Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że mój wpis nie dla wszystkich jest „czytelny”, to powiem w skrócie. Mirek....najlepsze kolumny dla Ciebie, do Twojego pokoju, akustyki i reszty systemu, to Harbethy 40.x. Mają wszystko to czego szukasz i jak sam piszesz...grają jak stare radio, a to lubisz. Szkoda kasy, czasu i rozmyślam nad innymi opcjami. Żadna inna opcja, nie spełni kryteriów, które sam w tej kwestii wyznaczyłeś. Ciesz się muzyką i nie trać czasu na pierdoły. Serio.  

3 minuty temu, sly30 napisał:

Jest wesoło, szczególnie gdy lajkujesz wpis kolegi z którego wynika, że nie zrozumiał mojego wpisu. Teraz pewnie już zrozumiał... ale wkoło jest wesoło... :-)) 

... Jamówię to jest taki herbatnik jak ja, więc my się rozumiemy w pół słowa....i tyle...bez złośliwości....aby nie było tak sztywno....pamiętam jak ktoś wrzucił w tym wątku fotkę swojego systemy gdzie były kolumny Harbeth....napisałeś wtedy (nie pamiętam dosłownie) że jest to fajny system....tylko dlatego że na tej fotce był widoczny  kot, a Ty jesteś miłośnikiem tych zwierzaczków więc serducho Tobie wezbrało i obdarowałeś miłym słowem Harbeth ? ....uśmiałem się wtedy....jak niewiele trzeba byś polubił Harbeth ? 

Teraz, Miroslav1 napisał:

... Jamówię to jest taki herbatnik jak ja, więc my się rozumiemy w pół słowa....i tyle...bez złośliwości....aby nie było tak sztywno....pamiętam jak ktoś wrzucił w tym wątku fotkę swojego systemy gdzie były kolumny Harbeth....napisałeś wtedy (nie pamiętam dosłownie) że jest to fajny system....tylko dlatego że na tej fotce był widoczny  kot, a Ty jesteś miłośnikiem tych zwierzaczków więc serducho Tobie wezbrało i obdarowałeś miłym słowem Harbeth ? ....uśmiałem się wtedy....jak niewiele trzeba byś polubił Harbeth ? 

Zaskoczę Ciebie. Nadal uważam, że masz fajny system mimo, iż nie lubisz kotów. Pamietam, że lubisz psy, a kotów nie. Smutno mi z tego powodu, bo jak kocham i psy i koty i słonie itd... ? Ale system masz fajny i pokój też. I akurat do tych dużych Harbethów 40.x też nic nie mam. Generalnie one też spełniają moje kryteria. Wcale nie jestem ich wrogiem. No ale jeśli ktoś chce pójść dalej, rzuca wyzwanie własnym pragnieniom i kryteriom oceny kolumn, to już inna bajka, bo zawsze można dalej, lepiej, wyżej itd. To już wtedy jest inna przygoda. Może nie dla wszystkich, ale ciekawa przygoda. Pewnie źle odczytałem Twoje intencje, że Ty już jesteś gotowy na taką przygodę. Piano najwyraźniej zna Ciebie lepiej i trafniej zdiagnozował problem, tym samym lepiej dobierając lekarstwo.

Na rozluźnienie można by co wypić, tylko za wcześnie i mocując kątowniki na ścianie dla dyfuzora wwierciłem sie w kabel w ścianie .....
pije kawę i herbatników mi brakuje ?
takze nie kazdy na tak kolorowo, burdel w domu i czekam na pomocnika aby zawiesić ten ..... panel akustyczny

Godzinę temu, sly30 napisał:

oboje stoimy po tej samej stronie. I on i ja piszemy Ci, że kolumna powinna być w miarę duża, z dużym basowcem i wszystkie drivery na froncie. Różnica między nami jest taka, że ja pisze Ci wprost, bez wazeliny i bez zawoalowania, a Piano stara się ukryć prawdziwy przekaz

Może ten, że te jego kolumny są wystawione na sprzedaż.

