Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to właściwe pcb do forumowego projektu? Ewentualnie kupię jak ktoś ma pcb zmontowane, częściowo zmontowane i chce się pozbyć. 😉 Będzie szybciej z dostawą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender

Zdecydowanie lepiej nie ryzykować. Lepiej poczekać niż ryzykować potencjalne problemy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ta? Są 3 opcje, sama PCB, z elementami, zmontowane 

Pytanie, czy nie lepiej pójść w Lamma lub Cat SL1 ?? Zależy mi był progres.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender
4 minuty temu, 1Ender napisał:

A ta? Są 3 opcje, sama PCB, z elementami, zmontowane 

Pytanie, czy nie lepiej pójść w Lamma lub Cat SL1 ?? Zależy mi był progres.

Kup samo PCB dobierzesz porządne komponenty.

Co do drugiego pytania to się nie wypowiem bo nie mam pojęcia 🙂

Mam w szufladzie Trafo + zmontowaną płytkę musztardową , na częściach Max + lampy , do 

klona Kondo KSL-M7. Zrobiłem dla siebie , ale syn jak posłuchał ,to już nie chciał oddać , więc zrobiłem następny 🙂  

mój gra i za nic nie oddam , ale pierwszy wrócił . Cyfra wygrała .... .Zdjęcie post #385 .Zapraszam na PW .

W dniu 4.07.2021 o 20:43, witek64 napisał:

OK , to będę eksperymentował 🙂 

Jeszcze dwa kroki i będzie gotowy 

Rezystory 100 K na wejściu ,wlutowane od spodu płytki

Ukryta Zawartość

Znalazłem. Witek jakie tam są lampy?

Ukryta Zawartość

Tak jak w opisie kolegi McGyver  " Na tej samej płytce po zmianie wartości niektórych elementów oraz zmianie lamp na 12AY7/6072WA można zmontować również klona Kondo KSL-M7"

5 godzin temu, witek64 napisał:

Tak jak w opisie kolegi McGyver  " Na tej samej płytce po zmianie wartości niektórych elementów oraz zmianie lamp na 12AY7/6072WA można zmontować również klona Kondo KSL-M7"

Witek masz PW.

Proszę wszystkich pytających , o trochę cierpliwości . Sprawy rodzinne , odpiszę jak tylko , wrócę do domu.  

W dniu 6.11.2022 o 23:44, 1Ender napisał:

również klona Kondo KSL-M7

Czy dobrze widzę ,że wg schematu m7 ec88cc pracuje z prądem  anodowym 1-2 mA , wie ktoś może jakie jest tam napiecie w zasilaczu ?

Hej 

Mam pytanie do Was. Mam końcówkę mocy z potencjometrem na wejściu sygnału podłączoną bezpośrednio do daca. Chciałbym złożyć preamp lampowy i teraz jak to podłączyć ? czy potencjometr w końcówce ma sterować głośnością czy potencjometr w preampie lampowym ?  

7 godzin temu, TomKordas napisał:

Hej 

Mam pytanie do Was. Mam końcówkę mocy z potencjometrem na wejściu sygnału podłączoną bezpośrednio do daca. Chciałbym złożyć preamp lampowy i teraz jak to podłączyć ? czy potencjometr w końcówce ma sterować głośnością czy potencjometr w preampie lampowym ?  

wedle uznania aczkolwiek końcówkę zwykle ustawia się na max 

A nie lepiej dać pełny sygnał z pre (miej szumów) a tłumić na wejściu wzmacniacza? Wtedy można pominąć nawet potencjometr w przedwzmacniaczu.

Wysłane z mojego Commodore 64

----------------

6 minut temu, mirfak napisał:

A nie lepiej dać pełny sygnał z pre (miej szumów) a tłumić na wejściu wzmacniacza? Wtedy można pominąć nawet potencjometr w przedwzmacniaczu.

Ja mam w pre dobre khozmo,

to dac daję na full a gówniane regulacje końcówki (jeśli są) pomijam.

