Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Niby dlaczego miałoby się zmienić?
Wiem wiem. Nieuleczalne to nieuleczalne.
Ponadto - jak umiał podłączyć komputer i wyświetlić pełne kolorowe plansze, mógł się także postarać i podać przebieg tego telewizora. Tajemnica?
Kolejna sprawa: jak wpadł na tak wspaniały pomysł, żeby puścić 7 razy czyszczenie matrycy? Kali chcieć, Kali umieć, czytanie instrukcji trudna sprawa...
Jak macie jeszcze jakiś innych leśnych dziadków to dawajcie. Ja mam to:
Proszę bardzo, oto i E6 po 4 latach i 5657 godzinach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe co się stanie jeśli mając na uwadze ekologię zostanie wprowadzony przepis że telewizor o wielkości X" nie może pobierać mocy więcej niż Y watów. Wtedy OLED wypadają z gry. 

Niemożliwe? W przypadku odkurzaczy właśnie coś takiego zrobiono. Nie mogą mieć silnika o mocy większej niż 1200 watów. Zakaz sprzedaży tradycyjnych żarówek to drugi przykład tego typu.

3 minuty temu, STELVIO napisał:

Nieuleczalne to nieuleczalne.

Może konkretnie: co nieuleczalne?

Trochę konkretów o poborach mocy dużych TV:

Największy 83 cale od SONY OLED XR-83A90J  -  max. pobór 798W

Najbliższy rozmiarem 85 cali SONY LED XR85X90K - max. pobór 412W

oraz kolejny 85 cali SONY LED KD-85ZG9 - max. pobór 915W

Żeby nie było, że coś kombinuję:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

A jeszcze co do bajdurzenia o jakiś śmiesznych ograniczeniach mocy co miały by akuratnie dotknąć właśnie OLED-y... Koszmarna, apokaliptyczna wręcz projekcja...

Porzucając tę zatrważającą wizję o podłożu fiksacyjno-opętańczym kilka faktów:

Tak. Jak wiele innych limitów spod znaku "eko", wprowadzono także limit mocy dla odkurzaczy. Tylko że:

Po pierwsze - dzisiaj nie jest to nawet 1200W, a tylko 900W.

Po drugie - przepis dotyczy tylko tradycyjnych odkurzaczy "domowych" natomiast nie dotyczy odkurzaczy do czyszczenia na mokro, czyszczenia na mokro i sucho, wszelkich odkurzaczy akumulatorowych, przemysłowych, automatycznych czy zewnętrznych.

Po trzecie i chyba najważniejsze: przepis dotyczy producentów odkurzaczy w krajach Unii Europejskiej. A Unia to nie cały świat.

Zresztą bez problemu można kupić dowolnej mocy odkurzacz. Żarówki 100W także. Telewizory też.

Edytowane przez konradskala
W dniu 26.05.2022 o 23:05, konradskala napisał:

Żeby nie było, że coś kombinuję:

Nikt Ciebie o to nie posądza....kombinują ci którzy bez podania jakichkolwiek danych o telewizorach (linki) wmawiają że Led pobierają 1/3 energii jaka pobiera OLED.

I jeszcze jedno gdyby z tymi OLED było tak źle (pobór mocy) to by nie pakowali do najlepszych telefonów tych matryc.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

8 godzin temu, Maju napisał:

I jeszcze jedno gdyby z tymi OLED było tak źle (pobór mocy) to by nie pakowali do najlepszych telefonów tych matryc.

To muszą być gówn..ane smartfony🙂 Na pewno się od strzału wypalą🙂

A na poważnie. Jak najbardziej się to sprawdza, nawet w nieflagowych smartfonach z AMOLED dowolnej firmy. Przełączenie w tryb ciemny wyłącza znaczną części ekranu i wyraźnie wydłuża czas pracy na baterii. Na LED tego nie zrobisz.

13 godzin temu, konradskala napisał:

Przełączenie w tryb ciemny wyłącza znaczną części ekranu i wyraźnie wydłuża czas pracy na baterii. Na LED tego nie zrobisz.

