Skocz do zawartości
IGNORED

Profil zaufany załatwianie spraw urzędowydh

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj założyłem sobie w końcu poprzez swój bank Profil zaufany, bo potrzebuję do przetargu zaświadczeń o niezaleganiu z ZUS oraz US.

Złożyłem wnioski, a ponieważ odbiór ma być "elektroniczny" to zastanawia mnie ilość kopii możliwych do wykorzystania. Wszak za oświadczenie ze skarbówki płaci się opłatę skarbową w wysokości 21 zł za każdy wydany tradycyjnie egzemplarz. Jak to jest w przypadku epuapu? Czy system kontroluje ilość wydruku, bo rozumiem, że wydrukować się da - bo jak inaczej potwierdzę w przetargu to zaleganie...

Bardzo proszę o odpowiedź doświadczonych Kolegów.

Nie wiem jak masz te zaświadczenia złożyć (papierowo czy elektronicznie).

Wiem natomiast: Jeśli dokument elektroniczny jest opatrzony tzw. podpisem elektronicznym to nie ma kopii. Wszystkie pliki są oryginałami. Wszystkie mogą być zweryfikowane odpowiednim programem (dowodzenie niezaprzeczalności i integralności). 

Czyli; dokument elektroniczny podpisany podpisem elektronicznym możesz wysyłać do różnych instytucji i zawsze jest to oryginał.

Natomiast nie jest dokumentem elektronicznym, podpisanym e-podpisem, skan ani wydruk dokumentu. Aczkolwiek być może taka forma jest dopuszczona i wystarczająca. Wówczas mówimy o skanie dokumentu.

Edytowane przez Grzegorz7

UWAGA - GDYBAM! 

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Wówczas mówimy o skanie dokumentu.

Czyli jakby o kopii. Być może, aby wydruk miał moc orginału, to musi mieć pieczątkę potwierdzającą zgodność z orginałem.

UWAGA - GDYBAM! 

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Dokument papierowy ma oryginał (jeden jedyny) i kopie (może być wiele). Te kopie muszą być oznaczone jako kopia oryginału. Są wytworzone w momencie powstawania oryginału. 

Kopie sporządzone ze starszego dokumentu muszą być przez upoważnionego urzędnika opatrzone określeniem "za zgodność z oryginałem", datą sporządzenia kopii i podpisem owego uprawnionego urzędnika.

Skan dokumentu to żaden dokument urzędowy. Ale być może dopuszczany w celach dowodowych, nie wiem.

Dokument elektroniczny opatrzony ważnym podpisem elektronicznym (kwalifikowanym, profilem zaufanym, osobistym) jest równoważny co do skutków prawnych z podpisem własnoręcznym. Powinien być dopuszczony wszędzie oprócz wyjątków zapisanych prawnie, gdzie np. wymagana jest okrągła czerwona pieczęć notarialna, itp...

Jeszcze zwracam Kolegom uwagę na rozróżnienie podpisanego dokumentu (zeznanie, oświadczenie, umowa,...) a podpisanej przesyłki.

Przez ePUAP z reguły profilem zaufanym uwierzytelniamy przesyłkę a nie same załączniki! 

Trzeba na to zwrócić uwagę.

No więc sprawy w Państwie PiS wyglądają tak.

W sobotę złożyłem elektronicznie dwa pisma do ZUS i US. Jak pisałem. Odpowiedź elektroniczna z ZUS powinna być dzisiaj. Sprawdziłem przed chwilą na skrzynce - nic nie ma, choć normalnie dostaje się taki dokument od ręki.

Zaskoczył pozytywnie mnie z kolei US bo pomimo, że na odpowiedź czeka się do 7 dni, odpowiedź otrzymałem właśnie już dziś. Tylko, że straciłem już ze 2 godziny na uwierzytelnieniu dokumentu. Poprzez Profil zaufany za pomocą bankowości elektronicznej nie potrafię wrócić do strony biznes.gov.pl kiedy potwierdzam swój podpis. Na stronie banku niby pojawia się komunikat, że weryfikacja przebiegła pomyślnie i że za chwilę automatycznie zostanę przekierowany na stronę administratora. Rzeczywiście - tak się nawet dzieje. Strona nawet się pokazuje, ale nie jest aktywna, bo cały czas kręci się "kursor ładowania". Trwa to bez końca - sprawdzałem nawet kilkanaście minut po wiele razy, na dwóch przeglądarkach.

