Skocz do zawartości
IGNORED

cd vs streaming

Rekomendowane odpowiedzi

myślę o Auralis lub Lumin

A może to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie często pada w tym wątku "dobry streamer" . Możecie się podzielić waszymi sugestiami co za dobry uważacie ? Zwracając uwagę na "dobry" ze względu na jakość dźwięku i "dobry" na obsługę / Appke / niezawodność ?
Bo niestety to czasem nie idzie w parze ( zawieszanie, apka nie widzi serwisu itp itd) ale może są takie że idzie w parze i możecie polecić ?
Mam Cocktail Audio X45 ale myślę o Auralis lub Lumin

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dla mnie dobry jest Chromecast Audio za 100pln... Świetnie działa z Tidalem, jest super stabilny i nie gra to wiele gorzej od CD, choć dla wielu jest zbyt tani i badziewny i nie gra... ?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

nie gra to wiele gorzej od CD,

Zależy od punktu odniesienia. Jeśli go porównujesz do bardzo złej jakości odtwarzacza CD, może i masz rację. W odniesieniu do zaledwie przyzwoitego odtwarzacza, różnica jest ewidentna. Chyba, że ktoś ma znaczny ubytek słuchu

dla wielu jest zbyt tani i badziewny i nie gra... ?

Jest badziewny nie dlatego, że jest tani. Jest badziewny bo reprezentuje jakość adekwatną do ceny 

MP3 nie używam

Możesz zrobić coś dla mnie... dla nas wszystkich? Zripuj jedną ze swoich ulubionych płyt do dobrego mp3. Puść sobie jutro z rana i powiedz, czy robi Ci różnicę, że gra mp3 zamiadt flac/cd? Czy wogóle dostrzegłeś różnicę?

Nie chodzi o test porównawczy - wprost przeciwnie, o sprawdzenie, czy strata jakości mp3 w stosunku do flac/cd podczas zwykłego odsłuchu jest zauważalna.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zależy od punktu odniesienia. Jeśli go porównujesz do bardzo złej jakości odtwarzacza CD, może i masz rację. W odniesieniu do zaledwie przyzwoitego odtwarzacza, różnica jest ewidentna. Chyba, że ktoś ma znaczny ubytek słuchu

Jest badziewny nie dlatego, że jest tani. Jest badziewny bo reprezentuje jakość adekwatną do ceny 

Nie zgodzę się, słyszałem dużo gorzej brzmiących sprzętów za XX razy większe pieniądze... 

co słyszałeś na żywo.... lepiej, czy tak samo, jak to, co było słychać podczas koncertu?

Płyty są zwykle po obróbce.

Wiem, że @Lech36 może i pamięta, ale ja bym nie był w stanie tego z tamtym porównać.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

opisz porównanie tego, co słyszałeś na żywo a tym, co jest zapisane na płycie....czy na płycie jest lepiej, czy tak samo, jak to, co było słychać podczas koncertu?

och jej, czemu ta nonszalancja ma służyć? przecież warto jest szanować to, co się posiada, nawet na własność.

przecież to dźwiękowa kupa, więc jak może być inaczej?

Z tą dzwiękową kupą trochę nie przesadzasz? Mam SA8005 od nowości już blisko 4 lata. Nie twierdzę że jest to jakiś wybitny odtwarzacz ale też nie wypada jakoś strasznie blado na tle swojej cenowej konkurencji. Miałem w domu po zakupie Marantza jeszcze ze 2 - 3 inne na odsłuchach i jakiejś strasznej różnicy nie zauważyłem tym bardziej takiej skłaniającej do szybkiego pozbycia się SA8005.

Zaletą przynajmniej mojego egzemplarza jest to że od samego początku nie było przypadku wykrzyczenia się na jakiejś płycie, odtwarzacz pracuje pod względem mechanicznym idealnie.

Z tą dzwiękową kupą trochę nie przesadzasz? Mam SA8005 od nowości już blisko 4 lata. Nie twierdzę że jest to jakiś wybitny odtwarzacz ale też nie wypada jakoś strasznie blado na tle swojej cenowej konkurencji. Miałem w domu po zakupie Marantza jeszcze ze 2 - 3 inne na odsłuchach i jakiejś strasznej różnicy nie zauważyłem tym bardziej takiej skłaniającej do szybkiego pozbycia się SA8005.

Zaletą przynajmniej mojego egzemplarza jest to że od samego początku nie było przypadku wykrzyczenia się na jakiejś płycie, odtwarzacz pracuje pod względem mechanicznym idealnie.

Swojego sprzedalem po pol roku. Psul sie laser, nie czytal wszystkich plyt. Oddawalem do serwisu chyba dwa razy. Co do dzwieku za te cene to ok. Cieply, zaokraglony, ale malo szczegolowy i dynamiczny. Dzwiek na pewno przyjemny z tego byl barwowo, ale do wyczynowej gry to nie ten odtwarzacz. 

