Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

On 9/22/2021 at 10:25 PM, Grzegorz7 said:

Jest tak duża podaż ludzi, że marnotrawstwem byłoby traktować to jako temat tabu.

Najpewniej poddane odpowiedniej obróbce ciała zmarłych będą w postaci oczyszczonych białek wzbogacały dietę.

Same zalety; również minimalizowanie śladu węglowego...

Polecam "Dzień drogi do Meorii" Marka Oramusa. Tam ten ideał został wprowadzony w życie. Książka prorocza o tyle, że nam się wydawało że to przesadzony opis komuny, a tymczasem próbują nam to wprowadzać po raz kolejny.

W dniu 22.09.2021 o 22:25, Grzegorz7 napisał:

marnotrawstwem byłoby traktować to jako temat tabu

Przecież Herodot w "Dziejach" opisuje indyjskie plemię, które konsumowało ( am am) swoich rodziców po śmierci i byli śmiertelnie oburzeni, gdy Aleksander Wielki zapytał ich, co by powiedzieli na kremację? Krzyczeli, by przestał i nie bluźnił bogom!

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Krajowcy na Nowej Gwinei też spożywali swoich zmarłych razem z móżdżkiem i dorobili się zakaźnej choroby prionowej zwanej Kuru.

Tabu związane z kanibalizmem nie wzięło się z powietrza - ludom "uprawiającym" powodziło się gorzej, mimo że obiektywnie rzecz biorąc nie marnowali ileś białka przy okazji pochówku.

Dlatego też istnieje zależność, że mięso jest tym zdrowsze im dalsze pokrewieństwo ewolucyjne z jedzonym gatunkiem - ryba zdrowsza od kurczaka, a ten od świni czy krowy, które z kolei są lepsze od małpy. Przy dalszym pokrewieństwie jest mniej "kompatybilnych" wirusów.

Było już zresztą ileś przypadków, kiedy naukowcy obwieszczali bezpieczeństwo jakiegoś jedzenia, a potem okazywało się że nie mieli racji - np. vCJD w Anglii, gdzie złamano zresztą tabu nie-karmienia przeżuwaczy produktami zwierzęcymi.

PS. Choć i w powyższej zasadzie korelacji zdrowotności z pokrewieństwem są wyłomy - np. wirus wścieklizny jest blisko spokrewniony z patogenami atakującymi rośliny.

Podobnie z pasożytami zdolnymi zaatakować człowieka, a mającymi za żywiciela pośredniego np. ślimaka czy rybę. Takie pasożyty (np. funkcjonujące w obiegu ryba - foka) potrafią być wredne.

Edytowane przez misiomor
31 minut temu, misiomor napisał:

Dlatego też istnieje zależność, że mięso jest tym zdrowsze im dalsze pokrewieństwo ewolucyjne z jedzonym gatunkiem - ryba zdrowsza od kurczaka, a ten od świni czy krowy, które z kolei są lepsze od małpy. Przy dalszym pokrewieństwie jest mniej "kompatybilnych" wirusów.

To bardzo ciekawa ale w sumie arcysłuszna obserwacja.

Chyba dlatego komuchy chcą byśmy żarli robaki. Wszystko dla naszego zdrowia!.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Sylwini, mąż Sylwini i ich tort weselny. 🙂

xlarge

W dniu 20.03.2021 o 15:27, adams19 napisał:

Sztuczne mięso dla sztucznych ludzi - androidów ?

Sztucznego mięsa opór ale chętnych - ni ma! 🙂

xlarge

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

8 godzin temu, il Dottore napisał:

Sylwini, mąż Sylwini i ich tort weselny. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sztucznego mięsa opór ale chętnych - ni ma! 🙂

xlarge

Oczywiście, że rynek weryfikuje te głupoty ale należy pamiętać że te głupoty będą miały mega wsparcie od instytucji rządowych i pozarządowych jak zaczną na poważnie wchodzić do naszego życia siłą przymusu.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

  • 3 tygodnie później...

Faktycznie - można dostać raka.

Od jej wpisów...

?jwtsig=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

No tak. Od jedzenia sztucznego mięsa, nafaszerowanych chemią, czujących warzyw i owoców raka się z pewnością nie dostanie.

Tylko kamienie są bezpieczne do spożycia.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

Brak witaminy B12, jakiej w zasadzie nie ma w produktach niezwierzęcych, powoduje problemy z układem nerwowym. U tej Spurek to widać...  

Edytowane przez Grzegorz7
  • 1 miesiąc później...