Jest niby Centrum Pomocy, ale nie znalazłem póki co jakieś infolinii, tylko jedynie możliwość zgłoszenia a'la email.

pier**lę. Jutro latam po urzędach analogowo.

26 minut temu, Meloman napisał:

Jutro latam po urzędach analogowo.

Gadasz z kretynem z UPC, który sprawdza Twoje dane do siódmego pokolenia.

Później chcesz się wypisać z kablówki - wyślę wam maila...

O, co to, to nie - prosimy o list polecony do Katowic ?

A Ty sobie chciałeś... tak normalnie - a kysz!

17 godzin temu, Meloman napisał:

No więc sprawy w Państwie PiS wyglądają tak.

W państwie PO tego problemu nie było i by nie było.

Tam honorowana i kultywowana była tylko papierkologia.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

15 godzin temu, Jacchusia napisał:

W państwie PO tego problemu nie było i by nie było.

Tam honorowana i kultywowana była tylko papierkologia.

Nie kojarzysz PiSowski propagandzisto niejakiej minister Streżyńskiej i pozbycia się jej przez PiSowskich debili?

A teraz była by jak znalazł, byłoby się czym pochwalić. Ale nie - dla was za mądra była. Nie pasowała do różańcowego kółka nawiedzonych, pazernych półgłówków.

Jestem Europejczykiem.

W dniu 3.03.2020 o 06:44, Meloman napisał:

Zgłosiłem ten problem przez to "centrum pomocy". Czas oczekiwania … 7 dni.

Ja dostałem odpowiedź w podobnej sprawie. Autorstwo wygląda na maszynowe:

"Dane prezentowane na IKP są zaciągane m.in. z NFZ. Wprowadzona funkcjonalność ze względu na jakość danych źródłowych ( w zakresie placówek, profesjonalistów medycznych, adresów) może chwilowo prezentować niezgodności. Informujemy ze wskazane nieprawidłowości są weryfikowane i sukcesywnie poprawiane. Wszelkie naprawy wymagają spory nakład czasu... "

"Prosimy o cierpliwość"

7 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Nie kojarzysz PiSowski propagandzisto niejakiej minister Streżyńskiej i pozbycia się jej przez PiSowskich debili?

A teraz była by jak znalazł, byłoby się czym pochwalić. Ale nie - dla was za mądra była. Nie pasowała do różańcowego kółka nawiedzonych, pazernych półgłówków.

Kojarzę, kolego miły, Palikota skaczącego PO papierach. Kojarzysz?

Zamiast ubyć to mu przybyło pod nogami.

Musisz więcej chu... ku... ci... itp. będziesz przynajmniej stylistycznie spójny.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Przepraszam że tym razem zabrakło. Ale przekaz był przynajmniej sensowny. Na pytanie dlaczego PiSowskie półgłówki wykopały Streżyńską nie odpowiedziałeś, ale nie dziwię się. Widocznie nie należała do szajki a co gorsza nie było na nią haków. Dlatego nie była wystarczająco kryształowa ;-).

Jestem Europejczykiem.

Jaruś, profil zaufany i korzyści z tym związane to dobrze, czy źle ?
Bez względu na obecność Streżyńskiej.

Pomijam kwestię, że w Polsce wszystko idzie jak po grudzie mimo, że jakoś idzie i kiedyś można się spodziewać, że będzie szło "bez grudy".
Warunkiem jest aby Polską nie rządzili idioci, bez względu na opcję polityczna jaką reprezentują.
Pomijam oczywiście idiotów pokroju M.K-B, B&Ś, Budkiwgaciach, czy też różnoczerwonych  ludzi z brodą czy też czarzastokopytnych

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Profil Zaufany to nie ePUAP. Rozłączono te dwa projekty jakiś czas temu. 

Profil Zaufany po czasie narodzin jakoś w miarę obecnie funkcjonuje.

Natomiast IKP (Internetowe Konto Pacjenta) to projekt CSIOZ, który pochłonął miliardy zł. Burdel w danych wynika z burdelu w polskiej służbie zdrowia. 

Wystarczy spojrzeć w dane unijne, żeby zobaczyć poziom Polski w zakresie np. tzw. e-Zdrowia i w ogóle usług cyfrowych...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.