Skocz do zawartości
IGNORED

Koronawirus Covid-19 (alfa, delta, omikron, kraken) i szczepienia

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez stench,

Rekomendowane odpowiedzi

Zachorowało:

0

+0

Zmarło:

0

+0

Zmarło 0
0 kobiet i 0 mężczyzn.
Zakres wiekowy:(wiek -> ilość)

Wyzdrowiało:

0

+0

Dziś zaszczepiono:
0 osób.

Wykonane testy: 0

+0
Testy pozytywe:
Testy poz:

Na kwarantannie: 0

Aktualizacja 2025-05-25 20:15
https://dane.gov.pl/pl
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Kto to jest Pinkas?
To ten idiota od lodu w majtkach, który doktoryzował się na podstawie pracy pt. "Analiza satysfakcji zawodowej lekarzy rodzinnych w aspekcie kontraktów z Kasą Chorych."
2 godziny temu, blomin napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może jest ktoś z oświeconych i zdefiniuje,  co to i kto to ten rząd światowy. Premier, ministrowie ?

San Escobar? 

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, CEzAR21 napisał:

Moze pora otworzyc oczy szerzej.

Pieniążki i sznureczki a Wam na ryj maseczki.

Z każdym dniem rośnie liczba tych, których musisz całować w "D" aby nie być skazanym za zbrodnię nienawiści.

1 minutę temu, blomin napisał:

San escobar ma swój rząd? Dziękuję za oświecenie. 

Ja się pytam, nie oświecam.  Proszę nie kombinować, jak koń pod górę tylko odpowiadać. 

Oczywiście "nie wiem", jest też akceptowalne.

Czechy wprowadzają lockdown od jutra od 6:00.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

2 godziny temu, xajas napisał:

Szwecja ma 6 razy wieksza powierzchnie niz Czechy przy tej samej populacji (aby dotrzec do sasiada musisz wsiasc w auto)

Przy porównywalnej liczbie ludności (ok. 10 mln) w Szwecji od Covid-19 do wczoraj zmarło 5.922 (585 na milion) a w Czechach 1.619 (151 na milion). Ale Czesi przyspieszyli ostatnio. ?

obraz.thumb.png.6cad4389c92870b7d1f8b1145ad30a12.png

Jak widać różnie jest w porównywalnych pod względem ludności krajach europejskich. Co na co ma wpływ nie do końca jeszcze wiemy. Kiedy i czym to się wszystko skończy - też.

2 godziny temu, TomekL3 napisał:

Pogadaj z Jugiem, załatwi prosto z centraliemoji6.png

Już pisałem, że jeszcze nie ma rosyjskiej szczepionki w sprzedaży. Do tego musi być ona zamrożona aż do momentu szczepienia (30 min. przed) więc nie da się jej wysłać lub przywieźć bez zamrażalnika.

Edytowane przez JuG
24 minuty temu, jar1 napisał:

Ja się pytam, nie oświecam.  Proszę nie kombinować, jak koń pod górę tylko odpowiadać. 

Nie zrozum mnie źle, ale to że tu jesteś oznacza, że internet ogarniasz więc nic nie stoi na przeszkodzie abyś poszerzył swoją wiedzę i przeanalizował to co się działo chociaż od 11 września 2001 roku.  Nie chce bawić się w jasnowidza ani nic sugerować, ale może przypadkiem okazać się że wszystko zacznie ci się składać w całość jak puzzle.

3 godziny temu, soundchaser napisał:

Jak mam udowodnić? Wstawiając link to informacji odwrotnej?
Wtedy Ty napiszesz, że to fejk, a ja odpowiem - udowodnij. ?
To że wstawiasz jakieś niusy nie oznacza, że zawierają prawdziwe informacje.
Od tego mamy mózgi by wyławiać spośród lawiny kłamstw w internecie informacje wiarygodne.

Jak można nie umiejącemu czytać udowodnić co jest napisane w książce? Jak można dziecku, też mającemu mózg, udowodnić że istnieją np. czarne dziury?

