Skocz do zawartości
IGNORED

RME ADI-2 Pro FS R - przetwornik AD i DA z rynku pro

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, sly30 napisał:

Moja wiedza? Miałem u siebie cyfrowe sprzęty do DSP z górnej półki, których ty na oczy nie widziałeś, nie mówiąc już o ich słuchaniu.

Tak wiem, testowali je na ASR.

50 minut temu, sly30 napisał:

nie mówiąc już o ich słuchaniu.

"Słuchanie" temat klucz, czego słuchałeś?

51 minut temu, sly30 napisał:

Pamietam, że kiedyś tam zachwycałeś się Behringerami, więc i tego z ciekawości posłuchałem.

Nie ja tylko jakaś opiniotwórcza jednostka, pan profesor z Niemiec. Porównał je do słynnych Orionów Linkwitza. Ja tylko kupiłem je do sypialni jako produkt o wysokiej solidności czego dowód jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet jeżeli nie są to najlepsze w swojej klasie monitory aktywne to solidności im nie można odmówić analizując zdjęcia i opisy. Nie zachwycałem się nimi, mam w moim odczuciu wyraźnie lepsze konstrukcje co potrafię udowodnić sobie w realu.

Godzinę temu, sly30 napisał:

Słuchałem tych wysokich kolumn Lipiński 707.

Których aktywnych czy pasywnych?

28 minut temu, xetras napisał:

Nie rozumiem czemu porównuje się słuch że skojarzeniami wzrokowymi.

Sygnał cyfrowy z analogowym najlepiej porównać obiektywnie czyli wzrokowo, stąd odniesienie do obrazu, w domenie słuchu już dominuje czynnik subiektywny, chyba że test porównawczy odbędzie się przy zachowaniu zasad technicznych obowiązujących przy tego rodzaju próbach a tego audiofile nie tolerują.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

8 minut temu, Lech36 napisał:

Których aktywnych czy pasywnych?

A co za różnica dla ciebie, przecież w ślepym teście i tak nie odróżnisz

Edytowane przez .:Gerard:.
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Gram głośno tylko koncerty, chyba to jasno opisałem i to tylko co jakiś czas, normalnie gram tak jak wszyscy.

nie wiesz jak ja gram więc nie uogólniaj opisuj swoje mniemanologie na swoim przykładzie.

jeśli łaska 🙂

P.S. do @sly30 jak postęp prac przy kolumnach OB które opisywałeś w wątku w zakładce hi-end, czy jest jakiś postęp w pracach? Pytam bo wątek nagle "umarł" a był bardzo ciekawy.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

nie wiesz jak ja gram więc nie uogólniaj opisuj swoje mniemanologie na swoim przykładzie.

jeśli łaska

A czy ja gdzieś pisałem że wiem?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Lech36 napisał:

Przy cichym słuchaniu niuanse niskopoziomowe nie przekroczą progu percepcji słuchu człowieka.

niskopoziomowy lub wysokopoziomowy to terminy dotyczące sygnału podawanego na konkretny uklad systemu np niskopoziomowy sygnał dostaje wzmacniacz , subwoofer w zalezności od konstrukcji jego układu wzmacniającego moze przyjmować sygnał niskopoziomowy z przedwzmacniacza lub wysokopoziomowy (np z kabli glosnikowych, wyjśc wzmacniacza, lub przyłączy zespolów głosnikowych)

6 minut temu, .:Gerard:. napisał:

A co za różnica dla ciebie, przecież w ślepym teście i tak nie odróżnisz

Z opisu wynikało że osoba niezorientowana bardzo dobrze rozpoznawała jeden i drugi system. Mnie to nie dziwi.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

niskopoziomowy lub wysokopoziomowy to terminy dotyczące sygnału podawanego na konkretny uklad systemu np niskopoziomowy sygnał dostaje wzmacniacz , subwoofer w zalezności od konstrukcji jego układu wzmacniającego moze przyjmować sygnał niskopoziomowy z przedwzmacniacza lub wysokopoziomowy (np z kabli glosnikowych, wyjśc wzmacniacza, lub przyłączy zespolów głosnikowych)

W jednym sygnale ze źródła masz różne poziomy sygnałów tworzących brzmienie, jedne będą miały poziom wysoki a inne niski.  

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

znaczy znów udowadniasz ,że nie jestes audiofilem?

