Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  243 członków

Bluesound Klub
IGNORED

Zasilanie liniowe do Node 2/2i

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy doradzicie w pewnej kwestii. Chodzi o to że mam zamiar zakupić switch NuPrime omnia sw 8 i do tego zasilacz liniowy NuPrime LPS-205. Dany zasilacz posiada z tyłu 2 wyjścia DC 5V.Pod jedno wyjście wpięty będzie switch a pod drugie chcę wpiąć bluesound node 2i. Czy jest to dobry pomysł czy lepiej dwa osobne zasilacze? 

@pawel k Jeśli ten zasilacz to to samo co Silent Angel F1 to odpuść. Wypadł słabo, kolega @freju może coś o tym powiedzieć.

Po zdjęciach widzę że to raczej to samo. Również switche Silent Angel i Omnia to to samo, robi je Thunder-Data tylko pakuje je w brandowane opakowania dla różnych firm.

Do switcha weź iFi i w zupełności wystarczy.

Edytowane przez k4mil3k

firme silent angel radze omijac szerokim łukiem ,pic na wode fotomontaż ,pozdrawiam i radze myślec swoim rozumem 

Zasilacz silent angel 3tys hee to jest  sprawa moim zdaniem do ukoik ?bo trafo brumi jak w starej pralce dwa miałem ;)))

a pomiary to juz  Paweł pisał o tym 

Edytowane przez freju
37 minut temu, k4mil3k napisał:

@pawel k Jeśli ten zasilacz to to samo co Silent Angel F1 to odpuść. Wypadł słabo, kolega @freju może coś o tym powiedzieć.

Po zdjęciach widzę że to raczej to samo. Również switche Silent Angel i Omnia to to samo, robi je Thunder-Data tylko pakuje je w brandowane opakowania dla różnych firm.

Do switcha weź iFi i w zupełności wystarczy.

Wolałbym zasilanie liniowe. Tym bardziej że ifi ipower x kosztuje prawie że tyle co do twój. A masz na stanie ten zasilacz niskoszumowy? 

Edytowane przez pawel k

@freju Pamiętam jak mi go wysłałeś mówiąc że masz wątpliwości. Taaaa...audiofilski zasilacz za 2k, podobno nad samym transformatorem pracowali pół roku żeby był maksymalnie cichy. A pomiar wyszedł jak wyszedł.... Tomanek mini był 2x lepszy.

Ps: tak wrzucam tylko do porównania, to są trzy transformatory.
Dwa duże to moje transformatory 50VA produkowane w kraju pod zamówienie. Lewy standardowy, a prawy z dodatkowym ekranem z miedzi. Trzeci mniejszy dla porównania to transformator 40VA innego krajowego producenta. Niby tylko 20% różnicy w mocy, ale różnice widać od razu.
No właśnie te ale robi różnicę, możesz je obciążyć na 110%, możesz je zasilić napięciem ponad 250V i nie wydadzą z siebie nawet grama dźwięku czy brumienia. Mają 30% więcej miedzi niż standardowe trafa, większą ilość izolatora. W tym po prawej jest dodatkowy ekran miedziany, a możliwe jest także wykonanie z dodatkowym pełnym oplotem z taśmy miedzianej wewnątrz i na zewnątrz z osobnym jej podłączeniem do uziemienia.
trafo1.thumb.jpg.f1c8fadb282c092742ebff11aecc09a5.jpgtrafo2.thumb.jpg.8274f9fea4468877d3a1ac073509104c.jpg

I tu jeszcze porównanie. Przy czym ten mały transformator to 18V, a te duże to 9V.
Gdyby postawić obok transformator 9V w takim samym wykonaniu to miałby on dwa razy mniej miedzi na wierzchu.
trafo3.thumb.jpg.da4f69bf81d43d29ae8037a70710bb6c.jpg

Edytowane przez k4mil3k
23 minuty temu, pawel k napisał:

Wolałbym zasilanie liniowe. Tym bardziej że ifi ipower x kosztuje prawie że tyle co do twój. A masz na stanie ten zasilacz niskoszumowy? 

Mam, ale to będzie na prawdę przerost formy. iFi do 1A obciążenia doskonale się do tego nadaje.

W dniu 21.12.2021 o 17:27, Tomek1777 napisał:

Musisz sam ocenić, własnymi uszami. Był tu gdzieś wątek o switchach i jeden z userów go właśnie testował. Wg niego w jego systemie ten switch nic nie poprawił. A odnośnie kabli ethernetowych to ja z kolei słyszę ale minimalny ich wpływ. Także tutaj bym nie przesadzał z inwestycjami 😉.

