Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

no i?

w sieci na zachodnich forach masz sporo opinii

pewnie sami jacyś szaleńcy 🙂  

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

• Moderatorzy
6 minut temu, pmcomp napisał:

40.000 PLN za bezpiecznik … a ja gupi myslałem, ze kable sieciowe za 100-150 tys to jest szczyt …

I to za coś co teoretycznie ma się zepsuć...

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

4 minuty temu, audiograde napisał:

no i?

No wlasnie … opinii.

Podobnie jak czesto na tym forum. W gąszczu PRu imarketingu branzy dystrybutorskiej i medialnej.

2 minuty temu, Seyv napisał:

Najlepsze efekty za w chińskim DACu za 2000 zł. Jak by co to padnie bezpiecznik za 40 tys ale … DAC ocaleje 🙂😉 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

zieeew 🙂 

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Gość

(Konto usunięte)
Nie takie my ze śwagrem bezpieczniki wstawiali, gniotsa nie łamiotsa

A wracając do tematu, to moim zdaniem, firma na V jest "wybitna" - pamiętam jak testowali wpływ lakieru na brzmienie drewnianej listwy sieciowej. No comments.

96e06ed986b6bbae5488e8e46b482705.jpg
49 minutes ago, audiograde said:

no i?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mniemm, ze bezpiecznik topikowy za 40.000 zl ostudzil zapaly 🙂 .

Panowie od Orange’a czy tego Synercostam … macie o czym marzyć. Powodzenia. Trzeba mieć w zyciu marzenia. Think big … sky is the limit … 🙂 

Jakis slepy test?

Dobrej nocki. Aktualnie slucham winyla. Pytanko: czy w napedzie graniaka tez powinienem szarpnac sie na ta pomarańczkę? 😉 . A moze silnik bedzie miał bardziej stabilne obroty? A moze ta pestka dyni jakos magicznie wplynie na prace wkladki? Naped to np. 50-o letni Garrard 401. Jakis slepy test?

😉 pa. 

Edytowane przez pmcomp

4 godziny temu, pmcomp napisał:

40.000 PLN za bezpiecznik

Skoro jest użyty grafen, to jest drogi, na ten moment, jeśli cena surowca się obniży, dojdzie konkurencja, - zapewne będzie taniej.

Specjaliści, tłumacząc konieczność pozbycia się wąskich gardeł, piszą dokładnie to, co pisałem w tym miejscu forum, przez lata, nic mniej i nic więcej.

Cała energia, przez nieskończenie krótki czas, jest zawarta w materiale z którego wykonany jest dany element, w tym wypadku, jest nim to, z czego skonstruowany jest bezpiecznik, nie ma takiej możliwości, aby tego nie usłyszeć na najwyższym poziomie audiofilskim.

To elementarz dla miłośnika hi end audio.

4 godziny temu, Seyv napisał:

za coś

To jest bardzo drogo, ale nie dla tych, dla których ten produkt jest adresowany.

4 godziny temu, romeksz napisał:

wpływ lakieru na brzmienie drewnianej listwy

Listwa nie może być z drewna jeśli ma to grać, lakier tylko pogarsza sytuację, - drewno przestaje oddychać, staje się hybrydą.

5 godzin temu, bum1234 napisał:

ile pracy trzeba włożyć, by taki bezpiecznik się sprzedawał

Nikt nie kupi żadnego produktu, który nie potwierdzi swojej jakości.

Proszę nie mieć złudzeń.

Osoby, które opracowują najdroższe rzeczy, nie są przypadkowymi na tych posadach, wiedzą co ile jest warte, tak też jest wyceniane.

12 godzin temu, romeksz napisał:
12 godzin temu, audiograde napisał:
tak żebyś wiedział nieco więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałeś opis tego tzw. "produktu"? Przecież to jest pseudonaukowy bełkot.