I tu jest pies pogrzebany....widziałem jakąś tabelę gdzie porównywano pobór prądu w różnych telewizorach.
Było to zestawienie z przed ok. dekady więc uznałem wcześniej że tego tu nie ma sensu przytaczać.

Ukryta Zawartość

Wynika z tego że najbardziej prądożerne były plazmy, potem zwykłe LCD, sporo lepiej to wyglądało na LED a od nich nieco lepiej wypadały OLED. 

Znalazłem też to:
"Dla porównania – statystyczny pobór prądu telewizora plazmowego, wyświetlającego pełne spektrum obrazu wynosi 155 W. W przypadku odbiornika LCD będzie to ok. 95 W, zaś telewizor LED w tym samym czasie będzie potrzebował jedynie 52 W. Jeżeli skorzystamy z technologii OLED, uda nam się tę wartość jeszcze delikatnie obniżyć – jednak różnica nie będzie szczególnie znacząca."

Ukryta Zawartość

W ostatnich latach nie tylko LED stały się mniej energochłonne a z drugiej strony wymagania co do dużych jasności paneli spowodowały że telewizory trochę więcej tej energii muszą ciągnąć.  😉
Tu ciekawostka:

"Jeżeli mamy do czynienia z modelem OLED, to pobór prądu wcale nie musi wzrosnąć w przypadku pracy z sygnałami HDR. Stanie się tak tylko w przypadku, jeśli dany film czy gra będą się cechowały wyższą jasnością niż trybie SDR. Warto też wiedzieć, że statystycznie telewizory 8K są bardziej prądożerne niż 4K."
Źródło:

Ukryta Zawartość

Tak więc LED może mieć przewagę tylko w telewizorach gdzie stosuje się dynamiczne sterowanie jasnością (wygaszanie) podświetlenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Poniżej test QD-OLED S95B od Samsunga. Proponuję obejrzeć. W 17.02 minucie filmu jest to samo ujęcie śpiewaczki, które było w testowanym LG miniLED QNED 99.

Na QD-OLED nie ma ani grama poświaty.

W dniu 30.05.2022 o 12:56, konradskala napisał:

Poniżej test QD-OLED S95B od Samsunga. Proponuję obejrzeć. W 17.02 minucie filmu jest to samo ujęcie śpiewaczki, które było w testowanym LG miniLED QNED 99

Obejrzałem.

-obraz jest ciemniejszy, ale widać resztki poświaty

-inne kolory, jakaś dziwna rzecz, bo ten z poświatą ma bardziej naturalne kolory, twarz naturalna, szminka czerwona, a ten drugi twarz idzie w żółte, szminka w nutę pomarańcz, ciemniejszy obraz jest, co widać po włosach i języku.

-dalej widać, że jeden tv zgubił snop światła

-jak stoi tyłem jeden tv nie ma snopa światła, ale i widownia straciła trochę nasycenia

Zmieniłem zdanie, żółto-zielona poświata jest fajniejsza niż jej brak

Jeszcze dodam, że snop światła na jednym jest jakby wielokolorowy zwłaszcza na krawędzi trochę tęczy, a drugi raczej mono - biały.

W 1.45 min. stoją obok siebie Samsung S95B i LG C2. Dlaczego pomiarowo jaśniejszy przecież Samsung wyświetlił ciemniejszy i skierowany ku czerwonemu obraz aniżeli stojący obok LG nie wiem.

Natomiast inna, dość bardziej poważna sprawa z Samsungiem jest taka, że właśnie skrócił poprzedni termin i właściwie już wycofuje się z produkcji LCD:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Widzę że OLED LG stał się przedmiotem kultu i ma swój fan klub fanatyków. Do tej pory zajmowali się obrzucaniem błotem i wdeptywaniem w glebę technologii LCD, również w tych najbardziej zaawansowanych wersjach (Quantum Dot, NanoCell, QNED).

Obecnie Samsung zaprezentował QD-OLED. Według powszechnej opinii coś jeszcze lepszego od WRGB OLED LG. Ale fan klub już zwiera szyki, wykazując rewolucyjną czujność. Zaczyna się gnojenie również najnowszego "dziecka" Samsunga i testy przeprowadzane zgodnie z zasadą "do czego by się tu przyp...dolić?".

Na razie wygląda na to że wstałeś lewą nogą z łóżka właśnie z takim postanowieniem

5 minut temu, Bobcat napisał:

"do czego by się tu przyp...dolić?".

Edytowane przez Butler

Jest jak jest. Samsung kończy zabawę z własnymi LCD, będzie kupował taniochę u Chińczyków.

A jednocześnie inwestuje, i to sporo:

Ukryta Zawartość

Dla przypomnienia - WRGB OLED Samsung robił już w 2013 roku, ale zdaje się wtedy LG go wyprzedziło we wdrożeniu i uruchomieniu produkcji.

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, J.Jerry napisał:

Obejrzałem.

-obraz jest ciemniejszy, ale widać resztki poświaty

-inne kolory, jakaś dziwna rzecz, bo ten z poświatą ma bardziej naturalne kolory, twarz naturalna, szminka czerwona, a ten drugi twarz idzie w żółte, szminka w nutę pomarańcz, ciemniejszy obraz jest, co widać po włosach i języku.

-dalej widać, że jeden tv zgubił snop światła

-jak stoi tyłem jeden tv nie ma snopa światła, ale i widownia straciła trochę nasycenia

Zmieniłem zdanie, żółto-zielona poświata jest fajniejsza niż jej brak

Oceniasz dany model na podstawie filmiku z kamery, gdzie nie wiadomo jak TV był ustawiony, jakie nastawy miała kamera, w jakich warunkach to było nagrywane itp. Dziesiątki czynników mogło mieć wpływ na to co tam widać.

Od niedawna mam Samsunga QN95 i powiem tak: ten TV ma rewelacyjny obraz. Wszelkie poświaty od jasnych obiektów owszem widać, ale wyłącznie w zupełnym zaciemnieniu. Wtedy też da się dostrzec, że czerń nie jest idealna. Przy oglądaniu w dzień nie widać żadnych poświat - są napisy na czarnym tle i nie widać wokół żadnych rozjaśnień, wokół jest smolista czerń. Zresztą jej poziom jest naprawdę blisko OLEDA. Ten tv ma ogromne rezerwy jasności, takiego efektu na HDR-rze jeszcze nigdzie nie widziałem - wszelkie wybuchy, rozbłyski... potrafią wręcz razić w oczy i to naprawdę daje efekt wow. Z tego co widziałem na OLED tam jest dużo słabszy efekt - czerń robi piorunujące wrażenie, ale jasność to już nie to.
Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić to brak DV, o czym każdy już chyba pisał i nie najlepsza powłoka antyodblaskowa na matrycy. Mój stary Philips miał ekran zupełnie matowy, a w Samsungu jest jednak lekki efekt lustra. Przez to wpływ światła w pomieszczeniu ma spore wpływ na obraz. Moim zdaniem ten model najlepszy obraz daje przy sztucznym, niezbyt silnym oświetleniu i  to są idealne dla niego warunki. Dlatego zrobiłem sobie dwa tryby do oglądania w dzień, gdzie mam lekko podbite podświetlenie i wieczorem (z ciemniejszym obrazem). Oczywiście gotowe firmowe nastawy są tragiczne: wszystko podbite do granic możliwości, przez co obraz jest mocno nienaturalny. Jeszcze z ciekawostek Local dimming najlepiej działa w trybie Low. Od ustawienia Medium przy szybkich zmianach jasności między scenami, podświetlenie potrafi nie nadążać za tym co się dzieje na ekranie, co jak dla mnie bywa denerwujące. Tak więc wszystko da się ustawić, ale trzeba nad tym trochę posiedzieć.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

26 minut temu, qbakos napisał:

Tak więc wszystko da się ustawić, ale trzeba nad tym trochę posiedzieć.

A możesz odtworzyć u siebie na TV krótki filmik z Youtube? Konkretnie chodzi mi "Gemini Man" i np. 2.25 minutę tego trailera.

Czy jest opcja, abyś tak ustawił Twojego Samsunga by zniwelować przepalenia na twarzy? Poniżej porównanie z jakiegoś testu - po lewej QN po prawej OLED.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten klip nie załącza trybu HDR, bo jest w DV. Widać rozszerzoną paletę barw i to już robi robotę, ale jasność pozostaje w trybie standard. Więc ciężko porównać z tym co załączyłeś. Obok jest inny klip z tego filmu w którym HDR już się załącza, ale to jakaś inna scena w saunie. Jutro poszukam tego co załączyłeś w HDR.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

9 godzin temu, qbakos napisał:

Ten klip nie załącza trybu HDR, bo jest w DV. Widać rozszerzoną paletę barw i to już robi robotę, ale jasność pozostaje w trybie standard. Więc ciężko porównać z tym co załączyłeś. Obok jest inny klip z tego filmu w którym HDR już się załącza, ale to jakaś inna scena w saunie. Jutro poszukam tego co załączyłeś w HDR.

Ok, spokojnie. Mam taki plan, aby wykorzystać tego Samunga w zakładzie fotograficzno-poligraficznym. Pomysł jest na ogólnodostępny TV zamiast komputera. Klient przychodzi, w poczekalni wpina pendrive i przegląda. Mają być także wyświetlane gotowe filmy np. z wesela albo zdjęcia: pejzaże, widoki, natura, plakaty itd. Zależy mi na dużej jasności (praca w jasnym hollu) przy zachowaniu odpowiedniej ekspozycji - tam pracują zawodowi fotografowie i przepalenia nie wchodzą w grę. Dlatego jestem ciekaw czy można uzyskać wysoką jasność np. z efektem "wow".

15 godzin temu, konradskala napisał:

Czy jest opcja, abyś tak ustawił Twojego Samsunga by zniwelować przepalenia na twarzy? Poniżej porównanie z jakiegoś testu - po lewej QN po prawej OLED.

Ukryta Zawartość

Słabo to wygląda. Po lewej, to ma być obraz z dobrego tv, a po prawej z idealnego?

16 godzin temu, qbakos napisał:

Oceniasz dany model na podstawie filmiku z kamery, gdzie nie wiadomo jak TV był ustawiony, jakie nastawy miała kamera, w jakich warunkach to było nagrywane itp. Dziesiątki czynników mogło mieć wpływ na to co tam widać.

Ale coś nie tak z recenzją?

To pokaż zdjęcie ze swojego tv, może być śpiewaczka, Gemini Man...może tv są super, a tylko nie da się tego zaprezentować, więc jaki sens dyskutować o recenzjach. Wklejamy lepsze fotki swoich ekranów i po sprawie.

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, qbakos napisał:

Od niedawna mam Samsunga QN95 i powiem tak: ten TV ma rewelacyjny obraz.

Czemu nie, liczy się ocena subiektywna, a nie testy techniczne. Zachowanie tv w praktyce, co robi z materiałem w scenach dynamicznych, jaki tworzy klimat, to zupełnie coś innego nadążanie za oryginałem.

16 godzin temu, konradskala napisał:

Gemini Man" i np. 2.25 minutę tego trailera.

Ok. 1.01 może być trudniej

43 minuty temu, J.Jerry napisał:

Słabo to wygląda. Po lewej, to ma być obraz z dobrego tv, a po prawej z idealnego?

To zwykły zrzut ekranu z jakiegoś testu w internecie. Kilka stron wcześniej wrzuciłem więcej tego typu fotek porównawczych i wszędzie są przepalenia na Samsungu. Dlatego też zastanawia mnie czy jest możliwość obniżenia podświetlenia z trybu "bicie po oczach" na normalny.

47 minut temu, J.Jerry napisał:

Ale coś nie tak z recenzją?

To pokaż zdjęcie ze swojego tv, może być śpiewaczka, Gemini Man...może tv są super, a tylko nie da się tego zaprezentować, więc jaki sens dyskutować o recenzjach. Wklejamy lepsze fotki swoich ekranów i po sprawie.

Już porównałem - na Gemini Man mam taki obraz jak na zdjęciu po prawej. Mój TV to LG OLED C1.

