Skocz do zawartości
IGNORED

kabel coaxial S/PDIF

piotrek7

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar skonstruować sobie kabel "cyfrowy". Podstawą będzie Furutech lub Neotech. Oba ekranowane (plecionka miedziana}. To, nad czym się zastanawiam - wykorzystanie ekranu przy konstrukcji kabla. Szkoły są różne. Od przylutowywania ekranu do obu wtyków, jednostronnie lutowane oraz całkowite odizolowanie wtyku od ekranu. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?

https://www.audiostereo.pl/topic/140677-kabel-coaxial-spdif/

Mam zamiar skonstruować sobie kabel "cyfrowy". Podstawą będzie Furutech lub Neotech. Oba ekranowane (plecionka miedziana}. To, nad czym się zastanawiam - wykorzystanie ekranu przy konstrukcji kabla. Szkoły są różne. Od przylutowywania ekranu do obu wtyków, jednostronnie lutowane oraz całkowite odizolowanie wtyku od ekranu. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?

Abstrahując od sceny, planktonu i czerni wyjście spdif powinno być transformatorowe z pływającą masą, więc kabel z przerwanym ekranem po prostu nie zadziała.

nagrywamy.com

Jeśli zrobisz sobie odpowiedni nadajnik linii po stronie nadawczej, to nawet szprycha rowerowa czy mokre sznurówki od butów będą świetnym interkonektem.

:)

Czasami warto się zastanowić nie tylko nad tym, CZYM przesyłać, ale również warto się zastanowić nad tym, CO przesyłać.

Ja tam lubię przesyłać coś w miarę prostokątnego.

A tymczasem różnie z tym bywa.

kabel z przerwanym ekranem po prostu nie zadziała.

Gdzieś czytałem o "ekranie teleskopowym" tj. lutowanym jednostronnie do wtyku. Przylutowany od strony źródła. O ile wcześniej trochę eksperymentowałem z interkonektami analogowymi i to nawet z niezłym skutkiem, o tyle coax to dla mnie nowość. Stąd pytanie

Standard SPDIF przewiduje zastosowanie przewodu o impedancji 75ohm

Zdecydowanie najlepsze do tego celu będą profesjonalne kable Video (nie mylić z koncentrykiem do anteny sat)

Dziwi co prawda złącze RCA zamiast BNC no ale standard to standard trzeba z tym żyć :)

Gdzieś czytałem o "ekranie teleskopowym" tj. lutowanym jednostronnie do wtyku. Przylutowany od strony źródła. O ile wcześniej trochę eksperymentowałem z interkonektami analogowymi i to nawet z niezłym skutkiem, o tyle coax to dla mnie nowość. Stąd pytanie

Ekran teleskopowy to klasyka, ale w połączeniach analogowych z połączoną masą. W połączeniach spdif masa musi być przesyłana kablem, bo inaczej nie jest połączona, to znaczy nie powinna teoretycznie. W dodatku powinna być w miarę zachowana impedancja falowa, a odłączenie masy z jednej strony nie bardzo do tego pasuje. Niestety, często producenci oszczędzają na badziewnym transformatorku i w takich sytuacjach połączenie czegokolwiek po spdif i jednoczesne połączenie mas skutkuje problemami. Czy bnc czy cinch w tej sytuacji ma minimalne znaczenie.

Jeżeli kabel spdif z odciętą masą działa, to coś jest mocno nie tak ze źródłem ;)

nagrywamy.com

Jeżeli kabel spdif z odciętą masą działa, to coś jest mocno nie tak ze źródłem ;)

Jak nie ma trafa (bo w tanich sprzętach nie ma) i istnieje inne połączenie mas np poprzez inne kable sygnałowe to zadziała. No i masa może się zapinać po przewodzie ochronnym w kablu zasilającym. Swoją drogą by uniknąć tego typu problemów wymyślono TOSLINK No ale niektórzy twierdzą że kiepsko brzmi :)

Jak nie ma trafa (bo w tanich sprzętach nie ma) i istnieje inne połączenie mas np poprzez inne kable sygnałowe to zadziała. No i masa może się zapinać po przewodzie ochronnym w kablu zasilającym. Swoją drogą by uniknąć tego typu problemów wymyślono TOSLINK No ale niektórzy twierdzą że kiepsko brzmi :)

W niektórych droższych też nie ma, ale to nie znaczy, że to jest OK, tylko właśnie "mocno nie tak".

nagrywamy.com

wymyślono TOSLINK No ale niektórzy twierdzą że kiepsko brzmi :)

Też spotkałem się z takimi opiniami. Osobiście się z nimi kategorycznie nie zgadzam.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

A czy "różne" kable TOSLINK potrafią zmieniać brzmienie? pytam z ciekawości bo nigdy nie było mi dane porównywać, coax potrafi zmienić więc może skąd ta opinia.

Oczywiście. Tylko z spdif elektrycznym jest łatwiej, bo przecież wiadomo, że w srebrze prąd płynie szybciej, więc srebrne kable mają więcej góry, tak analogowe jak cyfrowe. Ze światłowodem tych akurat analogii nie ma, bo zasadniczo nie plastik czy szkło przewodzi prądu, ale inne analogie są oczywiste - matowy światłowód ma oczywiście ciemniejsze brzmienie, a przeźroczysty :zdejmuje koc" z kolumn. Przeszlifowanie czoła światłowodu zmienia brzmienie, nie można go ciąć ucinaczkami. Proste.

nagrywamy.com

Czyli kablem coax możemy zmienić więcej cech w brzmieniu.

Nie wszyscy możemy, tylko niektórzy z hobbystów, ci którzy wierzą że dwa identyczne w porównaniu pliki odtwarzane przez jeden system mogą brzmieć inaczej z powodu tego że jeden został do nas dostarczony bezpośrednio z płyty a drugi np. via satelita albo z Tidala.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Czyli kablem coax możemy zmienić więcej cech w brzmieniu.

Wystarczy mocno uwierzyć. Im mocniej będziesz wierzył, tym mocniej będziesz słyszał zmiany- wszak wiara góry przenosi...

Wystarczy mocno uwierzyć. Im mocniej będziesz wierzył, tym mocniej będziesz słyszał zmiany- wszak wiara góry przenosi...

To słyszenie związane z silną wiarą można chyba uzasadnić medycznie reakcjami chemicznymi zachodzącymi w naszych organizmach. Człowiek zakochany też odbiera lepiej bodźce zewnętrzne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.