspektywy mieszkańca tego kraju - Polska jest naprawdę mało znaczącym krajem gdzieś na swego rodzaju peryferiach świata.

A dostrzegłbyś ten fakt, gdybys raz w zuyciu odłozył "prasę" i ruszył na kilka miesięcy w świat.

A dyskusja z kimś, kto czerpie wiedzę z "prasy" na temat świata - dla mnie skończyła się w tym momencie.

To tak Polacy myślą, że mają lepsze życie niz Chińczycy :)

Przeciętny Polak nie widział tego, czego doświadcza Chińczyk w swej codzienności w rozumieniu technologii jutra.

Więc o czym kowa? O wiedzy z "prasówek"? To bardzo proszę:

Od 2020 roku największa ilość odbiorników 8K ma trafic na rynek Chiński. Zdecydowana większość ma obejmowac modele z matrycami 65"

Tylko testy, żadnych planów wejścia na jakikolwiek "rynek". W japonii dominuje standard 2k :)

ja o salach kinowych, ty o kamerach, czytać nie umiesz?

A w internecie brak planów :)

Zapytaj kiedy YT zacznie streemować nieskompresowany FHD :)

Nie, ty zwyczajnie kłamiesz. Ja o źródłach, a ty wiecznie o potencjale nadawczym przez satelity na dedykowane odbiorniki satelitarne. To nie jest śmieszne, to jest rozpaczliwe.

I znów odszczekiwanie się w miejsce merytorycznych kontrargumentów. Jak długo Moderacja zamierza tolerować taką formę "dyskusji"?

Od 2020 roku największa ilość odbiorników 8K ma trafic na rynek Chiński. Zdecydowana większość ma obejmowac modele z matrycami 65"

Ja o źródłach, ty o odbiornikach. Że są niepotrzebne i forsowane na siłę, to już wiemy.

Pisałem też o źródłach prasowych i oczywiście były to źródła zagraniczne. Ale oczywiście one są niewiarygodne, tylko ty jesteś wiarygodny. A jaki bywały. Te pismaki z zachodu to pewnie nigdzie nie bywają.

Jak to możliwe, że tę różnicę widzisz na pierwszy rzut na korzyść Maka 5K,

Wiesz co oznacza jasność dla danej matrycy? I nie, nie chodzi o suwak rozjaśniania matrycy.

Na "maczkach" pracuję od połowy lat 90 (jeszcze za czasów kiedy dzieci ery iZabawek nie chodziły po tym świecie).

I przerobiłem każdy prodkutk Apple - więc wybacz, wiem co widze siedząc obok kilku maszyn Apple dzień w dzień.

Jasne, nie dziw się moja troską, jeszcze nie tak dawno pisałeś że nie stać Ciebie na wydawanie kasy na przejściówkę....zanim 8K okrzepnie pojawi się następca.....stać Ciebie na przejściówkę 8K?? :))

Tak. Bo nie wyrzuciłem kasy w błoto na 4K. Daruj sobie tę udawaną troskę. Śmierdzi fałszem na kilometr.

I znów odszczekiwanie się w miejsce merytorycznych kontrargumentów.

Miałes konkretne argumenty o tym co nadaje NHK, jak się to odbiera i jakie w związku z tym są plany a dokładniej ich brak.

Masz coś merytorycznego do dodania? Bo mi się wydaje, że jeden tekst w internecie zweryfikował wszystkie twoje kłamstwa o NHK.

Że są niepotrzebne

Bo Ty tak tutaj prawisz? Tak, to juz wiemy.

Szkoda tylko, że świat widzi to inaczej uważając to za normalny, kolejny i potrzebny krok by uzyskac jeszcze lepszą jakość obrazu.

Dyskusja nie ma sensu. Nic człowiekowi nie jest potrzebne, zrzucajmy ciuchy i na drzewa...może kiedyś z nich ponownie zejdziemy.

Tak. Bo nie wyrzuciłem kasy w błoto na 4K.

Bo to był cyrk. Wpierw zwykłe 4K potem HDR, potem DV.

Sam zmieniłem 7 krotnie TV.

I nie uważam się z "leszcza" czy "naiwnego" typa.

Pierwsze "wow" przyszło z Ambilight'em i 4K matrycą.

Niestety szybko wymnienione na kolejne "wow", bo z hdr.

Teraz jasność matryc jakże istotna.

I kto komu zabroni?

Ja o źródłach, ty o odbiornikach. Że są niepotrzebne i forsowane na siłę, to już wiemy.

Po co odbiorniki skoro nie ma źródeł.

Po co źródła skoro nie ma odbiorników.

To szkoła myślenia, której hołdujesz. Ktoś musi przerwać to błędne koło. Pionierzy zgarną coś, co w teorii ekonomii nazywa się rentą z tytułu inowacji.

Wiesz co oznacza jasność dla danej matrycy?

Tyle, że jasność nie ma w tym temacie nic do rzeczy. Taką samą jasność bez problemu da się technicznie uzyskać nawet w SD.

co zyska jak dodamy TYLKO lepszą rozdzielczość 8K??

Czytasz ze zrozumieniem?! 8K to nie tylko rozdzielczość! Nikt o SAMEJ rozdzielczości nie dyskutuje!

Było to już wyajśnione mn. na podstawie wyjaśnienia czemu mogą służyć 4 krotnie bardziej upchane piksele na mtrtycy oraz w kontekscie łacza HDMI 2.1 i co przesyła te łącze.

Ograniczasz temat do bzdurnej rozdzielczości.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.