Skocz do zawartości

il Dottore
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, xajas napisał:

 


Nie, u liderow widac ze to 20s, patrz na display

 

Zmierz od momentu wypłynięcia kawy z wylewki u siebie i porównaj z tym co na filmie.

 

U mnie z displaya 12 a z wylewki 7 sekund

W Primie 20 ale z wylewki...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Licza sie te 12/20

A reszte mozesz sterowac przy pomocy „prefusion“, albo manualnie (jesli potrafisz), albo przy uzyciu inteligentniejszych maszynek za pomoca programowanych profilow (patrz np. La Marzocco)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach



Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.02.2021 o 19:03, xajas napisał:


Moc samemu definujesz poprzez
- grubosc zmielonej kawy
- ilosc zmielonej kawy
- jak szybko dolewasz wody

Do powyższych dodałbym temperaturę wody i metodę zalewania.

W przelewach nie o moc chodzi, a o doznania smakowe.

Tutaj sprawdzają się kawy jasnopalone, no i lepiej jakieś single origin lub speciality, a nie masówka z marketu.

TDS i tak pokazuje, że przelew, choć czasem herbaciany ma kolor, to jest więcej kawy w kawie niż z espresso. 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, xajas napisał:

Licza sie te 12/20

A reszte mozesz sterowac przy pomocy „prefusion“, albo manualnie (jesli potrafisz), albo przy uzyciu inteligentniejszych maszynek za pomoca programowanych profilow (patrz np. La Marzocco)

Kiedyś na kawowym forum śliniłem się na widok tego wstawionego poniżej Marocco, ta firma została w tyle z postępem technologicznym nie wszystko co manualne musi być dobre tym bardziej że nie każdy musi mieć czujnik mikrometryczny w ręce połączony z stoperem w głowie, ludzie czasem po prostu lubią się tylko napić dobrej kawy bez robienia kwadratury koła wokół ;)

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, ASURA napisał:

Kiedyś na kawowym forum śliniłem się na widok tego wstawionego poniżej Marocco, ta firma została w tyle z postępem technologicznym nie wszystko co manualne musi być dobre 

Oj cos mieszasz i cos ci sie popieprzylo. 

Co jest manualne? Masz programowane profile, nawet przez PCta

 

No chyba ze ty mowisz o Marocco a ja o Marzocco 🙂

Bawiles sie juz taka maszynka?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bawię się taką po prawej stronie i Marzocco za mną nie chodzi

https://m.youtube.com/watch?time_continue=158&v=17gpWUbgiJo&feature=emb_logo

 

 

https://m.youtube.com/watch?v=oEZqhZNHn9s

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 25.11.2020 o 12:32, Sine Metu napisał:

psychopaci

Czyli jednak. Jestem psycholem 🤪

Pany, i Panie? Polećcie jakąś dobrą kawę pod kawiarkę. Illy jest słabiutka.

W dniu 23.03.2021 o 09:27, il Dottore napisał:

nie cukier szkodzi

Szkodzi. Tylko dobre słodziki.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
23 minuty temu, Adi777 napisał:

Pany, i Panie? Polećcie jakąś dobrą kawę pod kawiarkę. Illy jest słabiutka.

Zobacz na ofertę palarni z Biłgoraja ,,Coffee & Sons".

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
24 minuty temu, Adi777 napisał:

Pany, i Panie? Polećcie jakąś dobrą kawę pod kawiarkę. Illy jest słabiutka.

Pod bialetti bardzo bezpieczna (wiadomo każdy coś innego lubi) 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Adi777 napisał:

Pany, i Panie? Polećcie jakąś dobrą kawę pod kawiarkę. Illy jest słabiutka.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest tania i naprawdę może być lepsza od Illy,  do kawiarki celowałbym w średniopalone kawy, zobacz sobie na coffedesk pl, na lanicofee, czy choćby manufakturakawy.

Możesz opisać jak robisz z tej kawiarki?

Pytam, bo wielu popelnia podstawowy błąd w parzeniu w kawiarce.

Chyba, że mam od razu opisać 😁

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, sir.jax napisał:

Chyba, że mam od razu opisać

Dajesz!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Adi777 napisał:

Szkodzi. Tylko dobre słodziki.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy artykuł

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, ASURA napisał:

Pod bialetti bardzo bezpieczna (wiadomo każdy coś innego lubi) 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To dobrze wyglada, ale czy pytajacy ma mlynek?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Tadeiro napisał:

Dajesz!

Chciałbym poznać wasze metody 😜

 

Teraz, xajas napisał:

To dobrze wyglada, ale czy pytajacy ma mlynek?

Za taką cenę i taka gramatura 500g Kenii, to chyba nie będzie kawa speciality 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, xajas napisał:

ale czy pytajacy ma mlynek?

Mam. Graef CM 900.

19 minut temu, sir.jax napisał:

Pytam, bo wielu popelnia podstawowy błąd w parzeniu w kawiarce.

Jaki to błąd? Co do kaw, to wiem, kupowałem z Single Origin, ale przed wyjazdem zagranicę zapomniałem kompletnie o zakupieniu kawy. Najbardziej smakowała mi chyba Meksyk Maragogype.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adi777
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Tadeiro

Tak jak już pisałem wcześniej, warto próbować kawy średnio, a nawet jasno palone, jak pod przelew.

Dobrze jak masz swój młynek żarnowy, na początek może być tani, ale dla mnie nie ma lepszego od Comandante, a było kilka młynków w mojej kitchen barist 😂

Mielisz kawę niezupełnie na pył,  ja akurat jak już chce sobie zrobić z kawiarki, to miele na drobno, coś jak biały cukier, lub troszkę grubiej. 

Pamiętać o tym, żeby nie sypać po sam czubek sitka (to jest ten błąd), tylko tyle żeby 3-4mm przed krawędzią tego sitka sięgała kawa po wyrównaniu. Dlatego, że po namoczeniu podczas parzenia, ziarna kawy i tak spęcznieją i się uniosą, wypełnią sitko.

Druga rzecz, warto i robię to zawsze, wlać gorącą wodę do dolnego zbiorniczka kawiarki, to znacznie skraca czas parzenia, przez co ziarna kawy nie są dodatkowo palone temperaturą kawiarki, a większość i tak używa mocno spalonej kawy z marketu.

Trzecia rzecz, można ale nie trzeba, przygotować niskie naczynie z zimną wodą, po co?

A no po to by jak już zdejmujesz kawiarkę z palnika od razu zanurzasz jej dolna część w zimnej wodzie, żeby zakończyć proces wypychania resztek zazwyczaj już niewskazanych smakowo .

Najważniejsze i to też jest chyba najczęściej popełniany błąd,  kawiarka musi mieć wieczko otwarte, żeby kontrolować strumień, jak już zleci "smoła" i zaczyna lecieć lekko spieniona strużka w kolorze orzechowym, to jest właściwy moment, żeby zamknąć wieczko i szybko zanurzyć na chwilkę kawiarki i zalać do filiżanki,  najlepiej wcześniej lekko rozgrzanej.

Gwarantuję,  że tak zrobiona kawa będzie lepiej smakować niż nie kontrolowana pod zamkniętym wieczkiem i z zimną wodą w zbiorniczku, zamiast gorącej. 

Ja jeszcze czasem w sumie najczęściej dodaję 3 składniki, jest petarda.

Chyba, że ktoś nie lubi jednego ze składników 😉

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam tylko że najtrudniejsze na początek jest wstrzelenie się z wielkościà kawiarki

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego?

 Najpopularniejsza jest 3tz uzysk ok. 60ml i więcej, zleży jak kto robi.

Duże 6tz to już niezłe wiaderko i całkiem dużo kawy trzeba zużyć,  tym samym bym grubiej mielił.

Jak ktoś robi tylko dla siebie, to 3tz wystarczy, a jak więcej kaw, to raczej patrzyłbym na ekspres przelewowy, ale dobry np. z młynkiem i taki, który zrobi preinfuzję.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, sir.jax napisał:

A dlaczego?

Powód banalny jak się w domu np. często pije kawę z drugą osobą i zamiast stać przy drugiej kawiarce to ten czas już mieć dla siebie. Poza tym powierzchnia sitka też procentuje podobnie jak wielkość prysznica w kolbie a kawy tylko dla jednej osoby mniej nasypać to nie problem

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, ASURA napisał:

 a kawy tylko dla jednej osoby mniej nasypać to nie problem

jest problem

przy takim samym sitku, tylko polowa kawy, to woda przeleci w 3s i masz "siki swietej Weroniki" 😉

Chyba ze to lubisz, to nie masz problemu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie tak, jak napisał xajas.

Duże kawiarki mają jeszcze takie nakładki, które w połowie wysokości sitka opierają się na wypustkach.

Wtedy można mniej kawy wsypać,  jednak takie rozwiązanie mnie jakoś też nie przekonuje.

2 godziny temu, ASURA napisał:

Powód banalny jak się w domu np. często pije kawę z drugą osobą i zamiast stać przy drugiej kawiarce to ten czas już mieć dla siebie.

Dlatego napisałem, wolałbym porządny ekspress przelewowy.

Wtedy masz jeszcze więcej czasu dla tej drugiej osoby 😉

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, sir.jax napisał:

Dlatego napisałem, wolałbym porządny ekspress przelewowy

Ja tam bym wolał syphon, juź 3 rozbiłem w tym jeden śliczny z epoki Bauhausu z pyrexu. Fajna kawa a i widok podczas parzenia magią zalatuje :D

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 25.03.2021 o 17:12, frank1 napisał:

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy artykuł

Ja kawy nie słodzę, ale do słodzenia stosuje tylko ksylitol.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo kawy  ie powinno się słodzić, zwłaszcza tej z gatunku speciality, czy single origin z dobrych upraw.

Profil smakowy kawy najłatwiej wyczuć bez dodatków, tylko wymaga to czasu, zanim się nauczymy odnajdować nuty smakowe.

Zbliża się dluższyweekend, więc kilka ziarenek już w drodze, a część już dotarła 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, sir.jax napisał:

Bo kawy  ie powinno się słodzić, zwłaszcza tej z gatunku speciality, czy single origin z dobrych upraw.

Dokładnie tak jest to taka profanacja dodawanie do kawy cichego zabójcy jak wokół i tak go pełno jest w słodyczach które lubimy spożywać z racji szybkiego efektu dopaminowego w mózgu

Obecna kawa jak dla mnie może dzięki temu że jest z mlekiem w postaci cappuccino jest tak słodka że niczym nie muszę zagryzać  z cukierni                                                                                                                              

                                                                           

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co powiesz na odmiany ze "specjalnych" obróbek w których też wyczuwa się słodycz, czerwone owoce  czasem maliny, karmel, czekoladowy posmak etc.?

Pamiętam swoje początki w rozpoznawaniu profilu smakowego, musiałem się nieźle przestawić,  bardzo pomaga w tym siorbanie z łyżki cuppingowej. Inaczej nie spijam kawy, jak tylko z łychy cuppingowej.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, sir.jax napisał:

A co powiesz na odmiany ze "specjalnych" obróbek w których też wyczuwa się słodycz, czerwone owoce  czasem maliny, karmel, czekoladowy posmak etc.?

Pamiętam swoje początki w rozpoznawaniu profilu smakowego, musiałem się nieźle przestawić,  bardzo pomaga w tym siorbanie z łyżki cuppingowej. Inaczej nie spijam kawy, jak tylko z łychy cuppingowej.

 

Mam łychę, fajnie schładza i z kawy wychodzi szybciej to co ma smakowo nastąpić z nią później

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.