Skocz do zawartości
IGNORED

Jaką maksymalną długość kabla

Rekomendowane odpowiedzi

A ja mam taki temat w głównym pokoju mam Yamahe 803D i kolumny podlogowe BMN gra to pięknie chciałem wykorzystać drugą parę terminali głośniki B do sypialni ale nie wiem jak długi kabel głośnikowy mogę dać by to grało ?
Myślę że będę potrzebował około 15 do 20  metrow od wzmacniacza do , no właśnie jeszcze nie wiem do czego myślę o jakiś nie wielkich monitorach może dalii menuet . Ale czy można dać tyle kabla i jaki ?

W kinie domowym dawałem 15m bez problemu - to nie koncentryk żeby się tym przejmować - spokojnie możesz dać i 50m.. 2x 2.5 mm kw.

39 minut temu, metalowy napisał:

A ja mam taki temat w głównym pokoju mam Yamahe 803D i kolumny podlogowe BMN gra to pięknie chciałem wykorzystać drugą parę terminali głośniki B do sypialni ale nie wiem jak długi kabel głośnikowy mogę dać by to grało ?
Myślę że będę potrzebował około 15 do 20  metrow od wzmacniacza do , no właśnie jeszcze nie wiem do czego myślę o jakiś nie wielkich monitorach może dalii menuet . Ale czy można dać tyle kabla i jaki ?

Ja kiedyś dałem u siebie 2x50m kabla i wszystko grało.

Podłącz i się ciesz muzyką

Raz mi się zdażyło, że włączając słuchawki zapomniałem wyłączyć kolumny - w środku nocy puściłem rodzinie na całą p...ę Slayera. Więc z przyczyn funkcjonalnych odradzam ten pomysł. Zwłaszcza, że za cenę 40m markowego kabla, kupisz jakąś "małą" Yamahę albo np. Onkyo a-5vl. Zagra gorzej niż 803D, ale do sypialni jak znalazł.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

6 minut temu, Grzegorz7 napisał:

A dlaczego ma zagrać gorzej?

Obstawiam, że gorszy wzmacniacz gorzej sobie poradzi jeśli obciążyć go tymi samymi kolumnami.

8 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Szymon, zacząłeś wzmacniacze słyszeć?!

Zamiast robić OT idź szukać, czy ja wzmacniaczy kiedyś nie słyszałem. Pomyliłeś mnie z kimś?

A tak na poważnie to w wojsku żeśmy kable rozwijali ze szpul po ponad 700m. PKL bodaj.

I kurna po drugiej stronie było słychać przez słuchawkę...

Edytowane przez Grzegorz7
1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

A tak na poważnie to w wojsku żeśmy kable rozwijali ze szpul po ponad 700m. PKL bodaj.

I kurna po drugiej stronie było słychać przez słuchawkę...

W studiu jeszcze w latach '80 mieliśmy płytę EMT 140 i "pożyczaliśmy" ją po liniowych symetrycznych łączach telefonicznych telewizji. Wszystko śmigało elegancko. Odległość w linii prostej to jakieś 2km, ale zasadniczo przez centrum Poznania ?

nagrywamy.com

19 godzin temu, metalowy napisał:

Myślę że będę potrzebował około 15 do 20  metrow od wzmacniacza do

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest poświęcony temu rozdział "Rezystancja przewodu głośnikowego". Warto wiedzieć co tam wymóżdżyli ? 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taki kalkulator:

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie2.thumb.JPG.ef97c03858921f4bfc82f765504618fd.JPG

jest tu:

Ukryta Zawartość

Dotyczy to pojedynczego przewodu. Dla podwójnego będzie dwukrotnie mniej.

Oczywiście przyjąłem ogólne zalecenie aby rezystancja przewodu stanowiła mniej niż 5% rezystancji ZG.

Osobiście zalecałbym znacznie grubszy przewód (4mm2). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
19 godzin temu, szymon1977 napisał:

Raz mi się zdażyło, że włączając słuchawki zapomniałem wyłączyć kolumny - w środku nocy puściłem rodzinie na całą p...ę Slayera. Więc z przyczyn funkcjonalnych odradzam ten pomysł. Zwłaszcza, że za cenę 40m markowego kabla, kupisz jakąś "małą" Yamahę albo np. Onkyo a-5vl. Zagra gorzej niż 803D, ale do sypialni jak znalazł.

Bzdury napisane przez bajkopisarza, który nie ma pojęcia o czym pisze. Co mają wspólnego z tematem te słuchawki?

Nie kupuj do sypialni  żadnego onkyo czy innych tam  za 100 eurasów z niemieckich wystawek. Nie cofaj się w rozwoju. A choć by  nawet to co kupisz jakiegoś paździerza plus kolumny do sypialni i co dalej? Masz świetne urządzenie z wieloma możliwościami. Przede wszystkim aplikacja którą sterujesz wszystkim z telefonu leżąc w łóżeczku.   Jak Ci zależy na tych kolumnach i nie ma problemu z pociągnięciem kabla do sypialni typu plątanina, wiercenie dziur w ścianach to ta długość nie robi wrażenia. A jak nie chcesz kabli to świetnie się sprawdza multiroom Yamaha MusicCast. 

Taki kalkulator:

Ukryta Zawartość

Przechwytywanie2.thumb.JPG.ef97c03858921f4bfc82f765504618fd.JPG

jest tu:

Ukryta Zawartość

Dotyczy to pojedynczego przewodu. Dla podwójnego będzie dwukrotnie mniej.
Oczywiście przyjąłem ogólne zalecenie aby rezystancja przewodu stanowiła mniej niż 5% rezystancji ZG.
Osobiście zalecałbym znacznie grubszy przewód (4mm2). 

Nie 2krotnie mniej a 2krotnie więcej.. dla przewodu 50m do obliczeń trzeba dać 100m bo są 2 żyły.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, vade napisał:

Bzdury napisane przez bajkopisarza, który nie ma pojęcia o czym pisze. Co mają wspólnego z tematem te słuchawki?

Jak włączysz B a zapomnisz wyłączyć A to się przekonasz. Takie rozwiązanie to nonsens z powodów funkcjonalnych.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak włączysz B a zapomnisz wyłączyć A to się przekonasz. Takie rozwiązanie to nonsens z powodów funkcjonalnych.

Kiedy podczas słuchania? To chyba kontrolujesz co robisz. 

A jak wyłączysz amplituner  i  znowu włączysz to 803jka ma coś takiego jak initial volume. Ustawiasz poziom głośności jaki ma być  po włączeniu i sprawa załatwiona. Resztę sterujesz z telefonu, pilota 

Doczytaj, doucz się, zanim zaczniesz pociskać ludziom te twoje bzdurne porady nie mając kompletnie pojęcia o sprzęcie, o którym jest mowa w danym wątku.  

Jeszcze lepiej jak Ci w środku nocy dzieciaki włącza A, a zapomną wyłączyć B. Teraz się nie obudzisz, to wtedy na pewno się obudzisz.

8 minut temu, vade napisał:

Doczytaj, doucz się...

Do, że o czymśnie wiesz, nie znaczy, że to nie istnieje.

Ty szymuś to jakiś zje.......ny jesteś. Jeszcze raz specjalnie dla Ciebie 

14 minut temu, vade napisał:

A jak wyłączysz amplituner  i  znowu włączysz to 803jka ma coś takiego jak initial volume. Ustawiasz poziom głośności jaki ma być  po włączeniu i sprawa załatwiona. Resztę sterujesz z telefonu, pilota 

Innymi słowami ustawiasz głośność na niskim poziomie np. w przypadku Yamahy -60dB i za każdy razem po włączeniu masz -60dB. Nie ważne na jakim poziomie głośności go wyłączysz i czy na A czy na B. 

Jak możesz dyskutować, a tym bardziej udzielać porad w wątku o sprzęcie którego nie znasz?. Nawet się o niego nie otarłeś. 

No, ale już w wielu watkach wykazałeś się swoimi wypocinami. 

Edytowane przez vade

Dzięki Panowie za podpowiedzi i rady jedno jest pewne Yamahy nie zmienię za nic wybór głośników między A/B i z pilota którego nie używam i z aplikacji smartfonu która jest genialna o poziom głośności też się nie martwię bo po włączeniu faktycznie jest taka funkcja jak intial .Co do wyliczeń z tego co widzę to 2.5mm a jeszcze lepiej 4mm  raczej skłaniam się do pierwszej opcji ale jeśli to faktycznie będzie trzeba 4mm to taki zastosuje , na razie myślałem o takim

https://m.sklep.rms.pl/klotz-ly-225-ly225t-przewod-glosnikowy-2x-2-5mm2

co do głośników nie podjąłem też jeszcze ostatecznej decyzji wprawdzie jako główne mam te BMN-y ale lubię barwę dali i dlatego pomyślałem o tych menuatach