Jak można udowodnić osobie nie mającej pojęcia o biologii i chemii użyteczność testów PCR? Nijak. Osoba ta będzie słuchała zrozumiałych dla niej prostych i niby "na chłopski rozum" logicznych ale fałszywych i pseudonaukowych tłumaczeń jakiegoś pseudomedyka zamiast czytania skomplikowanych i niezrozumiałych prac naukowych.

Np. najprostszy opis na czym polega testowanie PCR:

Na czym polega technika PCR?

A na czym polega diagnostyka za pomocą techniki PCR? Najpierw musimy wyizolować DNA z naszych komórek. Gdy już mamy wyizolowane i oczyszczone DNA, to możemy przeprowadzić reakcję powielania interesującego nas fragmentu. W tym celu musimy posiadać specjalnie zaprojektowane, krótkie fragmenty DNA (tzw. startery), które są komplementarne do sekwencji okalającej fragment, który chcemy powielić. Następnie przygotowujemy mieszaninę reakcyjną, na którą składają się:

• Matryca – czyli fragment DNA który chcemy powielić,
  • Wspomniane wyżej startery,
  • trójfosforany deoksynukleotydów (dNTP) – czyli niezbędne substraty, służące do syntezy powielanego DNA,
  • termostabilna polimeraza DNA – enzym katalizujący reakcję,
  • Odpowiedni bufor, który zapewnia odpowiednie pH reakcji.

Wszystko to umieszczane jest w tzw. termocyklerze – urządzeniu, które zdolne jest do szybkich, cyklicznych zmian temperatury. Próbka na początku ulega podgrzaniu do temperatury ok. 90 – 95ºC, co pozwala na rozplecenie (denaturację) helisy DNA matrycy. Następnie próbkę schładza się do temperatury, w której mogą się przyłączyć startery. Dla poszczególnych starterów jest ona nieco inna, zwykle wynosi 45-70ºC. W etapie trzecim temperatura znowu rośnie do optymalnej dla polimerazy DNA (około 72ºC). Startery się wydłużają i tworzy się nić DNA komplementarna do matrycy. Powyższy cykl powtarzany jest tak długo, aż uzyskamy odpowiednią ilość produktu (DNA). Następnie sprawdzamy, czy interesujący nas fragment występował w próbce i jaką ma długość. Zazwyczaj osiągamy to poprzez rozdział fragmentów DNA w żelu agarozowym.

Największymi zaletami tej metody jest niewątpliwie wysoka czułość, specyficzność i szybkość wykonania. W przeciwieństwie do innych metod, materiał genetyczny wykorzystywany w reakcji PCR może być w znacznym stopniu zdegradowany. Wystarczy śladowa ilość DNA – mniej niż 1μl. Technika PCR stosowana jest w kilku różnych odmianach. Najczęściej stosowaną obecnie odmianą PCR jest tzw. PCR w czasie rzeczywistym (Real- Time PCR).

Real- Time PCR – jak to działa?

Technika ta opiera się na klasycznej technice PCR wynalezionej przez Kary'ego Mullisa. Technika ta posiada dwie główne zalety: wysoką czułość reakcji, a także możliwość monitoringu ilości produktów reakcji po każdym jednym cyklu. Procedura jest prosta, szybka i pozwala zaoszczędzić czas na żmudnym analizowaniu ilości produktu po zakończeniu reakcji. Ponadto za pomocą RT-PCR możemy jednocześnie analizować kilka genów w kilkunastu różnych próbkach. W celu uwidocznienia DNA stosuje się różnego rodzaju sondy fluorescencyjne, które zawierają w swojej budowie fluorochrom (cząsteczkę zdolną do emisji światła o określonej długości fali). Stosując różne barwniki fluorescencyjne możemy analizować jednocześnie kilka sekwencji DNA w jednej próbce. Jaj widzimy, metoda ta ma bardzo wiele zalet. W gruncie rzeczy, jedyną wadą techniki RT-PCR jest cena sprzętu :).

https://www.genetico.pl/pcr-nowoczescna-i-niezawodna-technika-diagnostyczna.html

Kto to k.wa zrozumie? DNA, trójfosforany, polimeraza, czułość, specyficzność, ... - co to za debilizmy?! 100%-owy spisek bigpharmy! ?

Edytowane przez JuG
24 minuty temu, jar1 napisał:

Oj Jar. Taki bystry się wydajesz, a tak płasko jarzysz. Nie zaskoczyła Ciebie ironia "ziemiopoglądu"? A szkoda. 

4 minuty temu, blomin napisał:

Oj Jar. Taki bystry się wydajesz, a tak płasko jarzysz. Nie zaskoczyła Ciebie ironia "ziemiopoglądu"? A szkoda. 

No już dobrze, dobrze, przepraszam. Myślałem, ze może jednak coś się dowiem. 

Nie było pytania.  

41 minut temu, Tadeiro napisał:

Czechy wprowadzają lockdown od jutra od 6:00.

IRL dzisiaj od północy. Ale szkoły pozostaną otwarte i przedszkola bo DZIECI TEJ JESIENI SĄ STERYLNE!

Wiosną nie były. Ciekawe - nie?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

I to jest k..., piękne 

"Katowice dostały właśnie blisko 52 mln zł z rządowego Funduszu COVID-19. Część tych pieniędzy miasto chce wydać na pomnik poświęcony ofiarom deportacji do ZSRR w 1945 r. Gdy wybuchła pandemia, miasto zdecydowało o przesunięciu pieniędzy na jego budowę do walki z koronawirusem. Choć dziś odnotowano rekord zakażeń w woj. śląskim, temat budowy pomnika wraca."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, jar1 napisał:

I to jest k..., piękne 

"Katowice dostały właśnie blisko 52 mln zł z rządowego Funduszu COVID-19. Część tych pieniędzy miasto chce wydać na pomnik poświęcony ofiarom deportacji do ZSRR w 1945 r. Gdy wybuchła pandemia, miasto zdecydowało o przesunięciu pieniędzy na jego budowę do walki z koronawirusem. Choć dziś odnotowano rekord zakażeń w woj. śląskim, temat budowy pomnika wraca."

Ukryta Zawartość

Pomnik jest dużo lepszą inwestycją niż walka z pandemią, której nie ma. Bardzo popieram ideę pomnika ofiar ruskiego bestialstwa.

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

24 minuty temu, JuG napisał:

Jak można nie umiejącemu czytać udowodnić co jest napisane w książce? Jak można dziecku, też mającemu mózg, udowodnić że istnieją np. czarne dziury?

Nie bądź dzieckiem. Czy wszystko co jest napisane w książce jest prawdą?
Przeczytaj "Ukryte Terapie" Zięby i napisz, że wszystko co w niej jest to bzdury.

To samo ja mogę powiedzieć o cytatach z Twoich książek.
Ja wierzę Ziębie, który udowadniał, że testy PCR na koronawirusa to można wiesz gdzie sobie wsadzić...

Edytowane przez soundchaser
6 minut temu, soundchaser napisał:

Ja wierzę Ziębie

Każdy ma swojego Boga na miarę swoich potrzeb i możliwości. ?

Edytowane przez jar1
35 minut temu, jar1 napisał:

Każdy ma swojego Boga na miarę swoich potrzeb i możliwości. ?

skoro daje mu szczęście nawet bez tabletek z buraka to znaczy ze trafił swój na swego

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

6 minut temu, TomekL3 napisał:

Bo jak dilować to ziołem, nie stearynianem magnezu

Ukryta Zawartość

Albo grzybkami ?

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Czy wszystko co jest napisane w książce jest prawdą?

Najprawdziwszą prawdą jest tylko to, czego w książce nie ma. ? Jak ten niby cytat z książki Lewisa, którym tak się jarał kolega @zukzukzuk

W dniu 20.10.2020 o 15:48, zukzukzuk napisał:

Dla mnie to REWELKA, a autor to kolejny wizjoner!

Szkoda tylko, że to PRAWDA naszych czasów:( Ale, też jasny dowód, że ta cała szopka z pandemią, to kolejny wymysł ZŁEGO:(

20 godzin temu, zukzukzuk napisał:

Dzwine, że nasi forumowi spece od straszenia ludzi nie odnieśli się słowem do opowiadania wizjonera sprzed 79 lat, opisującego DOKŁADNIE współczesną, Covidową rzeczywistość.. Zatkało kakao?

1 godzinę temu, soundchaser napisał:

Ja wierzę Ziębie

Ja "wierzę" w metodę naukową, która zakłada m.in. sprawdzanie pracy jednych naukowców przez drugich. Sprawdzanie m.in. eksperymentalne czy teoretyczne a nie "uczuciowe" (podoba się czy nie, wierzę czy nie, lubię autora czy nie, ...).

"Skuteczność" (czułość i swoistość) używanych w Europie testów PCR na obecność SARS-CoV-2 przebadali niedawno naukowcy Uniwersyteckiego Szpitala m. Genewy. https://www.finddx.org/covid-19/sarscov2-eval-molecular/molecular-eval-results/

obraz.thumb.png.803e97bbcf8dceb3de552995031edb1d.png

Jak wynika z tych badań (jest tego więcej stron) maksymalny "błąd" przy rozpoznawaniu SARS-CoV-2 to 5%. Co potwierdza informacje podawane przez producentów testów.

PS. Swoją drogą kilka % błędów to sporo, ale w żaden sposób nie dyskwalifikuje tą metodę diagnostyczną.

Edytowane przez JuG

Ukryta Zawartość

nigdy nie jest tak źle,  że nie może być gorzej,  oto co ma do zaproponowania Lewica w walce z pandemia 

Ukryta Zawartość

2 hours ago, CEzAR21 said:

Nie zrozum mnie źle, ale to że tu jesteś oznacza, że internet ogarniasz więc nic nie stoi na przeszkodzie abyś poszerzył swoją wiedzę i przeanalizował to co się działo chociaż od 11 września 2001 roku.  Nie chce bawić się w jasnowidza ani nic sugerować, ale może przypadkiem okazać się że wszystko zacznie ci się składać w całość jak puzzle.

Naprawdę?

ani chybi jutro uderzą w restauracje , zegnajcie obiadki , wytyczne dał Gut (ten sam co posrednio mówił ze pandemia to sciema) że teraz lokale są rozsadnikiem wirusa, i z lokali ludzie go roznosza do szkół i zakładów (niezła paranoja)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minutes ago, costa brava said:

Ukryta Zawartość

nigdy nie jest tak źle,  że nie może być gorzej,  oto co ma do zaproponowania Lewica w walce z pandemia 

Skrajna prawica i skrajna lewica to to samo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dudek1
8 minutes ago, CEzAR21 said:

Nie, na jaja.

A to co innego, bo myślałem, że ty to poważnie   ......

Mój błąd, przecie nie można być takim idiotą.

15 minut temu, costa brava napisał:

ani chybi jutro uderzą w restauracje , zegnajcie obiadki , wytyczne dał Gut (ten sam co posrednio mówił ze pandemia to sciema) że teraz lokale są rozsadnikiem wirusa, i z lokali ludzie go roznosza do szkół i zakładów (niezła paranoja)

Ukryta Zawartość

To jest dopiero przedsmak tej upragnionej przecież dyktatury. Chcieliśta ludzie końca demokracji, to mata. Teraz nie jęczeć. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, dudek1 napisał:

A to co innego, bo myślałem, że ty to poważnie   ......

Mój błąd, przecie nie można być takim idiotą.

Najblizsze lata pokaza kto byl idiota takze nie stresuj sie bedziesz pierwszy ktory sie o tym dowie.

20 minutes ago, costa brava said:

Ukryta Zawartość

Co za tragedia. Jakie naruszenie wolności. I co za niepowetowana strata.

Przecież każdy wie, że wesela to wylęgarnia intelektualnych mocarzy:

Widać spora część piszących tu ma tak rodowód.

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, JuG napisał:

PS. Swoją drogą kilka % błędów to sporo, ale w żaden sposób nie dyskwalifikuje tą metodę diagnostyczną.

badanie to tylko badanie

kilka procent błędu to nic i można spokojnie  pracowac

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.