Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Obsługa jest banalna i bardzo intuicyjna, łatwiej się w tym połapać niż w AP ktorego ostatnio miałem na testach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozwole sobie wkleić tutaj też - tldr: można hacknąć na 200Mhz i włączyć na bufor 100M
obecnie jest promka też na rigol.com.pl 2400pln za 1072 i 3400 za 1074 więc jak ktoś to jeszcze sobie wrzuci PL FV w koszty i zdejmie VAT dostaje mega prezent na święta

Edytowane przez Daniel_68412

A propos oscyloskopów.

Podaruję oscyloskop ADS1022C komuś ze Szczecina lub okolic, kto jest w stanie do mnie dojechać.

Warunek: Niech to będzie osoba dla której będzie to przydatny przyrząd i która jest pasjonatem elektroniki.

Parametry już dziś nie wyglądają dobrze ale halo! jeszcze kilka lat temu na nim robiłem takie rzeczy, które filozofom się nie śniły.

Dla miłośników starych wybitnych oscyloskopów, tym razem na sprzedaży; Hameg HM604-2 w stanie idealnym, lepszym od fabrycznego (sic). 

W dniu 13.12.2023 o 18:56, Grzegorz7 napisał:

ADS1022 ma już nowego właściciela. 

Dzięki uprzejmości naszego Kolegi @Grzegorz7 w najbliższym czasie wejdę w posiadanie oscyloskopu cyfrowego ADS1022, który będę wykorzystywał do naprawy, modyfikacji i budowy urządzeń audio. 

Oscyloskop posiada jedną sondę i muszę dokupić brakującą. Zastanawiam się czy dokupić tylko jedną czy dwie identyczne nowe? Martwi mnie ewentualna nierówność tłumienia sygnałów pomiędzy oryginalną i dokupioną? Proszę o polecenie sensownych sond/sondy o dobrym stosunku jakość cena. Proszę wziąć pod uwagę pasmo oscyloskopu 25 MHz.

Kolejna sprawa to generator funkcyjny, obecnie korzystam z programowego na PC i dalej sygnał wędruje przez DAC do sprzętu audio. Chciałbym coś niezależnego, co można wpiąć w dowolne miejsce w układzie. Ma to być urządzenie przystępne cenowo, pozwalające generować podstawowe przebiegi o przyzwoitych parametrach oraz w miarę możliwości także szumy testowe. 

Zapakowałem sondę 60MHz i taką też dokup. Nie ma takiego znaczenia w oscyloskopach, szczególnie tej klasy, aby dobierać sondy. Wszystkie są obarczone tolerancją rzędu procenta. tego nie jest się w stanie zobaczyć na ekranie. Wystarczy aby miały podobny zakres częstotliwościowy. 

Co do generatora w audio to musisz rozdzielić trzy zagadnienia: 

Generator sinusa o małych zniekształceniach. Wykorzystanie np. do badania zniekształceń,...

Generator funkcyjny; Sinus, prostokąt, trójkąt. Regulacja poziomu, offsetu,... Przydatny nie tylko do audio. 

Generator arbitralny w którym ma się to co w funkcyjnym oraz wiele innych cudacznych przebiegów i dodatkowo można tworzyć własne przebiegi. Jak się siedzi w elektronice to bywa to przydatne. Ja np. wczoraj badałem nowy oscyloskop jak radzi sobie z wywalaniem podając wąskie 5ns impulsy odległe o kilka mikrosekund. Czoło impulsów było z oscylacjami. I niektóre oscyloskopy miały problemy...

Generatory arbitralne dzięki Braciom Chińczykom mają przystępne ceny. Popularne są tego typu mydelniczki znajdziesz nawet po 600zł. Mają funkcjonalność dorosłych markowych urządzeń ale materiały są kiepskie... 

Co do szumów testowych to gen arbitralne je mają. Ale dobry szum (prawdziwie stochastyczny i o wyrównanej amplitudzie) to już problem, szczególnie w zakresie małych częstotliwości. 

Warto kupić jakieś moduły na AlliExpress (jest tu gdzieś wątek o generatorze o małych zniekształceniach) i pobawić się . Również Elektronika Praktyczna publikowała schematy i kity takich generatorów. Jest tego sporo. 

19 godzin temu, Ricambi napisał:

Proszę o polecenie sensownych sond/sondy o dobrym stosunku jakość cena. Proszę wziąć pod uwagę pasmo oscyloskopu 25 MHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na angielskojęzycznej wersji strony NDN wciąż jest błąd systemu, cena jak na Super Black Week ☺️, nic tylko zamawiać, nie daję linka bo za jakiś czas poprawią błąd, ale tak zastanawiam się, czy są jakieś przepisy prawa na takie oferty, czy sprzedawca nie ma obowiązku sprzedać w tej cenie skoro (nawet pomyłkowo) dał publicznie taką ofertę handlową, ja tak (nieświadomie) wykorzystałem błąd sklepu Lidla on line, rok temu wystawili odkurzacze Bissell w cenie netto, kupiłem, zaraz po zakupie pojawiła się cena +23% 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się, że były jakieś przepisy. 

Kiedyś w jakimś markecie technicznym załadowałem coś do koszyka. Pani kasjerka zakwestionowała ceną. Wyszło jej 3 razy więcej... Powołałem się na jakieś prawo, nie pamiętam teraz (cena na tabliczce przy produkcie oznaczała zgodę stron transakcji na jej zawarcie po takiej cenie...), kazałem wezwać kierownictwo,... poszli ze mną do owego stoiska; i rzeczywiście było jak mówiłem.

Sprzedali mi ten towar za cenę na tabliczce. Tabliczkę od razu zgarnęli... 

Było to ze 20 lat temu. Pewnie się pozmieniało...

48 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Wydaje mi się, że były jakieś przepisy. 

Kiedyś w jakimś markecie technicznym załadowałem coś do koszyka. Pani kasjerka zakwestionowała ceną. Wyszło jej 3 razy więcej... Powołałem się na jakieś prawo, nie pamiętam teraz (cena na tabliczce przy produkcie oznaczała zgodę stron transakcji na jej zawarcie po takiej cenie...), kazałem wezwać kierownictwo,... poszli ze mną do owego stoiska; i rzeczywiście było jak mówiłem.

Sprzedali mi ten towar za cenę na tabliczce. Tabliczkę od razu zgarnęli... 

Było to ze 20 lat temu. Pewnie się pozmieniało...

Sprzedawca w sklepie internetowym ma prawo powołać się na błąd informatyczny i nie ma obowiązku sprzedać towaru z zaniżoną ceną. Nie wiem jakie przepisy obowiązują w sklepach stacjonarnych.

Przeważnie czytam o czymś opracowanym w labach i trzeba to testować implementować; tutaj mówimy o gotowym do sprzedaży produkcie z Chin.

Za kilka dni wchodzą na rynek kolejne modele chińskiego producenta samochodów elektrycznych ZEEKR, nowo opracowane akumulatory można ładować bez ryzyka dla ich żywotności w tempie 500km zasięgu auta w 15 minut. Baterie wytrzymują ... +1000 st.C

Brzmi to jak rewolucja w typowych czasach ładowania wszelkich urządzeń bateryjnych i oczywiście jest to wyrok śmierci dla producentów silników spalinowych. ŁAdowarka do średniego sedana ZEEKRa ... 500kW.

Bo Chińczyki się nie chromolą... 😉

Co zaś do akumulatorów; wydawało się, że nic się nie da zrobić lepszego. Wynika to z Układu Okresowego Pierwiastków... A tu patrzcie... 

16 godzin temu, audiostyk napisał:

Za kilka dni wchodzą na rynek kolejne modele chińskiego producenta samochodów elektrycznych ZEEKR, nowo opracowane akumulatory można ładować bez ryzyka dla ich żywotności w tempie 500km zasięgu auta w 15 minut. Baterie wytrzymują ... +1000 st.C

Zobaczymy jak będzie w praktyce, propagandowo jest obiecująco, tylko czy to prawda?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Mogę się zgodzić nawet na ogniwa co wytrzymują tylko +150'C. Ładowarek o mocy 500kW do samochodów osobowych nie ma na rynku. Tak szybkie ładowanie wielkim prądem to nie tylko test jakościowy sieci energetycznej, czyżby maksymalną ilość aut w danej dzielnicy zacznie wkrótce określać Zakład Energetyczny?

1 hour ago, audiostyk said:

Tak szybkie ładowanie wielkim prądem to nie tylko test jakościowy sieci energetycznej, czyżby maksymalną ilość aut w danej dzielnicy zacznie wkrótce określać Zakład Energetyczny?

Ja nie w temacie polemiki bo też dość sceptycznie to widzę. Natomiast trzeba pamiętać że obecnie kluczowy nacisk będzie na magazyny więc taki wallbox który zmagazynuje 100hwh i da się z niego je przerzucić do auta w 30min z 10proc strata będzie częścią takich magazynów. Wystarczy duże magazyny np stawiać w okolicy stacji benzynowych. Drugi temat taki że będzie drogo i elektryki będą raczej mieli ci którzy mają swój prąd a nie limit 2000kwh na rok. Trzecia kwestia to jak już jest możliwość ograniczenia się łatwo przeskoczy.. kiedyś w telefonie padała bateria teraz wykańcza go zniszczony wyświetlacz prędzej czy później.

W temacie tego co zabije sieć energetyczna to proszę, banalny temat:

Mamy rok 2035 i prognozowane 3-4mln pomp ciepła, przychodzi miesiąc ala luty 1929roku średnia temp -30c w całej pl. Pompa ciepła do -15C jedzie sobie na 2-3kw z COP 2-2.3 czyli produkuje 4-7kw ciepła, w ciągu dwóch trzech godzin spada temp w całej Polsce do -30c, rosnie zapptrzebowanie na cieplo i odpalaja sie grzałki, z 2-3kw skokowo mamy 10kw, pomnozmy to przez 3-4mln pomp ciepla i 30dni.

10 minutes ago, Daniel_68412 said:

Ja nie w temacie polemiki bo też dość sceptycznie to widzę. Natomiast trzeba pamiętać że obecnie kluczowy nacisk będzie na magazyny więc taki wallbox który zmagazynuje 100hwh i da się z niego je przerzucić do auta w 30min z 10proc strata będzie częścią takich magazynów. Wystarczy duże magazyny np stawiać w okolicy stacji benzynowych. Drugi temat taki że będzie drogo i elektryki będą raczej mieli ci którzy mają swój prąd a nie limit 2000kwh na rok. Trzecia kwestia to jak już jest możliwość ograniczenia się łatwo przeskoczy.. kiedyś w telefonie padała bateria teraz wykańcza go zniszczony wyświetlacz prędzej czy później.

W temacie tego co zabije sieć energetyczna to proszę, banalny temat:

Mamy rok 2035 i prognozowane 3-4mln pomp ciepła, przychodzi miesiąc ala luty 1929roku średnia temp -30c w całej pl. Pompa ciepła do -15C jedzie sobie na 2-3kw z COP 2-2.3 czyli produkuje 4-7kw ciepła, w ciągu dwóch trzech godzin spada temp w całej Polsce do -30c, rosnie zapptrzebowanie na cieplo i odpalaja sie grzałki, z 2-3kw skokowo mamy 10kw, pomnozmy to przez 3-4mln pomp ciepla i 30dni.

ja też się nie znam - tyle że wiadomo iż  1 litr benzynki to 10000W i to wygląda kiepsko ...

2 minutes ago, audiostyk said:

tyle że wiadomo iż  1 litr benzynki to 10000W i to wygląda kiepsko ...

No litr ropy to 10kwh czyli do mojego auta zabieram 700kwh i jadę 1000km.. coś co Chińczycy już robią na baterii 140kwh - jakim cudem?

Ano tak "sprawnie" przetwarzamy energię słońca zgromadzona na ziemi przez miliony lat..

8 minutes ago, Daniel_68412 said:

No litr ropy to 10kwh czyli do mojego auta zabieram 700kwh i jadę 1000km.. coś co Chińczycy już robią na baterii 140kwh - jakim cudem?

Ano tak "sprawnie" przetwarzamy energię słońca zgromadzona na ziemi przez miliony lat..

nie - energia słońca wchodzi i wychodzi mniej więcej w tej samej ilości. Gdyby było inaczej odparowało by wszystko łącznie z nami. Zmienia się tylko poziom entropii tej energi, tj. wchodzi niski wychodzi wysoki i tak można rozpoznać, że jest cywilizacja na planecie.

