Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, rafa napisał:

Kolejny elektryk ma się tu za naukowca widze 😄

Jak chwilę wcześniej ASURA się "pochwalił", nie miałeś takiego komentarza.

Podsumowując z kablami, jak coś jest tanie to jest drogie.

Moim zdaniem największym wąskim gardłem w kablach niskoprądowych jak np. IC są wtyczki. Jeśli chcemy mieć jaki taki dźwięk to ich elementy elektryczne przewodzące prąd powinny być nie z gównoliny tylko z miedzi a konstrukcja wtyczki taka że mimo zastosowania miękkiej miedzi elementy zaciskające utrzymujące pewność połączenia styków powinny mocno je dociskać (jeszcze jest co wymyślić w budowie wtyczki). Wtyczki powinny być na poziomie wyższym niż np. popularne Neutrika. Już kupno wtyczek elementami z brązu berylowego (niestety nie każde bo odmian brązu berylowego jest dużo i trzeba sobie sprawdzić i porównać) powinny poprawić jakość finalną uzyskanego brzmienia dźwięku.

Same przewodniki jako takie powinny być przynajmniej z miedzi o czystości 4N dobrze jak by były OFC i dopiero wtedy warto zastosować obróbkę CRYO poprawiającą strukturę przewodzenia kabla. Ekran kabla powinien być w tym budżecie ale np. w wyższym może go nie być i też dobrze będzie grało. Geometria kabla jest o tyle istotna że możemy brzmienie ustawić pod siebie (to nie temat tanich kabli, nikt tam się z geometrią nie pipcy) Istotny za to jest izolator kabla i czytajmy, czytajmy, czytajmy który kabel najmniej się elektryzuje! Większość ładnych oplotów na kable też psuje dźwięk ale nikt patrząc na kable nie kupi gównianie wyglądających i to nas później wali po głowie a raczej po uszach. Jak już mamy kabel z ekranem to warto go uziemić bo inaczej też będzie psuł dźwięk

To takie wytyczne, takie ABC co jednak powinien mieć tani kabel żebyśmy mogli docenić możliwości reszty systemu!!!
Dalej z droższymi kablami zaczyna się magia a raczej indywidualne zdolności konstruktorów na pojmowanie jak powinien wyglądać przepływ prądu od wtyczki do wtyczki i dlaczego tak a nie inaczej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

18 godzin temu, iro III napisał:

Twoje "robienie" sieciówek, poza użyciem wiertarki do skręcenia drutków, naciągnięciu oplotu, obkurczeniu koszulek termo, polega na czymś innym?

Po skręceniu kabla trzeba jeszcze dobrze nakręcić makaron na uszy 🙂

14 minut temu, ASURA napisał:

To takie wytyczne,

To żadne wytyczne, to czysta fantazja. Brzmi efektownie więc jakiś młody pewnie się złapie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

32 minuty temu, szymon1977 napisał:

To żadne wytyczne, to czysta fantazja. Brzmi efektownie więc jakiś młody pewnie się złapie.

W szczególności dotyczące przewodu o długości od 0,5 do 1m  ...

Takie cuda to tylko przy IC do gramofonu MC z mili voltami na wyjściu.

Edytowane przez iro III
Godzinę temu, ASURA napisał:

Dalej z droższymi kablami zaczyna się magia a raczej indywidualne zdolności konstruktorów na pojmowanie jak powinien wyglądać przepływ prądu od wtyczki do wtyczki i dlaczego tak a nie inaczej

Przepływ prądu nie zaczyna się i nie kończy od wtyczki do wtyczki i faktycznie tu technika się kończy i zaczyna magia, skoro ktoś tylko tak to widzi i rozkminia.

1 minutę temu, malikali napisał:

Przepływ prądu nie zaczyna się i nie kończy od wtyczki do wtyczki i faktycznie tu technika się kończy i zaczyna magia, skoro ktoś tylko tak to widzi i rozkminia.

Długo nad tym myślałeś?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przecież to Twoje słowa, ja nie stawiam tego kawałka na piedestał, bo niby z jakiej racji mam się tylko nad tym skupiać? Dla mnie dobry kabel sieciowy to taki, który się nie rozpadnie w rękach, nie będzie iskrzył i będzie miał stosowny przekrój do pobieranego prądu, a przede wszystkim będzie bezpieczny 🙂

@ASURA bardzo skrzętnie unika odpowiedzi na tematy techniczne, za to często podejmuje próby zdyskredytowania rozmówcy. Nie wolno się przyznać do jakichkolwiek uprawnień boś przepadł 😁.

Mam też FGAZ-y to znaczy, że jestem gazownikiem 😉 .

