Skocz do zawartości
IGNORED

2 subwoofery + 2 monitory + wzmacniacz do 20 tyś

dancos

Rekomendowane odpowiedzi

Do podłogówek nie dam się przekonać. Jak nie wyłoże na nie 100 tyś to zawsze będzie kiszka.

Nie rozumiem tego. Dobra podlogowka jest tansza niz porownywalny monitor + podstawka. Po co wydawac pieniadze na podstawki? Nie lepiej wsadzic je w glosniki?

Ja tez mam (miedzy innymi) monitory na podstawkach, ale to raczej ze wzgledu na optyke niz ze wzgledu na dzwiek.

Lepiej pasuja do pokoju :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, xajas napisał:

Nie rozumiem tego. Dobra podlogowka jest tansza niz porownywalny monitor + podstawka. Po co wydawac pieniadze na podstawki? Nie lepiej wsadzic je w glosniki?

przednia ścianka podbija jednak jakieś tam pasmo i pokutuje przekonanie , że mały monitor dzięki temu łatwiej "znika" - pewnie temu

2 godziny temu, tomek7776 napisał:

najprawdopodobniej,nie uda Ci sie zgrac suba z monitorami,tak na 95%. monitory sobie,suby sobie.

Jak zastosuje pełną zwrotnicę pomiędzy subem a monitorami to dlaczego miałoby się nie udać?

Godzinę temu, xajas napisał:

Za podstawki mogą robić suby choć w większości może być za nisko dla monitorów, chyba że suby DIY. Taki system robił kiedyś Rogers (Rogers Reference System). Złożony z dwóch monitorów Rogers LS3/5A i dwóch subów na Kef B300. Mało popularny, przetestowany przez HiFi Choice (świetny wynik testu). Dawne lata.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

7 godzin temu, dancos napisał:

Proszę o pomoc osłuchanych osób w wyborze zestawu .   Poświeciłem trochę czasu na odsłuchy w salonach , nic nie wybrałem ale trafiłem na sprzedawcę który pokazał nowy kierunek domowego stereo.  Żadne kolumny  podłogowe których słuchałem , prosiłem na próbę o prezentacje najdroższym zestawów i .......... żadne kolumny nie zagrały szybkim mocnym basem jakiego oczekuję . Sprzedawca zaproponował drogę do której może zmierzać w przyszłości stereo.  Dwa szybkie suby w obudowie closed i do tego dwa monitory. Odpada problem z ustawienie podłogówek które praktycznie w większości salonów nie dają rady.   Słuchałem 2    suby rel t7 z monitorami dynaudio średniej półki .   To jest to czego szukam. Piękny szybki bas i świetna scena monitorów. 

Pomieszczenie to 40 m2

źródło - raspberry allo digione

dac -  XiangSheng 05b 

Słucham wszystkiego.  Lubię z rana rock,  w południe house  a wieczorem jazz.    Poszukuję kolumn których bas nie jest mocną stroną a scena, detale i świetne odwzorowanie instrumentów .

Subwoofery do 8000 tyś . 

słuchałem rel t7 bardzo przypadły do gustu  . Rozważam również BK XXL S400 - podobno również świetne i dużo tańsze do muzyki niż rel 

Kolumny podłogowe lub monitory . Nie koniecznie nowe do kwoty 5000 zł 

Mogą być to kolumny totalnie pozbawione basu . Nadrobi się ?

Myślałem nad :

pylon diamond 25

Audio academy IV

monitory Resonus studio 

audio physic sitara 

audiovector x3

kef r500

Również proszę o propozycje wzmacniacza do poleconych kolumn w kwocie do 6000 tyś 

?

Heco Aurora 1000

Używany Musical Fidelity M6i 

2x300W i kolumny 4x20cm na basie o sprawności 93dB.

Jak to będzie mało dopiero wtedy myśl o jednym jak najlepszym subie .

20 minut temu, muda44 napisał:

?

Heco Aurora 1000

Używany Musical Fidelity M6i 

2x300W i kolumny 4x20cm na basie o sprawności 93dB.

Jak to będzie mało dopiero wtedy myśl o jednym jak najlepszym subie .

Oczywiście przetestuję jeszcze podłogówki. Nie mam nic do stracenia. Tylko czy te heco 1000 poza basem zagrają tak szeroko i ze smaczkiem jak robią to tannoy xt8f. Budżet mam 20 tyś 

M6i upoluje za 6000 tyś, więc może z kolumn coś lepszeg.  Miałem kiedyś mission m35i, nie chcę tych wspomnień. Bas, wycofany środek, reszta pomieszana, totalny bałagan ? Od heco podjeżdża mi takimi missionami ?