Hmm a co do switchy i wspomnianego PPAStudio LAN Ethernet Switch v2 sprzedawanego przez GFmod na bazie niedrogiego d-linka ale po modyfikacji Paul Panga a to już nie byle jaki tam laik w audio . O pełnej modyfikacji jego switczy można poczytać tutaj :

http://ppaproduct.blogspot.com/2015/07/audio-grade-switcher.html?m=1

Zresztą na kanale TheAlpaAudio  w serwisie YouTube jest dobre porównanie switchy Paul Panga, NuPrime omnia sw 8,EnglishElectrik chorda i paru innych z dedykowanymi zasilaczami liniowymi w tym naszym polskim Ferrum Hypsos gdzie wszystkie dane switche wypadły z nim właśnie najlepiej.Dla mnie w danym teście najlepiej wypadły switche NuPrime i PPAStudio paul panga. Bardzo dobrze to słychać na jakiś dobrych słuchawkach.Tak wiem odsłuch z You Tuba to paranoja 😂😂 No cóż może i tak ale ja różnicę słyszę wyraźnie.

7 minut temu, pawel k napisał:

Hmm a co do switchy i wspomnianego PPAStudio LAN Ethernet Switch v2 sprzedawanego przez GFmod na bazie niedrogiego d-linka ale po modyfikacji Paul Panga a to już nie byle jaki tam laik w audio . O pełnej modyfikacji jego switczy można poczytać tutaj :

http://ppaproduct.blogspot.com/2015/07/audio-grade-switcher.html?m=1

Zresztą na kanale TheAlpaAudio  w serwisie YouTube jest dobre porównanie switchy Paul Panga, NuPrime omnia sw 8,EnglishElectrik chorda i paru innych z dedykowanymi zasilaczami liniowymi w tym naszym polskim Ferrum Hypsos gdzie wszystkie dane switche wypadły z nim właśnie najlepiej.Dla mnie w danym teście najlepiej wypadły switche NuPrime i PPAStudio paul panga. Bardzo dobrze to słychać na jakiś dobrych słuchawkach.Tak wiem odsłuch z You Tuba to paranoja 😂😂 No cóż może i tak ale ja różnicę słyszę wyraźnie.

Kiedyś faktycznie oglądałem ten kanał. I Nuprime Omnia SW-8 najładniej jak dla mnie pokazała wokale - na ile pozwolała ocena przez sluchawki na mobilu . Podwójna dla mnie radość bo właśnie jego mam w torze.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

20 godzin temu, Tomek1777 napisał:

Wracam tak jak obiecałem w środę. 😉. Transport Silent Angel M1T dojechał i już gra. Zupełna świeżynka dajmu mu dwie doby niech się dobrze tam dotrze. Na początku próbowany po spdif i usb. Teraz tylko usb gra na stałe. Tak więc nie będzie dzisiaj wniosków na temat tego co słyszę.  Będzie natomiast o apce Vitos kontra Bluos.  Odpalilem i ręce mi opadły. Tam nic nie ma i nic nie działało. Udało sie tylko bezproblemowo połączyć z Nas. Okazała sie rzecz błaha -  aktualizacja i poszło. Pierwsze koty za płoty.  Powiem tak, nie jest naprawdę źle. Nie bardzo do czego można się przyczepić. Na pewno ma o wiele lepiej dopracowaną wtyczkę na Amazon   niż Bluos .  Dysk Nas gra super i co najważniejsze blyskawicznie reaguje zmiany utworów. Brawo!  Czego brakuje? Jeśli komuś to potrzebne to nie ma tych mało audiofilski equilaizerów : podbicie basu i góry, nie ma też żadnych regualcji zagara, nic związanego z MQA (regulacja). Też jest to dziwne ze w ustawieniach trzeba regulować czy ma grać na wyjście spdif czy na usb. No i najważniejsze dla mnie trochę niemiła niespodzianka. Ta wersja jako goły transport nie ma regualcji głośności. Suwaczek jest ale tutaj nic on nie daje. Ta akurat dla mnie minus. Nie można szybko wyciszyć mając w ręku tylko tel. Tyle na początek.

