Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.06.2021 o 09:10, babatular napisał:

Tak ?

A dlaczego ? Skąd wiesz który "kierunek" bezpiecznika  jest właściwy ? PMD ocenił, że właściwy to "kontour", Ty że właściwy to "miękko"  - i kto ma rację ?

Każdy ma racje. Ma być tak jak się właścicielowi podoba.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Kumpel wstawił Orange'a do wzmacniacza Dubiela HV1, do 237 Vincenta i już nie chciał oddać a to sprzęt raczej nie klasy HiEnd.

4 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Bezpieczniki audio są już droższe od urządzeń, do tórych się je wkłada..😉

Hmmm....

To na jakich ty urządzeniach muzyki słuchasz?

😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

16 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Bezpieczniki audio są już droższe od urządzeń, do tórych się je wkłada..😉

Jest to efekt zwiększenia wymagań klientów audio także co do urządzeń peryferyjnych. Tak że zamiast od razu kupić lepszą elektronikę łatamy dźwięk w innych miejscach

Trudny temat bo każdy ma inne wymagania i preferencje co do dźwięku i sama elektronika nawet ta najlepsza też wymaga wsparcia najlepszymi dodatkami

16 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Na zasilaniu bateryjnym, bo bezpieczniki drogie

Lubisz szum starej baterii? 😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, ASURA napisał:

Jest to efekt zwiększenia wymagań klientów audio także co do urządzeń peryferyjnych. Tak że zamiast od razu kupić lepszą elektronikę łatamy dźwięk w innych miejscach

Trudny temat bo każdy ma inne wymagania i preferencje co do dźwięku i sama elektronika nawet ta najlepsza też wymaga wsparcia najlepszymi dodatkami

Rozumiem, wymagania, preferencje, modelowanie dodatkami, a dojenie - dojeniem.

21 minut temu, ASURA napisał:

Lubisz szum starej baterii? 😉

U mnie szumi bateria prysznicowa, u Ciebie też?

Bardzo lubię wszelkie szumy wygrzewające, są takie relaksujące..😊

4 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Rozumiem, wymagania, preferencje, modelowanie dodatkami, a dojenie - dojeniem.

No wiesz ci dojeni jeśli chodzi o najwyższą półkę to żeby te precjoza nabyć musieli innych nieźle nadoić!  Zupełnie nie podzielam Twojej opini gdyż nie są to produkty pierwszej potrzeby

Za to rozumiem pewną frustrację; no cóż życie nie jebajka

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, ASURA napisał:

No wiesz ci dojeni jeśli chodzi o najwyższą półkę to żeby te precjoza nabyć musieli innych nieźle nadoić!

Ja również nie podzielam Twojej opinii, nie wrzucaj wszystkich do jednego wora. Precjoza powiadasz, fakt, cena jak u jubilera..

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Za to rozumiem pewną frustrację; no cóż życie nie jebajka

Zdaje się, że nie rozumiesz. Nie chodzi o moje możliwości finansowe, tylko adekwatny stosunek wyrób-cena.

Jesteś z branży i dobrze wiesz o co mi chodzi😏

Edytowane przez Cezary_58669
1 godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Zdaje się, że nie rozumiesz. Nie chodzi o moje możliwości finansowe, tylko adekwatny stosunek wyrób-cena

No ale jak wycenisz np. wiersze Miłosza? Dla jednego jest to coś wybitnego a dla kogoś innego tylko umiejętnie złożony zbiór zdań

Jedynie wymiana sztuka za sztukę face to face decyduje ile coś w miarę sensownie jest warte a i tak nie na pewno..

Trzeba się nauczyć z tym żyć bo nie ma alternatywy kropka

• 3 tygodnie później...

Ja dołożyłem Orange do zewnętrznego zasilania Lector CD, PSU7 i także zostaje. Muszę napisać, że na początku nie było łał. Dźwięk taki jakby za mgłą, bez precyzji. Pozostawiłem włączony zasilacz na 2 doby i przesłuchałem - nastąpiło otwarcie się dźwięku. Teraz mija już 6 doba z włączonym zasilaczem. Dźwięk jest otwarty, detaliczny i jest ciut jaśniejsza góra niż bez bezpiecznika, ale nie przekracza tej granicy.

Generalnie polecam, będę jeszcze testował Orange w innych elementach toru.

56 minut temu, PatiJ napisał:

Dźwięk taki jakby za mgłą, bez precyzji. Pozostawiłem włączony zasilacz na 2 doby i przesłuchałem - nastąpiło otwarcie się

W sensie powrót do normalnego dźwięku? 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, PatiJ napisał:

jaśniejsza góra niż bez bezpiecznika

Chcialbys wyjasnic?

W dniu 1.07.2021 o 14:16, PatiJ napisał:

skrót myślowy, bez tego bezpiecznika, ale ze standardowym

Naprawdę? Orange pobił standardowy bezpiecznik? Przecież to nie jest żaden wyczyn.

• 1 miesiąc później...
Gość

(Konto usunięte)

Wypróbujcie te ruskie srebrne bezpieczniki (to nie żart).

https://www.ebay.pl/itm/262493436380?hash=item3d1dd3f9dc:g:haUAAOxy4eJTPWuR

Kupiłem 10szt (3,15A), 4 już siedzą u mnie w systemie, są rewelacyjne, to hi-end za grosze.. W tej chwili dostępne są tylko 0,5, 1,6 i 3,15A. W rzeczywistości wyglądają lepiej niż na zdjięciu. Szybka realizacja przesyłki, paczkę dostałem przed wyznaczonym terminem (8 dni). 