1 minutę temu, dancos napisał:

Oczywiście przetestuję jeszcze podłogówki. Nie mam nic do stracenia. Tylko czy te heco 1000 poza basem zagrają tak szeroko i ze smaczkiem jak robią to tannoy xt8f. Budżet mam 20 tyś 

M6i upoluje za 6000 tyś, więc może z kolumn coś lepszeg.  Miałem kiedyś mission m35i, nie chcę tych wspomnień. Bas, wycofany środek, reszta pomieszana, totalny bałagan ? Od heco podjeżdża mi takimi missionami ?

Miałem kolumny w cenach od kilku do około 55000zł . Gram na tych Heco podpinając ( ciągle coś zmieniam ) elektronikę nawet 11x droższą ( za klocek ) i za każdym razem pokazują że można jeszcze lepiej .

To bardzo dobre , naturalnie grające kolumny a do tego o wysokiej sprawności i bardzo tanie .  Z M6i uzyskasz ścianę czystego , audiofilskiego dźwięku na tej powierzchni . Za resztę kup jak najlepszy DAC do maliny .

Jak masz te tannoy xt8f to może poczekaj i najpierw kup M6i , wtedy wypożycz Aurory ( koniecznie demo bo nowe wala basem i sieją górą ) i porównaj .

Czasem się ciesze , że nie mam tak dużego metrażu bo to jednak generuje koszty. 

dancos pisałeś , że podobały Ci się monitory Dynaudio. Kolega z forum sprzedaje fajne kolumny. Coś pisał , że koło dychy jest w stanie je oddać.  Jak basu braknie Dynaudio ma też suby w ofercie. Choć ja akurat zwolennikiem subów jako takich nie jestem. 

Ukryta Zawartość

Na taki metraż mimo planowanych subów nie szedłbym w monitory. Pewnie wysoko trzeba by ciąć. 

Lub pójść na całość i coś takiego rozważyć . Przy mocnym piecu suby będą zbędne. Tylko musiałbyś pojechać posłuchać czy się podobają. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ta 2 opcja calkiem ciekawa,co prawda cena bardzo przesadzona,no i potrzebny bedzie mocny piec,nie integra,plus zasilajace,i glosnikowe adekwatne do klasy sprzetu

27 minut temu, muda44 napisał:

Miałem kolumny w cenach od kilku do około 55000zł . Gram na tych Heco podpinając ( ciągle coś zmieniam ) elektronikę nawet 11x droższą ( za klocek ) i za każdym razem pokazują że można jeszcze lepiej .

To bardzo dobre , naturalnie grające kolumny a do tego o wysokiej sprawności i bardzo tanie .  Z M6i uzyskasz ścianę czystego , audiofilskiego dźwięku na tej powierzchni . Za resztę kup jak najlepszy DAC do maliny .

Jak masz te tannoy xt8f to może poczekaj i najpierw kup M6i , wtedy wypożycz Aurory ( koniecznie demo bo nowe wala basem i sieją górą ) i porównaj .

Nie mam  xt8f ale w jednym salonie z roksanem k3 fajnie śpiewało. Dac xiangsheng po modzie ( 3x burson) ciężko przeskoczyć wydając nawet x2. 

Miałeś kiedyś kefy 900 v heco jak wypadają? 

No te 2 calkiem przyzwoite i tak jak przedmowca napisal. Dobry piec i kable i moze byc bomba.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Preamp: Marantz SR7010. Power Amp: Onkyo M-5000R, Onkyo PA-MC5500. Bluray: Oppo UDP-205, PS3 Glosniki: Tannoy Precision 6.4 - front,Tannoy Precision 6C - central, Tannoy Revolution DC6T - sorround, Tannoy Revolution DC6 - front high Tannoy Revolution DC4 -sorround high. Subwoofery: 2x Tannoy Revolution R-SUB15. TV: Sony KD-65XD8599. Projektor: Póki co brak, Dekoder: NC+

47 minut temu, dancos napisał:

Budżet mam 20 tyś 

APS Aeon + APS Sub10 + TEAC UD505, Za suby wychodzi trochę więcej niż zakładane 8 tys ale myślę, że coś utargujesz. Kupując w zestawie z monitorami, cenę uzyskasz jeszcze lepszą. System kompletny. Gwarantujący idealne zszycie wszystkich pasm i dający możliwość dalszej rozbudowy. Ewentualnie zamiast TEAC przedwzmacniacz lampowy (co zdecydowanie polecam)

14 minut temu, tomek7776 napisał:

a 2 opcja calkiem ciekawa,co prawda cena bardzo przesadzona,no i potrzebny bedzie mocny piec,nie integra,plus zasilajace,i glosnikowe adekwatne do klasy sprzetu

Jak to mówią o pieniądzach dżentelmeni nie rozmawiają ?  A tak na poważnie to wsad w tych kolumnach jest gruby i producent też u nas w kraju znany. Moim zdaniem to okazja , ale na ten temat nie zamierzam się sprzeczać.  Trzeba posłuchać czy brzmienie pasuje.  