Czyli nie jest to recepta cokolwiek gwarantująca.

23 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Na rozluźnienie można by co wypić, tylko za wcześnie i mocując kątowniki na ścianie dla dyfuzora wwierciłem sie w kabel w ścianie .....
pije kawę i herbatników mi brakuje ?
takze nie kazdy na tak kolorowo, burdel w domu i czekam na pomocnika aby zawiesić ten ..... panel akustyczny

...teraz mi trochę głupio że napisałem do Ciebie.......żebyś w dziale akustyka opisał.....dawaj śmiało....co zrobiłeś i co z tego wyszło...( chodzi mi o zmiany w brzmieniu)

28 minut temu, sly30 napisał:

Gdybyś sam wnikliwie zastanowił się nad tym co poleca Piano i ja, to zrozumiałbyś, że nigdy nie doszłoby do pojedynku między nami, bo oboje stoimy po tej samej stronie. I on i ja piszemy Ci, że kolumna powinna być w miarę duża, z dużym basowcem i wszystkie drivery na froncie.

Mirku,

to też prawda, choć nie zamierzona, raczej przypadek. Znamy się tylko z forum, nigdy z oczu, ale tak się jakoś złożyło, ze w wielu sprawach jest zgodność i jak się okazuje nie tylko w temacie którym tu piszemy. Różnica wydaje się oczywista. jakby kto miał wątpliwości, Sly ma większe doświadczenie, skuteczniej i z lepszym wynikiem poradził sobie z dźwiękiem cokolwiek to znaczy, a Ci, którzy mnie znają wiedzą, że ja nie z tych słodzących czy doopę liżących. Także ze znakiem równości pomiędzy mną, a Sly byłbym b. ostrożny.

Patrzę na jego projekt ZG, na pokój, to mi buty czyścić, serio. Owszem, nie wszystko u Sly jest "po mojemu" ale to przecież jego jaskinia, jego wybory i nic mi do tego. 

W uproszczeniu, Sly jest tam, gdzie ja chyba nigdy nie będę, a już z pewnością nie na bazie mojego pokoju, przez który jestem, gdzie jestem. 

Stąd czasem u mnie takie czy inne wybory, ale tak po prawdzie, to gdybym miał pokój o lepszych właściwościach, to kombinowałbym podobnie jak Sly, a miałbym z kim i miałbym ku temu zaplecze. Jednak nie wejdę, bo nie ma sensu budować dom na piasku.  W tej zabawie, szczególnie na wyższym poziomie, to właśnie pokój zaczyna być fundamentem tego hobby. Budowanie mega ZG do lipnego z natury pokoju wydaje się kiepskim pomysłem, bo ledwo wykorzystam ich możliwości, a para pójdzie w gwizdek. 

Sumując, mam ze Sly podobne spojrzenie, ale los wyznaczył mi dalsze miejsce w szeregu. 

14 minut temu, Wuelem napisał:

Może ten, że te jego kolumny są wystawione na sprzedaż.

Czyli nie jest to recepta cokolwiek gwarantująca.

czasem lepiej zapytać o powód niż tworzyć teorie spiskowe. Często wyciągamy zbyt pochopne wnioski. Gdybyś jednak chciał zapytać, to na ucho Ci powiem, ze ów sprzedaż nie ma nic wspólnego z audio czy samym przedmiotem sprzedaży. Resztę zachowam dla siebie. ?

No właśnie o tym piszę...:-)) Zrozumiałeś coś z mojego wpisu?

Doradzasz mu coś co już ma? Cóż to za qui pro quo?

12 minut temu, piano napisał:

czasem lepiej zapytać o powód niż tworzyć teorie spiskowe.

Nie wnikam w takie rzeczy. Mogę jedynie założyć, że nie zamierzasz pójść w gorszy dźwięk. W końcu poprzednia zmiana także chyba miała na celu coś poprawić.