?jwtsig=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

  • 2 tygodnie później...

fivvsfhwyae6dpr-1.jpg

Lidl nie chce, by Polacy jedli mięso. Mięso jest dla niemieckich panów.

Biedronka w odpowiedzi ogłosiła promocję na karkówkę! 🙂

Najśmieszniejsze jest to, że na Lidlu w Irlandii zamiast plakatów wzywających do jedzenia kapusty - wszędzie wielkie stejki i sugestywne zdjęcia patelni ze skwierczącą zawartością.

Ale Polakom nie wolno jeść mięsa.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kryśka umie w internety! 🙂

xlarge

FJD9C1hX0AoMKT7?format=jpg&name=small

Firma Beyond Meat, oferująca naiwnym spurkoidom tłuste, wyskoprzetworzone i krańcowo niezdrowe zamienniki mięsa, należy do Vanguard Group, Goldman Sachs i Blackrock. Nie dziwcie się więc, że media głównościekowe (będące w tych samych rękach) będą teraz ten shit intensywnie promować.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

  • 1 miesiąc później...

Zobaczyć znaczy uwierzyć. 🙂

?jwtsig=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A ja na to: tatar

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ps.

Ciekawe czy homovegetarianus miałby tyle sił by bronić swojego kraju?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

OK

1 godzinę temu, xajas napisał:

Prosze o fotograficzne dowody

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

OK

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fotki wstawię wieczorem.

A robię:

Stek wołowy z antrykotu. Inne części są wyraźnie gorsze; gumowate, twarde... Mówię tu o mięsie polskim. Różnie może się trafić. Sporadycznie da się kupić wołowinę np. argentyńską. Świetnie nadaje się na steki.

Samo mięso powinno być terminizowane. W marketach da się takie właśnie kupić. Jest nieco skruszałe.

Przed smażeniem, przynajmniej 1 godzinę, powinno być wyjęte z lodówki. Nie smażymy zimnego mięsa.

Minimum przypraw. W zasadzie tylko pieprz i sól. Dwie szkoły co do solenia; przed smażeniem i po smażeniu. Ja solę po smażeniu. 

Przed smażeniem lekko nacieram steki oliwą.

Patelnia solidna (z grubym dnem), mocno nagrzana. Kładziemy steki i smażymy po... czasy znajdziecie w Internecie; np. 4 min dla średniego wysmażenia. Tyle, że ten czas jest podany dla 1 cm grubości steków, czego już stronki internetowe nie podają. Przewracamy na drugą stronę i ponownie przez wskazany czas smażymy. 

W międzyczasie w piekarniku pieką się ziemniaki a la frytka w temperaturze 200C. 

I teraz, uwaga, po obsmażeniu steków wkładam je do piekarnika na około 5-10min. Bez tego są wciąż zbyt krwiste wewnątrz.

Wyciągam i rozkładam na talerze. Teraz dopiero solę, choć nie jest to konieczne. Warto położyć na steka łyżeczkę masła. 

Podajemy z pieczonym ziemniakiem, i ogórkiem kiszonym...

 

Nie przejmować się tłuszczem obecnym w surowych stekach. Wysmaża się i pozostałe kawałki są o dziwo zjadalne przez biesiadników...

Niby proste ale, gruby stek smaży się długo (np. po 8min) na każdej stronie. Zbyt ostra temperatura "spali" powierzchnię steka a środek nie dojdzie. Trzeba tu nabrać praktyki. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest po obsmażeniu wstawić do piekarnika i eksperymentalnie dobrać czas, kiedy stek nie jest krwisty a wciąż różowy w środku. Jeżeli steka nie będziemy nakłuwać, przyciskać to wciąż będzie sprężysty a nie gumowaty.

Wiele oczywiście zależy jak stek był wycinany z tuszy. Ale na to mamy średni wpływ.

Ogólnie polecam raz na jakiś czas. Najlepsze źródło żelaza (tzw. hemowe), witamin (np. B12 której nie znajdzie się w roślinach),... 

Polecam również steki z dziczyzny (jelenia). To zupełnie inne smaki...

Aha. A propos tego przekładania do piekarnika. Polecam patelnie ze zdejmowana rączką. W innym przypadku trzeba przełożyć do małej brytfanki. 

Biesiada skończyła się...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Muszę jednak przyznać, że produkt był tym razem wyjątkowo podły. Steki cienkie (1,5cm)...

1647112833696.thumb.jpg.cf9fb3d73a4041c5ab2d1aee03440c50.jpg

...  to tego pierwszy raz zdarzyło się, że przy smażeniu wyciekał syf z mięsa. Ewidentnie mięso naszczykiwane... Do tej pory kupowane w marketach było OK. Producent tego syfu to: Sokołów. Dziwne, bo dotąd było OK. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To są ćwiartki ziemniaków. Są również marchewki i seler oraz przyprawy, będące tajemnicą 😉, co najmniej pieprz i ew. sól. Przez właściwy dobór ziół można nie stosować soli.

Troszkę oliwy. 

Piekarnik 200C i 20-30 min (w zależności od grubości ziemniaczków).

Kroję wrzucam do dużej miski obsypuję przyprawami i "podrzucam" aby się wymieszały. Dolewam nieco oliwy i ponownie podrzucam. 

Podrzucam mieszając bo nie chce mi się paprać rąk... Poza tym dokładnie się to miesza.

To tyle. 

Ale uwaga.

Zajebiste ziemniaki pieczone a również frytki zrobicie, podgotowując wcześniej ziemniaki. Schłodzenie i następnie dalsza normalna obróbka cieplna. Co do długości podgotowania to trzeba wypróbować z konkretnymi gatunkami ziemniaka. Nie mogą się rozpaść. 

Tam w potrawie widać również upieczone pieczarki. Akurat były one duże, odmiany brązowej. Dają czadu wśród biesiadników. Tylko trzeba umieć je przyrządzić. Wbrew pozorom 30 min może być mało. Trzeba je posolić do wnętrza kapelusza. Najpierw leżą na kapeluszach. W połowie czasu przewracamy je do góry kapeluszami aby wyciekła woda i dalej pieczemy. Jak dojdzie się do wprawy i lekko jeszcze popieprzy to kradną show... 

Do tego kiszony ogórek.

Smacznego. 

Wbrew temu co napisałem cała potrawa jest szybka do zrobienia i naprawdę robi wrażenie. 

 

Hi,
tak, 1,5cm to zdecydowanie za cienkie. Trodno z tego cos soczystego zrobic.
Obojetnie czy Filet, Entrecote, Roastbeef, Steak (T-Bone/Tomahawk)..., nie biore nic ponizej „3 palcow“ (4-5cm), a przewaznie znacznie wiecej. Dzieki temu jest dobrze skaramelizowane na zewnatrz, ale ultrasoczyste/rozome w srodku,


Właściwie wycięty stek powinien mieć ze 4 cm.
 

4cm


Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_0031.thumb.jpg.13e1f7f0fe88049a11dc57c903b71196.jpg

IMG_0035.thumb.jpg.2ef3ea1178784fb4426f788746e82ec5.jpg

IMG_0036.thumb.jpg.353d3b1e123ba98bac9d5d8f50ed7327.jpg

IMG_0037.thumb.jpg.2ce432df9225ea4c3fa27d0b55f9d046.jpg

IMG_0038.thumb.jpg.03e1f448f41f0b2db66d4b3b05bd2402.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja lepsza polowa woli Filety, ja lubie Entrecote

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kazda stron max 1,5-2min

IMG_0045.thumb.jpg.aab287d097f282e818be72f4e41e40df.jpg

IMG_0046.thumb.jpg.08b5c06d4d4554f64bb7934554b0d957.jpg
 
IMG_0047.thumb.jpg.d39c193b6b11cc71726f08098301b484.jpgPotem maselko z tymiankiem, rozmarynem, sola i pieprzem
IMG_0044.thumb.jpg.ed545fb8c8a86e3d724295acd7d60004.jpgCalosc do piekarnika przy 80-90° az do osiagniecia 53-54°


IMG_0048.thumb.jpg.85bfd4401067f826a11609e1f8a2cf50.jpgIMG_0049.thumb.jpg.fbc4c269526c48a26c2290cf940aed2e.jpgGotowe

IMG_0050.thumb.jpg.a408f365013344b8a6fbca9a05d82d39.jpg

IMG_0051.thumb.jpg.2de8f3327d801be635ca0ff0b1e00aed.jpg

IMG_0053.thumb.jpg.475c389fd29b9c0e02c1b40349d01199.jpg

Jak robie Filet, a nie chce mi sie starowac Beafera, biore bardzo ciezka, zelazna patelenke, ktora mozna ekstremalnie ostro podgrzac (ponad 300°).

Bez tluszczu kazda strona max 1,5-2min.
Dopiero potem maselko, czosnek, rozmaryn, pieprz i calosc do piekarnika przy 80° do osiagniecia wewnetrznej temperatury.

Tutaj „troszke wiekszy“ Filet (prawdziwy meski rozmiar)


IMG_0054.jpg

 

IMG_0055.jpgIMG_0057.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.