2 godziny temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Mam też FGAZ-y to znaczy, że jestem gazownikiem

To zabrzmiało trochę jak groźba. 😛

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• Redaktorzy

Studiowaliście "Gazownictwo"? 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

To zabrzmiało trochę jak groźba. 😛

Eee tam, gazy cieplarniane ... 😁

2 godziny temu, kangie napisał:

Studiowaliście "Gazownictwo"? 😄

Ukryta Zawartość

Bardzo popularny kierunek w tym kraju. 🤣

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, ASURA napisał:

Moim zdaniem największym wąskim gardłem w kablach niskoprądowych jak np. IC są wtyczki.

Czy znasz jakąś przejściówkę z wtyczki US na Schuko przeznaczoną do ciągłego wpięcia do gniazdka?  (te powszechnie dostępne na rynku są przeważnie do krótkiego użytku) 

W dniu 25.09.2023 o 22:25, iro III napisał:

Ty słuchasz muzyki? Naprawdę!?

W zakładce Muzyka istniejesz jakoś? Bo nie zauważyłem. 

🤣🤣 JA SLUCHAM MUZYKI TAKIEJ JAKA MI PASUJE  ,NIE MUSZE UDAWAC  W ZAKLADCE.🤣

Rozumie że tylko ci którzy się udzielają w zakładce MUZYKA  to jej słuchają a reszta....😁

10 godzin temu, tedi02 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W dniu 25.09.2023 o 22:25, iro III napisał:

Ty słuchasz muzyki? Naprawdę!?

W zakładce Muzyka istniejesz jakoś? Bo nie zauważyłem. 

Kto nie skacze ten .... nie slucha muzyki. Ty natomiast udzielasz się w każdym temacie , o " kablach" najchętniej choć ich nie słyszysz. Bardzo nie lubisz ludzi,ktoś Ci musiał zrobić coś złego. 

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, tedi02 napisał:

🤣🤣 JA SLUCHAM MUZYKI TAKIEJ JAKA MI PASUJE  ,NIE MUSZE UDAWAC  W ZAKLADCE.🤣

Rozumie że tylko ci którzy się udzielają w zakładce MUZYKA  to jej słuchają a reszta....😁

Jeszcze powinieneś im elaborat wysmażyć dlaczego ta muzyka ci się podoba i podeprzeć argumentację źródłami naukowymi hahaha!

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

11 godzin temu, lemo napisał:

Kto nie skacze ten .... nie slucha muzyki. Ty natomiast udzielasz się w każdym temacie , o " kablach" najchętniej choć ich nie słyszysz. Bardzo nie lubisz ludzi,ktoś Ci musiał zrobić coś złego. 

A ty nie czytasz wątku ,a usilujesz być mentorem 🤣 kolego,ja słyszę parę cm kabla na zasilaniu od gniazda iec do płytki 😁  nie lubię oszołomów którzy mi chcą coś wmówić a nie mają żadnego doświadczenia ,daj luz .Może kiedyś , pogadamy 🤣

W dniu 28.09.2023 o 17:20, Yodzisław napisał:

Jeszcze powinieneś im elaborat wysmażyć dlaczego ta muzyka ci się podoba i podeprzeć argumentację źródłami naukowymi hahaha!

Ależ to jest błysk, porażająco-oślepiający "hahaha"...

Zamiast głupawo robić frustratowi za "papugę", albo mądrze pomilcz, albo zajrzyj tam chociaż raz a zobaczysz na czym to polega.

• 2 tygodnie później...
39 minut temu, gumisb napisał:

Czy ktoś badał już temat kabli zasilających do wzmacniaczy klasy D z zasilaczem impulsowym i ma jakieś rekomendacje? 

Ja badałem i klasa D jest czuła na przewód zasilający, warto się pobawić i popróbować. U mnie sprawdza się z końcówką Oyaide Tunami GPX, ale co kto lubi.

Do koncowek Audiomatusa AM 500R używam przewody SCA i uważam że się sprawdzają,  ale co dają az strach pisać bo się znowu zacznie.

6 minut temu, lemo napisał:

Do koncowek Audiomatusa AM 500R używam przewody SCA i uważam że się sprawdzają,  ale co dają az strach pisać bo się znowu zacznie.

A to ciekawe nawet nie pomyślałem żeby spróbować w tą stronę. Dziękuje.

14 minut temu, lemo napisał:

ale co dają az strach pisać bo się znowu zacznie.

Nie ma co się "strachać", trza pisać. Kiedyś miałem trzy różne sieciówki SCA i mile je wspominam.

• 4 tygodnie później...

Up.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

12 godzin temu, Yancy napisał:

Jakie znacie  kable sieciowe łagodzące  sybilanty resztę zostawiając bez większych zmian ?

Takie nie istnieją. 

6 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Takie nie istnieją. 

Takie Muszą Istnieć.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

• Pokaż nowe odpowiedzi