Ja czytałem i najbardziej mnie rozbawił ten fragment:

Synergistic Research pozwoliły określić kluczowe kwestie wpływające na zmianę transmisji prądu wewnątrz przewodów za pomocą procesu indukcyjnego sprzęgania kwantowego określanego mianem technologii UEF. Szczerze mówiąc, opatentowana technologia UEF ma potężny wpływ na przepływ prądu elektrycznego: działanie jednego bezpiecznika UEF widać nawet w odległości kilku kilometrów od miejsca jego implementacji.

Już po samej lekturze można odnieść wrażenie obcowania z mocami nie z tego świata, sorry ale mnie ten opis stanowczo odpycha i nie kupiłbym tego produktu nawet nabity jak kopaczka 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 hour ago, malikali said:

działanie jednego bezpiecznika UEF widać nawet w odległości kilku kilometrów od miejsca jego implementacji.

Myślę, że to jest błąd tłumacza. Tekst powinien brzmieć tak:

działanie jednego bezpiecznika UEF słychać nawet w odległości kilku kilometrów od miejsca jego implementacji.

21 godzin temu, plastik1989 napisał:

Niestety masz rację. I też zgadzam się, że coś jest nie tak, problem niestety jest taki, że każde radykalne rozwiązanie jakie próbowaliśmy pogorszało sytuację. Z kolei każdy półśrodek nie dawał żadnych efektów, a obrywali postronni. Można na sztywno z pominięciem regulaminu wywalić kogoś, ale w tak prowadzonym forum gdzie z dnia nadzień za widzimisię moderatora się wylatuje, nikt nie chce pisać. Z kolei dopuszczając każdego do głosu, ryzykujemy że trafi się jakiś zatwardziały propagator jakieś idei, która bez znudzenia będzie powtarzał w przez kilkanaście lat. Dzień w dzień, w praktycznie każdym wątku…

Nadmierna cenzura oczywiscie ze szkodzi. Ale wystarczy nie tolerowac ekstremistow - fanatykow. Tylko tyle. 

21 godzin temu, pmcomp napisał:

Bezpiecznik ma mieć tylko jedna funkcjonalność

Z zalozenie nie wlasciwie na to patrzysz. Bezpiecznik jest tu przewodnikiem i to jest najwazniejsze. Funkcja elektryczna jaka pelni ten przewodnik bedac bezpieczniekiem jest tu drugorzedna.

Kazdy przewodnik ma znaczenie. Od gniazdka (pewnie i wczesniej) az do zacisku glosnika.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

35 minut temu, rafa napisał:

Z zalozenie nie wlasciwie na to patrzysz. Bezpiecznik jest tu przewodnikiem i to jest najwazniejsze. Funkcja elektryczna jaka pelni ten przewodnik bedac bezpieczniekiem jest tu drugorzedna.

Kazdy przewodnik ma znaczenie. Od gniazdka (pewnie i wczesniej) az do zacisku glosnika.

Proponuję zmienić w urządzeniu wszystkie przewodniki. Włącznie z drukiem na płytce.

A ponieważ kondensator w torze sygnałowym jest największym wrogiem dźwięku proponuję wywalić wszystkie.

A najlepiej chodzić na koncerty akustyczne live. Wtedy problem się sam rozwiązuje.

Paranoja.

Edytowane przez pmcomp

Trzeba umiec wyznaczac sobie granice 😉

39 minutes ago, rafa said:

A największe znaczenie ma 1 cm przewodnika w rurce szklanej.

Widać wyraźnie, że tolerancja na absurd zwiększa się u niektórych niemiłosiernie.

3 minutes ago, rafa said:

Właśnie. I czynię to z głową.

Edytowane przez bum1234
24 minuty temu, rafa napisał:

Nauczyłem się to robić już ładnych kilka lat temu 🙂 .

Na pewno więcej daje adaptacja akustyczna pomieszczenia niż wymiana bezpieczników, kabli DC, kabli AC, kabli LAN czy switchy.

Chcesz zmian w swoim audio? Zamiast wydawać kasę na jw. zmień kolumny na lepsze, wzmacniacz, źródło itp. Tylko z głową.

