Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Ajothe napisał:

Mam DAC który mi zrobił @arturp na kości AD1865 z wyjściem analogowym na lampach Gold Lion e88cc

👍A masz i czy jesteś pewien, że masz "wysokie" ? 😉 

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

5 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

👍A masz i czy jesteś pewien, że masz "wysokie" ? 😉 

Mam 😁 

7 minutes ago, (nie)przecietniak said:

masz i czy jesteś pewien, że masz "wysokie" ?

Ma bo to nie jest nos z tego co widać na zdjęciu ma filtr za odbiornikiem spdif.

Tam sinus na 20khz wygląda jak sinus podobnie jak na parasound 1000 od którego z grubsza różni się analogiem.

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Tam sinus na 20khz wygląda jak sinus

Ale w sumie to, czy Artur nie ma racji ? - skoro wszyscy w naszych przedziałach wiekowych i tak słyszymy przeciętnie do 14-15kHz, to po co nam sinus na 20kHz?

7 minutes ago, (nie)przecietniak said:

Ale w sumie to, czy Artur nie ma racji ? - skoro wszyscy w naszych przedziałach wiekowych i tak słyszymy przeciętnie do 14-15kHz, to po co nam sinus na 20kHz?

Jak robi go dla siebie (stroi) to ma. Jak feruje "wnioski" to później wejdzie ktoś kto te 18khz słyszy bardzo dobrze i powie że nie ma wysokich i jemu parasound robi robotę.

1 minutę temu, Daniel_68412 napisał:

Jak robi go dla siebie (stroi) to ma. Jak feruje "wnioski" to później wejdzie ktoś kto te 18khz słyszy bardzo dobrze i powie że nie ma wysokich i jemu parasound robi robotę.

Tak, zwłaszcza że są to bardzo znaczące dźwięki w muzyce 😁

22 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

👍Mam nadzieję, że przy tej okazji albo obalisz "mit" wyjątkowości lub "najlepszości" tego przetwornika PCM63 albo określisz skalę "przepaści" pomiędzy nim a tymi tytułowymi.

No mam nadzieję , że jednak ten chwalony przetwornik zagra lepiej niż moje ulubione AD1865N i PCM1701P . Tyle peanów o nim czytałem w sieci ... Chociaż ostatnio też czytałem , że PCM1704 jest bardziej szczegółowy i ma lepszą przestrzeń .

27 minut temu, Ajothe napisał:

na kości AD1865

Ja w swoim egzemplarzu wstawiłem AD1865N-K . Niewielka różnica w stosunku do wersji podstawowej - troszkę więcej mikrodetali i planktonu , dosłownie na granicy percepcji . Wyraźniejsze efekty daje jednak zmiana lamp , rezystorów katodowych czy kondensatorów wyjściowych .

A tu filmik dla złotouchych , przyda się dobra karta dźwiękowa i dobre słuchawki - porównanie katodowych rezystorów tantalowych i zwykłych metalizowanych Vishay .

...there is no spoon...

6 minut temu, arturp napisał:

mam nadzieję , że jednak ten chwalony przetwornik zagra lepiej niż moje ulubione

Jeśli tak się stanie, to wtedy dopiero dowiesz się czego brakowało Ci w Twoich ulubionych. Chyba, że jesteś już tak "wyrobiony", że już teraz potrafisz zdefiniować czego Ci obecnie brakuje.

4 minutes ago, Ajothe said:

Tak, zwłaszcza że są to bardzo znaczące dźwięki w muzyce

Podstawowe nie, harmoniczne podobno owszem. Tak to już z opiniami i gustami jest: jak wymiana kabli i kondensatorów to w szranki stają nietoperze a jak mówię żeby sobie "sinusa" nos 20khz obejrzeć na głupim zt-702s to pasmo powyżej 10k nieistotne.

2 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Jeśli tak się stanie, to wtedy dopiero dowiesz się czego brakowało Ci w Twoich ulubionych.

To prawda , często nie zdajemy sobie sprawy z tego czego brakuje dopóki nie usłyszymy z innego/nowego urządzenia . 

...there is no spoon...

2 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Podstawowe nie, harmoniczne podobno owszem. Tak to już z opiniami i gustami jest: jak wymiana kabli i kondensatorów to w szranki stają nietoperze a jak mówię żeby sobie "sinusa" nos 20khz obejrzeć na głupim zt-702s to pasmo powyżej 10k nieistotne.

Ja się kończę na 16.5khz z ubytkiem wielu dB na tej częstotliwości, wyżej jest kompletna cisza grobowa. Myślę że to i tak jest rewelacyjny wynik. 

1 minute ago, Ajothe said:

się kończę na 16.5khz z ubytkiem wielu dB na tej częstotliwości, wyżej jest kompletna cisza grobowa. Myślę że to i tak jest rewelacyjny wynik. 

Można wiedzieć gdzie badales? Pytałem ostatnio w jakiejś firmie co aparaty dobiera i oni mieli chyba 12khz, na pewno nie więcej niż 15 i do tego Pani na dzień dobry zajrzała mi do uszu bo mówi że co druga osoba ma uszy do czyszczenia.

"Test Szymona" sobie zrobił z zakładki HiFi 😉😉 🙂 

38 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Można wiedzieć gdzie badales? Pytałem ostatnio w jakiejś firmie co aparaty dobiera i oni mieli chyba 12khz, na pewno nie więcej niż 15 i do tego Pani na dzień dobry zajrzała mi do uszu bo mówi że co druga osoba ma uszy do czyszczenia.

34 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

"Test Szymona" sobie zrobił z zakładki HiFi 😉😉 🙂 

Tak, ale też wyraźnie słyszę straszaki na gryzonie z aut na parkingach, a to około 14khz. 

Dlatego jakieś żewne wspominanie o 20khz mnie lekko bawi 🤔

2 godziny temu, arturp napisał:

A po co ? Aby zobaczyć schodkowanie sinusoidy ? Czy pomiar ,, polepszy" jego brzmienie? Co to zmieni , co wniesie ? Taki ma być - to no oversampling a większość śmieci powyżej 20kHz i tak do mnie nie dociera bo filtrowana jest przez pojemności kabli , rezystory i ich indukcyjność , filtry we wzmacniaczu ( na wejściu i wyjściu ) , i ponownie przez pasywne elementy zwrotnicy a na koniec przez ferrofluid i zawieszenie głośników wysokotonowych . O wpływie odbić/rozpraszania fali w pomieszczeniu odsłuchowym nawet nie wspominam . 

A z czym to porównasz ? Z innym fabrycznym ,,wash&go" z kondensatorem elektrolitycznym na wejściu ? I jak to zrobisz ? Oscyloskopem czy zmierzysz mu temperaturę ? 😉

Dobrze dla miernika czy uszu ? Ja tego używam zgodnie z przeznaczeniem, muzyki słucham . Uszami .🤭

Podziwiam cię ,że ci się z laikiem chce dyskutować ,  typowy polak ,nie widziałem ,nie słyszałem ale wiem 🤣

Hmmm....czytam, czytam i czytam...mam DAC'a od @arturp na AD1864, zaciekawiliście mnie tymi wysokimi czy też pasmem przenoszenia, aż kiedyś włączę REW'a i zmierzę co on "wypluwa" na kolumny. A wracając do DAC'a, to ostatnio miałem na testach Denafripsa Venus i z radością go oddałem wracając do Arturowego AD. Swoją drogą to leży mi też Parasound DAC 1000, aż wepnę i porównam. Albo ja już nic nie słyszę (hmmm....w sumie to może być prawda, bo żona zawsze twierdzi, że jej nie słyszę 😉 ), albo DAC Artura gra po prostu bardzo dobrze. 

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

17 minut temu, Devon napisał:

Parasound DAC 1000, aż wepnę i porównam.

To będzie ciekawy eksperyment , podziel się wrażeniami bo on też jest na PCM63 . Dobry sprzęt do modyfikacji . 

...there is no spoon...

8 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

nie masz gory w swoich DACach co wynika z NOS i tego jak je zasilasz sygnalem, po raz kolejny mierzyles chociaz ich pasmo, ogladales sinusa 20khz?

Nie lubię tego typu konstrukcji, ale przecież nie można tego zabronić. Natomiast nie wiem, skąd przekonanie o "braku góry" - w paśmie słyszalnym teoretycznie zasadniczo wszystko jest ok. 

5 godzin temu, arturp napisał:

większość śmieci powyżej 20kHz i tak do mnie nie dociera bo filtrowana jest przez pojemności kabli , rezystory i ich indukcyjność , filtry we wzmacniaczu ( na wejściu i wyjściu ) , i ponownie przez pasywne elementy zwrotnicy a na koniec przez ferrofluid i zawieszenie głośników wysokotonowych

Tak może się wydawać, ale tak silny aliasing może też znacząco wpływać na pasmo słyszalne. Współczesne nagrania mocno zniekształcone w domenie czysto cyfrowej mogą mieć też pasmo przekraczajace 1/2 fs a co za tym idzie alias może bezpośrednio, bez żadnych modulacji, wchodzić w pasmo słyszalne sporo poniżej 20kHz (oczywiście tu filtr rekonstrukcyjny nie pomoże, potrzebny jest oversampling albo/i ostrożność podczas przygotowywania nagrań (chociaż nie wiem, czy takie Prodigy nie ma tego aliasingu głęboko gdzieś 😉

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

9 hours ago, przemak said:

Nie lubię tego typu konstrukcji, ale przecież nie można tego zabronić. Natomiast nie wiem, skąd przekonanie o "braku góry" - w paśmie słyszalnym teoretycznie zasadniczo wszystko jest ok. 

Z praktyki - caly uklad ten sam zmienia sie tylko fs wejscia tda1541 i na wyjsciu (20khz) masz spadek amplitudy 44 vs 352 juz pomijam ksztalt sygnalu ktory z sinusa zamienia sie w trojkat - szczerze powiedziawszy nie jestem elektronikiem ale srednio mi idzie w tym kontekscie zrozumienie twierdzenia Nyquista. Podejrzewam ze ma to cos wspolnego z tym ze mocno miesza sie tu analogowe oczekiwanie (sinus przeciez, sygnal ciagly) z cyfrowa destrukcja (probkowanie).

10 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Z praktyki - caly uklad ten sam zmienia sie tylko fs wejscia tda1541 i na wyjsciu (20khz) masz spadek amplitudy 44 vs 352 juz pomijam ksztalt sygnalu ktory z sinusa zamienia sie w trojkat - szczerze powiedziawszy nie jestem elektronikiem ale srednio mi idzie w tym kontekscie zrozumienie twierdzenia Nyquista. Podejrzewam ze ma to cos wspolnego z tym ze mocno miesza sie tu analogowe oczekiwanie (sinus przeciez, sygnal ciagly) z cyfrowa destrukcja (probkowanie).

Jeżeli poziom sygnału mocno spada, to ok, ale @Seyv to jakoś pomierzył i owszem, kreska to nie jest ale bez przesady (pomiar dac bez filtra z wątku audiomity):

R2R tube output.jpg

nagrywamy.com

5 minutes ago, przemak said:

Jeżeli poziom sygnału mocno spada, to ok, ale @Seyv to jakoś pomierzył i owszem, kreska to nie jest ale bez przesady (pomiar dac bez filtra z wątku audiomity):

nie mam w reku twardych danych (nie zapisalem ale tam spadek na pewno byl wiekszy niz 3db) jak kiedys wroci na warsztat to sprobuje sprawdzic - obiektywna osoba postronna, ktora duzo slucha stwierdzila ze gory nie ma

podejrzewam ze kwestia tez jaki typ analogu, jak wykonany - byc moze na opkach sprawa wyglada inaczej

W dniu 4.04.2024 o 20:35, arturp napisał:

Ja w swoim egzemplarzu wstawiłem AD1865N-K . Niewielka różnica w stosunku do wersji podstawowej - troszkę więcej mikrodetali i planktonu , dosłownie na granicy percepcji . Wyraźniejsze efekty daje jednak zmiana lamp , rezystorów katodowych czy kondensatorów wyjściowych .

Trudno się nie zgodzić. Ciekaw jestem też, jak różnią się gradacje przetworników. Ale Skoro po odsłuchach mojego AD1865-K wstawiłeś taki sam sobie robiąc upgrade, to musi być lepiej. Pisaliśmy na priv, ale warto głośno to powtórzyć, u mnie wymiana z Vishay'ów na konwersji i katodowych na Takmany, Amtramsy zrobiła dużą robotę. Nie to, że było źle, ale jest słyszalny progres. Mam na myśli, że dźwięk jest mniej "szary" a bardziej taki organiczny, barwny, zaskakuje cię prawdą strun i pudła rezonansowego gitary, jest więcej takiej makrodynamiki. No i drugi aspekt to lampy. Każdy lampiarz wie, że tu jest mega zabawa i pole do popisu. Mam teraz 5 lamp i oczywiście wszystkie grają nieco inaczej i wiadomo, kwestia gustu i preferencji. Mój prywatny ranking to 6n23p Voskhod (1975), 6n23p Reflektor, E88cc Valvo (białe napisy), RFT Ecc85, Voskhod 6n2p -  w takiej kolejności. I przede wszystkim cytując klasyków dajmy czasowi czas. Pamiętam jak nerwowo i chaotycznie na początku szukałem lepszego grania, a ono przyszło z czasem. Wiadomo, były zrobione opisane upgrade, ale wygrzewanie i dojrzewanie niczym wino czyli po prostu cierpliwość dało fantastyczne efekty i dzisiaj jestem bardzo zadowolony.

W dniu 4.04.2024 o 20:35, arturp napisał:

A tu filmik dla złotouchych , przyda się dobra karta dźwiękowa i dobre słuchawki - porównanie katodowych rezystorów tantalowych i zwykłych metalizowanych Vishay .

Szkoda, że nie mam dobrych słuchawek, by to ocenić, więc tylko spytam - słychać różnicę? Warto pogonić za takim królikiem?

W dniu 4.04.2024 o 21:51, Devon napisał:

miałem na testach Denafripsa Venus i z radością go oddałem wracając do Arturowego AD

Serio? To naprawdę ciekawa i zarazem bardzo dobra wiadomość.

36 minut temu, Wito76 napisał:

Szkoda, że nie mam dobrych słuchawek, by to ocenić, więc tylko spytam - słychać różnicę? Warto pogonić za takim królikiem?

Ja słyszę na tym filmiku . Czyli efekt jest dokładnie taki jak opisałeś - ,, dźwięk jest mniej "szary" " itd ale jak wypadną tantalowe w stosunku do Takmanów czy Amtransów to nie mam pojęcia . To trzeba wlutować , wygrzać i posłuchać , bo różne są oczekiwania , cały system audio itd . 

Natomiast ,wracając do ,, mojego dac-a" na AD1865 , to on nie jest ,,mój" . 😉Ja tylko zebrałem różne rozwiązania układowe od innych , którzy je w przeszłości/obecnie stosowali/stosują -Audio Note , Andrea Ciuffoli , Vivaro ( tak , tak ... to on zrobił najlepszą ,, logikę" dla no oversamplingu  18-bitów i CS8414 ) a także kilku kolegów z Audiostereo , którzy podpowiedzieli dobre rozwiązania na początkowym etapie i podczas wprowadzania zmian - np. jaki odbiornik spdif wybrać , jaki analog , jakie elementy pasywne a nawet o ,,plusach dodatnich i plusach ujemnych" no oversamplingu . Wszystko to złożyłem , przetestowałem i wybrałem te , które ( moim zdaniem) dały najlepszy efekt brzmieniowy . Więc to jest nasz ,,forumowy" dac . Taki miał być z założenia i po to powstał ten wątek . Jeśli użytkownicy są zadowoleni z efektu to możemy sobie pogratulować ale ... nadal go ulepszać - na przykład przez eksperymenty i opinie o wpływie elementów pasywnych lub zmianach w zasilaniu czy filtrowaniu sygnału wyjściowego aby uzyskać ładniejszą sinusoidę . Ta zabawa nigdy się nie kończy .

...there is no spoon...

Jestem na etapie zbierania do koszyka rezystorów tantalowych z hificollective audio-note. Za 4 wychodzi 90zł koło. Może ktoś chce zrobić wspólne zamówienie, już jeden kolega jest chętny, ale na kondensatory. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dyskusja trochę w innym kierunku poszła, chyba nie do końca jasno się wyraziłem, sprobuje w punktach 🙂

1. nie zgadzam się z teza, ze za 20% ceny można w diy zrobić sprzęt odpowiadający sklepowemu, jak się policzy wszystkie koszty, czas, eksperymenty itp to nie wychodzi tak różowo, nie mam nic przeciwko diy

2. poddaje w wątpliwość odsłuchy @arturp, slyszy roznice miedzy gradacjami chipów, rezystorami a za źródło uzywa dvd za 50zl, oczywiscie modyfikowane 😉

3. z mojego doświadczenia różnicę dźwiękowe pomiędzy różnymi dać nie są aż tak wielkie, dużo więcej wnoszą kolumny, wzmacniacz, pomieszczenie, dac jest któryś tam w kolejności 

1 minutę temu, krolewicz napisał:

dyskusja trochę w innym kierunku poszła, chyba nie do końca jasno się wyraziłem, sprobuje w punktach 🙂

1. nie zgadzam się z teza, ze za 20% ceny można w diy zrobić sprzęt odpowiadający sklepowemu, jak się policzy wszystkie koszty, czas, eksperymenty itp to nie wychodzi tak różowo, nie mam nic przeciwko diy

2. poddaje w wątpliwość odsłuchy @arturp, slyszy roznice miedzy gradacjami chipów, rezystorami a za źródło uzywa dvd za 50zl, oczywiscie modyfikowane 😉

3. z mojego doświadczenia różnicę dźwiękowe pomiędzy różnymi dać nie są aż tak wielkie, dużo więcej wnoszą kolumny, wzmacniacz, pomieszczenie, dac jest któryś tam w kolejności 

A ja uważam że wpływ przetwornika jest baaardzo duży  ,analogowka robi tylko szlif . Mam parę CD na cx 20152 ,tda 1541 ,dac słucham na pcm1794 , i w każdym od startu słychać przetwornik 😁

I najlepszy przetwornik jaki dotąd zrobiono to : CX 20152 SONY ! To połączenie zalet R2R i delta sigma ,szkoda że nie da się  zrobić Dac .

12 minut temu, krolewicz napisał:

Sorry, ale nie zgadzam się, 

1. Kompletna bzdura. Po co w DIY budować sprzęt odpowiadający sklepowemu. Chcesz mieć taki jak firmowy, tylko taniej, to kup sobie second hand. Realizując projekty DIY, nie ma progu jakościowego i kosztowego. Te 20% to fantastyka.

2. Źródło, nawet takie za 50 zł, bez względu do czego je podłączysz wydaje takie same dane, więc pozostaje do wyslyszenia róznica między dacami. Nic w tym niezwykłego. Inną kwestią jest poziom jakościowy całego zestawu - transport/dac.

3. To powodzenia w zbudowaniu systemu. Pewnie, że największą różnicę słychać po zmianach kolumn, ale nie zawsze zmiana ich na drozsze/lepsze wyjdzie na korzyść jakości grania całego systemu. Często dobre kolumny obnażą niedostatki, tak - głównie jakości źródła. No i wyjdzie na to w końcu, że jednak najważniejszy jest DAC i to co z niego wychodzi naprawdę robi różnicę

3 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Sorry, ale nie zgadzam się, 

1. Kompletna bzdura. Po co w DIY budować sprzęt odpowiadający sklepowemu. Chcesz mieć taki jak firmowy, tylko taniej, to kup sobie second hand. Realizując projekty DIY, nie ma progu jakościowego i kosztowego. Te 20% to fantastyka.

tu się zgadzamy nawet, "odpowiadający" sklepowemu chodziło mi o poziom dzwiękowy, skrót myslowy

mi chodziło głównie o tezę ze w DIY jest taniej, ze za 20% ceny jest super dzwiek

diy jest fajne, można zrobić cos unikalnego/ciekawego niedostępnego w sprzedaży, jest wiele zalet diy ale na pewno nie jest nią taniość, oczywiście wg mnie 🙂

42 minuty temu, krolewicz napisał:

1. Bardzo proszę podaj link do nowego DAC R2R z analogówką na lampach za 1600zł. 

Tylko nie wklejaj chińskiego chłamu, bo będzie śmiesznie. 

2. Skoro testuje na tym samym źródle to prawidlowo, a to tylko transport, którego prawdopodobnie nie znasz, nie słyszałeś 🙂

3. Jak ktoś ma już wzmacniacz i kolumny, ktor lubi to zajmuje się DAC, gdzie tu problem? Przecież nikt z nas nie wchodzi w temat DIY R2R, żeby to podłączać do jakiegoś zestawu z media expert. 

• Pokaż nowe odpowiedzi