Ale to tylko dywagacje, których właśnie staram się unikać. Nie mam też w zwyczaju prowadzić kontaktów poza forum nawiązujących do forum.

Oby wszystkie zamierzenia udały się Tobie jak najlepiej.

17 minut temu, piano napisał:

Mirku,

to też prawda, choć nie zamierzona, raczej przypadek. Znamy się tylko z forum, nigdy z oczu, ale tak się jakoś złożyło, ze w wielu sprawach jest zgodność i jak się okazuje nie tylko w temacie którym tu piszemy. Różnica wydaje się oczywista. jakby kto miał wątpliwości, Sly ma większe doświadczenie, skuteczniej i z lepszym wynikiem poradził sobie z dźwiękiem cokolwiek to znaczy, a Ci, którzy mnie znają wiedzą, że ja nie z tych słodzących czy doopę liżących. Także ze znakiem równości pomiędzy mną, a Sly byłbym b. ostrożny.

Patrzę na jego projekt ZG, na pokój, to mi buty czyścić, serio. Owszem, nie wszystko u Sly jest "po mojemu" ale to przecież jego jaskinia, jego wybory i nic mi do tego. 

W uproszczeniu, Sly jest tam, gdzie ja chyba nigdy nie będę, a już z pewnością nie na bazie mojego pokoju, przez który jestem, gdzie jestem. 

Stąd czasem u mnie takie czy inne wybory, ale tak po prawdzie, to gdybym miał pokój o lepszych właściwościach, to kombinowałbym podobnie jak Sly, a miałbym z kim i miałbym ku temu zaplecze. Jednak nie wejdę, bo nie ma sensu budować dom na piasku.  W tej zabawie, szczególnie na wyższym poziomie, to właśnie pokój zaczyna być fundamentem tego hobby. Budowanie mega ZG do lipnego z natury pokoju wydaje się kiepskim pomysłem, bo ledwo wykorzystam ich możliwości, a para pójdzie w gwizdek. 

Sumując, mam ze Sly podobne spojrzenie, ale los wyznaczył mi dalsze miejsce w szeregu. 

....Maciek, mogę mieć w tej sprawie inne zdanie?....jeżeli Tak to dziękuję i zostaję przy swoim....

Gość

(Konto usunięte)

Mnie zafascynowały podczas ostatniego audio show bardzo stare kolumny (oczywiście w najnowszej specyfikacji), których nigdy wcześniej nie słyszałem, a i na wystawie właściwie nie było szans bo ruch w pokoju, gwar itd. był ogromny - a pomimo tego brzmiało jakoś tak "ładnie", mocno po ludzku - chodzi mi o Klipsch Horny...

5 minut temu, Miroslav1 napisał:

....Maciek, mogę mieć w tej sprawie inne zdanie?....jeżeli Tak to dziękuję i zostaję przy swoim....

ależ bardzo proszę ?

15 minut temu, Jamówię napisał:

Doradzasz mu coś co już ma? Cóż to za qui pro quo?

Hehehe....No właśnie tak. Dokładnie. Czyli nadal wpisu nie zrozumiałeś. To w sumie smutne. No nic. Trudno.

Widzę, że mój wpis nie dla wszystkich jest „czytelny”, to powiem w skrócie. Mirek....najlepsze kolumny dla Ciebie, do Twojego pokoju, akustyki i reszty systemu, to Harbethy 40.x. Mają wszystko to czego szukasz i jak sam piszesz...grają jak stare radio, a to lubisz. Szkoda kasy, czasu i rozmyślam nad innymi opcjami. Żadna inna opcja, nie spełni kryteriów, które sam w tej kwestii wyznaczyłeś. Ciesz się muzyką i nie trać czasu na pierdoły. Serio.  

A ktoś zrozumiał?