To już Twoja opinia, ale możliwe że słuszna, w audiofilstwie jest za dużo voodoo a to mi nie koniecznie odpowiada.

6 minut temu, Lech36 napisał:

Z opisu wynikało że osoba niezorientowana bardzo dobrze rozpoznawała jeden i drugi system. Mnie to nie dziwi.

A ja się właśnie zdziwiłem, ze takie zjawiska ciebie nie dziwą 😉

Gość

(Konto usunięte)

recenzji odsłuchowej dwóch identycznych zestawów głośnikowych, aktywnego i pasywnego firmy Lipiński. Link był wielokrotnie przytaczany

udowodniłem ci , że opierasz swoją opinię na subiektywnych odczuciach jakiegoś pismaka podczas gdy Lipiński konstruując zestawy pasywne i aktywne stawia je na równi a nawet argumentuje ,że aktywne robi dlatego ,że taka moda jest wsród profesjonalitów

dlatego nie podpieraj się nazwiskiem Lipiński bo wprowadzasz w bląd  kolegów a sam nigdy nie porównywałeś klasowo podobnych systemów aktywny vel pasywny

dlatego twoja opinia jest tendencyjna i propagandowa i nie ma z rzeczywistością nic wspólnego

Teraz, .:Gerard:. napisał:

A ja się właśnie zdziwiłem, ze takie zjawiska ciebie nie dziwą

Dlaczego? Miałem zestawy pasywne i aktywne, artykuły pokazujące zalety aktywnych i wady pasywnych przedstawiałem, ale jak kulą w płot, żadnego odzewu dyskusyjnego. Z czego to może wynikać 😉

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, Lech36 napisał:

Sygnał cyfrowy z analogowym najlepiej porównać obiektywnie czyli wzrokowo,

nie wstydzisz się takich farmazonów?

15 minut temu, Lech36 napisał:

P.S. do @sly30 jak postęp prac przy kolumnach OB które opisywałeś w wątku w zakładce hi-end, czy jest jakiś postęp w pracach? Pytam bo wątek nagle "umarł" a był bardzo ciekawy.

A czy ja gdzieś pisałem że wiem?

tak napisałeś , że słuchasz tak jak wszyscy a to nie jet prawdą

subiektywnych odczuciach jakiegoś pismaka

Tu na forum też swoje subiektywne odczucia przedstawiają jacyś "pismacy" 😉

nie wstydzisz się takich farmazonów?

W obrazie np. TV to się sprawdza, dlatego analog w TV całkowicie zanikł.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Lech36 napisał:

W jednym sygnale ze źródła masz różne poziomy sygnałów tworzących brzmienie, jedne będą miały poziom wysoki a inne niski.

to jest dynamika nagrania

poruszaj się w nomenklaturze ,która jest ogólnie przyjęta , mylenie pojęć nie przystoi "technicznemu" 🙂

tak napisałeś , że słuchasz tak jak wszyscy a to nie jet prawdą

Dlaczego? Podaj z jakim SPL w porywach słuchasz najczęściej to będziemy mieli płaszczyznę odniesienia.

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

to jest dynamika nagrania

I co z tego? Co to Twoje zdanie wyjaśniło?

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Lech36 napisał:

W obrazie np. TV to się sprawdza, dlatego analog w TV całkowicie zanikł.

widzisz problem w tym , że koniec końców słuchasz sygnału podawanego na kolumnę w sposób analogowy , zatanawiam się czy w ogole rozumiesz róznice 🙂

widzisz problem w tym , że koniec końców słuchasz sygnału podawanego na kolumnę w sposób analogowy , zatanawiam się czy w ogole rozumiesz róznice

A jak myślisz?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

Dlaczego? Podaj z jakim SPL w porywach słuchasz najczęściej to będziemy mieli płaszczyznę odniesienia.

przyjmij że w danym czasie i przestrzeni sposób głosność pomieszczenie i muzyka sa rózne od twoich

Teraz, slawek.xm napisał:

przyjmij że w danym czasie i przestrzeni sposób głosność pomieszczenie i muzyka sa rózne od twoich

Skąd wiesz?

