Skocz do zawartości
IGNORED

Słyszalność różnicy między TIDAL HiFi a Spotify Premium

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, rochu napisał:

Jeżeli było, to przepraszam.

Czegoś tu nie rozumiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrzut z aplikacji Linna, zasilanej Spotify Connect.

Spotify nadal jest stratny, czy coś się zmieniło w tym zakresie a ja przespałem?

1.4Mbs wszystko wyjaśnia, musieli przeszli na bezstratne o czym się trąbiło od roku. Niby miał być osobny, droższy plan Premium na tą jakość ale może jednak będzie dla każdego.

Ukryta Zawartość

Witam, ale z tego zrzutu wynika, że to PCM. Podobno FLAC brzmi lepiej? Porównywaliście FLAC i PCM? 

1 godzinę temu, don111 napisał:

1.4Mbs wszystko wyjaśnia, musieli przeszli na bezstratne o czym się trąbiło od roku. Niby miał być osobny, droższy plan Premium na tą jakość ale może jednak będzie dla każdego.

To co teraz zrobi "konkurencja" ? Raczej pozostanie w niszy. Przy tej cenie i planie rodzinnym Spotify połknie lub zmiecie resztę.

Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Spotify Premium gra na pewno mniej technicznie od Tidala  tak że osoby lubiące cykanie nie będą zadowolone. W dopieszczonym systemie jest na prawdę fajnie. Czy gra najlepiej to nie wiem serwis na Q podobno rządzi? ale ma mało pozycji dla osób lubiących słuchać bardzo różną muzykę

Coś jednak w systemie też trzeba porobić...

To jest jak z robieniem kawy, jednemu wyjdzie fajna kawula a innemu siki...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

38 minut temu, marian.ch napisał:

To co teraz zrobi "konkurencja" ? Raczej pozostanie w niszy. Przy tej cenie i planie rodzinnym Spotify połknie lub zmiecie resztę.

Jest Apple Music w cenie 19,99 zł.

Ma bogatszą bibliotekę niż Spotify, więcej subskrybentów na świecie, od dłuższego czasu jest lossless i w sporej części także hi-res. Apple w tamtym roku połknęła holenderski serwis Primephonic, do tej pory najlepszy serwis streamujący muzykę klasyczną.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Tak u mnie słychać Spotify

Proponuję przeczytać jak to zostało nagrane

12 godzin temu, rochu napisał:

Jest Apple Music w cenie 19,99 zł.

Ma bogatszą bibliotekę niż Spotify, więcej subskrybentów na świecie, od dłuższego czasu jest lossless i w sporej części także hi-res. Apple w tamtym roku połknęła holenderski serwis Primephonic, do tej pory najlepszy serwis streamujący muzykę klasyczną.

Zainteresowałem się Apple Music. Fajnie to wygląda, ale jak przesłać muzykę do zestawu audio. Nie widzę tam funkcji "wybierz urządzenie" jak jest np. w Spotify. Co jeszcze jest potrzebne, żeby obsługiwać aplikację Apple Music telefonem a słuchać na zestawie ?

38 minut temu, marian.ch napisał:

Zainteresowałem się Apple Music. Fajnie to wygląda, ale jak przesłać muzykę do zestawu audio. Nie widzę tam funkcji "wybierz urządzenie" jak jest np. w Spotify. Co jeszcze jest potrzebne, żeby obsługiwać aplikację Apple Music telefonem a słuchać na zestawie ?

Nie wiem jak w przypadku innych urządzeń, u mnie Linn DS w iTunes (na PC) od razu po zainstalowaniu programu jest widoczny jako odbiornik strumienia. Żadnych ustawień nie musiałem wprowadzać.

Wiem, że Sonos i Roku są kompatybilne z airplay. Jest nawet wtyczka airplay na Daphile, Volumio też ma obsługę tego protokołu.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Hej Panowie tą wyższą niby jakość na spotify obserwuje od dłuższego czasu ale to chyba błąd w wyświetlaniu tego próbkowania ze spotify, myślę tak dla tego że po pierwsze  nie słychać różnicy, a po drugie różnica ta u mnie wynika ze sposobu puszczenia dźwięku.

Jeżeli puszczę przez spotify connect wybierając w aplikacji odbiornik w tym przypadku volumio to mam 44,1 a jeżeli w voumio wybiorę utwór z spotify to wtedy mam 320, jeszcze jak było by odwrotnie to mógłbym wierzyć że faktycznie tak jest i spotify zakłada kaganiec na swoją aplikację, a aplikacje firm trzecich mają dostęp do pełnego strumienia ale tak nie jest .

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

volumio.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez catdragon
błąd

Też tak kombinowałem.Ale ciekawostką jest, ze u mnie wyświetla PCM 16/44.1 na dacu, nie tylko w Volumio.Tymniemniej myślę ze to jakiś bug.

Też spróbowałem Spotify premium. U mnie na luminie pokazał 320 kB.? Jakość dźwięku zdecydowanie słabsza od Tidal. Chyba trzeba jeszcze poczekać na tą lepszą jakość. 

12 godzin temu, rochu napisał:

Nie wiem jak w przypadku innych urządzeń, u mnie Linn DS w iTunes (na PC) od razu po zainstalowaniu programu jest widoczny jako odbiornik strumienia. Żadnych ustawień nie musiałem wprowadzać.

Wiem, że Sonos i Roku są kompatybilne z airplay. Jest nawet wtyczka airplay na Daphile, Volumio też ma obsługę tego protokołu.

AirPlay ogranicza jakość, max to chyba 48/24. Hi-res Losless w Apple Music wymaga DAC’a.

Za 19,99 zł/mies. jest też Amazon Music z Ultra HD czyli 192/24. Działa z AirPlay, ale też Chromecast i np. jest obsługiwany przez HEOS.

