Skocz do zawartości
IGNORED

Finansowa apokalipsa nadchodzi.

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, janunio napisał:

A więc SKODA AUTO to jest Czeska spółka akcyjna.

Każdy kto chce prowadzić działalność gospodarczą w danym kraju, musi założyć tam spółkę prawa handlowego.  Skoda Auto to nie czeska spółka tylko spółka córka VAG założona na terytorium Republiki Czeskiej.  Czeską spółką to jest Skoda Transportation, ale to inna historia.

2 godziny temu, janunio napisał:

Kiedyś wyjechałem z salonu SEAT TOLEDO II. Octavia to była klasa niżej.

Jedno i drugie było sedanem na płycie podłogowej Golfa IV...

4 godziny temu, Meloman napisał:

Poza covid-19 widzę dzisiaj przynajmniej jeszcze jedno tak poważne zagrożenie dla naszej gospodarki - SUSZĘ.

Długoterminowo to może być znacznie większy problem niż ten wirus.

Jeszcze raz: Volkswagen AG 16 kwietnia 1991 roku nabył 30% udziałów marki, a w 2000 roku stał się jedynym akcjonariuszem firmy, która od 1998 roku nosi nazwę Škoda Auto.Czy jak Morawiecki kupi 51% akcji Mercedesa to czy wtedy Mercedes stanie się  Polska firmą ? 

Ta durna dyskusja kolejny raz dowodzi, że bladego pojęcia nie macie o współczesnych regułach prowadzenia działalności gospodarczej. Wyżej przytoczyłem strukturę sieci Biedronka.   

4 godziny temu, janunio napisał:

Jeszcze raz: Volkswagen AG 16 kwietnia 1991 roku nabył 30% udziałów marki, a w 2000 roku stał się jedynym akcjonariuszem firmy, która od 1998 roku nosi nazwę Škoda Auto.Czy jak Morawiecki kupi 51% akcji Mercedesa to czy wtedy Mercedes stanie się  Polska firmą ? 

Ta durna dyskusja kolejny raz dowodzi, że bladego pojęcia nie macie o współczesnych regułach prowadzenia działalności gospodarczej. Wyżej przytoczyłem strukturę sieci Biedronka.   

No i musze przyznac ci racje... To jest prawidlowe myslenie. 

To ze ktos kupil sobie akcje firmy np. skody. Dostanie raz na rok "wyplate" w postatci dywidendy wartej ulamek procenta obrotu, owszem ma opcje decyzyjnosci o firmie. 

Co innego przyklad z Volvo. 

Sprzedali sie chinczyka. A teraz chiny przenosza produkcje podzespolow czy nawet calych samochodow do chin. 

W tym przypadku, bedzie mozna uczciwie powiedziec juz wkrotce ze Volvo jest chinskie, bo. 

Produkcja chiny

Montaz chiny

Know-How - chiny. 

Bo tylko historia pozostanie szwedzka. 

10 godzin temu, janunio napisał:

A więc SKODA AUTO to jest Czeska spółka akcyjna.

Podobnie jest w przypadku polskich montowni Volkswagena i Opla, polskich sieci Lidl i Biedronka itd. Wszystko polskie firmy.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Są różne rodzaju akcjonariatu.

Akcjonariat kapitałowy oznacza, że lokowany jest jedynie kapitał, zaś firma pozostaje całkowicie niezależna i samodzielnie decyduje o wszystkim. Często robi to Chiński kapitał. Oni mają nieznany w Polsce problem z nadpłynnością kapitałową.

Akcjonariat technologiczny jest stosowany do śledzenia technologii w posiadanej spółce.

Akcjonariat naprawczy (Volvo) oznacza, że spółka dostaje zastrzyk środków, który pozwala jej wyjść na prostą i osiągać zysk dla udziałowców. Przeniesienie produkcji podzespołów ma na celu obniżenie kosztów produkcji i stabilizacji łańcucha dostaw. Skutek będzie taki, że VOLVO zdominuje wiele rynków. 

ITD ITP ....

Edytowane przez janunio
5 godzin temu, Lolo2 napisał:

To ze ktos kupil sobie akcje firmy np. skody. Dostanie raz na rok "wyplate" w postatci dywidendy wartej ulamek procenta obrotu, owszem ma opcje decyzyjnosci o firmie. 

To sobie zobacz skład zarządu Skoda Auto i znajdź tam jakiegoś Czecha LOL

10 godzin temu, janunio napisał:

Ta durna dyskusja kolejny raz dowodzi, że bladego pojęcia nie macie o współczesnych regułach prowadzenia działalności gospodarcze

Przyjemnie fantazjujesz.  Niestety realia działania dużych korporacji są całkiem inne niż piszesz.  Struktura kapitałowa to jedno i do czego innego służy a struktura organizacyjna to drugie.  Możesz być pewny że ktokolwiek z centrali dzwoni czy e-mailuje, wszyscy na czele z prezesem Skoda Auto stoją na baczność i nikt nawet nie pierdnie bez zgody VAG. Biedronka jest tu złym przykładem bo ona nie oferuje produktów globalnych i pomiędzy siecią w Polsce i w Portugalii prawie nie ma związku - poza transferem know how o którym pisałeś.  Coś takiego w globalnym koncernie moto jest nie do pomyślenia.

12 minut temu, Zbig napisał:

To sobie zobacz skład zarządu Skoda Auto i znajdź tam jakiegoś Czecha LOL

Bo do rządzenia trzeba wybierać osoby z wiedzą, doświadczeniem i umiejetnościami a nie takich jak np. Misiewicz czy Duda że o innych nie wspomnę. Czesi i Niemcy to pragmatyczne narody, rewolucje i patriotyczne podskakiwanie im nie w głowie, liczy się biznes nawet jak patriotyczne nadęcie podpowiada co innego.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Bo do rządzenia trzeba wybierać osoby z wiedzą, doświadczeniem i umiejetnościami a nie takich jak np. Misiewicz czy Duda że o innych nie wspomnę. Czesi i Niemcy to pragmatyczne narody, rewolucje i patriotyczne podskakiwanie im nie w głowie, liczy się biznes nawet jak patriotyczne nadęcie podpowiada co innego.

Czyli w całych Czechach pomimo wieloletniej tradycji i potencjału, 30 lat po transformacji nie ma ani jednego menedżera, który potrafiłby zarządzać fabryką samochodów? A to dobre ?

19 godzin temu, przemak napisał:

Czechy to naprawdę inny kraj.

Zgadza się, nawet sprzęt grający produkowali za "komuny" własny (bez licencji) i to całkiem niezły nie mówiąc już o sprzęcie dla modelarzy amatorów i wyczynowców. To może śmieszne uzasadnienie, ale sprzęt modelarski wymaga ogromnej precyzji wykonania (np. silniki spalinowe) które były i są na wysokim poziomie technicznym. U Czechów jest zupełnie inna kultura techniczna i podejście do zagadnień technicznych. To widać w każdej kategorii technicznej.

12 minut temu, Zbig napisał:

Czyli w całych Czechach pomimo wieloletniej tradycji i potencjału, 30 lat po transformacji nie ma ani jednego menedżera, który potrafiłby zarządzać fabryką samochodów? A to dobre

Pewnie są, ale wybiera się najlepszych i możliwe że to akurat będą w danej chwili Niemcy albo jakieś inne nacje. Może być to np. ktoś z PiS kto wygra konkurs na menadżera jakiejś czeskiej firmy ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

4 minuty temu, Lech36 napisał:

U Czechów jest zupełnie inna kultura techniczna i podejście do zagadnień technicznych. To widać w każdej kategorii technicznej.

Z czeskiego sprzętu mam tylko rower (17-letni) firmy Superior, którym jeżdżę niemal codziennie.
Jest tak dobry i bezawaryjny, że w życiu nie zamieniłbym go na inny - nowy. Mimo, że ten mój ma mnóstwo odprysków lakieru i wygląda niezbyt estetycznie, to sprawuje się perfekcyjnie i komfort jazdy jest cały czas na wysokim poziomie.

Powyższe jest potwierdzeniem tego co napisałeś.

9 minut temu, Lech36 napisał:

Pewnie są, ale wybiera się najlepszych i możliwe że to akurat będą w danej chwili Niemcy albo jakieś inne nacje. Może być to np. ktoś z PiS kto wygra konkurs na menadżera jakiejś czeskiej firmy ;-).

Sorry Lechu ale uprawiasz blabla w stylu tvpinfo

W krajach naszego regionu o dawna odchodzi się od ekspatów w zarządach lokalnych spółek.  Skład top mgmt Skoda Auto niestety dowodzi że jest to jednostka totalnie zależna od centrali.

Teraz, Zbig napisał:

Skład top mgmt Skoda Auto niestety dowodzi że jest to jednostka totalnie zależna od centrali.

Wszystko przychodzi z czasem i intensywną pracą a nie wytycznymi jakiegoś kacyka takiego jak np. Prezes. Na razie to VW w koncernie jest wiodący. Możliwe że za jakiś czas to będzie Skoda ;-).

Godzinę temu, Zbig napisał:

Skład top mgmt Skoda Auto niestety dowodzi że jest to jednostka totalnie zależna od centrali.

To jak już udowodniłeś swoją tezę, z którą ja np. nawet nie zamierzałem polemizować, możemy wrócić do sprawy? ?

nagrywamy.com

59 minut temu, Jaro_747 napisał:

A z ta Skodą to chodzi o coś konkretnego, czy Koledzy tak sobie z nudów? Pytam bo nie śledzę tematu.

No właśnie się zastanawiam skąd ta obrona Częstochowy?  

Godzinę temu, przemak napisał:

To jak już udowodniłeś swoją tezę, z którą ja np. nawet nie zamierzałem polemizować, możemy wrócić do sprawy? ?

A do czego chciałbyś wrócić? 

18 godzin temu, Lolo2 napisał:

To wlasnie brak melioracji wplywalby pozytywnie na gospodarke wodna.

Rozwoju melioracji pól uprawnych Polska nie prowadzi od praktycznie początku lat 90-tych. Za czasów PRL-u coś tam jednak się robiło.

Niemniej zgodzę się, że patrząc historycznie od czasów zakończenia II WŚ po dzisiaj to nikt poważnie się tym nie zajmował. I efekty mamy jakie mamy.

Poza tym z roku na rok ciąży na nas coraz większa biurokracja. To nie przynosi efektów. Nie podnosi realnego PKB, choć ktoś musi tą pracę wykonać. Wnioskodawca przygotowujący papiery i urzędnik zajmujący się sprawą. Nie jedną, a setkami. Najczęściej zbędnymi, które ustawowo można byłoby "zautomatyzować".

@Zbig

Jak kupowałem w tamtym roku Superba to wydawało mi się, że sprzedawca mówił, że produkują ją tylko w Czechach, ale okej - mogę się tutaj mylić.

Niezależnie - chodzi jeszcze o sam wizerunek, markę. Co my mamy takiego reprezentatywnego co można by porównać do marki Skody?

ps. ja też kiedyś podśmiewywałem się z "głupich" Czechów, ale widzę, że w ostatnich latach sporo nam odjechali...

Poza tym nie wiem czy taka partia jak PiS miałaby szanse tam rządzić.

3 godziny temu, Jaro_747 napisał:

czy Koledzy tak sobie z nudów?

Nie zastanawiałem się, możliwe że z nudów. "W czasie deszczu dzieci się nudzą" ? . "Deszcz" tylko trzeba zastąpić koronawirusem.

59 minut temu, Meloman napisał:

Jak kupowałem w tamtym roku Superba to wydawało mi się, że sprzedawca mówił, że produkują ją tylko w Czechach, ale okej - mogę się tutaj mylić.