• 3 tygodnie później...

A jednak żart.

Nie rozśmieszajcie mnie z tymi NOSami.  Dzisiejszy sprzęt audio masakruje ten z lat 70,80tych. 90tych też. Jak coś ma określenie NOS to jest nobilitujące ? Kpina. NOS to jest po prostu stary badziew. Dotyczy to zarówno bezpieczników, lamp jak i przedpotopowych Sansujów i innych obiektów westchnień nawiedzonych audiofilów.

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

3 godziny temu, babatular napisał:

A jednak żart.

Nie rozśmieszajcie mnie z tymi NOSami.  Dzisiejszy sprzęt audio masakruje ten z lat 70,80tych. 90tych też. Jak coś ma określenie NOS to jest nobilitujące ? Kpina. NOS to jest po prostu stary badziew. Dotyczy to zarówno bezpieczników, lamp jak i przedpotopowych Sansujów i innych obiektów westchnień nawiedzonych audiofilów.

A mnie śmieszy coś innego. Dla przewodów o cenach powyżej 10 tys. PLN używa się tu argumentów typu : nigdy nie widziałeś ich na żywo, nie wspominając o słuchaniu, więc nie masz prawa się wypowiadać. Natomiast gdy coś ma niską cenę to można po tym jechać bez sprawdzania. Mam na myśli wspomniane wyżej bezpieczniki, bo jestem pewien, że babatular w życiu ich nie widział, nie mówiąc już o jakimś sensownym porównaniu.

Słabe opinie o tym nicku są uzasadnione. 

6 godzin temu, fafarskid napisał:

A mnie śmieszy coś innego. Dla przewodów o cenach powyżej 10 tys. PLN używa się tu argumentów typu : nigdy nie widziałeś ich na żywo, nie wspominając o słuchaniu, więc nie masz prawa się wypowiadać. Natomiast gdy coś ma niską cenę to można po tym jechać bez sprawdzania. Mam na myśli wspomniane wyżej bezpieczniki, bo jestem pewien, że babatular w życiu ich nie widział, nie mówiąc już o jakimś sensownym porównaniu.

Słabe opinie o tym nicku są uzasadnione. 

Po kablach z absurdalnymi cenami trzeba jechać. Co do starych ruskich bezpieczników to zapewne badziew nad badziewiami. Ruscy w doopie mieli i mają jakość. A bajania świrniętych audiofilów o rosyjskiej militarnej jakości są po prostu śmiechu warte.

Jestem za stary na taką "audiofilską" argumentacje bo już ze 100lat temu to przerabiałem. Właśnie że bede krytykował bujdy o super-hiper plastikowej listwie z marketu  za 6tys zł, bajki o super- hiper ruskich bezpiecznikach i brednie o sowieckich lampach - BEZ SŁUCHANIA. Bez słuchania bede mówił, że to jest badziew. 

7 godzin temu, naczesany napisał:

No z lampami to pojechałeś. Co do kondensatorów olejowych ruskich i innych West-Capów to się zgodzę.

Co do techniki lampowej - to badziew nad badziewiami - bez wzgledu czy lampy są NOS czy NEW.

Ci którzy przestali oszukiwać sami siebie wiedzą jedno - NIGDY nie wrócą do lampy. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Gość

(Konto usunięte)

Panie Kolego babatular, więcej dystansu do siebie i innych życzę, szczerze, bo się Kolega zaraz zagotuje.

I to przez taki głupi bezpiecznik..warto to?

3 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Panie Kolego babatular, więcej dystansu do siebie i innych życzę, szczerze, bo się Kolega zaraz zagotuje.

I to przez taki głupi bezpiecznik..warto to?

Żeby się tak nie gotować trzeba mieć dobre….bezpieczniki… :-))

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, sly30 napisał:

Żeby się tak nie gotować trzeba mieć dobre….bezpieczniki… :-))

Podejrzewam, że ma, a jak nie, to podałem namiar 😊

9 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Podejrzewam, że ma, a jak nie, to podałem namiar 😊

Inna rzecz, że ma sporo racji. Ale to już odrębna sprawa. 

23 godziny temu, babatular napisał:

Co do starych ruskich bezpieczników to zapewne badziew nad badziewiami. Ruscy w doopie mieli i mają jakość.

Nie przyszlo ci do glowy ze moglo cos wyjsc przy okazji. Zapewnie nikt nie myslal o audio. Tylko jakie to ma znaczenie??

1 minutę temu, rafa napisał:

Nie przyszlo ci do glowy ze moglo cos wyjsc przy okazji. Zapewnie nikt nie myslal o audio. Tylko jakie to ma znaczenie??

Nie nic takiego nie przyszło mi do głowy. Przy okazji nic w audio nie wychodzi. 

16 minut temu, babatular napisał:

. Przy okazji nic w audio nie wychodzi. 

Dobrze wychodzi - wmawianie sobie różnych rzeczy 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zgadza sie. Najczesciej obserwuje wmawianie sobie przez niektorych tutaj ze wszystko wiedza...

4 minuty temu, rafa napisał:

Zgadza sie. Najczesciej obserwuje wmawianie sobie przez niektorych tutaj ze wszystko wiedza...

Dokładnie to chyba nasza polska przywara. 

• Pokaż nowe odpowiedzi