Wieza STEREO Technics :)

Cieply, zaokraglony, ale malo szczegolowy i dynamiczny.

To raczej efekt kiepskiego dopasowania do systemu w który ten odtwarzacz został wpięty a nie jego cechy charakterystyczne. 

Gość

(Konto usunięte)

Kto wie, co ty słyszysz?

Kto wie co ci się podoba?

Od tego zacznij, zanim cokolwiek "zrecenzujesz".

" nie wypada jakoś strasznie blado na tle swojej cenowej konkurencji. " - porównując kupę z kupą, tak będzie.

Jest też wielu takich co nie potrafią zrobić rzetelnie testu porównawczego zgodnie z zasadami technicznymi dotyczącymi takich testów ?. Potem się takim wydaje że nie mają ubytku słuchu a tymczasem to może nie być prawda. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To raczej efekt kiepskiego dopasowania do systemu w który ten odtwarzacz został wpięty a nie jego cechy charakterystyczne. 

Nie zgodze sie  ?

Płyty są zwykle po obróbce.

Wiem, że @Lech36 może i pamięta, ale ja bym nie był w stanie tego z tamtym porównać.

Kiedyś grałem i pewnie zostało coś z tej pamięci. Pewnie niewiele ale zawsze to coś. Fortepian i pianino to moje najlepsze instrumenty testowe dla systemów odtwarzania muzyki, choć wiele oczywiście zależy od umiejętności ludzi dokonujących rejestracji i masteringu. Czasem robią to genialnie a czasem coś im nie wyjdzie. Już kiedyś pisałem o przypadku oceny dźwięku z koncertu M. Jacksona którego dokonał w ubiegłym wieku ktoś z pisma Absolute Sound. Stwierdził/stwierdzili że u nich w domu to brzmi dużo lepiej niż na koncercie. Koncerty M. Jacksona słynęły wtedy za jedne z najlepiej nagłośnionych na świecie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dla mnie dobry jest Chromecast Audio za 100pln... Świetnie działa z Tidalem, jest super stabilny i nie gra to wiele gorzej od CD, choć dla wielu jest zbyt tani i badziewny i nie gra... ?

Dodatkowo u mnie dźwięku z chromcastu przechodzi przez dac jest jeszcze lepiej 

Nie zgodze sie  ?

A proszę bardzo, ja tylko twierdzę że sam odtwarzacz nie gra, tylko gra cały system. Oczywiście są to odczucia subiektywne więc nie ma tutaj jednoznacznej definicji natomiast w ogóle nie kojarzy mi się gra tego odtwarzacza np. z ciepłem czymkolwiek owo ciepło miałoby być.

A proszę bardzo, ja tylko twierdzę że sam odtwarzacz nie gra, tylko gra cały system.

A ja gdzies napisalem, ze gra tylko odtwarzacz cd a reszta systemu nie? 

Gość

(Konto usunięte)

za jakiś czas, będziecie wtykali sobie "kable" do mózgu i słuchali bezpośrednio ze źródła, i przy tej okazji się wyda, że kable grają, a źródło będziecie mieli to samo, więc obejdzie się bez porównań  i pitolenia kto ma lepszy system.

A ja gdzies napisalem, ze gra tylko odtwarzacz cd a reszta systemu nie? 

Nigdzie, natomiast biorąc to pod uwagę uważam że ciężko jednoznacznie opisać jest wszystkie cechy urządzenia w oderwaniu od systemu dodatkowo obiektywnie. Ktoś wepnie ten odtwarzacz w inny system i napisze że gra chłodno albo dynamicznie i co będzie to kłamstwo? Nie, po prostu tak to ktoś odebrał. 

A może to?

Ukryta Zawartość

Nigdy na niego nie zwróciłem uwagi a tu :
- DSP
- korecja akustyki SPACE
Ma ktoś? Zna ktoś ?
Jak to działa ? Wiem że Lyngdorfma coś takiego.

Jak appka do sterowania? Sensowna ?

Ukryta Zawartość

Jak appka do sterowania? Sensowna ?

Linn Kazoo. Bardzo dobra aplikacja . Polecana przez Auralic do obsługi ich sprzętów na urządzeniach działających na Android. Bardzo stabilna. A jak to gra? Jak będę miał trochę wolnych środków na koncie, sam będę brał na testy. Opierając się na ocenach, które ka uważam za wiarygodne, warto

Kto wie, co ty słyszysz?

Kto wie co ci się podoba?

Od tego zacznij, zanim cokolwiek "zrecenzujesz".

" nie wypada jakoś strasznie blado na tle swojej cenowej konkurencji. " - porównując kupę z kupą, tak będzie.

Zacznijmy od tego że ja nic nie recenzuje.

Byłeś łaskaw napisać że to kupa więc ja delikatnie Ci odpisałem że mam inne zdanie na ten temat i mam chyba do tego prawo.