A jak już bardzo chcesz wymieniać przewodniki to wymień elementy zwrotnicy w kolumnach i wszystkie kondensatory sprzęgające, wyjściowe czy wejściowe w swoim sprzęcie ... na lepsze. Wymień zasilanie DC na lepsze.

Nie umiesz? Pech. Wtedy zostaje ci, jak napisał wcześniej @Seyv, wymiana bezpieczników i inne podobne bzdury nie mające żadnego technicznego uzasadnienia.

BTW ten twój przewodnik w bezpieczniku przenosi ... sinusoidę 230VAC 50Hz, a nie sygnał.

Edytowane przez pmcomp

Nauczyłem się to robić już ładnych kilka lat temu 🙂 .

Na pewno więcej daje adaptacja akustyczna pomieszczenia niż wymiana bezpieczników, kabli DC, kabli AC, kabli LAN czy switchy.

Kazdy wyznacza sobie sam. Dlaczego uwazasz ze twoje granice sa najlepsze i powinny byc kopiowane. Moze sa najlepsze tylko dla ciebie.

7 minut temu, rafa napisał:

Kazdy wyznacza sobie sam. Dlaczego uwazasz ze twoje granice sa najlepsze i powinny byc kopiowane. Moze sa najlepsze tylko dla ciebie.

Przeczytaj dokładnie raz jeszcze mój ostatni post.

To co napisałem oparte jest na moich doświadczeniach w zabawę w audio przez ostatnie ponad 40 lat. Niestety jak ty zdobędziesz podobne raczej nie podyskutujemy, będziesz mógł zapewne zapalić po mnie świeczkę.

I nikt nie zmusza ciebie do korzystania z takich doświadczeń, zawsze możesz wymieniać bezpieczniki 😉 . Proponuje jeszcze w tablicy rozdzielczej, przy liczniku i przed licznikiem. Nie zapomnij o tych przy transformatorze, a potem tych na wyjściu w elektrowni. Aha ... masz jeszcze parę (a może paredziesiąt?) kilometrów kabla do wymiany, najlepiej na beztlenowy o ciagnionych kryształach. Po nich leci taka sama sinusoida jak przez ten malutki bezpiecznik, MUSZĄ więc mieć ogromny wpływ na dźwięk.

Edytowane przez pmcomp

16 minut temu, pmcomp napisał:

Na pewno więcej daje adaptacja akustyczna pomieszczenia niż wymiana bezpieczników, kabli DC, kabli AC, kabli LAN czy switchy

Tak ale ona daje zmiany ilosciowe. Nie wplywa na jakosc

Teraz, rafa napisał:

Możesz wyjaśnić?

Proponuje jeszcze w tablicy rozdzielczej, przy liczniku i przed licznikiem. Nie zapomnij o tych przy transformatorze, a potem tych na wyjściu w elektrowni. Aha ... masz jeszcze parę (a może paredziesiąt?) kilometrów kabla do wymiany, najlepiej na beztlenowy o ciagnionych kryształach. Po nich leci taka sama sinusoida jak przez ten malutki bezpiecznik, MUSZĄ więc mieć ogromny wpływ na dźwięk.

Widze ze sie rozkrecasz coraz bardziej..

9 minut temu, rafa napisał:

Widze ze sie rozkrecasz coraz bardziej..

Nie, próbuję iść twoim tokiem rozumowania ... toru przewodzącego.

Ciekawe co produkuje "lepszy prąd" do audio? Elektrownia węglowa, atomowa, wiatrowa, wodna czy fotowoltaiczna? a może dynamo na pedały? A może tam są nieaudiofilskie turbiny? Niech wymienią cewki na karkasach na srebrny drut jak w topikowym bezpieczniku.

😉

A ile masz w domu podłych zasilaczy impulsowych od LEDów, ładowarek do telefonów, laptopów itp. Wywaliłeś je wszystkie czy myślisz, że kondycjoner wszystko wytnie? Sprawdziłeś czy i co wycina? Czy jedynie przeczytałeś na forum? A co z Twoimi sąsiadami którzy sieją ci po sieci AC że aż miło? Każesz im się wyprowadzić?

Czy to czasem nie sa te granice, o których wspominasz? A czemu wymiana bezpiecznika ma być "lepsza" od likwidacji zakłóceń w sieci AC? Sprawdziłeś? A jesli tak to jak to mierzyłeś?

Na słuch? W ślepym teście?

I tu można ten wątek zakończyć.

Edytowane przez pmcomp

1 minute ago, rafa said:

Ciekawy pogląd. Wg ciebie zmiana ilościowa nie wpływa na jakość?

Czyli mogę sobie spokojnie obciać pasmo do 8kHz i to zupełnie nie wpłynie na jakośc odbieranej przy pomocy tak spreparownego sprzętu muzyki?

Akustyka też nie wpływa na jakość?

9 minut temu, rafa napisał:

Dalej czekam na wyjaśnienie co masz na mysli.

A'propos dobrego prądu do audio.

Jak już chcesz dobrze i bez zakłóceń to ... postaw sobie dwa panele PV po 450W, dorób stabilizację na 12V DC oraz zasilanie na 5 V DC i nie będziesz miał lepszego źródła prądu. A potem z tym napięciem wejdź do większości urządzeń audio. Być może będziesz potrzebował czasem we wzmakach inne wyższe napięcia ale to się też da zrobić.

Wtedy całkowicie odetniesz się od sieci AC. Zaoszczędzisz kupę kasy na kablach AC, kodycjonerach i listwach i na pewno wyjdzie ci taniej. Do tego kilka akumulatorów i moduł ładowania żebys mógł posłuchać w nocy, tak jak ja np. najlepiej lubię.

Co ty na to? Za wszystko nie zapłacisz więcej niż ten marny bezpiecznik za 8.000 funtów 😉 .

19 godzin temu, pmcomp napisał:

Robimy liste społeczna bo zaraz sie skończa i nie dla wszystkich starczy?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

40.000 PLN za bezpiecznik … a ja gupi myslałem, ze kable sieciowe za 100-150 tys to jest szczyt … . Tam przynajmniej pare metrowi kilogramów przewodnika potrzeba, do tego wtyczka, gniazdo i obowiazkowao ałdjofilski oplot. A tu?

i to wyglada na to, ze w … Chinach: 

Ukryta Zawartość

Chyba sie w majtochy posikam z wrazenia.

Tu juz sikaja nt. produktów QSA: 

Ukryta Zawartość

może nie na konkretny temat ale dygresja do w/wym wątku raczej jest . a konkretnie dotyczy zjawiska które u mnie występuje ,mianowicie najczulszy odcinek to sieciówka kimbera od gniazdka a konkretnie rodzaj wtyku ,który w zależności od zastosowania przejawia  niesamowitą różnicę w dźwięku , i tak furutech wyższy model to nie to , Viborg trochę gorzej i coś mnie kopło a może, i tu zaskoczenie ,ten stary mosiężny wtyk z prlu zagrał , jest wszystko to co oczekiwałem - ciekawe ile jest wart dla mnie , przypuszczam że więcej niż ten bezpiecznik za chore pieniądze

wtykprl.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, krzystekov napisał:

może nie na konkretny temat ale dygresja do w/wym wątku raczej jest . a konkretnie dotyczy zjawiska które u mnie występuje ,mianowicie najczulszy odcinek to sieciówka kimbera od gniazdka a konkretnie rodzaj wtyku ,który w zależności od zastosowania przejawia  niesamowitą różnicę w dźwięku , i tak furutech wyższy model to nie to , Viborg trochę gorzej i coś mnie kopło a może, i tu zaskoczenie ,ten stary mosiężny wtyk z prlu zagrał , jest wszystko to co oczekiwałem - ciekawe ile jest wart dla mnie , przypuszczam że więcej niż ten bezpiecznik za chore pieniądze

Ukryta Zawartość

A może jest z ... miedzi 🙂 . Podrap i sprawdź.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi