Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

20 godzin temu, trueman napisał:

Jak stosujesz podkładki bas jest poluzowany ? a kolce chromowane dają lepszą średnicę ? anodowane wyrównane całe pasmo? to tak w skrócie.. ?

No ten dowcip to zrozumiałem, brawo dla mnie.

Pozdrawiam.

20 godzin temu, Drizzt napisał:

Nie. W ogóle mnie nie interesuje Pacuła i jego teorie. Nie wchodzę, nie czytam, nie przeżywam. Live and let live. Postuluję zmianę tytułu wątku, żeby można było dalej pisać, jak słabymi pianistami są Jarrett i Monk.

A mnie bardzo interesują wszystkie teorie Pacuły, fajnie się to czyta o czym pisałem juz wcześniej. A że jest Polakiem, do tego redaktorem, to trzeba zniszczyć. Przecież tu na forum co drugi wie lepiej i więcej lub odwrotnie.

PS- dla mnie kiełbasy z lodówki nie wyciągnął, sprawdziłem. od tygodnia jest tyle samo czyli jedna pałka na czarną godzine.

23 godziny temu, porlick napisał:

Przecież przy okazji dyskusji, ciągle przypominam, że on, a także jemu podobni manipulatorzy rynkiem audio, szerząc bzdurne teorie, niszczą, zanizając, poziom wiedzy swoich czytelników. Potem tacy wierzą i dalej szerzą zabobony, aż wychodzi to, co w tym wątku- że w skali mikro z wibracjami walczy się sztywnymi kolcami, a w wiekszej trzeba elementów sprężystych i amortyzacji.

To fakt, jeśli ktoś nie rzucał na szkołę kamieniami, miał fajnego profesora i lubił przedmioty ścisłe to wie, po prostu wie...

2 godziny temu, andaudion napisał:

Przecież tu na forum co drugi wie lepiej i więcej lub odwrotnie.

Wystarczy nie rzucać kamieniami. To dowód na posiadanie wiedzy, wszak przy użyciu tej samej siły kamień ciężki poleci na mniejszą odległość niż kamień lżejszy -  I zasada porlicka sie kłania.?

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

pan Pacuła recenzuje sprzęty bezpłatnie i zarabia np.z reklam na stronie,czy trzeba płacić za recenzję ,ktoś wie? bo jak są płatne ,to są niewiarygodne

52 minuty temu, porlick napisał:

Raczej na zasadzie "jak zrypiesz mi sprzęt w recenzji, nie zamówię u ciebie reklamy".

Przecież to jest normalne zjawisko - Fiat Uno, też był samochodem roku, a przecież każdy wie, że jaki rok, taki samochód.

Parker's Mood

4 godziny temu, porlick napisał:

Raczej na zasadzie "jak zrypiesz mi sprzęt w recenzji, nie zamówię u ciebie reklamy". ?

Twój świat jest bardzo prosty...

5 godzin temu, porlick napisał:

Wypada też mieć umysł ogarniający przenośnię...

Problem jest wtedy kiedy zamiast faktów/argumentów jest sama przenośnia.

4 godziny temu, Bezlitosna Niusia napisał:

"... a i zostawię ci to truchło na pół roku, żebyś tego musiał słuchać".

No tak tylko że w myśl tej zasady działa każdy salon audio.

19 minut temu, Jacchusia napisał:

Twój świat jest bardzo prosty...

A po co go gmatwać dwoistością zasad?

U mnie te same zasady fizyki mają zastosowanie i do pralki, i do odtwarzacza cd. 

4 godziny temu, Chicago napisał:

Przecież to jest normalne zjawisko - Fiat Uno, też był samochodem roku, a przecież każdy wie, że jaki rok, taki samochód.

Golf też był samochodem roku a kazdy wie jaki to samochód. Pamietam jak kilka lat temu szukałem w komisie samochodu synowi. wsiadłem do Golfa i na moje kręcenie nosem na plastiki, szef komisu odparł że to przecież tylko Golf.

Teraz Fiat Tipo jest najlepszym samochodem świata czy europy w kategorii bezawaryjność i tyle.

3 minuty temu, porlick napisał:

A po co go gmatwać dwoistością zasad?

U mnie te same zasady fizyki mają zastosowanie i do pralki, i do odtwarzacza cd. 

Nie mów tego głośno, przeciez odtwarzacze CD nie maja praw fizyki tylko duszę, nie wiedziałeś ?

4 minuty temu, porlick napisał:

Dobrze, że skupiasz się na pisaniu, a projektowanie zostawiasz innym.

3 minuty temu, andaudion napisał:

Nie mów tego głośno, przeciez odtwarzacze CD nie maja praw fizyki tylko duszę, nie wiedziałeś ?

Pierwsze słyszę, że lampa to słyszałem.

3 minuty temu, andaudion napisał:

Golf też był samochodem roku a kazdy wie jaki to samochód. Pamietam jak kilka lat temu szukałem w komisie samochodu synowi. wsiadłem do Golfa i na moje kręcenie nosem na plastiki, szef komisu odparł że to przecież tylko Golf.

Teraz Fiat Tipo jest najlepszym samochodem świata czy europy w kategorii bezawaryjność i tyle.

Może i tak być, jak prawisz...

Tylko że Koleżce z Miasta Gdzie Piździ, niezupełnie o to chodziło!?

Co prawda, nie chciał chyba obrazić autora powieści, ale...

.....

"- Co pan czuje, panie Bosak, gdy słyszy pan te wszystkie epitety pod adresem Adolfa Hitlera?

- Jest mi po prostu przykro..."

(Raczkowski)

1 godzinę temu, andaudion napisał:

Niektórzy by tak chcieli, zwlaszcza w zakladce hi-end. Niektórzy twierdzą, że w pralce z drganiami walczy się elementami tlumiącymi, a w cdp sztywnymi. To właśnie nazwałem dwoistoscią praw fizyki. ?

Jedyne urządzenie z duszą o jakim słyszałem, to żelazko...

Edytowane przez porlick

Ale to może jakiegoś wiekowego Golfa oglądałeś.  Generalnie, Golf w klasie compact w kwestii jakości wykończenia jest w ścisłej czołówce.  Inna rzecz to niemiecka stylistyka, która niekoniecznie musi się podobać. 

???

Ciekawe, że Włosi jak dawniej byli stylistycznymi prekursorami, to teraz poszli w całkowicie konserwatywny design.

12 godzin temu, porlick napisał:

Niektórzy twierdzą, że w pralce z drganiami walczy się elementami tlumiącymi, a w cdp sztywnymi. To właśnie nazwałem dwoistoscią praw fizyki. ?

W każdym urządzeniu walczy się metodami dostosowanymi do charakteru problemu zgodnie z zasadami fizyki.

Nikt nie pisał, ze w CD walczy się z problemem za pomocy kolców - kolejna przenośnia? Bo tam takiego problemu nie ma jak w pralce. Inny kolega napisał do ciebie o swoich doświadczeniach z gramofonem i stolikiem na kolcach - zapomniałeś sie odnieść, czy fizyki ci zabrakło?

Już ci to mówiłem, zamiast filozofować przy pomocy kamieni spróbuj, ja spróbowałem stąd wiem co piszę.

A propos tych kamieni, mogłeś jednak nimi się pobawić, przynajmniej byś coś śmiesznego wyniósł z tego okresu swojego życia.

P.S

Zapomniałbym -  ?

Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Nikt nie pisał, ze w CD walczy się z problemem za pomocy kolców

Jak to nie pisał? Sam pisałeś o platformie pod cd na kolcach, co niby miała redukować drgania. Jak? Kolcami. Nie wypieraj się. Toteż ci pisałem, że od redukcji drgań w cdp są tłumiki na ramce wewnetrznej mechanizmu. 

Po drugie, masa jest miarą bezwładności, która w przypadku bardzo ciężkiego stolika sprawia, że o zadnych drganiach nie może być mowy- obojętnie, na czym by stał- na kolcach, gumowych nogach, czy czymś innym, byle się nie bujał na jednej nodze krotszej, czy krzywej podłodze. Nie pamietam, czy kolega od tego mebla pisał o ilosci nóg, bo jeśli miało to 3 nogi, to i ten problem nie istnieje.

13 godzin temu, Zbig napisał:

Ciekawe, że Włosi jak dawniej byli stylistycznymi prekursorami, to teraz poszli w całkowicie konserwatywny design.

Bo nadwozia Tipo nie konstruowali Włosi, tylko Turcy, w ośrodku rozwojowym dawnego Tofasa. Włosi od siebie dali napęd. Wyszło to zresztą bardzo dobrze, bo w swojej cenie Tipo nie ma konkurencji. Od roku nim jeżdżę, miałem parę sytuacji, w których mogłem się przekonać o jego zaletach. Począwszy od ilości miejsca, poprzez wygodę podróżowania, właściwości jezdnych, ergonomii i udogodnień za kółkiem, aż po przyzwoity dźwięk z fabrycznego audio.

17 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Może i tak być, jak prawisz...

Tylko że Koleżce z Miasta Gdzie Piździ, niezupełnie o to chodziło!?

Co prawda, nie chciał chyba obrazić autora powieści, ale...

.....

"- Co pan czuje, panie Bosak, gdy słyszy pan te wszystkie epitety pod adresem Adolfa Hitlera?

- Jest mi po prostu przykro..."

(Raczkowski)

A mi oczywiście nie chodziło o żadnego Fiata czy Golfa, bo jeżdżę Fordem. Chodziło mi o to że wszystko ma dwie strony, jak kto siedzi, z której strony patrzy, jaki ma dzień, którą noga wstał itp.

To co jednym wydaje się wzorcem, inni widzą na dnie i odwrotnie.

Zresztą co ja plotę, filozofem nie jestem...ale z pewnością mnie rozumiesz.

1 godzinę temu, porlick napisał:

Jak to nie pisał? Sam pisałeś o platformie pod cd na kolcach, co niby miała redukować drgania. Jak? Kolcami. Nie wypieraj się. Toteż ci pisałem, że od redukcji drgań w cdp są tłumiki na ramce wewnetrznej mechanizmu. 

Po drugie, masa jest miarą bezwładności, która w przypadku bardzo ciężkiego stolika sprawia, że o zadnych drganiach nie może być mowy- obojętnie, na czym by stał- na kolcach, gumowych nogach, czy czymś innym, byle się nie bujał na jednej nodze krotszej, czy krzywej podłodze. Nie pamietam, czy kolega od tego mebla pisał o ilosci nóg, bo jeśli miało to 3 nogi, to i ten problem nie istnieje.

Bo nadwozia Tipo nie konstruowali Włosi, tylko Turcy, w ośrodku rozwojowym dawnego Tofasa. Włosi od siebie dali napęd. Wyszło to zresztą bardzo dobrze, bo w swojej cenie Tipo nie ma konkurencji. Od roku nim jeżdżę, miałem parę sytuacji, w których mogłem się przekonać o jego zaletach. Począwszy od ilości miejsca, poprzez wygodę podróżowania, właściwości jezdnych, ergonomii i udogodnień za kółkiem, aż po przyzwoity dźwięk z fabrycznego audio.

Dzieki Porlick za nazwanie mnie kolegą, chętnie sie odwzajemniam pospiesznie.

faktycznie chodziło o 3 nogi, to widzę dla Ciebie oczywiste.

PS- 3 nogi to alfabet każdego audiofila. Wiekszość producentów nie wie o tym i odtwarzacze czy wzmacniacze maja po 4, ale należy je szybko wykręcić i kupić 3 złote.

fajnie że chociaż pośmiać sie na forum można.

Pozdrawiam.

15 godzin temu, Zbig napisał:

Ale to może jakiegoś wiekowego Golfa oglądałeś.  Generalnie, Golf w klasie compact w kwestii jakości wykończenia jest w ścisłej czołówce.  Inna rzecz to niemiecka stylistyka, która niekoniecznie musi się podobać. 

???

Podawali w mediach jakieś 2-3 tygodnie temu że Tipo został najmniej awaryjnym autem roku.

Nie chcę ciągnąć tego tematu, bo jak pisałem powyżej, mam inny samochód, a to był tylko przykład.

Pozdrawiam.

Nie pisałem o platformie z kolcami, pisałem o platformie i kolcach - czytaj ze zrozumieniem.

W dniu 30.03.2020 o 12:47, Jacchusia napisał:

Z wibracjami to jest tak, zależy o jakich mówimy, jeśli od tych pochodzących od podłoża to chyba nic nie chroni bardziej niż punktowy styk z podłożem, czyli zwykłe kolce. Wszystkie te platformy z dorabianą filozofią są w tej kwestii o d.. rozbić.

Pisałem, ze w wypadku wibracji z jakimi mamy do czynienia kolce sprawdzą się lepiej niż platforma.

Pisałem również, że platforma w tym wypadku i  w takim wykonaniu z jakim mamy przeważnie do czynienia nic nie daje.

Negowałem sens posiadania platform. Wystarczającym zabezpieczeniem są zwykłe fabryczne nóżki, które sam mam.

Znowu filozofia (nie fizyka) podparta mnemanologia stosowaną.

Stoliki Ostoja to faktycznie jak wagon z węglem są.

Cytat

Nie pamietam, czy kolega od tego mebla pisał...

No właśnie w tym twój problem tkwi, nie czytasz tylko się indorzysz na hasła typu kolce/audiofil.

Spróbuj chłopie! To nic nie kosztuje, nie musisz mieć kolców, weź gwoździa - ma szpic.

Spróbuj zamiast bezsensownie dywagować, bo w tych twoich wywodach nie ma ani kropli fizyki, czy praktyki, samo gawędziarstwo.

Pisze ponownie - ja spróbowałem, stąd wiem o czym piszę.

Pisałem, ze w wypadku wibracji z jakimi mamy do czynienia kolce sprawdzą się lepiej niż platforma.

Tak, a do gaszenia pożaru benzyna sprawdza się lepiej, jak pakuły.

Otóż do walki z wibracjami,  żaden sztywny element się nie sprawdzi. Tu trzeba tlumienia, a nie czegoś, co je przenosi. Tzw styk punktowy, który nie przenosi wibracji, to idiotyczny, "audiofilski" wymysł, podobnie jak naskórkowość dla częstotliwości akustycznych. Pełno jest takich "kwiatków" trwale zakorzenionych w umysłach nieswiadomych ludzi, którzy bezkrytycznie wierzą takim przekrętom, jak chocby pan z tytułu wątku.

Otóż do walki z wibracjami,  żaden sztywny element się nie sprawdzi. Tu trzeba tlumienia, a nie czegoś, co je przenosi. Tzw styk punktowy, który nie przenosi wibracji, to idiotyczny, "audiofilski" wymysł, podobnie jak naskórkowość dla częstotliwości akustycznych. Pełno jest takich "kwiatków" trwale zakorzenionych w umysłach nieswiadomych ludzi, którzy bezkrytycznie wierzą takim przekrętom, jak chocby pan z tytułu wątku.

Na stronie profilu masz zakładkę " Trofea i Medale" otwórz ją, masz nowa nagrodę "Mnemanolog-Gawędziarz"

Ciesze się, ze nie rzucałeś kamieniami w szkołę i lubiłeś Pana od fizyki, to jedyne wspomnienia ze szkoły?

SPRAWDŹ zamiast pitolić.

P.S.

"kolega" ? od Ostoi znowu pisał do ciebie...i nic?

pakuły, czy..pacuły :-))) ? 

Politykę robi się za pomocą pieniędzy, a pieniądze za pomocą polityki. Ot, taki przypadek...

"kolega" ? od Ostoi znowu pisał do ciebie...i nic?

Jakoś nie zauważyłem, by podważył, co napisałem o jego meblu.

Ironicznymi tekstami nie sprawisz, by zmieniły się zasady mechaniki.

8 godzin temu, porlick napisał:

w swojej cenie Tipo nie ma konkurencji

W przypadku podstawowych wersji to może i tak, ale np.SW 1.6 w automacie zaczyna się od 98000 zł i wychodzi drożej od Corolli Hybrid TS.

5 minut temu, porlick napisał:

Jakoś nie zauważyłem, by podważył, co napisałem o jego meblu.

Ironicznymi tekstami nie sprawisz, by zmieniły się zasady mechaniki.

Bo ty widzisz i wiesz co chcesz.

Mam jakieś takie wrażenie że "kolega" chyba się jednak z tobą nie zgadza, zwłaszcza biorąc pod uwagę poprzednie jego posty.

6 godzin temu, andaudion napisał:

Dzieki Porlick za nazwanie mnie kolegą, chętnie sie odwzajemniam pospiesznie.

faktycznie chodziło o 3 nogi, to widzę dla Ciebie oczywiste.

PS- 3 nogi to alfabet każdego audiofila. Wiekszość producentów nie wie o tym i odtwarzacze czy wzmacniacze maja po 4, ale należy je szybko wykręcić i kupić 3 złote.

Rozmowa z tobą to strata czas, lepiej podłubać w nosie. EOT.

46 minut temu, Jacchusia napisał:

Rozmowa z tobą to strata czas, lepiej podłubać w nosie. EOT.

Dłub, spędzisz czas rozsądnej, jak podważając zasady fizyki.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.