A propos wiertarki.

Zakupiłem takie oto frezy:

Ukryta Zawartość

Niewielkie pieniądze. Jeszcze dla porównania wziąłem takie niebieskie. Znajdziecie na Ali...

Dziś trochę tym powierciłem. Otwory rewelacyjne, bez kraterów. Warunek; sztywne prowadzenie pionowe frezu. Przy okazji można frezować, jak frez jest w otworze i otrzymywać, proste nacięcia.

I teraz pytanie do szanownych Kolegów:

Jakie znacie, polecacie małe "stołowe" (pionowe) wiertarki. Im sztywniej prowadzone wrzeciono, tym lepiej. Ja mam sztywną ale na dużą wiertarkę. Mała to Dremer i ten jest do du..

Ukryta Zawartość

28 minutes ago, audiostyk said:

nie - energia słońca wchodzi i wychodzi mniej więcej w tej samej ilości. Gdyby było inaczej odparowało by wszystko łącznie z nami. Zmienia się tylko poziom entropii tej energi, tj. wchodzi niski wychodzi wysoki i tak można rozpoznać, że jest cywilizacja na planecie.

Ke? To skąd energia na naszej planecie?

no ze słońca i ruchu materii, która się stopniowo zagęściła w kulę tylko tyle samo wchodzi co wychodzi i stąd nieporozumienia. jeśli jest jakakolwiek niezgodność to sa ułamki promila.

Każda nadwyżka oznacza odparowanie a tego nie da sie pogodzić z zyciem. Zresztą odparowanie czeka nas za  ... lat; nic dobrego.

43 minutes ago, audiostyk said:

no ze słońca i ruchu materii, która się stopniowo zagęściła w kulę tylko tyle samo wchodzi co wychodzi i stąd nieporozumienia. jeśli jest jakakolwiek niezgodność to sa ułamki promila.

Każda nadwyżka oznacza odparowanie a tego nie da sie pogodzić z zyciem. Zresztą odparowanie czeka nas za  ... lat; nic dobrego.

Polecam to jednak jeszcze raz przemyśleć przy szczególnym uwzględnieniu procesu fotosyntezy. Gdyby tak było jak kolega pisze to wystarczyłoby wysłać samochód na księżyc z pustym bakiem..

25 minutes ago, Daniel_68412 said:

Polecam to jednak jeszcze raz przemyśleć przy szczególnym uwzględnieniu procesu fotosyntezy. Gdyby tak było jak kolega pisze to wystarczyłoby wysłać samochód na księżyc z pustym bakiem..

nie no: druga zasada termodynamiki tylko

Bilans musi być w okolicy zera - inaczej tak jak napisałem nadwyżka energii wyparuje w kosmos. Na księżyc nie wystarczy bo tam nie było życia przez miliardy lat; Natomiast te promile nadwyżki energetycznej bilansu planety odkładały się miliardy lat. Teraz nazywamy to zasobami. Ludzkości wystarczyło 200 lat z okładem by zużyć większość zapasów z całej historii planety ziemia. Ropy mamy na 40 lat Putin nie jest głupcem wie, że czas imperium z zasobami paliw kopalnych odchodzi w przeszłość, a razem z kopalinami władza ...

W dniu 18.12.2023 o 21:52, Grzegorz7 napisał:

Jakie znacie, polecacie małe "stołowe" (pionowe) wiertarki. Im sztywniej prowadzone wrzeciono, tym lepiej. Ja mam sztywną ale na dużą wiertarkę. Mała to Dremer i ten jest do du..

Może jako inspiracja do DIY... tylko się nie śmiejcie ;-) 
Zrobiłem sobie jakiś czas temu względnie cichą wiertnicę do PCB.
Kupujemy w markecie od mebli kuchennych czy zwykłym budowlanym za ok. 12 zł parę metalowych slajdów na łożyskach, 20-25 cm, do szuflad kuchennych, z jak najmniejszymi luzami.
Następnie mocowanie do zwykłych półek.
Wycinamy dwie płyty wiórowe w rozmiarze - jedna 40 cm x 40 cm i druga 40 cm na ok. 30 cm - czasami sąsiad zmienia meble i można takie płyty z półek od niego pozyskać. 
Płyty wiórowe mocujemy jak półkę z odstępem ok. 2 cm, by móc przesuwać w szczelinie wierconą  PCB.
Do pionowej mocujemy slajdy od szuflady.
Zamiast klasycznej "szuflady kuchennej", zastosowałem kawałek grubego laminatu i do niego przykręcamy suwnice.
Laminat ten musi jeździć jak wózek góra dół elastycznie na sprężynach - tu można zastosować sprężyny z osłon kabla wtyku dużego słuchawkowego wtyku Jack lub kupić w markecie komplet szczotek węglowych do wiertarek na dużych sprężynach - lub kupić jako miękkie sprężyny - z zaznaczeniem na słowo miękkie, by ręki nie męczyć.

Całość chodzi w slajdzie góra-dół jak taka szuflada kuchenna.
Na Ali kupujemy silnik - do PCB wystarczy silnik 555, ale do frezowania to lepiej mocniejszy i większy typ 750/755/775/795/850/895 za ok. 60 zł - 100 zł, wałek - tu trzeba zwrócić uwagę na grubość osi silnika - mocowanie do wiertła za ok 10 zł, oraz mocowanie do silnika za ok. 10 zł.

Do tego silnika potrzebny jest ok. 2-3A zasilacz regulowany od 8V - 12V - 36V - zależy od kupionego silnika.
By mniej śmiecić podczas wiercenia - zastosowałem... namiot do fotografii bezcieniowej, więc wszelkie wióry mają ograniczony zasięg śmiecenia - coś takiego: 

Ukryta Zawartość

Do pionowej środkowej deski przymocowałem z obu stron wiertnice, na różne wiertła - więc dwie wiertarki mam, na mniejsze i na większe wiertła do PCB - szybciej obrócić całość i dalej wiercić, niż zmieniać wiertła.
Przykładowe linki do różnych elementów z Ali na grudzień 2023:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiertnica_do_pcb_01.jpg

wiertnica_do_pcb_02.jpg

wiertnica_do_pcb_03.jpg

wiertnica_do_pcb_04.jpg

wiertnica_do_pcb_05.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy pomysł z wykorzystaniem slajderów szuflad:

Zawsze podziwiałem też zdolności modelarskie - a do prac warsztatowych warto pozyskać nieużywane odpady z dużych rur PCV.

Po rozcięciu i wyprostowaniu jest to surowiec do wycinania - materiał do obudów, pudełek i narzędzi.

Wpisując na YT hasło wyszukiwania: COMO FAZER CHAPAS DE PVC - pojawia się sporo sposobów na wyprostowanie PCV.

Mając tak pozyskany materiał PCV i zdolności modelarskie i trochę narzędzi, można robić różne narzędzia:

W dniu 18.12.2023 o 00:07, audiostyk napisał:

Przeważnie czytam o czymś opracowanym w labach i trzeba to testować implementować; tutaj mówimy o gotowym do sprzedaży produkcie z Chin.

Brzmi to jak rewolucja w typowych czasach ładowania wszelkich urządzeń bateryjnych i oczywiście jest to wyrok śmierci dla producentów silników spalinowych. ŁAdowarka do średniego sedana ZEEKRa ... 500kW.

Wyrok śmierci dla producentów samochodów spalinowych to będzie wtedy kiedy akumulatory będą miały trwalość 15 lat na co się nie zanosi. O cenie nawet nie wspomnę....

25 minutes ago, Darek67 said:

Wyrok śmierci dla producentów samochodów spalinowych to będzie wtedy kiedy akumulatory będą miały trwalość 15 lat na co się nie zanosi. O cenie nawet nie wspomnę....

Polecam obejrzeć film parę postów wyżej - nr 971, staly elektrolit toyota ma zapowiedziany na 2028 w roadmap masowa produkcja. Natomiast z grupy niemieckiej z przecieków wewnętrznych wiem, że spalinowy silnik już jest zaorany. Nikt już nie inwestuje w ten temat. Co do ceny to auto będzie po prostu droższe niż do tej pory, podobnie jak mięso, loty czy wszystko inne co wymaga dużego nakładu energii.

• Pokaż nowe odpowiedzi