Coś co dla Ciebie jest kupą niekoniecznie musi być kupą dla kogoś innego, weź to pod uwagę

Nigdzie, natomiast biorąc to pod uwagę uważam że ciężko jednoznacznie opisać jest wszystkie cechy urządzenia w oderwaniu od systemu dodatkowo obiektywnie. Ktoś wepnie ten odtwarzacz w inny system i napisze że gra chłodno albo dynamicznie i co będzie to kłamstwo? Nie, po prostu tak to ktoś odebrał. 

Kazdy sprzet ma jakas swoja charakterystyke grania. Tak jakby wziac tucana 2 i powiedziec, ze to bula dzwiekowa a unison research s6 mistrz dynamicznej gry i trzymania basu w ryzach. Kompletna bzdura. Moze to ktos tak odebrac, ale nawet dane trchniczne urzadzenia tego nie potwierdzaja. To tyle OTT.

Co do cd vs streaming to najlepiej miec to i to. 

Jednak w streamingu nie ma audiofilskich wydan mfsl, analogue productions, dcc, Sheffield Labs, pierwszych masterow z Japonii itd...stad jak mam wybrac jedno zrodlo to wybor jest prosty. 

Pozostaje więc laryngolog

Heh, są jeszcze inni lekarze do których możemy się kierować nawzajem - psycholodzy, psychiatrzy itp ?więc na razie odpuszczam bo w sumie to chyba dzięki Tobie znalazłem kacsa 303 które jak do tej pory najlepiej mi siedzą w terminalach i jestem z nich zadowolony ? ale wracając do rzeczy, u mnie zwykly atoll 100se +bw preference 5 i nie słyszę większej różnicy. Znajomy ma system jak dla mnie referencyjny, który gra chyba najlepiej z wszystkiego do słyszałem do tej pory. Polskie podłogówki zamknięte (genialne kolumny) , densen, relt5i (naslabszy element) i do tego jakiś najwyższy "kultowy" CD Sony, plus ze 2 jakieś inne (nawet nie wiem jakie, nigdy nie byłem wielkim fanem wykrywania różnic w CD kach. Robiliśmy ślepy test. I tak, słychać różnice. Zdecydowana większość płyt brzmi ciut lepiej na CD, część podobnie, ale jedna czy 2 płyty wygrały z Tidala Hifi. Co ciekawe u niego Chromecast Audio lepiej zagrał po analogu, u mnie lepiej gra po Topping D30, co tylko pokazuje jak ważne jest zgranie systemu... Słuchałem audiofilskich wydumek po kilkadziesiąt tysięcy, gdzie pytony zasilające kosztowały więcej niż nasze wzmacniacze i d... Y mi jakoś nigdy nie urwało... A systemów w zakresie powiedzmy do 10-15k grających znacznie gorzej niż mój budżetowy zestaw oparty głównie na CA też trochę w życiu słyszałem 

Jednak w streamingu nie ma audiofilskich wydan mfsl, analogue productions, dcc, Sheffield Labs, pierwszych masterow z Japonii itd...

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby kupić CD, osobiście zripować do flac, i cieszyć się audiofilskim masteringiem bez straty jakości, za to ze zwiększoną funkcjonalnością.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)

Zacznijmy od tego że ja nic nie recenzuje.

Byłeś łaskaw napisać że to kupa więc ja delikatnie Ci odpisałem że mam inne zdanie na ten temat i mam chyba do tego prawo.

Coś co dla Ciebie jest kupą niekoniecznie musi być kupą dla kogoś innego, weź to pod uwagę

Zacznij od tego, że pisanie jak gra, jest już recenzją.

Masz prawo mieć kupę i masz prawo ją chwalić.

Moze to ktos tak odebrac, ale nawet dane trchniczne urzadzenia tego nie potwierdzaja.

Jeżeli chodzi o pracę dynamiczną wzmacniacza dane techniczne w zasadzie nie zawierają żadnej informacji. Można by znaleźć powiedzmy 5-10 wzmacniaczy które na papierze w instrukcjach obsługi będą miały identyczne parametry i każdy z nich wpięty w jakiś system sprawi że dźwięk tego systemu będzie inny. Pewne informacje można uzyskać dopiero z pomiarów i to też takich bardziej dokładnych.

A proszę bardzo, ja tylko twierdzę że sam odtwarzacz nie gra, tylko gra cały system. Oczywiście są to odczucia subiektywne więc nie ma tutaj jednoznacznej definicji natomiast w ogóle nie kojarzy mi się gra tego odtwarzacza np. z ciepłem czymkolwiek owo ciepło miałoby być.

Hej

Sa 8005 nie słyszałem  ale miałem   w systemie  dwa źródła  marantza (sa15s2,sa11s3) i żadne z nich nie brzmiało tak ciepło  jak np. leema anilla którą  zastąpiłem  sa11s3.

Ma, nawet dwa.
I jest zadowolony.

A napiszesz coś więcej ? Jak ta korekcja akustyki działa ? Korzystasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi