Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

Tak tylko przypominam, że temat to tanie kable zasilające. A wy z NFZ wyjeżdzacie 😁. Choć w sumie to lepsze od obrzucania się błotem.😉

8 godzin temu, toolpusher napisał:

Tak tylko przypominam, że temat to tanie kable zasilające. 

Taki temat niewątpliwie. 
Jakie są widełki dla tanich kabli zasilających Twoim zdaniem? 🤔🙂

9 minut temu, Kostucha napisał:

Taki temat niewątpliwie. 

Po co później naprawiać jak wiadomo że banany są najlepsze 

teraz kombinujcie wtyczki na banany 😆

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 1.09.2023 o 19:58, szymon1977 napisał:

Istotą dyskusji jest wymiana odmiennych poglądów, a nie wzajemne włażenie sobie w d... z userami o poglądach takich samych.

A istota forum dyskusyjnego jest - dyskusja w temacie watku. Jak watek nie odpowida to sie przenosi do innego lub zaklada wlasny na temat ktory sie chce poruszyc.

No ale wiem, wtedy niektorzy rozmawiali by tylko sami z soba.. tylko moze sie czas wreszcie zastanowic ze to z wami cos nie tak 😉

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

37 minut temu, Kostucha napisał:

Taki temat niewątpliwie. 

Do tysiąca.

Ale to moje własne segregowanie. 

Też jestem ciekaw jak inni podejdą do tej segregacji.

26 minut temu, rafa napisał:

A istota forum dyskusyjnego jest - dyskusja w temacie watku. Jak watek nie odpowida to sie przenosi do innego lub zaklada wlasny na temat ktory sie chce poruszyc.

Tytuł, tytułem. Jeśli poruszasz pewne kwestie to nie oczekuj, że nikt nie odpowie. Ja swego czasu widząc, że dyskusja zbytnio odbiega od pierwotnego tematu, prosiłem userów o przejście do właściwego: nikt nie słuchał, niektórzy wypominali mi, że nie jestem moderatorem.

Chcecie koniec OT to kończmy wszyscy, a kontynuujących zgłoś. Pozdrawiam.

-----

12 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Do tysiąca.

MZ to około £10-20: za tyle może wybrać długość, kolor a nawet wtyki 90° i każda działa prawidłowo. Artykuł wyraźnie droższy powinien coś od siebie wnosić, chociażby wrażenie luksusu.

W książce Bóg, kasa i rock'n'roll Marcin Prokop i Szymon Hołownia definiują luksus stwierdzeniem: „luksus jest tym, za co płacisz więcej niż jest w istocie warte" - ale sobie autorytety znalazłem.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Do tysiąca.

Bo temat tego wątku nic właściwie nie znaczy. Ceny kabli, „tych grających”, bo o nich jest mowa tutaj, wahają się w przedziale kilku stów do kilkudziesięciu tysięcy a nawet i set-tysięcy.

A Ty @rafa nie musisz perfidnie mi lajkować prośby o usunięciu profilu. 
Jako niedouczonego, traktuj mnie i moje komentarze jak ściek. Nie zburzę przecież Twojego wspaniałego świata niebiańskich dźwięków płynących z kabla swoimi wątpliwościami. 

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ja swego czasu widząc, że dyskusja zbytnio odbiega od pierwotnego tematu, prosiłem userów o przejście do właściwego: nikt nie słuchał, niektórzy wypominali mi, że nie jestem moderatorem.

Dlaczego tylko swego czasu? Oczywiscie ze moderacja za to glownie odpowiada ale i kazdy z userow z osobna.

33 minuty temu, Kostucha napisał:

A Ty @rafa nie musisz perfidnie mi lajkować prośby o usunięciu profilu.

Dlaczego perfidnie? Szczerze i oficjalnie sie ciesze.

35 minut temu, Kostucha napisał:

Nie zburzę przecież Twojego wspaniałego świata

To prawda. Ani twoje ani bumow czy innych iro'w posty nie maja zadnej mocy sprawczej.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 minut temu, rafa napisał:

Dlaczego tylko swego czasu? Oczywiscie ze moderacja za to glownie odpowiada ale i kazdy z userow z osobna.

Bo nikt nie słuchał a jeszcze niektórzy pretensje mieli.

3 godziny temu, Kostucha napisał:

Jakie są widełki dla tanich kabli zasilających

Oceniać kwotowo jak dla mnie bez sensu, bo to, co dla jednego będzie kwotą na waciki, dla drugiego będzie oznaczało rezygnację z lepszego klocka.

Lepiej procentowo. Kiedyś przeczytałem że 10% wartości zestawu jest rozsądną granicą za kable i z tym się zgadzam. 10% za komplet, nie za sam zasilający. Ile za sam zasilający? To już zależy od tego jaką różnicę robi w konkretnym setupie i w stosunku do tego można rozważać proporcje wydatków IC/głośnikowe/zasilający - na co przeznaczyć więcej a na co mniej.

Swój aktualny jakiś czas temu kupiłem za 440 zeta i został nie dlatego że tyle kosztował, tylko dlatego że zrobił to czego oczekiwałem.

42 minuty temu, spokojnie napisał:

Lepiej procentowo. Kiedyś przeczytałem że 10% wartości zestawu jest rozsądną granicą za kable i z tym się zgadzam. 10% za komplet, nie za sam zasilający. 

No tak, ale jeśli nie słychać zmian, bo jak piszą cena o niczym nie przesądza, wybiera się tańsze lub droższe, żeby zmiana była słyszalna. Może więc procentowo wyjść i 15% lub 5% wartości zestawu. 
Wczoraj rozmawiałem z tym kolegą, który kable odróżnia. Głównie głośnikowe i RCA. 
Ma niebawem wpaść do mnie ze swoim nowym nabytkiem; wzmacniaczem. Zabierze też swoje RCA. Posłucham. 

Edytowane przez Kostucha
6 godzin temu, Kostucha napisał:

Taki temat niewątpliwie. 

Ja mam takie z Aliexpress przykręcone i zalutowane cyną Cardassa. Miedź pozłacana jak piszą. Jak jest w rzeczywistości nie wiem. Na magnes nie reagują.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

6 minut temu, toolpusher napisał:

Ja mam takie z Aliexpress przykręcone i zalutowane cyną Cardassa. Miedź pozłacana jak piszą. Jak jest w rzeczywistości nie wiem. Na magnes nie reagują.

Ukryta Zawartość

Pilnik i w miejscu zakrywanym  lut wiesz

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, lemo napisał:

Chodziło o widelki cenowe ,od do ,chyba

Dokładnie.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

3 godziny temu, spokojnie napisał:

Kiedyś przeczytałem że 10% wartości zestawu jest rozsądną granicą za kable i z tym się zgadzam. 10% za komplet, nie za sam zasilający.

IC + głośnikowe zgadza się. Ale z mojego skromnego doświadczenia wynika że spokojnie można kolejne 10% dodać na kable zasilające (dlaczego wyjaśniam na końcu), albo i więcej. Pisałem o tym wcześniej ale ciężko będzie ci znaleźć w tym zalewie szlamu off-top. Ile więcej kasy wsadzimy w zasilanie to już zależy w jakim "momencie" składania klocków jesteśmy. Jeżeli mamy sprzęt w którym wszystko nam pasi to wydajemy mniej - tyle żeby lepiej wykorzystać potencjał toru audio. Jeżeli chcemy coś poprawić albo wycisnąć ile się da z tego co już mamy, bo nie zamierzamy kupować nowego wzmaka czy DAC, to można wydać więcej. Ile to już kwestie indywidualne.

Z zasilaniem jest taka różnica w porównaniu z IC i przewodami głośnikowymi że te dwa ostatnie nie zabrzmią lepiej niż źródło, a kabel zasilający nie ma tego ograniczenia bo wszyscy mamy podobny prąd w sieci więc druty zasilające dają pewną "wartość dodaną". Ja jestem zdumiony ile z Musicala E10 wycisnęły jeszcze WW Elektra + gniazdo Furu NCF, chociaż jak pisałem wcześniej Elektra to już cenowo przerost formy nad treścią dla tego wzmacniacza.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Jeśli chodzi o temat wątku to PJ Audio PJc ale tylko do źródła (cd , dac ,transport) polecam zdecydowanie. Nie dlatego, że mam na sprzedaż. Swojego na pewno nie sprzedam.

U mnie "pogrzebał" kabel zasilający jednej z czołowych firm, który miał piękne błyszczące  wtyczki ,kosztujący deczko ponad trzy tysie PLN za półtorametra (o ile mnie pamięć nie myli). Kilkumiesięczne wygrzewanie tegoż kabla za trzy tysie nie dało nic ,a różnica w jakości dźwięku między oboma kablami była adekwatna do kwoty wydanej na nie,tyle że odwrotnie proporcjonalna.

Pozdrawiam, Robert

1 godzinę temu, toolpusher napisał:

Ukryta Zawartość

No, i wyszedł prawie mem roku 🤣

Widełki do sieciówki... hardcore powiedzieć, to mało.

Nie bawcie się tak! 

230V sieciowego może nawet zabić 

Ukryta Zawartość

Z zasilaniem jest taka różnica w porównaniu z IC i przewodami głośnikowymi że te dwa ostatnie nie zabrzmią lepiej niż źródło, a kabel zasilający nie ma tego ograniczenia bo wszyscy mamy podobny prąd w sieci więc druty zasilające dają pewną "wartość dodaną".

Ja na twoim miejscu kupilbym te druty zasilajace jak najdluzsze (10m albo i wiecej), to bedziesz mial jeszcze wiecej tej „wartosci dodanej“
5 godzin temu, spokojnie napisał:

Oceniać kwotowo jak dla mnie bez sensu, bo to, co dla jednego będzie kwotą na waciki, dla drugiego będzie oznaczało rezygnację z lepszego klocka.

Można ocenić obiektywnie, po cechach użytkowych. Np moim zdaniem wpływ sieciówki jest tak mały, że z jej ceną najlepiej dążyć do zera 

W dniu 3.09.2023 o 14:34, Yodzisław napisał:

Nie wiem do kogo jest ten tekst? Tacy ludzie to margines. Ja niczego nie testuję, nie porównuję, "nie zmieniam obicia". Wpłynęła extra kasa to sobie robię upgrade sprzętu - czego tu nie rozumieć? Jak ktoś tego nie kuma to znaczy że ma problem z całym światem.

Dodatkowo, nie wiem czy wy sobie zdajecie sprawę że dla większości populacji to wy tu wszyscy na czele z Yankesem jesteście audio-szurami, bo oni nie odróżnią dźwięku sprzętu za 10k od sprzętu za 50k i wg nich to co robicie [Yankes aktualnie zmienia sprzęt :) ] to jest to "zmiana obicia".

Czytanie ze zrozumieniem to szkoła podstawowa i widocznie odniosłeś ten tekst do siebie. Najważniejsze, że Ty odróżniasz różnice w dźwięku za 10 i 50 k. A tak na marginesie,co rozumiesz pod pojęciem "audio-szura"  czy to określenie to już mowa nienawiści, a może  wyraz osobistej frustracji ?

De gustibus non est disputandum

2 godziny temu, iro III napisał:

Nie bawcie się tak! 

„Ani twoje ani bumow czy innych iro'w posty nie maja zadnej mocy sprawczej.”

Żeby tylko hardcore. Takie komentarze z ust wielce wykształconych. Zero argumentów poza „ja słyszę”. 👎🏻👎🏻👎🏻

Teraz rozumiem skąd te „mam gdzieś naukę”. Kultura osobista też zalicza się do nauki w pewnym sensie. 

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Można ocenić obiektywnie, po cechach użytkowych. Np moim zdaniem wpływ sieciówki jest tak mały, że z jej ceną najlepiej dążyć do zera 

Dobrze że napisałeś ,,moim zdaniem,, a moim zdaniem ,bardzo duży 😊

2 minuty temu, tedi02 napisał:

Dobrze że napisałeś ,,moim zdaniem,, a moim zdaniem ,bardzo duży 😊

No właśnie moim/Twoim zdaniem. A obiektywnie? Obiektywnie to nie może być duże coś, co jest tak małe, że wielu nie jest w stanie tego dostrzec a przyrządy pomiarowe zmierzyć. Tym bardziej nie może być duże bardzo. Więc jeśli chcesz, to możesz na sieciówkę wydać nawet milion dolców, ale obiektywnie jej wartość jest bliska zeru.

Najnowsze metody badania słuchu posiadają precyzyjne nowe urządzenia w gabinetach.
Wzmacniacz, kolumny lub słuchawki. oraz zestaw audiofilskich sieciówek. 
Nie słyszysz, masz niedosłuch lub jesteś głuchy.
Pracownik, zatrudniony w zawodzie, w którym wymagane jest okresowe badanie słuchu, może stracić zatrudnienie, jeśli badanie metodą kabliometrii obleje 😟

4 godziny temu, iro III napisał:

Nie bawcie się tak! 

No i gra muzyka. Złapałeś mnie na zwykłej pomyłce i niezrozumieniu. Tak to jest jak się w pracy na szybko odpisuje. Sposób jak na to zareagowałeś mówi jak małym człowiekiem jesteś co inni wcześniej już dostrzegli. I to grono małych klakierów z co piszą z podwójnych kont.  Errare humanum est. Ale i tak pewnie nie zrozumiesz. Jeżeli dla ciebie (z małej litery) jest to mem roku to wspólczuje najbliższym jeśli raczysz ich takim poczuciem humoru. Ale poczekaj wybory idą....

5 godzin temu, iro III napisał:

Akurat w moim  Furutechu FI-C15 oryginalnie w środku  jest dołączony wtyk widełkowy aby wygodniej było podłączyć kabel.

Widziałem w necie do zakończenia przewodów zasilających zarówno tuleje jak i widełki.

Edytowane przez dzeus67
4 godziny temu, Yankes napisał:

A tak na marginesie,co rozumiesz pod pojęciem "audio-szura"  czy to określenie to już mowa nienawiści, a może  wyraz osobistej frustracji ?

To już nawet nie szkola podstawowa tylko przedszkole wystarczą do zrozumienia mego tekstu...

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• Pokaż nowe odpowiedzi