A "śpiewaczka na scenie" to Rebecca Ferguson. W teście wykorzystano fragment filmu "The Greatest Showman"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wrzucam zdjęcia z Gemini Man. Trochę poszukałem i obok był ten sam klip, na którym bez problemu załącza się HDR.

IMG_20220603_012137.thumb.jpg.241305080d95725563cff3fce1fe328d.jpg.b64f29043ca6844d6a88f963e10794e5.jpg

IMG_20220603_012153.thumb.jpg.bcc4771373344dcfaaf9cca920dac41a.jpg.c35a065e2dc8c2a42073adcbd41cb29e.jpg

Więc sprawa wygląda tak, że zdjęcie kompletnie nie oddaje rzeczywistości. Samsung ma dużą jasność w trybie HDR i przy zdjęciach telefonem te jasne obszary wychodzą jak białe plamy, ale na żywo ja nie widzę tam żadnego przepalenia. To są po prostu mocno rozjaśnione obszary. Gdyby był lepszy aparat to może oddałby to lepiej...
Kolejne zdjęcie zrobiłem zbliżenie tego najjaśniejszego obszaru i widać, że efekt nie jest już tak wyraźny.

IMG_20220603_012230.thumb.jpg.fde4e80dc8e0f5410ca29d9d510d0496.jpg.d009855b8d1262ea768df6c891aaa9f9.jpg

I to jest to o czym pisałem wcześniej - nie ocenia się TV na podstawie zdjęć czy filmików z kamery, no chyba, że ktoś dysponuje profesjonalnym sprzętem i wie jak coś takiego nagrywać.

Na OLED to zdjęcie jest za ciemne. Wygląda jakby w ogóle nie załączył się tam HDR. Na Samsungu tak to wygląda jak włączyłem ten klip w DV, który nie załapał HDR. Ale tu jest ten sam problem... trzeba by oba te TV obejrzeć na żywo i wtedy wyciągać wnioski.

Edytowane przez qbakos

5 godzin temu, qbakos napisał:

Na Samsungu tak to wygląda jak włączyłem ten klip w DV, który nie załapał HDR.

Całkowicie niezrozumiały jest brak DV u Samsunga. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niezrozumiałe jest odwracanie oczu od realiów rynkowych. A są one takie, że to DV stało się światowym standardem, HDR10+ jest niszą w głębokiej defensywie. Poza tym co stoi na przeszkodzie zaimplementować jedno i drugie?

Znam przypadki znajomych, którzy świadomie zrezygnowali z zakupu Samsunga, właśnie z powodu braku DV, choć cała reszta w pełnej rozciągłości im odpowiadała.

Edytowane przez Bobcat

DTS-u nie ma ani Samsung ani właściwie chyba żaden nowy telewizor dowolnej marki. Trzeba dokupić za stówkę przystawkę do TV i można szaleć.

Dolby Vision Samsung zwyczajnie olał... Nie zamierza płacić opłat licencyjnych, wystarczy mu darmowe HDR10+

To największy na świecie producent telewizorów i zrobi co mu odpowiada np. właśnie zrezygnował z produkcji własnych matryc LCD.

Ale rozwija QD-OLED.

Sony ma DTS,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opiera się na tym. Phillips też ma na pokładzie i nie zanosi się na odwrót. Samsung i LG się wypięły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Butler
Gość

(Konto usunięte)

jedno pytanie, po jakiego czorta wam DTS w telewizorach? obraz rozumiem DV i HDR10+ ale DTS ??? Dużo ludzi ma grajbelki które nie maja nawet Dolby Atmos tylko zwykle 5.1 DD+ lub i nawet 2.1, po co to komu🤔 nierozumiem😬

Czy któryś z serwisów streamingowych ma dźwięk DTS? Jest taki na płytach BD. Ale jeśli ktoś tak wysoko ustawia poprzeczkę wymogów jakościowych to nie interesuje go dźwięk z telewizora, tylko ma odpowiedni amplituner AV, a te są wyposażone w komplet dostępnych dekoderów.

• Pokaż nowe odpowiedzi