36 minut temu, dancos napisał:

Nie mam  xt8f ale w jednym salonie z roksanem k3 fajnie śpiewało. Dac xiangsheng po modzie ( 3x burson) ciężko przeskoczyć wydając nawet x2. 

Miałeś kiedyś kefy 900 v heco jak wypadają? 

Moje R900 były po modzie gdzie za same części dałem 3600zł więc to zupełnie inne granie od fabrycznych.

Aurory 100 ustępują tamtym pod względem dokładności , przestrzeni i basu . Tam była lepsza stopa i lepsze zejście - swoboda na samym dole. Natomiast fabryczne zdecydowanie bym brał Aurory 1000 . R900 mają źle zrobiony i wygłuszony kubek coaxiala przez co im głośniej grają tym bardziej się drą .

Jak dobrze widzę masz około 20 000zł . Aurory 1000 znajdziesz za ciut poniżej 4000. Jak dobrze poszukasz M6i kupisz za 5000zł .

Zostaje 11kzł . Dozbieraj do około 15kzł , kup np Reimyo DAP-999EX i graj z Maliny . Z czasem lepsze kable i banan na gębie .

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Wrócę jeszcze do twoje wypowiedzi. 

Słuchałem diamond 30 za 8000 tyś a później Paragim persona 5 za 90 tyś. Jak by w diamondach było trochę lepszego uderzenia i nie znał bym ceny Paragim -  postawił bym diamondy na 1 miejscu. O co w tym wszystkim chodzi. Jestem głuchy? 

4 minuty temu, dancos napisał:

Wrócę jeszcze do twoje wypowiedzi. 

Słuchałem diamond 30 za 8000 tyś a później Paragim persona 5 za 90 tyś. Jak by w diamondach było trochę lepszego uderzenia i nie znał bym ceny Paragim -  postawił bym diamondy na 1 miejscu. O co w tym wszystkim chodzi. Jestem głuchy? 

Na rynku jest wiele drogich klocków niewartych nawet ułamka swojej ceny ale i też każdy klocek wymaga odpowiedniego dopasowania . Jeżeli najlepsze na świecie kolumny podepniesz do też najlepszego na świecie wzmacniacza ale razem nazwijmy to nie będą do siebie pasować to zagra to źle .

Nie wiem co tam się nie zgrało ale jak widać po tanich Heco da się zrobić za grosze świetne kolumny .

W środę byłem w sklepie po strumieniowca i oglądałem te mikro kolumienki za grube tysiące to się tylko z żoną śmialiśmy ?

3 minuty temu, Silver_85 napisał:

sprzedajesz tego dac-a ? 

Co mam Ci odpowiedzieć ?

Wiesz że u mnie na zawsze to od kilku tygodni do kilku miesięcy trwa ?

Przy mocnym piecu suby będą zbędne.

A to cos nowego. Ciekawe w jaki sposob taki „mocny piec“ jest w stanie zmusic monitory do odtwarzania czestotliwosci, ktore sa domena subwooferow (20-80Hz).

Wlosy sie jeza, czytajac takie teorie

4 minuty temu, xajas napisał:

A to cos nowego. Ciekawe w jaki sposob taki „mocny piec“ jest w stanie zmusic monitory do odtwarzania czestotliwosci, ktore sa domena subwooferow (20-80Hz).

Proponuje jeszcze raz przeczytać mój post. Jeśli kolumny Ethos Vertigo to monitory to ja jestem Beata Szydło ? 

Nawet jak zamienisz monitory na pdlogowki, na jakiej zasadzie mocniejszy piec jest w stanie zmusic je odtwarzania nizszych czestotliwosci, czyli de facto do zmiany ich charakterystyki czestotliwosciowej

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, snikers89 napisał:

No te 2 calkiem przyzwoite i tak jak przedmowca napisal. Dobry piec i kable i moze byc bomba.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Bo jest bomba, słuchałem nowszego modelu i jest naprawdę dobrze. Jakby ta nowa kosztowała tyle( S16HZ D400),to brał bym w ciemno. Faktem jest, że potrzeba mocnego wzmacniacza. 

Miałem suby BK ale serii PB12. Bardzo wolny wzmacniacz: słabo kontroluje przetwornik. Jakość wykonania OK: nie źle ale widać paski pod lakierem.

Trochę trudno z ewentualną sprzedażą bo firma nie jest znana w Polsce.

Z drugiej strony głośnik Peerless XLS jest bardzo dobry.

Żeby zgrać suby, koniecznie będzie potrzebny DSP. Przynajmniej trzeba mieć możliwość opóźnienia monitorów żeby zsynchronizować z subami. Kręcenie ustawienia fazy na subie jest małoskuteczne.

