Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.04.2023 o 16:27, Muzg napisał:

Używam na co dzień GPD-3303S i jest bardzo dobry. W całym zakresie błąd nie większy od 0,5mV i 0,5mA.

prezentujesz urządzenie które dla większości hobbystów jest absurdalnie drogie, ja po obejrzeniu tego: 

kupiłem, i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, mały, lekki (przymocowałem pod półką nad blatem), zaskakująco dokładny (jak na tą cenę), polecam

A ja rok temu na allegro taki sobie kupiłem ze stówkę z hakiem - full analog na uA723 i 2N3055, ze schematem. Trochę brzęczy trafo, ale co tam 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zas2.thumb.jpg.bfb6f8432800d8c422adf1bcd8502c95.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Trochę byłem zajęty czym innym ale kończę DIY zasilacz o którym już tu mówiono. 

Zasilaczy ci u mnie dostatek. Również unikalne własnej konstrukcji o ekstremalnych parametrach.

Ale tym razem zakupiłem od @gavron04 płytkę. Nieco modyfikacji, jakaś ciasna skrzyneczka i efekty wkrótce...

2 godziny temu, namor napisał:

prezentujesz urządzenie które dla większości hobbystów jest absurdalnie drogie, ja po obejrzeniu tego: 

Odniosłem się do posta @Bumpalump tylko cytat wcięło. Rzeczywiście jak kupowałem to był o 1/3 tańszy, tyle bym nie dał. 😉

Ostatnie odkrycie akademii YT: FesZElectronics - facet ma talent do tłumaczenia prostego zawiłych rzeczy, jest projekt sondy LNA 60db na ad8676 oraz bardzo przystępny kurs LTSpice.

• 3 tygodnie później...

Szukam przyzwoitego multimetru cęgowego z dokładnym pomiarem prądu AC i DC, który nie zabija ceną. Musi posiadać możliwość podłączenia przewodów pomiarowych i mierzyć napięcie, dodatkowe pomiary RLC mile widziane.

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Mam oprócz jakiegoś badziewianego również UT216C.

Przejrzyj specyfikację i jak coś to pytaj.

Mam już bardzo dokładny klasyczny multimetr Sanwy. Szukam czegoś tańszego i na razie znalazłem  UT-210E. Wydaje się być OK.

34 minutes ago, Ricambi said:

Czy jest coś sensowniejszego od UT-210E do 200 zł?

Kupowałem w 2021 i wtedy nie było (były po 40$) - uni-t mocno zaszalał z tym modelem - dokładność dc ma w tej cenie nie do pobicia miał wtedy - też jest masa wątków w sieci o jego budowie/haczeniu.

Jest masa materiałów w sieci o modowaniu UT-210E, unit by nie był zbyt dobry władował mu softwarowy błąd pomiaru i są filmiki jak to przeprogramować że mierzy wręcz w punkt.

Oraz sporo innych hacków. 

Mam pecha, miernik przyjechał i działa wszystko poza pomiarem prądu AC. To moje pierwsze cęgi ale pomiar prądu AC i DC powinien działać identycznie. Czy mogę coś robić źle? Pod koniec zamykania cęgów na chwilę pojawia się odczyt i znika po zamknięciu. Co ciekawe coś tam pokazuje na kablu trójfazowym i działa też detekcja przewodów.

Brak słów 😟

Edytowane przez Ricambi

Pomiar DC działa w tanich miernikach w oparciu o hallotrony a pomiar AC klasycznie poprzez wzmocnienie, choćby przekładnią i detekcję. Dlatego AC jest dokładniejszym i zwykle czulszym pomiarem. 

Zazwyczaj wartość na pomiarze AC jest zerowa bez bodźca, natomiast DC wskazuje kilkanaście jednostek bez bodźca i trzeba użyć pomiaru REL.

49 minut temu, Ricambi napisał:

działa wszystko poza pomiarem prądu AC. ...Czy mogę coś robić źle?

Zamykasz jeden przewód w szczękach? Wybacz trywialne pytanie...

39 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Zamykasz jeden przewód w szczękach? Wybacz trywialne pytanie...

A jak inaczej? Natężenie DC po zzerowaniu pokazuje dokładnie, porównywałem z przewodową Sanwą, natężenia AC nie pokazuje.

Edytowane przez Ricambi

Taki pomysł na wykorzystywanie wyrzucanych foteli/krzeseł obrotowych:

Ukryta Zawartość

Decha to odrzut MDF z budowy ZG OB; 500x700 #26

Pod spodem "wózek" standardowego krzesło-fotela biurkowego. Przykręcony na 4 śruby M8 do dechy (gwinty są wklejone w dechę; nie przechodzą na wylot).

Na razie wersja 1. Będę nadbudowywał jeszcze wyższą półkę. Potem malowanie. 

Jest to bardzo praktyczny mebel. Można walnąć na to dowolnie duży i ciężki klamot. Dostęp z każdej strony, wyżej-niżej,... Tego mi brakowało...

20230505_142955.thumb.jpg.730c585f62e6afa5cbb7ffd064079b27.jpg

20230505_143010.thumb.jpg.52698382308432e3c7c758391f4f86dd.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
W dniu 5.05.2023 o 14:47, Grzegorz7 napisał:

Na razie wersja 1. Będę nadbudowywał jeszcze wyższą półkę. Potem malowanie. 

A tu w zasadzie skończony mebel:

Ukryta Zawartość

Górna półka ma regulowaną wysokość widocznymi nakrętkami. Na foto wysokość górnej półki jest na poziomie standardowego biurka (72cm). Można ściągnąć jakieś ciężkie urządzenie a następnie dopasować wysokość do aktualnych potrzeb regulując śrubami ale również kabłąkiem jak w fotelu. 

Swoboda ruchu: Po podłodze w dowolne miejsce, dowolny obrót i wyżej, niżej...

Ukryta Zawartość

W dniu 16.05.2023 o 21:08, Grzegorz7 napisał:

Swoboda ruchu: Po podłodze w dowolne miejsce, dowolny obrót i wyżej, niżej...

Przydałby się jakiś hamulec żeby utrzymać stolik w jednej pozycji, ale to pewnie nie będzie proste do realizacji.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak.

Dotknięcie sondą jakiegoś miejsca w urządzeniu może powodować obrót... 

Będę musiał w jakiś sposób zastosować coś oporowego na tej pneumatycznej sprężynie. 

Właśnie to przetestowałem. 

Wystarczy zaprzeć stolik ciałem (kolanami, położyć łokieć,...). 

Nie ma problemu. Trzeba tylko zmienić myślenie; nie pochylamy się nad stołem i męczymy z dotarciem lutownica w określone miejsce, tylko obracamy sobie przedmiot tak jak chcemy i działamy...

Zresztą ludzie używają rozmaitych tego typu wspomagaczy do obracania klamotów jak tu np. na filmie:

Edytowane przez Grzegorz7

SlaVoy ostatnio na filmiku zwrócił uwagę na zakładkę otwarte projekty na pcbway:

Ukryta Zawartość

samych projektów zasilaczy tam jest 18 stron co daje ~256 bo 16 na stronę - co za czasy

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

SlaVoy ostatnio na filmiku zwrócił uwagę na zakładkę otwarte projekty na pcbway

Fajna sprawa te otwarte projekty, bo ludzie mają z tego udostępniania profit, a PCBWay dodatkową produkcję.
Minusem jest niestety wynikowa cena zamówienia, bo jak się sam ostatnio przekonałem, to wrzucenie dowolnego projektu do koszyka, a potem wybór transportu do Polski, to czasami jedno albo dwie multiplikacje oferowanej ceny przez PCBWay ze względu na spore już ceny spedycji do Polski.

W swoim czasie zainterensował mnie projekt narzędzia pomiarowego dla serwisów naprawczych sprzęt elektroniczny - tzw. projekt Miro63. Bardzo praktyczny układ do pomiaru wartości elementów, a w szczególności kondensatorów np. na płytach głównych, czy ułatwiający wyszukiwanie uszkodzeń. 
Na wschodnich stronach jest na kilku forach projekt klonowany, opis układu pomiarowego np. tu:

Ukryta Zawartość

I PCB całkiem fajnie zaprojektowane, bo wraz z laminatem do polutowania w obudowę, jest udostępnione dla chętnych - jak ktoś zamówi, to otrzyma w przesyłce coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hasło do wyszukiwarek na youtube i w sieci:  ESR_LCF от miron63

Na wschodnich forach są udostępnione wsady do scalaków.
I już człowiek ma ochotę się skusić, wrzuca do koszyka, przechodzi do transportu przesyłki do Polski, i ... bez zamówienia grupowego oznacza to dla jednego takiego miernika sporą inwestycję. 😉 

Inny wariant na PCBWay tego miernika: 

Ukryta Zawartość

ZOLTY.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 hours ago, dekRe said:

Fajna sprawa te otwarte projekty, bo ludzie mają z tego udostępniania profit, a PCBWay dodatkową produkcję.
Minusem jest niestety wynikowa cena zamówienia, bo jak się sam ostatnio przekonałem, to wrzucenie dowolnego projektu do koszyka, a potem wybór transportu do Polski, to czasami jedno albo dwie multiplikacje oferowanej ceny przez PCBWay ze względu na spore już ceny spedycji do Polski.

był taki moment, że fracht był X razy droższy niż przed covid, obecnie ceny frachtu spadły niżej niż przed covid

8 hours ago, dekRe said:

Inny wariant na PCBWay tego miernika: 

Ukryta Zawartość

ta zielona na chwilę obecną za 5sztuk wychodzi mniej więcej tak, trzeba tylko zmienić opcję dostawy

Quick-turn-PCB-Full-feature-custom-PCB-prototype-service-at-low-cost-PCBWay (1).png

Quick-turn-PCB-Full-feature-custom-PCB-prototype-service-at-low-cost-PCBWay.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używam takiego miernika ESR - projekt z Elektrody, bardzo podobny - świetny przyrząd. Chętnie zrobiłbym jeszcze jeden i gdyby tak zbiorowe zamówienie to ja się piszę.

12 minutes ago, mkmar said:

Używam takiego miernika ESR - projekt z Elektrody, bardzo podobny - świetny przyrząd. Chętnie zrobiłbym jeszcze jeden i gdyby tak zbiorowe zamówienie to ja się piszę.

Taki miernik to co innego niż popularny mesr100 lub zwykły mostek rlc na 100khz?

• Pokaż nowe odpowiedzi