Sprzedawca mówił... ?

Zawsze jak jestem w salonie samochodowym to się zastanawiam skąd oni ich biorą?

Miejsce produkcji:

Kvasiny
 Nankin
 Aurangabad
 Öskemen

Dywersyfikacja miejsc produkcji modelu to raczej obecnie standard w branży.

W dniu 27.04.2020 o 07:47, janunio napisał:

To Polak i dlatego mu nic nie wyszło.

Jak by to był przedstawiciel narodu wybranego to pewnie miałby to załatwione w białych rękawiczkach ale że się nie podzielił to skończył  jak obecny premier Izraela.

11 godzin temu, Sine Metu napisał:

A Ty co, czujesz się kimś lepszym? Obserwując twoje działania na forum, jesteś typowym "hanysem" - nie mylić że Ślązakiem.

On nie jest  "hanysem" tylko agitatorem  i mam wrażenie że pochodzi gdzieś z okolic morza martwego.

W dniu 27.04.2020 o 20:35, Meloman napisał:

Wracając na poważnie. Poza covid-19 widzę dzisiaj przynajmniej jeszcze jedno tak poważne zagrożenie dla naszej gospodarki - SUSZĘ.

Już komuniści np. w latach 50 i 60-tych robili więcej dla melioracji niż my łącznie od lat 90-tych.

Słucham jakiegoś dyrektora z Wód Polskich jak to u nas źle, a ja się pytam - a kto jest za to ciulu odpowiedzialny?

Nie wiem czy znacie Prawo wodne, które w jakiś sposób zostało zliberalizowane, ale i tak kawałek rurki pod zjazdem zwanej przepustem wymaga uzyskania albo zgłoszenia wodnoprawnego, albo jeżeli rurka jest dłuższa niż 10 m to pozwolenia wodnoprawnego.

Tym się w kraju zajmujemy jeżeli chodzi o hydrologię, meliorację czy retencję.

"Wody Polskie "nie są Polskie tylko firmy z Izraela.Czekają aż Polska za nich wszystko zrobi to zaczną kasować za wszystko po pandemii jak   gminy zaczną bankrutować to przejmą za grosze wodociągi.  Obecnie na własnej studni musisz mieć licznik taka to liberalnośc

SKODA to typowe polska firma bo KGHM dostarcza im miedź i srebro.

Chodzi o miedź ze złóż w Paragwaju.   

ps. Globalizacja polega na tym, że żyd żydowi pomorze. Polski model taki, żeby polak polakowi podstawił nogę.

Edytowane przez janunio
15 godzin temu, Zbig napisał:

Dywersyfikacja miejsc produkcji modelu to raczej obecnie standard w branży.

W roku 1990 kupiłem tv Sony 25". Potem okazało się, że Made in Turkey.

Sukinkot nie chciał się zepsuć przez 20 lat. Musiałem go złomować na własny koszt.

A ja mam Sharpa na kineskopie Hitachi z roku 1991  no i co z tego  i działającą pralkę automatyczną z 1999r (zainwestowane tylko w szczotki i amortyzatory 120zł)

W dniu 28.04.2020 o 15:28, Jaro_747 napisał:

A z ta Skodą to chodzi o coś konkretnego, czy Koledzy tak sobie z nudów? Pytam bo nie śledzę tematu.

Dyskutujemy, czy tylko Polacy to naród wybrany, czy może inni też coś tam potrafią...

4 godziny temu, toptwenty napisał:

Chodziło mi o to, że tureckie...

No i co z tego że tureckie?  Zresztą kineskop raczej nie z Turcji. Turcy nie mieli nigdy własnej fabryki CPT o ile mnie wiadomo.  Nawet ich własne marki zamawiały kineskopy m.in. w Thomson Piaseczno.

56 minut temu, Meloman napisał:

Dyskutujemy, czy tylko Polacy to naród wybrany, czy może inni też coś tam potrafią...

Wybrany niewątpliwie... Tylko pytanie, do czego?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.