Teraz, Jamówię napisał:

A ktoś zrozumiał?

Przez bez mała 5 stron przekonywałeś Mirka do tego co stoi u niego w salonie? Pracowałeś dla MI6? ? 

13 minut temu, pantagruel napisał:

Mnie zafascynowały podczas ostatniego audio show bardzo stare kolumny (oczywiście w najnowszej specyfikacji), których nigdy wcześniej nie słyszałem, a i na wystawie właściwie nie było szans bo ruch w pokoju, gwar itd. był ogromny - a pomimo tego brzmiało jakoś tak "ładnie", mocno po ludzku - chodzi mi o Klipsch Horny...

Panowie, proponuję  w inny deseń....tak dla zdrowotności....Kolegę zafascynowały  Klipsch Horn - może ktoś/coś/napisać..... 

11 minut temu, Wuelem napisał:

Mogę jedynie założyć, że nie zamierzasz pójść w gorszy dźwięk. W końcu poprzednia zmiana także chyba miała na celu coś poprawić.

pochopnie można tak sądzić, ale Ci, którzy mnie znają, znają prawdę najprawdziwszą. Nawiasem, o ile się nie mylę, to do prawdy nie masz tak daleko ;-)) z resztą.., nie robię z tego wielkiej tajemnicy, to tylko audio.  O powodach wiedzą wszyscy moi znajomi. 

Nie wiem czy zmiana z ATC scm 150 na Altec, to poprawa. To inna bajka, ale też zabawa z lampa, a jeśli lampa mniejszych mocy, to mz, Altec lub Altekowe. Resztę już znasz.

ATC kapitalne(!) Tyle w nich fajnego, ze hej, ale nie o tym mowa. Bawię się tym. 

Temat sprzedaży jest złożony i trochę powierzyłem go losowi jak się sprzeda, to; 

Z jednej strony, obecny Altec/ GPA tak mi się spodobał, ze chciałbym pójść dalej np. w wcześniej zalinkowany Stokowski Altec, jesli nie, to nie będę beczał. 

Z drugiej, co dla mnie ważniejsze, chciałbym sprzedać, bo miałbym w co zainwestować, wiec przydałoby się trochę $ wtedy moze i resztę bym sprzedał, ale sprawa inwestycji się skomplikowała przez pandemię, więc jak widzisz, nie jest letko i szybko się nie skończy, wiec pewnie nici z inwestycji i zostanę z Altec/ GPA lub wejdę w Stokowski Altec. 

Ale to tak z grubsza, bo muszę zostawić coś dla siebie. ?

33 minuty temu, Jamówię napisał:

Przez bez mała 5 stron przekonywałeś Mirka do tego co stoi u niego w salonie? Pracowałeś dla MI6? ? 

Dokładnie tak. Wytłumaczę jak dziecku. On nie szuka zmiany. Szuka tylko potwierdzenia, że wybór jakiego już dawno dokonał jest najlepszy. A cała reszta to tylko pogaduszki dla zabicia czasu. Ot, tak jak chłopaki na podwórku rozprawiają o wyższości Ferrari nad Porsche. Słabo chłopie z tobą. Sądziłem, że może w pośpiechu czytając na szybko pierwszy raz, to może umknął Ci sens wpisu, ale widzę, że total brak zrozumienia prostego tekstu. Czego tam można nie rozumieć? Masakra. 

Edytowane przez sly30
9 minut temu, sly30 napisał:

Dokładnie tak. Wytłumaczę jak dziecku. On nie szuka zmiany. Szuka tylko potwierdzenia, że wybór jakiego już dawno dokonał jest najlepszy. Słabo chłopie z tobą. Sądziłem, że może w pośpiechu czytając na szybko pierwszy raz, to może umknął Ci sens wpisu, ale widzę, że total brak zrozumienia prostego tekstu. Czego tam można nie rozumieć? Masakra. 

