Skocz do zawartości
IGNORED

ICEPower 1200as2 - budowa integry / końcówki

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, ganjor86 napisał:

A dlaczego nie pionowo z żeberkowym radiatorem ? Chłodzenie płytą dolną wydaje mi się gorszym rozwiązaniem a otwory w obu pokrywach powinno zapewnić lepszy przepływ powietrza i wtedy chyba nie będzie trzeba wentylatorów.

Bo to metoda pośrednia wymiany ciepła. Ciepło najlepiej odprowadzić najkrótszą drogą. Ugody , które mam tak są zamontowane i służą już chyba 12lat

Czy ktoś miałby możliwość kupienia w polsce odpowiedniego radiatora wywiercenia na cnc otworów i wysyłki tego do anglii ? Moge zapłacić przez paypal.

W dniu 15.10.2021 o 15:39, sebasbox napisał:

Ja pomimo, że drabinki Khozmo uważam za jedne z najlepszych to jednocześnie myślę, że nie pasywka nie pasuje do Icepowerów. Mam u siebie potencjometry khozmo zarówno jako pasywkę opartą o srebrne przewody i inne wodotryski ale mam też khozmo włożony do przedwzmacniacza lampowego i z czystym sumieniem mogę powiedzieć że Icepowery brzmią zdecydowanie lepiej z preampem lampowym.

Ja mam podobne doswiadczenia. Uzywam pre pasywnego na TKD 601 i jest "tak o". Mialem przez chwile CJ PV 10 za rada McGyvera i bylo o niebo lepiej. Niestety draznia mnie lampy w obsludze dlatego pozegnalem sie z nim choc z sonicznego punktu widzenia (slyszenia) bylo bardzo dobrze. Problem tez byl taki ze ten CJ nie maial XLR'ow. Niestety wiekszoc lampowych pre ampow z XLR kosztuje duze pieniadze. 

28 minut temu, luckyguliver napisał:

Problem tez byl taki ze ten CJ nie maial XLR'ow. Niestety wiekszoc lampowych pre ampow z XLR kosztuje duze pieniadze. 

Wystarczyło dołożyć transformatory symetryzujące np. Monacor LTR-110 plus gniazda XLR  i po problemie.

Edytowane przez Robsonik
Wystarczyło dołożyć transformatory symetryzujące np. Monacor LTR-110 plus gniazda XLR  i po problemie.
Jak wiele na jakości dzwięku traci się w porównaniu do podłączenia przedwzmacniacza z wyjściem XLR ? A może się nie traci bo przedwzmacniacz lampowy daje taką jakość że nawet przy transformatorach audio będzie to lepsze rozwiązanie niż przedwzmacniacz tranzystorowy z wyjściem XLR ?

Wysłane z mojego MI PAD 4 przy użyciu Tapatalka

3 minuty temu, ganjor86 napisał:

Jak wiele na jakości dzwięku traci się w porównaniu do podłączenia przedwzmacniacza z wyjściem XLR ? A może się nie traci bo przedwzmacniacz lampowy daje taką jakość że nawet przy transformatorach audio będzie to lepsze rozwiązanie niż przedwzmacniacz tranzystorowy z wyjściem XLR ?

W tym wątku jest to fajnie opisane :

Transformatorki już mam Monacor DIB-110 polecił je McGyver. Także już i tak raczej ich użyje ale z ciekawości pytam na ile takie rozwiązanie jest w stanie konkurować z pełnoprawnym wyjściem XLR.

3 minuty temu, ganjor86 napisał:

Transformatorki już mam Monacor DIB-110 polecił je McGyver. Także już i tak raczej ich użyje ale z ciekawości pytam na ile takie rozwiązanie jest w stanie konkurować z pełnoprawnym wyjściem XLR.

To jest najbardziej pełnoprawne wyjście symetryczne, ale DIB w tej aplikacji niestety niezbyt się nadają. 

nagrywamy.com

Co strace w porównaniu do lepszych transformatorków których możnaby użyć ? Jak wszystko uruchomie zawsze moge je zastąpić.

2 godziny temu, ganjor86 napisał:

Co strace w porównaniu do lepszych transformatorków których możnaby użyć ? Jak wszystko uruchomie zawsze moge je zastąpić.

DIB jest bardzo dobrym transformatorem, tylko nie do liniowych aplikacji. LTR to line transformer a DIB to transformator diboxowy. Ma zatem klasyczną diboxową przekładnię 10:1 (prawie klasyczną, klasycznie powinno być 12:1), i w związku z taką przekładnią stukrotnie transformuje impedancję. To jak go sensownie podłączyć? W jedną stronę będziesz potrzebował 50V z przedwzmacniacza, żeby wysterować końcówkę, w drugą stronę wystraczy pół wolta, ale za to impedancja będzie rzędu 1k, więc trochę mało...

nagrywamy.com

7 godzin temu, Robsonik napisał:

Dolozyc czyli zainstalowac w przedwzmacniaczu? Czy tez zbudowac zewnetrzna "skrzynke"? Bo jesli mialbym modyfikowac pre to nie ma na to szans. Z dwoch powodow. Nie znam sie na tym oraz byloby go trudno potem odsprzedac. 

Edytowane przez luckyguliver
7 minut temu, luckyguliver napisał:

Dolozyc czyli zainstalowac w przedwzmacniaczu? Czy tez zbudowac zewnetrzna "skrzynke"? 

To są malutkie trafka więc spokojnie można je montować w środku blisko gniazd wyjściowych. Dobrze jest też pomyśleć o dobrym ekranowaniu aby nie zbierały zakłóceń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Robsonik napisał:

To są malutkie trafka więc spokojnie można je montować w środku blisko gniazd wyjściowych. Dobrze jest też pomyśleć o dobrym ekranowaniu aby nie zbierały zakłóceń.

Ukryta Zawartość

Plus wiercenie otworow pod gniazda XLR? 🙂

Ukryta Zawartość

5 minut temu, luckyguliver napisał:

Plus wiercenie otworow pod gniazda XLR? 🙂

No niestety  - jak dla mnie najgorsza robota 🙂

7 minut temu, Robsonik napisał:

No niestety  - jak dla mnie najgorsza robota 🙂

Taka operacja to tylko przy projekcie DIY 🙂 Orginalnego CJ przeciez tak nie potraktuje. 

1 minutę temu, luckyguliver napisał:

Taka operacja to tylko przy projekcie DIY 🙂 Orginalnego CJ przeciez tak nie potraktuje. 

Jeżeli oryginał CJ to byłoby to nie wskazane takie działanie.

Pozostaje zrobić przejściówkę cinch - trafa - XLR  , ja tak zamierzam zrobić na początek aby przetestować różnicę.

6 godzin temu, przemak napisał:

Ma zatem klasyczną diboxową przekładnię 10:1 (prawie klasyczną, klasycznie powinno być 12:1), i w związku z taką przekładnią stukrotnie transformuje impedancję.

Dlaczego stukrotnie , skoro 1:10? Chętnie bym poczytał więcej informacji bo dla mnie to nowy temat. W sumie wszystko to dla mnie nowy temat :).

Aktualnie mam DIB- 110 wstawione do pre klon Klimo Merlin i gra po XLR z 1200AS. LTR -110 kupione i czekają na wstawienie, tylko pcb musze zamówić. 

Obecnie gra naprawdę fajnie choć nie mam porównania do grania po RCA bo od razu wstawiłem trafa. Kolejny krok to dodam gniazda RCA w klonie  do porównań i puszcze kablem RCA-XLR do wzmacniacza.

3 godziny temu, Robsonik napisał:

Dobrze jest też pomyśleć o dobrym ekranowaniu aby nie zbierały zakłóceń.

Z czego i jak wykonać takie ekranowanie?

Edytowane przez ksiezyc
24 minuty temu, ksiezyc napisał:

Dlaczego stukrotnie , skoro 1:10?

Bo transformator transformuje z przekładnią i napięcie i prąd, nie zmieniając mocy. Czyli jeżeli z jednej strony ma 1V i 1mA czyli 1mW czyli ma 1k, to z drugiej strony ma też 1mW, więc jeżeli 10V to 0,1mA czyli 100k. I=U/R, prawo Ohma jak byk 😉

27 minut temu, ksiezyc napisał:

Z czego i jak wykonać takie ekranowanie?

