Skocz do zawartości
IGNORED

Pismo Święte i Chrześcijaństwo biblijne

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, kazik-t napisał:

jak głupi musiał być ten, który to pisał.

Ten kto nazywa Salomona głupkiem, ten wiadomo kim jest, możemy sobie sami już dopowiedzieć kim jesteś.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Ten kto nazywa Salomona głupkiem, ten wiadomo kim jest, możemy sobie sami już dopowiedzieć kim jesteś.

dodaj coś szczególnego, by czuł się usatysfakcjonowany i doceniony

13 godzin temu, 23031970 napisał:

Polecam Twojej i Piotra  uwadze:

P.S.

Według obecnie obowiązującej nauki, nie ma możliwości żeby z niczego powstało coś. A nawet obiekt (cząstka elementarna) nie może zmienić swojego stanu ani położenia, jeśli nie zadziała siła. Przeczą temu prawa fizyki, musi być siła sprawcza (prawo inercji). Dla fizyków nie jest to nawet tematem dyskusji, wszyscy wiedzą że zawsze było coś. Jest to proste, nawet dziecko powinno to zrozumieć. A jednak są ludzie którzy nie pojmuję tego, że coś może istnieć wiecznie, bez początku i końca.  

34 minuty temu, Roman_66094 napisał:

Według obecnie obowiązującej nauki, nie ma możliwości żeby z niczego powstało coś. A nawet obiekt (cząstka elementarna) nie może zmienić swojego stanu ani położenia, jeśli nie zadziała siła. Przeczą temu prawa fizyki, musi być siła sprawcza (prawo inercji). Dla fizyków nie jest to nawet tematem dyskusji, wszyscy wiedzą że zawsze było coś. Jest to proste, nawet dziecko powinno to zrozumieć. A jednak są ludzie którzy nie pojmuję tego, że coś może istnieć wiecznie, bez początku i końca.  

Ciekawe. A fluktuacje próżni które świetnie mieszczą się w obowiązującym modelu?

Jestem Europejczykiem.

4 godziny temu, Krak_oN napisał:

W takim razie ten poniższy kanał na youtube powinien cię zainteresować bo właśnie porusza takie tematy :

He he,  teraz zauważyłem że w tym temacie już był podawany link do twojego kanału i żart się niestety nie udał.

Znom i śledzem, dobre to je ?

Przed chwilą dodałem odcinek świąteczny. Jest on kontynuacją odcinka o dwóch różnych Przymierzach - umowach Boga z chrześcijanami i żydami, to wg. Listu do Hebrajczyków rozdział 9. W drugiej zaś części vloga czytam Mądrości Syracha na temat zachowania się przy stole, niekorzyści płynących z obżarstwa, a także o tym jak spożywać alkohol (Mądrość Syracha rozdział 31).

Edytowane przez Piotr_1
Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Ciekawe. A fluktuacje próżni które świetnie mieszczą się w obowiązującym modelu?

Szczerze mówiąc to ta wiedza mnie przerasta. Są różne teorie odnośnie próżni, niektórzy uważają że absolutna próżnia nie istnieje. Tam gdzie jest jakiekolwiek pole kwantowe, pole Higgsa, oddziaływanie, czy grawitacja, nie jest próżnią absolutną. Podobno żeby mogła rozchodzić się w próżni, jakakolwiek fala, musi być medium nośnik fali. W Wikipedii pisze, że Klasyczna próżnia nie jest medium materialnym, posiada przenikalność elektryczna oraz magnetyczną. 

Oto opis próżni kwantowej. Wikipedia. 

Teoria kwantów wymaga, aby próżnia, również próżnia doskonała, czyli przestrzeń pozbawiona wszelkiej materii, nie była tak naprawdę pusta. Próżnia kwantowa przedstawia się raczej jako ocean bez przerwy pojawiających się i znikających [par] cząstek, objawiających się poprzez „przepychanie się” cząstek, nie wynikające z ich ruchów termicznych. Te cząstki są „wirtualne”, w przeciwieństwie do „rzeczywistych”. Na każdym zadanym dystansie, próżnia jest pełna takich par wirtualnych, które odciskają swoją sygnaturę w stanach energetycznych atomów. 

Może i jest taka próżnia w której nic nie ma, ale raczej poza naszym wszechświatem. 

Gość

(Konto usunięte)
56 minut temu, Roman_66094 napisał:

Może i jest taka próżnia w której nic nie ma,

nic, jest zaprzeczeniem istnienia czegokolwiek

więc jak "nic nie ma" to znaczy , że coś jest.

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, Roman_66094 napisał:

Według obecnie obowiązującej nauki, nie ma możliwości żeby z niczego powstało coś.

Więc z czego i kto stworzył Boga?

Edytowane przez JuG
58 minut temu, JuG napisał:

Więc z czego i kto stworzył Boga?

To samo pytanie można zadać, kto i z czego stworzył energie? 

Zgodnie z zasada zachowania energii, odsyłam do encyklopedii. Energia nie może być stworzona ani zniszczona. Czyli istnieje zawsze, skoro energia istnieje zawsze to nie wiadomo czy Bóg nie jest energią? Wieczna energią. 

Edytowane przez Roman_66094
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Roman_66094 napisał:

To samo pytanie można zadać, kto i z czego stworzył energie? 

Zgodnie z zasada zachowania energii, odsyłam do encyklopedii. Energia nie może być stworzona ani zniszczona. Czyli istnieje zawsze, skoro energia istnieje zawsze to nie wiadomo czy Bóg nie jest energią? Wieczna energią. 

użyj ręcznej latarki na dynamo, użyj roweru z dynamem na kole i zaobserwuj, czy energia elektryczna z nich wytworzona - stworzona - istnieje zawsze. Zaobserwuj podczas burzy, czy wyładowania elektryczne są ciągłe. Zaobserwuj, czy wiatr wieje w sposób ciągły? To wszystko energia.

6 minut temu, kazik-t napisał:

użyj ręcznej latarki na dynamo, użyj roweru z dynamem na kole i zaobserwuj, czy energia elektryczna z nich wytworzona - stworzona - istnieje zawsze. Zaobserwuj podczas burzy, czy wyładowania elektryczne są ciągłe. Zaobserwuj, czy wiatr wieje w sposób ciągły? To wszystko energia.

Kogo ty uczysz? Te energie są przekształcone w inną, albo dokonują przemiany materii w inną formę, one nie zanikają. Przed chwilą pisałeś że to przedszkolne sprawy, a nawet tak zasadniczych spraw nie rozumiesz.

20 minut temu, kazik-t napisał:

To jest przetwarzanie energii, a nie powstawanie.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Piotr_1 napisał:

Kogo ty uczysz? Te energie są przekształcone w inną, albo dokonują przemiany materii w inną formę, one nie zanikają. Przed chwilą pisałeś że to przedszkolne sprawy, a nawet tak zasadniczych spraw nie rozumiesz.

dałem przykład.

ty masz inną wiedzę i widać, że jest ona jak zwykle kulawa.

1 minutę temu, toptwenty napisał:

To jest przetwarzanie energii, a nie powstawanie.

tak, dokładnie przetwarzanie, i pioruny i błyskawice to robią...możliwe, że malutki piorunek przetwarzający energię, trafił akurat w twoją równie malutką główkę i była z tego zabawa i śmiechu kupa.

Teraz, kazik-t napisał:

dałem przykład.

Ewentualny brak wiedzy nie jest jeszcze niczym złym, idiotyzmem natomiast jest obszczekiwanie wszystkich w koło, kiedy jest się zwykłym nieukiem i ignorantem. Idź obszczekiwać kuny i lisy na polu a zwyczajnym ludziom daj spokój.

1 minutę temu, kazik-t napisał:

dałem przykład.

Tak by się pozornie wydawało, ale dynamem czy prądnicą nie stworzysz energii. użyłeś przecież energię do wytworzenia prądu. Nastąpiła tylko przemiana, jednej energii w drugą. 

4 godziny temu, Piotr_1 napisał:

Znom i śledzem, dobre to je ?

Ale co do wyrobienia sobie zdania co do oglądalności tych filmików, to musisz mieć to na uwadze że jak ludzie obejrzą dany filmik tylko ''w oknie'' (bo najczęściej tak własnie jest) na forum a nie przejdą do jego oglądania bezpośrednio z youtuba,  to nigdy się nie dowiesz ilu ludzi z forum faktycznie oglądnęło dany filmik i wtedy może być tak że masz dużą rzeczywistą forumową oglądalność podczas kiedy na youtubie będziesz miał zaledwie kilka, kilkanaście wyświetleń.

30 minut temu, kazik-t napisał:

dałem przykład.

tak, dokładnie przetwarzanie, i pioruny i błyskawice to robią...możliwe, że malutki piorunek przetwarzający energię, trafił akurat w twoją równie malutką główkę i była z tego zabawa i śmiechu kupa.

To Cię przerasta.

Gość

(Konto usunięte)
55 minut temu, kazik-t napisał:

Zaobserwuj podczas burzy, czy wyładowania elektryczne są ciągłe. Zaobserwuj, czy wiatr wieje w sposób ciągły? To wszystko energia.

pozornie...

28 minut temu, Roman_66094 napisał:

Tak by się pozornie wydawało, ale dynamem czy prądnicą nie stworzysz energii. użyłeś przecież energię do wytworzenia prądu. Nastąpiła tylko przemiana, jednej energii w drugą. 

teraz ty...

2 minuty temu, Krak_oN napisał:

Ale co do wyrobienia sobie zdania co do oglądalności tych filmików, to musisz mieć to na uwadze że jak ludzie obejrzą dany filmik tylko ''w oknie'' (bo najczęściej tak własnie jest) na forum a nie przejdą do jego oglądania bezpośrednio z youtuba,  to nigdy się nie dowiesz ilu ludzi z forum faktycznie oglądnęło dany filmik i wtedy może być tak że masz dużą rzeczywistą forumową oglądalność podczas kiedy na youtubie będziesz miał zaledwie kilka, kilkanaście wyświetleń.

Dla mnie nie ma to dużego znaczenia. Większość ludzi i tak nie będzie ich lubiła i nie jest to działalność komercyjna. Zbyt duże oglądanie się za siebie czasem nie pomaga, trzeba iść do przodu. A znajomi na fejcbuku też nie udostępniają i rzadko lajkują, wiesz ludzie lubią jak się ich rozpieszcza słownie i wizualnie, komplementuje, pociesza, usprawiedliwia, tak działa telewizja, komercyjne kanały, kościół. Ludzie tego oczekują. Ja mam inne cele, do końca nigdy nie powiem jakie.

7 godzin temu, Roman_66094 napisał:

I o tym , między innymi traktują artykuły

Piotr

Jak się te teksty czyta to dochodzi sie do wniosku, że jednak troche rozumu by sie tu przydało. No i wiedzy.

Bo na razie mamy rozważania w stylu jak mały Kazio wyobraża sobie współczesna wiedzę.

Jestem Europejczykiem.

Gość

(Konto usunięte)

A Jezus jakie bajki opowiadał .... o ojcu na przykład który podkasal kiecę i rzucał się witac syna ale musieli mieć ubaw ci co słyszeli na żywo ... albo o zagubionej owcy ,  syn cieśli  uczył pasterzy , musieli mieć  bardzo rozdziawione gęby .

9 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Jak się te teksty czyta to dochodzi sie do wniosku, że jednak troche rozumu by sie tu przydało. No i wiedzy.

Bo na razie mamy rozważania w stylu jak mały Kazio wyobraża sobie współczesna wiedzę.

Jaro, wymyśliłem małe zadanie dla Ciebie. Czajnik elektryczny z grzałką gotując zimną wodę w procesie gotowania zużył 1MJ energii. Cały proces zajął 7 min i 30s. Czajnik jest zasilany z sieci 230V. Pytanie 1: Jaką moc znamionową miał czajnik. Pytanie 2: Ile zajmie gotowanie jeżeli podłączymy go do sieci 230V przez transformator o przekładni 1:2 , czyli dający na wyjściu i na czajnik 115VAC. Transformator ma sprawność energetyczną eta 80%. Pytanie 3: jaki prąd skuteczny popłynie w uzwojeniu pierwotnym transformatora podczas gotowania. Przyjmujemy współczynnik temperaturowy grzałki idealny, jak w idealnym rezystorze. Transformator mocowo jest idealny, nie występuje na nim opadanie napięcia po włączeniu grzałki. Pomijamy straty ciepła, rozruchy i inne niewspomniane. Nie podpowiadać.

Edytowane przez Piotr_1

Ja wiem! Ja wiem!
42!

Edytowane przez Tadeiro

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

W dniu 27.12.2020 o 03:18, quatross napisał:

biblia to zebrane opowiadania spisane przez różnych ludzi, niespójne bajkopisarstwo ;'d

Oj nie do końca.. Poradniki jak zamordować zwierzę by nie skazić żółcią i wnętrznościami mięsa dla pasibrzuchów kapłanów, a flaki i krew spalić na ołtarzu (bo to miła woń dla pana") robią wrażenie i dość jasno obrazują rzeczywistosć

Cześć! Dzisiaj sprawdzimy jak wyglądał początek działalności Chrystusa i gdzie on się rozpoczął i na czym miała polegać ta działalność. Zobaczymy czy Jezus był z Betlejem czy Nazaretu i jaka odległość dzieli te miejsca. Sprawdzimy też gdzie leży na mapie biblijna Galilea, oraz czy synagoga z Nazaretu nadal istnieje. Dowiemy się także co oznacza w judaizmie określenie „Miłościwy Rok Pana”, który ogłosił Chrystus niecałe 2000 lat temu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.