Ze mną słabo? Od pierwszego wpisu kibicuję Mirkowi w najlepszym dla niego  wyborze sugerując,że dokonał go już lata temu kupując Harbs. Ty od 5 stron doradzasz mu wydłubanie kolumn twoją metodą,tylko po to żeby teraz twierdzić,że od początku stawiałeś na Harbethy,które już ma? Zacząłeś już świętować?czy tylko starasz się zrobić z nas idiotów?

Firma i produkty niepopularne na Forum, chociaż bardzo zacne - Evolution Acoustic. Polecam - brzmienia tych zestawów nie słyszałem, ale wyglądają zawodowo ?

Firma jest na rynku już sporo lat, ale w Polsce chyba nikt tego jeszcze nie ma, bo ani mru mru. Ale jeżeli są zestawy Ktema brane pod uwagę, to dlaczego nie może być Evolution Acoustic...??? Już kiedyś wspominałem o tej firmie na łamach forum. Ich flagowe zestawy, to MM7 za 200 ty$i, ale to jest retail pice, więc zawsze można taniej. Ale już takie MM3, które widać, że też nie wypadły sroce spod ogona, to już wydatek 65 ty$si za nówki nieśmiganki. Mnie bardzo podobają się od zawsze MM2 - zarówno gabarytowo, designersko jak i cenowo - tylko 50 kilo$ów. ?

MM7.jpg?w=432&ssl=1 MM3_blk.jpg?w=282&ssl=1MMThreeBackPanel.jpg?fit=244,523&ssl=1 MM2_Black_sm.jpg?w=216&ssl=1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Chicago
Edyt Ortograf

Parker's Mood

8 minut temu, Jamówię napisał:

Ze mną słabo? Od pierwszego wpisu kibicuję Mirkowi w najlepszym dla niego  wyborze sugerując,że dokonał go już lata temu kupując Harbs. Ty od 5 stron doradzasz mu wydłubanie kolumn twoją metodą,tylko po to żeby teraz twierdzić,że od początku stawiałeś na Harbethy,które już ma? Zacząłeś już świętować?czy tylko starasz się zrobić z nas idiotów?

Z siebie robisz idiotę najskuteczniej. Mój udział już w tym potrzebny nie jest. Nie mam sił już tego tłumaczyć. Proponowałem Mirkowi krok dalej, lepsze opcje niż Harbethy, ale z czasem zrozumiałem, że on wcale nie szuka zmiany na lepsze. Nie jest na nią gotowy mentalnie. Szuka jedynie potwierdzenia, że to co ma to najlepszy wybór. W tej sytuacji dalsze propozycje nie mają sensu. Skoro chce potwierdzenia, że Harbethy są dla niego najlepsze, to niech będzie szczęśliwy w tym trudnym, pandemicznym czasie. Trzeba mu dać to czego szuka, czyli....potwierdzenia, że Harbety to najlepszy wybór. 

4 minuty temu, sly30 napisał:

z czasem zrozumiałem, że on wcale nie szuka zmiany na lepsze. 

Poinformowałeś o tym kogoś?czy po prostu założyłeś że mamy się domyślić?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, sly30 napisał:

Trzeba mu dać to czego szuka, czyli....potwierdzenia, że Harbety to najlepszy wybór. 

to w sumie też nic nie da

niepokój ma w sobie dlatego porównuje i pisze o tym

potrzeba mu duzo czasu i osobistego przekonania ale wg mnie przy Harbethach nie zostanie ?

zmiana na "inne" jest zawsze czymś nowym i daje poczucie zrobienia kroku, nieważne w którym kierunku

Dużo w tym wątku o Habethach, które kiedyś były moim celem ale nigdy nie udało mi się ich porządnie posłuchać jednak po przeczytaniu tego co przy okazji testu innych kolumn napomknął o nich najsłynniejszy ich posiadacz w Polsce przestałem do nich wzdychać bo to raczej nie moje preferencje ( jeśli polegać na opinii nadredaktora). Oto rzeczony fragment:

"To kolumny ograniczone swoimi wymiarami, zastosowanym typem obudowy oraz użytymi głośnikami. Ich ograniczenia przekładają się wprost na dźwięk. Muszę jednak powiedzieć, że to druga (po Hansenach) para kolumn, jakie u siebie miałem, a które wyjechały, które mogłyby u mnie zostać na dłużej. Zaakceptowałbym ich ograniczenia, ciesząc się tym, co ze sobą do systemu wnoszą. Czyli: gęstość, wysoką dynamikę, naprawdę niski bas i ładną barwę góry. Ta jest bardziej otwarta i ma lepszą barwę niż ta w Harbethach, dla których coraz ciężej mi znajdować usprawiedliwienia tego faktu. Wokal, gitara elektryczna, saksofon, fortepian, skrzypce – wszystko to zyskuje nowe kolory, barwy, jest na nowo definiowane."

Pewnie już wszystko wcześniej zostało napisane o tych kolumnach ale czy  Pacuła się myli? Jak to naprawdę jest z tą barwą góry?

Edytowane przez audiofan01
6 minut temu, Jamówię napisał:

Nie trzeba się domyślać. Wystarczy rozumieć prosty tekst. Wszystko napisałem. A dlaczego nie rozumiesz? Nie wiem. Powtórzę tylko fragment tego co pisałem wcześniej....

Ale pewnie Piano jest mądrzejszy i uwzględnił to, czego ja nie uwzględniam, bo szkoda mi czasu na takie pierdoły. Uwzględnił to, że prawdopodobnie ktoś wcale nie szuka zmiany na lepsze, a jedynie utwierdzenia, że to co ma jest tym najlepszym wyborem. Są takie osoby, którym nie daje spokoju dylemat, czy to co posiadają, to realnie najlepszy wybór jakiego mogli dokonać, czy mimo wszystko  jednak można było wybrać coś innego, lepszego. No ale wybór już padł i z takich czy innych powodów, na zmianę szans już raczej nie ma, bo żona, bo finanse, bo pokój za mały, a bo BR z tylu, a bo to, bo tamto. Jednakowoż dylemat pozostaje i zakłóca spokój ducha i przyjemność z tego hobby. Wtedy ogłasza się chęć poszukiwań, testów, porównań w celu wyłonienia, nowego, lepszego wyboru, ale w tle jest zamysł, by zmiana nie nastąpiła, a jedynie uznanie innych osób, że to co mamy, to właśnie był ten najlepszy wybór. Sami tej pewności nie mamy, ale gdy potwierdzi to 6 innych, osłuchanych audiofilów, to wreszcie uzyskamy to czego tak na prawdę szukamy, czyli...spokój ducha i wygnanie dylematów, że można było jednak lepiej. 

Czego tu można nie rozumieć?

Edytowane przez sly30
6 minut temu, audiofan01 napisał:

Dużo w tym wątku o Habethach, które kiedyś były moim celem ale nigdy nie udało mi się ich porządnie posłuchać jednak po przeczytaniu tego co przy okazji testu innych kolumn napomknął o nich najsłynniejszy ich posiadacz w Polsce przestałem do nich wzdychać bo to raczej nie moje preferencje ( jeśli polegać na opinii nadredaktora). Oto rzeczony fragment:

"To kolumny ograniczone swoimi wymiarami, zastosowanym typem obudowy oraz użytymi głośnikami. Ich ograniczenia przekładają się wprost na dźwięk. Muszę jednak powiedzieć, że to druga (po Hansenach) para kolumn, jakie u siebie miałem, a które wyjechały, które mogłyby u mnie zostać na dłużej. Zaakceptowałbym ich ograniczenia, ciesząc się tym, co ze sobą do systemu wnoszą. Czyli: gęstość, wysoką dynamikę, naprawdę niski bas i ładną barwę góry. Ta jest bardziej otwarta i ma lepszą barwę niż ta w Harbethach, dla których coraz ciężej mi znajdować usprawiedliwienia tego faktu. Wokal, gitara elektryczna, saksofon, fortepian, skrzypce – wszystko to zyskuje nowe kolory, barwy, jest na nowo definiowane."

Pewnie już wszystko wcześniej zostało napisane o tych kolumnach ale czy  Pacuła się myli? Jak to naprawdę jest z tą barwą góry?

I tylko dlatego zrezygnowałeś z odsłuchu? Przecież to tylko cudza opinia.

14 minut temu, sly30 napisał:

Nie trzeba się domyślać. Wystarczy rozumieć prosty tekst. Wszystko napisałem. A dlaczego nie rozumiesz? Nie wiem. Powtórzę tylko fragment tego co pisałem wcześniej....

Ale pewnie Piano jest mądrzejszy i uwzględnił to, czego ja nie uwzględniam, bo szkoda mi czasu na takie pierdoły. Uwzględnił to, że prawdopodobnie ktoś wcale nie szuka zmiany na lepsze, a jedynie utwierdzenia, że to co ma jest tym najlepszym wyborem. Są takie osoby, którym nie daje spokoju dylemat, czy to co posiadają, to realnie najlepszy wybór jakiego mogli dokonać, czy mimo wszystko  jednak można było wybrać coś innego, lepszego. No ale wybór już padł i z takich czy innych powodów, na zmianę szans już raczej nie ma, bo żona, bo finanse, bo pokój za mały, a bo BR z tylu, a bo to, bo tamto. Jednakowoż dylemat pozostaje i zakłóca spokój ducha i przyjemność z tego hobby. Wtedy ogłasza się chęć poszukiwań, testów, porównań w celu wyłonienia, nowego, lepszego wyboru, ale w tle jest zamysł, by zmiana nie nastąpiła, a jedynie uznanie innych osób, że to co mamy, to właśnie był ten najlepszy wybór. Sami tej pewności nie mamy, ale gdy potwierdzi to 6 innych, osłuchanych audiofilów, to wreszcie uzyskamy to czego tak na prawdę szukamy, czyli...spokój ducha i wygnanie dylematów, że można było jednak lepiej. 

Czego tu można nie rozumieć?

"Może Mirek trochę się pogubił i sam nie do końca wie czego szuka? Może potrzebuje podpowiedzi innej osoby, którą uważa za autorytet? A może zauważył że i to i tamto gra fajnie, choć tak różnie od siebie? No i co teraz wybrać? Budować 2 systemy? Coś tak po kościach czuje, że taka myśl chodzi mu po głowie. Dla mnie to bez sensu, dlatego podpowiadałem rozważenie kolumn szytych na miarę, które będą lepsze od obu obecnych u niego i które będzie można dostroić do jego pokoju i jego systemu. A finalne strojenie będzie można zrobić takim lub innym okablowaniem. Lubi lampy? Fajnie. Można dostroić pod lampy. Lubi FBI, też fajnie. Można dostroić pod FBI, albo pod inny dobry tranzystor.

Kolumny z porządną obudową antydyfrakcyjną, z odpowiednią grubością ścianek i usztywniającym matrixem w środku. Koncepcja albo dobrze dostrojony BR, albo OZ. Sekcja basowa do jego pokoju minimum 2x10 cali, lub 2x12 cali, ewentualnie ogień na basie,czyli świetne 2x11 cali Etona. Średniak to opcje 3....Ellipticor, SB Textreme lub AT, te które miałem u siebie. Tweeter, to zależy czy lubi miękkie, to wtedy Ellipticor, jeśli twarde to wysoko cięty SB Beryl, albo coś pośrodku, to nowy SB Satori Textreme. No i ważna zwrotnica. Tu można poszaleć. Na tweeter koniecznie Duelund CAST Pio Cu-SN, na średnicę np Alumeny Z-Cap, ale są też inne opcje. Oczywiście dobrze dobrane okablowanie na poszczególne sekcje różne przekroje, monokrystaliczną miedź, żadnych srebrzonek. Odpowiednie terminale do kabli SP itd. No i wykończenie jak kto lubi. Czy na mat czy na połysk, czy metalic lakier. To wszystko można zrobić. Czy to zagra lepiej od tych które teraz ma Mirek? Pozwolę sobie nie odpowiadać... :-)) To tylko pomysł, taki od serca, a nie żeby Mirka zdołować. A, że pomysł nie znalazł zrozumienia? Trudno. Każdy sam decyduje o swojej drodze w audio. "

Poznajesz? To tu już doradzałeś Harbeth,czy jeszcze na to nie wpadłeś?

• Moderatorzy
Godzinę temu, Miroslav1 napisał:

Panowie, proponuję  w inny deseń....tak dla zdrowotności....Kolegę zafascynowały  Klipsch Horn - może ktoś/coś/napisać..... 

Do lampy, do dużego pokoju, do wyrozumiałej żony plus specyficzne granie typu "kochasz lub nienawidzisz".

A 12-15' Tannoye stare rozważałeś? (lub nowe, chociaż ja wolałbym stare). To naprawdę mogłby być Twoje granie. I do lampy i fajny duży dźwięk i w sumie basu też by było w Twoim pokoju chyba. 

-----------------

16 minut temu, Jamówię napisał:

I tylko dlatego zrezygnowałeś z odsłuchu? Przecież to tylko cudza opinia.

Tutaj moim zdaniem można zrobić wyjątek bo to opinia kogoś kto w każdym teście wymienia te własne kolumny jako element swojego  systemu referencyjnego i nagle taka krytyka, a z kontekstu wynika, że długo go to boli.  Poza tym nigdy nie miałem takiej praktycznej możliwości, zwłaszcza, że szukam przede wszystkim kolumn używanych, a takie się wtedy nie trafiły.

Generalnie jednak masz oczywiście rację, że nie powinno się polegać na cudzych opiniach jednak nie zawsze jest okazja by wyrobić sobie własną.

Edytowane przez audiofan01
  • Moderatorzy
30 minut temu, Jamówię napisał:

@sly30 @Jamówię

Pax vobiscum!

-----------------

19 minut temu, Jamówię napisał:

Poznajesz? To tu już doradzałeś Harbeth,czy jeszcze na to nie wpadłeś?

Nie, tu jeszcze sądziłem, że Mirek na prawdę szuka czegoś lepszego. 

3 minuty temu, audiofan01 napisał:

Tutaj moim zdaniem można zrobić wyjątek bo to opinia kogoś kto w każdym teście wymienia te własne kolumny jako element swojego  systemu referencyjnego i nagle taka krytyka, a z kontekstu wynika, że długo go to boli.  Poza tym nigdy nie miałem takiej praktycznej możliwości, zwłaszcza, że szukam przede wszystkim kolumn używanych, a takie się wtedy nie trafiły.

Generalnie jednak masz oczywiście rację, że nie powinno się polegać na cudzych opiniach jednak nie zawsze jest okazja by wyrobić sobie własną.

Wojtek gra już na tych 40.1 blisko dekadę,to jest dla mnie argument. Trzeba pamiętać,że kolumny z rodowodem BBC należy traktować jako całość. One grają muzykę,do tego zostały stworzone. Jak idziesz na koncert,to zastanawiasz się,czy góra jest rozdzielcza,odpowiednio wybrzmiewają alikwoty,lub czy transjenty są poprawne? To audiobełkot o niczym. Na koncercie słuchasz muzyki i albo jesteś zachwycony realizacją i akustyką sali,albo nie. Tak właśnie grają Harbeths.

• Pokaż nowe odpowiedzi