Miało być trochę później  pórwnanie Node 2 i Silent Angel M1t ale muszę przyspieszyć.  W domu pojawił się niestety Covid i nie wiadomo jak sprawy potoczą się dalej..🤔

Tak wiec wygrana jest po stronie SA M1T. Jest to pełniejsze, dojrzalsze granie. Ten streamer dopieszcza średnice, wokale i spektrum instrumentów tego zakresu. Powiększa scenę ale i co za tym idzie biorąc pod uwagę gęściejszą średnice dźwięk jest większy, szczelniej wypełnia przestrzeń między głośnikami. Widać wtedy jak Node jednak wyostrza odrobinę granie, faworyzuje wysokie tony. Angel górę podaje oszczędniej, barwa jest bardziej złota niż srebrna. Tutaj bym postawił znak równości miedzy nimi - co kto woli, co komu pasuje. Bas też jest z Angela większy, ale nadal bardzo dobrze kontrolowany, lepiej rozciągnięty, Angel pokazuje wieksze spektrum skali basu. Tutaj on zwycięża.

Czy Node poległ kompletnie? Nie. To nadal solidne, dobre granie. Ma więcej może mało audiofilskiej ale jednak "siary". Wyobrażam sobie że przy metalu bedzie w stanie pokazać więcej "brudu" "jadu". Równie słuchając swoje ulubionej muzyki elektronicznej spogladam na niego. Tam gdzie liczy się pokazanie tego co wprawiaja syntezatory, konsole, tam też Node może błysnąć.

Tak więc wygrana dla Silent Angela na punkty 10 do 7.

Na koniec kilka słów a apce. Vitos to spore zaskoczenie na plus. Nie odczuwam wogóle braku Bluos.  Współpraca z dyskiem Nas bardzo dobra, wspomina reakcja i szybkość rewelacyjna. Z Amazon juz tak różowo nie jest ale ten serwis ogólnie "muli" i trzeba swoje odczekać. Inferensjer na Vitos bez porównania lepszy niż ta proteza jak ma dla Amazona Blous.  Także tutaj tez wygrana Silent Angel nawet wyższa 10 do 6. Duże pozytywne zaskoczenie

Edytowane przez Tomek1777

W dniu 29.12.2021 o 21:44, k4mil3k napisał:

@freju Pamiętam jak mi go wysłałeś mówiąc że masz wątpliwości. Taaaa...audiofilski zasilacz za 2k, podobno nad samym transformatorem pracowali pół roku żeby był maksymalnie cichy. A pomiar wyszedł jak wyszedł.... Tomanek mini był 2x lepszy.

Ps: tak wrzucam tylko do porównania, to są trzy transformatory.
Dwa duże to moje transformatory 50VA produkowane w kraju pod zamówienie. Lewy standardowy, a prawy z dodatkowym ekranem z miedzi. Trzeci mniejszy dla porównania to transformator 40VA innego krajowego producenta. Niby tylko 20% różnicy w mocy, ale różnice widać od razu.
No właśnie te ale robi różnicę, możesz je obciążyć na 110%, możesz je zasilić napięciem ponad 250V i nie wydadzą z siebie nawet grama dźwięku czy brumienia. Mają 30% więcej miedzi niż standardowe trafa, większą ilość izolatora. W tym po prawej jest dodatkowy ekran miedziany, a możliwe jest także wykonanie z dodatkowym pełnym oplotem z taśmy miedzianej wewnątrz i na zewnątrz z osobnym jej podłączeniem do uziemienia.
trafo1.thumb.jpg.f1c8fadb282c092742ebff11aecc09a5.jpgtrafo2.thumb.jpg.8274f9fea4468877d3a1ac073509104c.jpg

I tu jeszcze porównanie. Przy czym ten mały transformator to 18V, a te duże to 9V.
Gdyby postawić obok transformator 9V w takim samym wykonaniu to miałby on dwa razy mniej miedzi na wierzchu.
trafo3.thumb.jpg.da4f69bf81d43d29ae8037a70710bb6c.jpg

Tak żeby nie jechać już tak po bandzie to  dodam tylko ze rpi4 nie dzwignał ani usbridge bo sie gotował , dodam tylko ze teraz mam zasilacze juz jak wy tu sie nabijacie ze mnie nie raz z duża ilością tzw biżuterii , ale co daje biżuteria a uwierzcie mi przewaliłem zasilaczy już chyba setki kg , biżuteria to nie jest tylko tak z nazwy to dodaje bonus w postaci bardzo dużego wglądu w nagranie to jest plankton podany bardzo smacznie bez żadnej natarczywości , szepty szmery echa tego sie nie da uzyskac na tomanku czy tzw silent angel ,powiem więcej na żadnym  sie nie da , bo trzeba wsadzic 1,5tys w same graty ,ale wtedy taki zasilacz musi kosztowac w detalu koło 3tys

lucarto tez mam nie daje rady 😉

6 minut temu, freju napisał:

lucarto tez mam nie daje rady 😉

Może  mała poprawka wsad 1,5tys pln to raczej detal kolo 4-5tys  bo te za 3tys to znam i sa tylko poprawne nie wybitne , a zasilacz ma mega mega bardzo duzy wpływ na efekt końcowy zaufajcie mi mega 😉

Edytowane przez freju

To sprubój tego ten da radę 😁😉

https://audioplaza.pl/products/32162-ferrum-hypsos-zasilacz-zewnetrzny-salon-poznan?source=ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

14 minut temu, freju napisał:

Tak żeby nie jechać już tak po bandzie to  dodam tylko ze rpi4 nie dzwignał ani usbridge bo sie gotował , dodam tylko ze teraz mam zasilacze juz jak wy tu sie nabijacie ze mnie nie raz z duża ilością tzw biżuterii , ale co daje biżuteria a uwierzcie mi przewaliłem zasilaczy już chyba setki kg , biżuteria to nie jest tylko tak z nazwy to dodaje bonus w postaci bardzo dużego wglądu w nagranie to jest plankton podany bardzo smacznie bez żadnej natarczywości , szepty szmery echa tego sie nie da uzyskac na tomanku czy tzw silent angel ,powiem więcej na żadnym  sie nie da , bo trzeba wsadzic 1,5tys w same graty ,ale wtedy taki zasilacz musi kosztowac w detalu koło 3tys

Niemam zwyczaju nabijać się z kogoś kto dzieli się spostrzeżeniami i stara się pomóc 😉

Miałem na mysli maline i usbbridge sig ,silent angel tego nie dzwiga w sensie rusza ale mozna smazyc nalesniki n nim czyli nie dzwiga bo był zbyt gorący 

8 minut temu, pawel k napisał:

To sprubój tego ten da radę 😁😉

https://audioplaza.pl/products/32162-ferrum-hypsos-zasilacz-zewnetrzny-salon-poznan?source=ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Niemam zwyczaju nabijać się z kogoś kto dzieli się spostrzeżeniami i stara się pomóc 😉

Pokaz mi bebechy tego zasilacza bo choc mało sie znam to mniej więcej wiem co jest dobre 😉

4 minuty temu, freju napisał:

Miałem na mysli maline i usbbridge sig ,silent angel tego nie dzwiga w sensie rusza ale mozna smazyc nalesniki n nim czyli nie dzwiga bo był zbyt gorący 

Pokaz mi bebechy tego zasilacza bo choc mało sie znam to mniej więcej wiem co jest dobre 😉

Proszę 

Screenshot_20211230_225530_com.android.chrome_edit_571028708636821.jpg

A tu jego test 

https://audio.com.pl/testy/stereo/zasilacze-zewnetrzne/3348-hypsos

Nie rozpoznaje tych kondów za mało widoczne jest , ale Paweł uderzaj w w mundki i Audio note kasei z auricapem ,mundek może jest uwazany za troche misowatego ale w połączeniu z tymi kondami daje tzw komplet i sie to swietnie uzupełnia .

Wiem ze nie lubisz jak sie cie poucza ale odemnie masz to gratis a wersja premium musi być albo stoisz w miejscu ? ;))

Edytowane przez freju

Cześć, posiadam obecnie Node 2i z modem zasilania + Meanwell GSM40B05. Node 2i używam jedynie jako transport po coax. Czego moge się spodziewać po zakupie https://pd-cf.pl/produkt/super-nisko-szumowy-zasilacz-hifi-5v-3a/ ?

Edytowane przez sojer2005

Tu masz pomiary zasilaczy:

Faktycznie słychać, że na zasilaczu Pawła brak jakichkolwiek szumów i dynamika jest bardzo dobra.

Edytowane przez Franz-007

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Najbardziej aktualne pomiary i takie na których możesz realnie porównać zasilacz SMPSU z najnowszym zasilaczem liniowym są na stronie.

Ps: na prośbę jednego z forumowiczów podszedłem do tematu zasilacza z tzw "biżuterią" i po wstępnych pomiarach mogę powiedzieć że da się to zrobić 🙂 A więc w lutym wjedzie na stan, a z większych zmian:
- na wejściu wszystkie kondensatory zmienionane na Mundorfa M-Lytic dedykowane do zasilania
- na wyjściu Panasonic FM / Elna Simic
- dławiki indykcyjne zmienione na dławiki ekranowane o większej indukcyjności
- lepszej jakości gniazdo AC
- kwestia bezpiecznika się jeszcze klaruje....

31 minut temu, k4mil3k napisał:

Najbardziej aktualne pomiary i takie na których możesz realnie porównać zasilacz SMPSU z najnowszym zasilaczem liniowym są na stronie.

Ps: na prośbę jednego z forumowiczów podszedłem do tematu zasilacza z tzw "biżuterią" i po wstępnych pomiarach mogę powiedzieć że da się to zrobić 🙂 A więc w lutym wjedzie na stan, a z większych zmian:
- na wejściu wszystkie kondensatory zmienionane na Mundorfa M-Lytic dedykowane do zasilania
- na wyjściu Panasonic FM / Elna Simic
- dławiki indykcyjne zmienione na dławiki ekranowane o większej indukcyjności
- lepszej jakości gniazdo AC
- kwestia bezpiecznika się jeszcze klaruje....

Bezpiecznik też wiedzie lepszy 😁😉

Dzisiejsze popołudnie poświęciłem na testowanie kabli zasilających "liniówkę".  Na testach były i w sumie zostały w systemie EVO3-INITIUM ORAZ PREMIER. Odsłuchując wybrane utwór na każdym z trzech kabli zauważyłem ze PREMIER daje nieco więcej oddechu na górze co jest na plus. Nie wyostrza góry żebyście mnie dobrze zrozumieli ale lepiej ją pozycjonuje. Initium już nie był tak dokładny i brzmiał bardziej misiowato względem droższego brata. Nie są to kolosalne różnice ale raczej kosmetyka. Z racji że za szafką mam rtv mam drugą listwę z całym zaszumiałym dziadostwem to Premier zostaje podpięty pod NODE2i a Initium został podpięty pod sub. Myślę że w tej cenie kable naprawdę dają radę. Teraz mam pytanie do tych co mają wiedzę lub mieli styczność z listwą z poniższego zdjęcia. Czy filtr bądź filtry będące w w/w listwie mogą mieć wpływ np na dynamikę wzmacniacza lub streamera?

IMG_20220103_172150.jpg

12 godzin temu, zegancio napisał:

Czy filtr bądź filtry będące w w/w listwie mogą mieć wpływ np na dynamikę wzmacniacza lub streamera?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie. Tak, niektóre wzmacniacze ewidentnie „nie lubią” się z listwami zasilającymi: dźwięk jest wtedy przytłumiony, z ograniczoną dynamiką, bas bez wyrazu, średnica matowa. Po wpięciu wzmacniacza bezpośrednio do gniazdka w ścianie wszystko nagle się poprawia i wraca na właściwe tory. Zdecydowanie rzadziej listwa degraduje dźwięk źródła, chociaż pewnie i takie przypadki się przytrafiały. Jak w większośći rzeczy w audio - musisz poeksperymentować insprawdzić u siebie, na swoim systemie i własnym uchem.

14 godzin temu, zegancio napisał:

Czy filtr bądź filtry będące w w/w listwie mogą mieć wpływ np na dynamikę wzmacniacza lub streamera?

Nie wiem, jak to jesz z Twoją listwą, ale potwierdzam - słowa kolegi wyżej i .... coś dodam od siebie ...

Gdy listwę  Gigawatt PF-1 MK2 zasilał AQ Blizzard słyszałem ograniczenia na dynamice wzmacniacza MA252, ale gdy kiedyś zamieniłem Blizzard na AQ Thunder,  do dziś nie odróżniam, czy wzmacniacz bierze prad ze ściany czy z listwy.  Dla CD i DAC było to bez różnicy, więc nawet nie sprawdzam dziś BS Node

Słyszysz różnice w kablach, myślę wiec ze jeszcze jedno testowe popołudnie pozwoli odpowiedzieć Tobie na zadane pytanie.

Przyszedł czas pożegnania z Node. Dzisiaj wystawiam go na olx.  Wersja biała z modem liniowego zasilania forumowego kolegi Pawła. Bez zasilacza. Gyby ktoś był zainteresowany.  Zapraszam na priv.

Jakiś masowy exodus 😉?

Tyle Node na OLX jeszcze na raz nie było. A z modułem zasilania w ogóle.

Ciekawe kto się do tego przyczynił 😁.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Tak samo będę swojego Node 2i razem z zasilaniem i płytką wystawiał na olx ale dodatkowo z node wystawiam Lumina d2 więc to co u mnie zostanie zależy od tego które urządzenie się szybciej sprzeda 😃

No to Panowie powodzenia z odsprzedażą 😁.. Sorry ale jak widzę ceny niektórych używek to po negocjacji w niejednym salonie można dostać nowy w tych samych pieniądzach . 😂😂. A jak widzę opis w jednej z aukcji cytuję (Streamer mam od nowości. Stoi w szafce nie ruszany od zakupu) to dosłownie pękam ze 😂😂😂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.