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Lech36 napisał:

A jak myślisz?

są trzy wyjścia , albo nie rozumiesz albo nie potrafisz swoich myśli przekształcić w słowa albo robisz sobie jaja

Teraz, Lech36 napisał:

Skąd wiesz?

napisałem ... przyjmij

ty przyjmujesz ze słuchasz podobnie do innych bo udowodnić tego nie potrafisz dlatego zaproponowałem przyjęcie innego założenia ktore jest rownie prawdopodobne do twojego a zmienia diametralnie twoje stwierdzenie

są trzy wyjścia , albo nie rozumiesz albo nie potrafisz swoich myśli przekształcić w słowa albo robisz sobie jaja

Robienie jaj wykluczam, jaja a raczej sarkazm zawsze oznaczam emotką 😉, ale dlaczego człowiek piszący że zna się na rzeczy nie rozumie dlaczego systemy aktywne są lepsze technicznie od pasywnych co wynika z Twoich wypowiedzi w różnych wątkach tego nie umiem sobie wytłumaczyć. To może rzutować na inne dziedziny audio.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lech36 napisał:

dlaczego systemy aktywne są lepsze technicznie od pasywnych co wynika z Twoich wypowiedzi w różnych wątkach tego nie umiem sobie wytłumaczyć.

nigdy tak nie napisalem

sa dobre systemy aktywne i dobre systemy pasywne a także połączenie sytemów pasywnych z aktywnymi

i równie  dobrze każdy z wymienionych systemów może byc slaba konstrukcją

to nie sposób filtracji świadczy o jakosci konstrukcji , czego ty nie jestes w stanie pojać

dlatego twierdzę z twoich wpisów ,ze wsadziłes głosniki  w mniej lub bardziej optymalne obudowy ustawiles jak wynikało z twojego poczucia estetyki ustawiłes mikrofon w miejscu odsłuchu i na podstawie takiego pomiaru naprędce skorygowałes pasma i słuchasz tak od 20 lat ciesząc się własnym ustrojstwem i zwracajac w wielu postach tylko uwage na głosnośc własnych odsłuchów ,ktora jest dla ciebie wyznacznikiem jakości

10 minut temu, slawek.xm napisał:

to nie sposób filtracji świadczy o jakosci konstrukcji , czego ty nie jestes w stanie pojać

Filtracji ty też nie do końca pojmujesz skoro lansujesz tą pasywną.

11 minut temu, slawek.xm napisał:

słuchasz tak od 20 lat ciesząc się własnym ustrojstwem i zwracajac w wielu postach tylko uwage na głosnośc własnych odsłuchów ,ktora jest dla ciebie wyznacznikiem jakości

Tak słucham od 20 lat a może nawet dłużej. Ciekawe dlaczego przy niektórych płytach występuje u mnie przyjemne mrowienie na plecach związane z jakością odsłuchu. U znajomych jak słucham nie mam takiego czynnika przyjemnościowego.

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, Lech36 napisał:

iekawe dlaczego przy niektórych płytach występuje u mnie przyjemne mrowienie na plecach związane z jakością odsłuchu. U znajomych jak słucham nie mam takiego czynnika przyjemnościowego.

to nie jest temat techniczny 🙂

uparcie nie chcesz zrozumieć mojego punktu widzenia

Twój punkt widzenia to tylko filtracja pasywna pomimo opisywanych w różnych artykułach wad. Aktywna się nie liczy, ale chyba już dosyć tego mieszania w wątku o RME choć na początku też wystąpiła dyskusja nie na temat o systemie redukcji szumu DBX.

Gość

(Konto usunięte)
39 minut temu, Lech36 napisał:

Twój punkt widzenia to tylko filtracja pasywna pomimo opisywanych w różnych artykułach wad. Aktywna się nie liczy, ale chyba już dosyć tego mieszania w wątku o RME choć na początku też wystąpiła dyskusja nie na temat o systemie redukcji szumu DBX.

nawet nie czytasz co piszę  nie wiem skąd biorą się te problemy ale wspieramy cię 🙂

jak postęp prac przy kolumnach OB które opisywałeś w wątku w zakładce hi-end, czy jest jakiś postęp w pracach? Pytam bo wątek nagle "umarł" a był bardzo ciekawy.

Trochę się wszystko przesunęło w czasie przez pandemie i problemy z podwykonawcami metalowych elementów jak np platformy jezdne pod kolumny. Ale temat pchniemy dalej. 

• Pokaż nowe odpowiedzi