Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana NE 5532 w miniDAC

ZenekXXX

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki mini/DAC na PCM5102A są tam zamontowane dwa NE5532.

Mam dwa MUSES 8920  i dwa AD 797,   czy one mogą działać wymiennie do NE5532 ?

Nieto żebym w takim tanim urządzeniu chciał sobie niewiadomo jak polepszyć, ale żeby sprawdzić efekt.

https://www.audiostereo.pl/topic/146519-wymiana-ne-5532-w-minidac/

Nie warto wymieniać. NE5532 to znakomite  opki. W układzie w którym zostały zaprojektowane będą grać lepiej niż każde inne.

A 797 jw. nie spasuje, bo to pojedynczy.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Napisz jakie zmiany usłyszałeś, ja wymieniałem 5532 w pre gramofonowym CA 640P i efekt był taki że z kompletnego zamulacza ten wzmak zamienił się nie do poznania w żywe urządzenie. Wiem że są osoby które uporczywie chwalą 5532 ze starych serii, ale to raczej mity. te układy wymiękają przy nowszych. Wymieniłem 5532 na MUSES 8920 w SACD Pioneera PD30 i ponownie pojawiła sie przestrzeń i barwa. Wszystkie swoje zabawy opisywałem w innych wątkach więc nie będę się powtarzał/

14 godzin temu, Audroc napisał:

Wymieniłem 5532 na MUSES 8920 w SACD Pioneera PD30 i ponownie pojawiła sie przestrzeń i barwa.

Jeden test różnicowy wyjaśni wszystko w sposób obiektywny. Warto go zrobić ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Jeden test różnicowy wyjaśni wszystko w sposób obiektywny. Warto go zrobić ;-)

Opampy graja różnie i to jest fakt. Może po prostu jest coś nie tak z tym "obiektywnymi" testami? Przykładowo gdybyś mierzył prędkość samochodu termometrem, to każdy samochód będzie poruszał się z taką samą prędkością.

15 minut temu, oxox napisał:

Opampy graja różnie i to jest fakt. Może po prostu jest coś nie tak z tym "obiektywnymi" testami? Przykładowo gdybyś mierzył prędkość samochodu termometrem, to każdy samochód będzie poruszał się z taką samą prędkością.

Testy różnicowe dotyczą elektroniki, którą łatwo jest tymi testami obiektywnie porównać, zarówno w domenie słuchu jak i w domenie pomiarowej, ale oczywiście niech każdy robi tak jak uważa za stosowne.

46 minut temu, sybic napisał:

Zaczyna się...

Już znikam, bo rzeczywiście się "zaczyna" ;-).
Pozdrawiam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To jeszcze, chociaż już chyba za późno..nie miałeś ich starych wersji w dobrej aplikacji..
Kombinowałem kiedyś z nimi w X779ES, wrzuciłem różne tanie i drogie opa po nocie katalogowej...ale co..
Po jakimś dłuższym czasie wróciłem do 5532 oryginalnych i tak zostało..grało to najlepiej i najbardziej plastycznie, ale nic się nie ciąglo..więc tak już zostało..

ja

15 godzin temu, Pawel Bebenek napisał:

ne5532 i ne5334 to najgorsze opampy jakie miałem, polecam cos w stylu bb2604

Zależy od urządzenia (!). Dla mnie np 2604 za bardzo chowają górę, ale są aplikacje, gdzie taki typ jest pożądany. NE5532 (oryginały, najlepiej wspomnaine Philipsy) to klasa sama w sobie, świetna równowaga i ładna barwa. 

.

W dniu 10.09.2019 o 03:06, Lumperator napisał:

Zależy od urządzenia (!). Dla mnie np 2604 za bardzo chowają górę, ale są aplikacje, gdzie taki typ jest pożądany. NE5532 (oryginały, najlepiej wspomnaine Philipsy) to klasa sama w sobie, świetna równowaga i ładna barwa. 

Problem w tym że jak kupujesz nowy oryginalny sprzęt to tam siedzą właśnie te "cudowne" 5532 ze starych zapasów, przynajmniej tak twierdzi Pioneer i inni producenci.

W tym momencie kupujesz inny model tego samego producenta, tyle że 10 czy 100 razy droższy i tam juz siedzą BB2132 albo w najdroższych modelach nawet Musesy. 

Inna sprawa że wszystko zalezy od implementacji danego układu.

W odtwarzaczu CD NAD 565BEE na wyjściu siedzą zamulające stare BB2134, tyle że niczego nie zamulają, gdyż w roli DAC-a siedzi Wolfson (ostry i przezroczysty). W modelu 525 siedzą również opampy BB tyle że w roli DAC-a siedzi również BB i kicha, muli na kilometr.

NE5532 nie są żadną referencją, ale z uwzględnieniem cena/jakość są wybitne. Zachowują bardzo dobrą równowagę, czystość w sopranie, niezłą informację z głębszego planu, i dobrej klasy nienapompowany bas. Jasne, że Musesy mają więcej ciała, lepiej rozciągnięty bas itp czy np. lubiane przeze mnie LME49990 dużo blasku na górze, rewelacyjną przestrzeń w szerz, ale to są po pierwsze dużo droższe kostki, po drugie ich wyrazisty charakter może po prostu nie zagrać w danym urządzeniu powodując np zbicie dźwięku w srodek czy przesadne rozjaśnienie. kwestia aplikacji. Ja kiedyś bawiłem się opampami w tanim ODACu i tam najlepiej ostatecznie zagrały super tanie stockowe opampy (a ładowałem też dyskretne Vividy V6, Musesy, różne LME... i zawsze było coś nie tak ). Opcją alternatywną z dobarwienie były własnie NE5532, które nie zaburzyły równowagi tego DACa. Tak wiem, ze tani i ze śmiesznego zasilacza impulsowego, ale u mnie np wygryzł w tamtym czasie blisko 2x droższego Xonara One :)

.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.