17 godzin temu, catdragon napisał:

pierwsze  nie słychać różnicy

Jakie nagranie płyty takie róznice ;)))

W sumie nie jest ważne, czy Spotify podniosło jakość czy nie.

Najważniejsze, że na wyświetlaczu widzę 44,1 kHz/16 bit, a nie jakieś nędzne 320 kbps i teraz absolutnie słyszę ogromną różnicę na plus 👍😉

Także wielki PLUS dla Spotify, za nieugiętą postawę mimo nacisków, sprzeciwu i wzywania do bojkotu serwisu ze strony części użytkowników, muzyków, mediów i różnych organizacji - za odcinek nr 1757 podcastera Joe Rogan'a. 

Nie jestem ani ZA, ani PRZECIW. 

Jestem za WOLNOŚCIĄ SŁOWA !!!🗽 

Rozumiem, że gdyby zaprosił do podcasta Adolfa Hitlera, a Spotify to zamieścił, też byłbyś za wolnością słowa?

Ciężko prowadzić wywiad z kupką popiołu ale może wywiad z obecnym prezydentem USA to byśmy się przynajmniej pośmieli

2 godziny temu, rochu napisał:

Rozumiem, że gdyby zaprosił do podcasta Adolfa Hitlera, a Spotify to zamieścił, też byłbyś za wolnością słowa?

Nie zaprosiliby go ale jakby przysłał im nagranie a oni to zamieścili to byłbym jak nabardziej na TAK. Nawet z ciekawości jak bym chciał to bym posłuchał jakie głupoty pie*doli. Wolny człowiek sam powinien decydować co chce oglądać czy słuchać, a nie aby mu narzucano czego nie może lub czego nie powinien. 

6 godzin temu, ASURA napisał:

Jakie nagranie płyty takie róznice ;)))

nie słychać na innych również 😉 więc  płyta nie ma znaczenia, ale na wszelki wypadek i dla świętego spokoju słucham 44.1

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez catdragon
34 minuty temu, przmor napisał:

Czyli słuchasz MP3 o częstotliwości próbkowania 44,1kHz i rozdzielczości 16 bitów.

Hej jeżeli to do mnie, to nie nie słucham, słucham Ogg Vorbis 320, a to co się wyświetla uważam za błąd, pisałem o tym wyżej. 

Pozdrawiam 

Nie jest to błąd tylko plik muzyczny ma parametry takie jak kodek, częstotliwość próbkowania, rozdzielczość bitowa i przyplywnosc. Może więc być MP3 44,1kHz, 16bit 320kbps jak i OGG czy FLAC (oczywiście FLAC będzie miał dużo więcej kbps). Jedne kodeki są stratne inne nie. To że wyświetla się 44,1 zamiast 320 o niczym nie świadczy.

23 minuty temu, przmor napisał:

To że wyświetla się 44,1 zamiast 320 o niczym nie świadczy

Dokładnie o to chodziło, bo nadal to nie jest Spotify hi-fi w tajemnicy testowane.

W volumio znają temat i chodzi  o to że jedna aplikacja wyświetla sobie parametr częstotliwości a druga wyświetla parametr szybkości w tym samym miejscu, stąd różnice które nie są różnicami.

Ps.ponoć to jest błąd we wtyczce obsługującej Spotify w volumio i został już zgłoszony twórcy wtyczki. 

Ps2. Cała reszta jest tak jak @przmorpiszesz, dzięki za sporostwanie. 

Pozdrawiam 

Tak czy inaczej, Qobuz jest nie do pobicia.

Ciekawym serwisem jest też Idagio.

Sprawdziłem u siebie jak wygląda spectrum streamu ze spotify w najwyższej jakości, z kilku różnych płyt losowe utwory - wygląda na to że to niestety nadal mp3, obcięte są ok 20khz (na flac  / cd - widać że nie obcina)

4 godziny temu, przmor napisał:

Czyli słuchasz MP3 o częstotliwości próbkowania 44,1kHz i rozdzielczości 16 bitów.

Mp3 jest formatem zmiennoprzecinkowym. 

nagrywamy.com

18 godzin temu, catdragon napisał:

nie słychać na innych również 😉 więc  płyta nie ma znaczenia, ale na wszelki wypadek i dla świętego spokoju słucham 44.1

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

Nagraj z swoich głośników, wrzuć na YT ja wrzucę to co u mnie wychodzi z głośników i obczaimy jak to jest z tym Tidalem i w którą stronę

Ukryta Zawartość

A propos Apple Music to można skorzystać z oferty 

Ukryta Zawartość

Na moim koncie dodało mi jeden miesiąc, bo z trzech darmowych skorzystałem wcześniej.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, ASURA napisał:

Nagraj z swoich głośników, wrzuć na YT

Hej ale co chcesz w ten sposób porównać ? Poza tym ja nic o Tidal nie pisałem i w dodatku nie mam wątpliwości że tidal hi-fi ma lepszą jakość niż spotfy premium ale w tym przypadku chodziło o spotify vs spotify.

Pozdrawiam  

1 minutę temu, catdragon napisał:

Hej ale co chcesz w ten sposób porównać ? Poza tym ja nic o Tidal nie pisałem i w dodatku nie mam wątpliwości że tidal hi-fi ma lepszą jakość niż spotfy premium ale w tym przypadku chodziło o spotify vs spotify.

Pozdrawiam  

Twojego u Ciebie Tidala z graniem Spotify u mnie. Twierdzisz że Tidal jest lepszy zaprezentuj go, ja zaprezentuję Spotify i osoby postronne będą miały jasność jak to faktycznie jest jak obu platformom da się fory 

Ja nie słucham pomiarów ja chcę w końcu usłyszeć MUZYKĘ 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi