Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

51 minut temu, Miroslav1 napisał:

....zrobię tak....za kilka dni mam dostać kilka par kabli z topowymi Audio Note Kondo na czele i lampy które wejdą w w miejsce TFK ecc802s.....żeby z tego nie wyszedł jakiś serial brazylijski to o wszystkich tych zmianach nie będę pisał...na temat Ktem dopiero napiszę w połowie stycznia jak zdecyduje które zostają.....Ktemy czy m40.2 

Rzekłem 

... do tego czasu coby za dużej ciszy nie było mogę napisać coś o boksie/szachach/bimbrze/kobietach/klubie Od Nowa... ? ....ewentualnie..... m40.1 vs m40.2 ? 

Świat nie kończy się na ktemach czy harbethach. Jest wiele innych opcji. Wiele dróg prowadzi do Rzymu... :-))

1 godzinę temu, sly30 napisał:

Świat nie kończy się na ktemach czy harbethach. Jest wiele innych opcji. Wiele dróg prowadzi do Rzymu... :-))

...tak, masz racje - świat nie kończy się na Ktemach i Harbetah....i jest przy tym wiele dróg....tyle że ja nie pytam o drogę, dlatego że podążam swoją ścieżyną ? .....i mam pewność że podejmę dobrą decyzję.....

5 godzin temu, Pietuisza napisał:

Jeśli kogoś interesuje, mogę wrzucić nagranie z Tannoy Gold LSU 15" + Lampi + Fisher 500c, super w tym zestawie zgrywają się kable z miedzi monokrystalicznej Furukawa, polecam Furukawa też do starych JBL i Goodmans Axion 301.

...co z tym nagraniem - dawaj....

6 godzin temu, piorasz napisał:

Wszystko to kwestia gustu ale i też lata, lata słuchania muzyki a nie sprzętu, sprzyja bardziej radykalnej ocenie jego brzmienia.

proponuję ustalić Narodowy wzorzec brzmienia ;-)))

Przeczytałem cały wątek i muszę szczerze przyznać że fajnie poznać opinie na temat różnych sprzętów z wyższej półki cenowej użytkowników i testujących. Dopiero zaczynam swoją przygodę z takim sprzętem więc wielu ciekawych rzeczy można się dowiedzieć.

Pozdrawiam wszystkich ?  

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

proponuję ustalić Narodowy wzorzec brzmienia ;-)))
To akurat będzie proste, gdyż większość audiofilów jest pod wpływem sugestii osób trzecich. Dochodzi do tego "popularność" marki lub konkretnego klocka. Zyskają na tym tylko dystrybutorzy/sprzedawcy.
Niestety większość ludzi kupuje klocki, które można odsprzedać bez większego trudu. To jest ślepa uliczka prowadząca do nikąd.
Żeby tego uniknąć to trzeba wiedzieć dokładnie czego się chce ale też w jakich warunkach ma to grać.
Myślę, że autor tego wątku jest tego świadom i potrafił pogodzić jedno i drugie a przymiarka do czegoś innego to tylko zabawa, która wiadomo jak się skończy :)

...myślę a wręcz jestem przekonany że to nie tak...na pewnym poziomie zabawy w audio  całkiem inaczej to wygląda....dobrze  Piano to ujął stronę wcześniej ,, bój prowadzi się nie o dzielnice czy ulice ale o posesje,, ...na sugestie każdy jest podatny ale w szczególności mam na mysli chłopaków którzy dopiero zaczynają zabawę w audio...

... tak jak napisałem na początku tego wątku - jeżeli nasze pisanie komuś będzie pomocne to tylko się cieszyć, i tego się trzymajmy...

dobrze  Piano to ujął stronę wcześniej ,, bój prowadzi się nie o dzielnice czy ulice ale o posesje,, ...

Tylko, że sam napisałeś, że Harbeth i KTM to dwa odległe bieguny.
No chyba, że posesja ma być w kosmosie ale w tej samej dzielnicy... :)
Jak dla mnie to science fiction ale zazdroszczę wyobraźni :)

...tak,  są to dwa odmienne bieguny - zgadza się....jakbyś miał możliwość te kolumny posłuchać u siebie to myslę że potwierdziłbyś moje zdanie....

...tak,  są to dwa odmienne bieguny - zgadza się....jakbyś miał możliwość te kolumny posłuchać u siebie to myslę że potwierdziłbyś moje zdanie....
Miroslav1.
Ja mam naprawdę sporo możliwości aby wziąć i posłuchać tego i owego u siebie w domu. Ale po pierwsze mi się już nie chce a po drugie nie ma takich kolumn w żadnym sklepie które by były dla mnie warte, żeby się tak męczyć - dźwigać, ustawiać itd.
Wiem dokładnie czego chcę i jeśli przyjdzie na to czas to pójdę w tym kierunku a nie w obok.
Ciebie z jednej strony podziwiam ale zaś z drugiej trochę nie rozumiem. W zasadzie to chyba rozumiem ale nie rozumiem po co Ci to :) -
Jednak każdy ma swoje potrzeby i staram się to uszanować.

Nie wiem czy wysłuchałeś już płyty Willego Devilla ale mam jeszcze jedną fantastyczną płytę, którą powinieneś wysłuchać na obu kolumnach i werdyk będzie oczywisty.
Ta płyta to żadna rewelacja jeśli chodzi o jakość nagrania ale realizm przy dobrym sprzęcie powala na kolana.
Idealna płyta do sprawdzenia co system potrafi.
Jeśli zagra źle to.... :) ebb79d85fb3f463da2d7450dc9b8a1d9.jpg

Godzinę temu, piorasz napisał:

Tylko, że sam napisałeś, że Harbeth i KTM to dwa odległe bieguny.

Bo to prawda. Czym innym jest audiofilstwo, a czym innym ostre śmiganie po szutrach i pagórkach.... :-))

Edytowane przez sly30
Bo to prawda. Czym innym jest audiofilstwo, a czym innym ostre śmiganie po szutrach i pagórkach.... :-))
No tak. Tylko ciągle mi nie pasuje ta dzielnica na ziemi a na niej posesja w kosmosie :)
Chyba, że są jakieś stairway to heaven a ja o tym nie wiem :)
W dniu 17.12.2020 o 18:47, Wuelem napisał:

się nimi duszą i błagają o litość

W dniu 17.12.2020 o 17:52, sly30 napisał:

gdy kolumny są popierdółki, to (...)

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
2 godziny temu, piorasz napisał:

a po drugie nie ma takich kolumn w żadnym sklepie które by były dla mnie warte, żeby się tak męczyć - dźwigać, ustawiać itd.
Wiem dokładnie czego chcę

na jakich głośnikach grasz/ cenisz sobie?

2 godziny temu, sly30 napisał:

To tak jak puścili moje ulubione nagranie na wystawie, pokój nagle opustoszał i komfortowo słuchałem muzyki, a nie sprzętu ?

próbka ?

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

na jakich głośnikach grasz/ cenisz sobie?
Gram na jbl l100 century z zupełnie nową zwrotnicą. Dla mnie dobre granie jest na papierzakach. Na basie musi być minimum 10 cali :)
Cenię sobie raczej starsze konstrukcje.
Niektóre starsze kolumny Tannoy też są dla mnie choć to zupełnie inne granie niż z jbl. Nie pogardziłbym również niektórymi starszymi modelami Klipsch.
Ważne (co zawsze powtarzam) jest to aby kolumny były dopasowane do wielkości pomieszczenia.
Godzinę temu, Miroslav1 napisał:

...te jbl I 100 przy KTM (jak je nazywasz) to jak Trabant przy luksusowym Mercedesie ? 

KTM to bardzo fajna marka ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

...te jbl I 100 przy KTM (jak je nazywasz) to jak Trabant przy luksusowym Mercedesie  
Uwierz mi, że bym się nie zamienił.. :)
To zupełnie inny styl grania a jak mówiłem Ktem to nie moja bajka.
Można by powiedzieć, że moje jbl są bliżej grania Twoich Harbeth - choć oczywiście to też trochę inny styl grania.
Godzinę temu, S0nic napisał:

KTM to bardzo fajna marka ?

Ukryta Zawartość

....też tak uważam....

Ukryta Zawartość

11 minut temu, piorasz napisał:

Uwierz mi, że bym się nie zamienił.. ?
To zupełnie inny styl grania a jak mówiłem Ktem to nie moja bajka.
Można by powiedzieć, że moje jbl są bliżej grania Twoich Harbeth - choć oczywiście to też trochę inny styl grania.

...wierzę, dlaczego mam nie wierzyć.... to oznacza że masz swój dzwięk 

... Harbeth jest bardziej nasycony na średnicy od JBL i również ciemniej grają (przynajmniej tak jest u mnie) JBL są za bardziej zrywne/dynamiczne i przejrzyste..... 

....czasami jak piszę o innej stylistyce grania to są ludziska którzy w to nie wierzą i twierdzą że nie chcę napisać wprost że są gorsze....wiedziałem o  od dawna....wczoraj gość do mnie właśnie tak napisał....prywatna rozmowa więc nie wypada.....

... u mnie też coś szwankuje i nie mogę edytować 

...wierzę, dlaczego mam nie wierzyć.... to oznacza że masz swój dzwięk 
... Harbeth jest bardziej nasycony na średnicy od JBL i również ciemniej grają (przynajmniej tak jest u mnie) JBL są za bardziej zrywne/dynamiczne i przejrzyste..... 
....czasami jak piszę o innej stylistyce grania to są ludziska którzy w to nie wierzą i twierdzą że nie chcę napisać wprost że są gorsze....wiedziałem o  od dawna....wczoraj gość do mnie właśnie tak napisał....prywatna rozmowa więc nie wypada.....
... u mnie też coś szwankuje i nie mogę edytować 
Nie, nie Miroslav1.
Moje jbl nie grają jak oryginalne. Nowa zwrotnica to zupełnie inne granie. Nie ma mowy o jasnym graniu jak w oryginałach, gdzie na midwoofer i twetter nakładały się częstotliwości. Ja nie lubię jasnego grania i wystrzegam się tego jak ognia.
Bas jest również nie do poznania w porównaniu z oryginałem, gdzie głośnik basowy nie był w ogóle filtrowany.
My mówimy tu o graniu, którego nie mogłeś nigdzie słyszeć. Z tego co się orientuję to nikt w Polsce nie ma drugich takich kolumn.
Nie chcę się tu chwalić ale jeżdżąc na AVS i słuchając wielu kolumn to zawsze myślę sobie, że nie mam się czego wstydzić.
Oczywiście moje jbl to nie koniec świata i mam świadomość ich wad i zalet ale z drugiej strony ciężko je przebić w rozsądnych pieniążkach.
Ćwiczyłem to i kilka kolumn przytachalem do domu aby sobie "polepszyć". Kończyło się jak dotąd zawsze tak samo - czyli zostaję nadal z moimi.
Jest jeszcze kilka kolumienek na które poluję od dawna i gdybym je zdobył to istnieje bardzo duża szansa, że bym je "przytulił" . Czekam cierpliwie i obserwuję aukcje :)
Oczywiście nie chcę na razie zdradzać o jakie chodzi :)
...jeżeli masz świadomość ich wad, to napisz  jakie mają ? 
Główną wadą jest bas, który to powinien być wraz z tą zwrotnicą w większej obudowie 66 l.
Temat jest znany i opracowany przez samego Troelsa Gravesena - gdyż on opracował również nową zwrotnicę do tych kolumn. Można by powiedzieć, że moja zwrotnica jest bardzo podobna ale opracowana przez ameryjanskiego znanego DIY-owca.
Chodzi mi po głowie wymiana skrzynek. Na stronie Troelsa Gravesena jest nawet projekt skrzynki z obliczonymi wymiarami do tego projektu.
Wszystko jest oczywiście udokumentowane poprzez pomiary.
Dużo by pisać ale nie chcę zaśmiecać.

Oczywiście w starych skrzynkach bas jest do przyjęcia i nawet bardzo dobry ale brakuje mu nieco swobody oraz precyzji jaką mógłby osiągnąć w większych skrzynkach.

2 minuty temu, piorasz napisał:

Główną wadą jest bas, który to powinien być wraz z tą zwrotnicą w większej obudowie 66 l.
Temat jest znany i opracowany przez samego Troelsa Gravesena - gdyż on opracował również nową zwrotnicę do tych kolumn. Można by powiedzieć, że moja zwrotnica jest bardzo podobna ale opracowana przez ameryjanskiego znanego DIY-owca.
Chodzi mi po głowie wymiana skrzynek. Na stronie Troelsa Gravesena jest nawet projekt skrzynki z obliczonymi wymiarami do tego projektu.
Wszystko jest oczywiście udokumentowane poprzez pomiary.
Dużo by pisać ale nie chcę zaśmiecać.

...jeżeli piszesz na temat to nie ma mowy o zaśmiecaniu....co jest z tym basem?

co jest z tym basem?

Dopisałem do postu niżej.

Na razie poradziłem sobie z tym basem dobierając odpowiednie lampy do pre oraz wzmacniacze operacyjne. Jest dobrze ale wiem, że niedźwiedź śpi i można by go obudzić :)

• Pokaż nowe odpowiedzi