Grube najlepiej miękkie żelazo. Obudowy moich małych urządzeń są z 2mm blachy stalowej - żadnych problemów 😉

nagrywamy.com

12 minut temu, przemak napisał:

Bo transformator transformuje z przekładnią i napięcie i prąd, nie zmieniając mocy. Czyli jeżeli z jednej strony ma 1V i 1mA czyli 1mW czyli ma 1k, to z drugiej strony ma też 1mW, więc jeżeli 10V to 0,1mA czyli 100k. I=U/R, prawo Ohma jak byk 😉

Musze do excela wrzucić to będę miał bardziej obrazowo.  Dzięki za podpowiedź.

6 minut temu, ksiezyc napisał:

Musze do excela wrzucić to będę miał bardziej obrazowo.  Dzięki za podpowiedź.

Po co excel, wystarczy pamiętać że licznik się zwiększa a mianownik zmniejsza tyle samo razy, czyli kwadrat przekładni.

nagrywamy.com

9 godzin temu, ksiezyc napisał:

Kolejny krok to dodam gniazda RCA w klonie  do porównań i puszcze kablem RCA-XLR do wzmacniacza.

Nie zapomnij o połączeniu minusa z masą w wtyczce XLR bo brum murowany .

Szkoda, że te chińskie 10K:10K się nie nadają, bo wyglądaj całkiem solidnie. No i są już na pcb a ja dopiero muszę poszukać jakiegoś pcb dla Monacore'ów. Poza tym chińskie mają już podwójne ekranowanie. 

Ukryta Zawartość

trafa1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

0 + 2 = 1

9 minut temu, klinek napisał:

Szkoda, że te chińskie 10K:10K się nie nadają, bo wyglądaj całkiem solidnie. No i są już na pcb a ja dopiero muszę poszukać jakiegoś pcb dla Monacore'ów. Poza tym chińskie mają już podwójne ekranowanie. 

Ukryta Zawartość

trafa1.jpg

Dlaczego nie, mogą się nadawać. Impedancja wejściowa tej końcówki jest spora, powinno być OK.

W dodatku w kubkach od razu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

3 minutes ago, przemak said:

Dlaczego nie, mogą się nadawać. Impedancja wejściowa tej końcówki jest spora, powinno być OK.

O...to wkładam chińczyki na początek 😉 Dzięki!

0 + 2 = 1

@przemak proszę jeszcze potwierdź czy ja dobrze rozumuję jak podpiąć tego chińczyka. 

Na aliexpress jest taki rysunek:

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że mam podpiąć podobnie jak tego Monacor'a?

chinczyk3.thumb.jpg.7dbcb430a82148e120907b21be519c0f.jpg

Odczepy 2 i 5 transformatora są nie podpięte? pin 1 XLR do masy układu albo po porostu do odczepu nr 3 transformatora. Czyli wychodzi na to samo co u chińczyka tylko, że nie podpinam masy / pinu numer 1 XLR do odczepu nr 5 transformatora?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

0 + 2 = 1

12 minut temu, klinek napisał:

@przemak proszę jeszcze potwierdź czy ja dobrze rozumuję jak podpiąć tego chińczyka. 

Na aliexpress jest taki rysunek:

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że mam podpiąć podobnie jak tego Monacor'a?

chinczyk3.thumb.jpg.7dbcb430a82148e120907b21be519c0f.jpg

Odczepy 2 i 5 transformatora są nie podpięte? pin 1 XLR do masy układu albo po porostu do odczepu nr 3 transformatora. Czyli wychodzi na to samo co u chińczyka tylko, że nie podpinam masy / pinu numer 1 XLR do odczepu nr 5 transformatora?

2 na pewno w powietrzu.

5 do masy albo nie. Zasadniczo nie, ale piszą, że wtedy wejście wisi bez polaryzacji. Eksperymentalnie bym sprawdził.

3-masa - tu pole do popisu. Najlepiej zrobić to na pstryczku (trzeba cincha odizolować od obudowy). Taki pstryczek nazywa się ground lift i jest niezwykle przydatny w razie przydźwięków albo innych pętli mas.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Aha, bo może niezbyt precyzyjnie - 1 XLR do masy koniecznie, 5 transformatora do masy niekoniecznie.

nagrywamy.com

Teraz takie pytanie. Przecież ideą przesyłu xrl jest takie puszczenie sygnału  żeby + sygnału i - sygnału i łapane zakłócenia w tym wszystkim się znosiły , ale... . Jak to się ma do masy? Ona musi być, jako punkt odniesienia sygnału. Moze się nie znam, ale nie pasuje mi to nie podłączanie środka uzwojenia trafa.

• Pokaż nowe odpowiedzi