Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem prawdziwe „porno“ na temat przygotowania stekow i podobnych

Wiekszosc sposobow polega na ostrym ale krotkim przysmazeniu stekow przy bardzo wysokiej temperaturze, po ktorym nastepuje dluzsza faza „wygrzewania“ przy niskiej temperaturze, w trakcie ktorej mieso „kruszeje“.

Dzisiaj ponownie wyprobowalem metode Sous Vide, ktora dziala dokladnie na opak. Czyli zaczynamy od dlugiego wygdrzewania w niskiej temperaturze, zakonczonego krotkim ostrym smarzeniem przy wysokiej temperaturze.

Ale po kolei.

To dlugie wygrzewanie odbywa sie w wodzie o odpowiedniej temperaturze. Ja lubie medium rare, czyli temperatura wewnetrzna miesa 53°C. Aby to osiagnac, podgrzewamy wode w garnku do 53°C i wsadzamy do niego steki zapakowane szczelnie w woreczek (np. zgrzewarka).

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja uzylem cienkie woreczki sniadaniowe, nie zgrzane, abym mogl wyprowadzic czujniki termometrow. Ale to tylko pierwszy raz, bo chcialem „rozgryzc“ i kontrolowac caly proces. Nastepnym razem juz nie potrzebuje tych termometrow.

IMG_1292.thumb.jpg.d9804e9f91acc1e27fffff94905aa4d1.jpg


Steki pozostaja w wodzie do osiagniecia wewnetrznej temperatury 53°C.

Czas wygrzewania az do osiagniecia tych 53°C zalezy od wielkosci/grubosci stekow. W moim przypadku przy grubosci ok. 4cm trwalo to ponad 70 minut.

Aby nikt nie narzekal, ze jem tylko mieso, zwracam uwage ze jem takze warzywa i owoce cytrusowe (patrz u gory po prawej)

IMG_1312.thumb.jpg.ca53e9e39b2634eed09b532da6abfe81.jpg

Sztuka w tym calym procesie jest utrzymanie stalej temperatury wody, czyli tych 53°C. Na szczecie moj piec umozliwia zaprogramowanie tej temperatury, ale kto nie ma takiej mozliwosci, moze tez wsadzic ten garnek do piekarnika i nastawic te ok. 55°C, albo kupic odpowiednia Sous Vide grzalke.

Tak to wyglada po wyjeciu z woreczkow po okolo 90 minutach.

IMG_1303.thumb.jpg.88f64d3a2e99d08083b2647f96b89bb0.jpg

A teraz czas na ostre smazenie. Albo na patelni, albo na grilu, albo w specjalnym Beeferze

Kazda strona okolo 1,5 minuty

IMG_1305.thumb.jpg.2d4dfd5af816e0c3d8756591eec20cd6.jpg


IMG_1306.thumb.jpg.4fc005ccaa550d9779688790c90ec7a0.jpg

Po obsmazeniu, steki laduja na kilka minut w rozpuszczonym maselku z czosnkiem i rozmarynem

IMG_1307.thumb.jpg.c23495f748558a0ae5fcd0ec5fb1c36a.jpg

IMG_1309.thumb.jpg.4a69d7c658c7b42199aebc8a12de880e.jpg

Smacznego

IMG_1311.thumb.jpg.ffc63fb16cd2ab1112348f792d5651e4.jpg


PS.
Sam typ miesa byl „suboptymalny“ (tanszy dla eksperymentowania), ale teraz juz wiem jak to dziala, wiec nastepnym razem mozna wystartowac z lepszym gatunkiem i bez tych termometrow

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podejrzewam, ze nie mozesz nastawic tak precyzyjnie takiej niskiej temperatury.

Alternatywa jest taki Sous Vide Stick. Zaleta jest tez to, ze nie potrzebujesz dodatkowego garnka (pasuje do kazdego zwyklego garnka)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_1320.png

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 minuty temu, xajas napisał:

Podejrzewam, ze nie mozesz nastawic tak precyzyjnie takiej niskiej temperatury.

Precyzyjnie na pewno nie. Mój ma 3 ustawienia, ale jakie temp to nie wiem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 5.06.2022 o 17:30, szymon1977 napisał:

Co jedli polscy chłopi pańszczyźniani? "Najbardziej prymitywne pożywienie"

Der Onet to antypolska szczujnia pierwszego sortu. Ale tu sami sobie przeczą. Że niby wieśniacy nie mieli na chleb ale na wódkę to już kasa była! 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

20 godzin temu, xajas napisał:

Tym razem prawdziwe „porno“ na temat przygotowania stekow i podobnych

A, muszę przyznać szanowny @xajas, że spożywałem u znajomych...

Smakowało biesiadnikom... 🙂

 

7 godzin temu, il Dottore napisał:

Der Onet to antypolska szczujnia

Jedli zdrowo; zieleninę, orzechy, owoce, korzenie, rybę,...

Dla onet`u byłoby dobrze jakby kupowali w Lidlu...

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Ten Pan sam zjadł te 6 kurczaków?

ma pokaźne stadko do wykarmienia , a przy tym ciekawe oryginalne pomysly na przygotowanie potraw

Edytowane przez slawek.xm
W dniu 10.06.2022 o 09:19, il Dottore napisał:

chleb ale na wódkę to już kasa była! 🙂

Była "na zeszyt" u Mojżesza.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

  • 2 miesiące później...

FbE7hHnXwAAJVli?format=jpg&name=900x900

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

🙂

 

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Obłęd nasila się. ŻRYJ TRAWĘ EUROPEJCZYKU!!! Ewentualnie robaki...

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Czy dalej bede jesc mieso?

Tak, od mojego rzeznika, mistrza swiata i europy

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_2350.thumb.jpg.ff0bfc0ca02b10b3ea8d5a399d3c5223.jpg

IMG_2351.thumb.jpg.83db1ddf8b0b295ec731d421f357a7c3.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Idę rozpalać grilla. Elementy wegańskie jako cukinia i ziemniak oraz "Polski Ziemniak" będą reprezentowane. 

A poza tym- czy wóda jest wegańska czy nie? Choćby wegetariańska?  

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Przytomna uwaga! 🙂

FdeWDNYXgAE4ZPT?format=png&name=small

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.