Pomysl z dwoma subami jest całkiem niezły . Sam taki przerabiałem z dwoma velodynami 

ale jeszcze lepszym rozwiązaniem , przede wszystkim jeśli chodzi o integracje pasma mogą być kolumny polaktywne lub w pełni aktywne kolumny 3- drożne 

Ilu ludzi tyle opinii

7 godzin temu, Ivan Nikitin napisał:

Miałem suby BK ale serii PB12. Bardzo wolny wzmacniacz: słabo kontroluje przetwornik. Jakość wykonania OK: nie źle ale widać paski pod lakierem.

Trochę trudno z ewentualną sprzedażą bo firma nie jest znana w Polsce.

Z drugiej strony głośnik Peerless XLS jest bardzo dobry.

Żeby zgrać suby, koniecznie będzie potrzebny DSP. Przynajmniej trzeba mieć możliwość opóźnienia monitorów żeby zsynchronizować z subami. Kręcenie ustawienia fazy na subie jest małoskuteczne.

Może dwa malutkie Bk 200? Hmm 

W samochodzie mam re audio 400 rms w 8 litrach ( wielkości  pudełka po butach) potrafi dowalić i być mega szybki. Może właśnie głosik 20 cm w małym nocniku ? co do dsp. W samochodzie mam taki system. Radio posiada procesor i wszystko jest już pocięte właśnie w radiu, wychodzimy 3 x rca na wielokanałowy wzmacniacz i mamy : pełną regulacje pasma, opuznienia, odległości....

W domu to tylko rozbudowany ampli do  czasówki? 

Jeden z użytkowników zaproponował odsłuch :

Malina digi one

XiangSheng 

Roksan kandy 3

Diamond 25

Bk XXL 400

Gwarantuje, że zostanę z tym zestawem a  błądził  tak jak ja. Podobne oczekiwania i identyczny transport, dac. 

Skorzystam i zdam relacje. 

Dobry subwoofer za ok. 4000zl sztuka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najpierw czytamy taką osobistą opinię...

20 godzin temu, dancos napisał:

Słuchałem 2 suby rel t7 z monitorami dynaudio średniej półki. To jest to czego szukam. Piękny szybki bas i świetna scena monitorów.  

A potem taki wniosek...

20 godzin temu, grzybson napisał:

DANCOS NIE IDŹ TĄ DROGĄ!

Może negujące tę drogę osoby zechcą przyjąć, że dzięki subwooferowi (z własnym wzmacniaczem) uzyskujemy kolumny "PÓŁAKTYWNE". Bez względu na cenę - tak jest co do zasady.

A dlaczego powinno to lepiej zagrać? Analogii można poszukać w wyborach ludzi PRO, czyli sposobie przygotowania monitorów studyjnych. Przecież w nich można by umieścić JEDEN wzmacniacz plus zwrotnicę. Ale robi się inaczej - są DWA wzmacniacze (lub więcej, zależnie od liczby dróg/przetworników), czyli każdy głośnik w kolumnie ma swój.

Gdyż wiadomym jest, że z jednym wzmacniaczem obsługującym całe pasmo - szczególnie gdy gramy głośno - otrzymamy skompresowany dźwięk. Rozsądne więc jest (i powinno przynieść korzyść) zapewnienie niskim częstotliwościom komfortowych warunków pracy.

To nie słynne plug and play, ale w końcu audio-hobby zobowiązuje do czegoś więcej niż tylko znajomości jaki kabel w jaką dziurkę wetknąć. Wybór jak każdy inny: jeden skorzysta a inny pójdzie inną drogą - tą zwyczajową (wydającą się przynosić właśnie najwięcej rozczarowań). Każda jest dobra, jeśli skłania do opinii, jak ta w cytacie rozpoczynającym ten wpis.

sam nie slyszalem, ale moj kumpel uzywa je w kombinacji z Heco Direkt i jest bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

zwroc takze uwage na wspomniane presety, ustawienie fazy, zdalne sterowanie,...

Ukryta Zawartość

W samochodzie mam re audio 400 rms w 8 litrach ( wielkości  pudełka po butach) potrafi dowalić i być mega szybki. Może właśnie głosik 20 cm w małym nocniku

Gdy masz pokój tego samego rozmiaru co kabina samochodu, można spróbować. Gdy masz normalny pokój, to raczej nie polecam.

Może dwa malutkie Bk 200? Hmm   

Zapytaj ich jak8 wzmacniacz w środku. Gdy ten sam co PB12, to odradzam.

Jest jeszcze taka droga.. 

https://en.definitivetechnology.com/home-audio/floor-standing-speakers

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.91bfec163d6759369465a0067698a039.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.