Zależy od posiadanego sprzętu

50 minut temu, kramyeu napisał:
8 godzin temu, TomKordas napisał:

wedle uznania aczkolwiek końcówkę zwykle ustawia się na max 

Nie wedle uznania. Oba potencjometry w podobnym ustawieniu zapewniającym odpowiednią głosnośc. Jeśli ustawisz potencjometr w końcówce na full to potencjometr w pre będzie prawie na minimum. To brdzo złe ustawienie, będiesz tłumił  sygnał ze źródła prawie do zera i potem pre lampowe o sporym wzmocnieniu napięciowym wzmocni bardzo słaby sygnał ze wszystkimi szumami i brumami. Optymalnie operować potencjometrm pre w zakresie 1/3 do 1/2 i odpowiednio dostosować potki w końcówce.

37 minut temu, mirfak napisał:

Pełen sygnał źródła podany na pre z duzym wzmocnieniem napięciowym będzie maiał na wyjściu kilkadziesąt V i będzie go musiał bardzo stłumić na wejściu końcówki. Pisałem wyżej jak zrobić.

Ewentualnie dzielnik rezystorowy w pre, bo ma lepsze parametry niż potencjometr (nierównomierność między kanałami).

----------------

Dziękuje za informacje 😊

A gdybym wprost podał sygnał z przedwzmacniacza  do końcówki to zapewne sterować potencjometrem/drabinką/pvc z przedwzmacniacza? Dwa potencjometry w sygnale to pewnie nic ciekawego? 

W integrach przygotowanych na podłączenie zewnętrznego przedwzmacniacza, czyli z wejściem PRE IN, sygnał wprowadzany jest z pominięciem regulacji, czyli w miejsce za regulacją głośności w integrze, regulacja odbywa się w podłączonym zewnętrznym preampie, przynajmniej u mnie tak było.

Edytowane przez Krzysztof_56775
21 godzin temu, mirfak napisał:

Ewentualnie dzielnik rezystorowy w pre, bo ma lepsze parametry niż potencjometr (nierównomierność między kanałami).

Zgadza się, sam mam dzielnik za pre i to optymalne rozwiązanie, ale jeśli są oryginalne ptencjometry w końcówkach to bym tak zostawił.

21 godzin temu, TomKordas napisał:

Dziękuje za informacje 😊

A gdybym wprost podał sygnał z przedwzmacniacza  do końcówki to zapewne sterować potencjometrem/drabinką/pvc z przedwzmacniacza? Dwa potencjometry w sygnale to pewnie nic ciekawego? 

Pisałem powyżej dlaczego nie należy tak robić, potencjometr degraduje sygnał w sposób pomijalny w stosunku do degradacji przy jego prawie całkowitym stłumieniu i potem mocnym wzmocnieniu. Jak pisał mirfak, mozna zastosować dzielnik napięcia miedzy pre i końcówką.

W dniu 7.11.2022 o 14:55, witek64 napisał:

Proszę wszystkich pytających , o trochę cierpliwości . Sprawy rodzinne , odpiszę jak tylko , wrócę do domu.  

Kolega Witek jeszcze jedzie. Odpowiedzi brak. Od poniedziałku, dziś sobota..

Ktoś ma jeszcze PCB "musztardowe" na sprzedaż? Może być częściowo złożone.

Edytowane przez 1Ender

@1Ender z Ali już by były.. Przyspieszyli czas przesyłki ostatnio - średnio 10dni mi idą rzeczy

Cło jest wliczone. Nic więcej nie płacisz. Jak pierwszy raz kupujesz na alliexpres to jeszcze paręnaście złotych taniej masz. W 8 dni dostałem przesyłkę do paczkomatu PCB CJ PV12

Chciałbym zacząć zamawiać elementy do "musztardy". Może ktoś ma spis elementów i mógłby podesłać? Płytka PCB będzie u mnie do 2 tygodni, tam są podane wartości. A ze zdjęć z internetu nie wszystko widać. Przydałby się też schemat.

Edytowane przez 1Ender

Jeśli będziesz budował na musztardzie CJ PV12 to mam spis elementów w formie xls wraz ze zmianami zaproponowanymi w tym wątku. Podrzucę za 2 godziny jak będę miał dostęp do komputera.  
Schemat z podziałem na zasilanie anodowe, żarzenia, układa czasowy i cześć sygnałową jest w górnym wątku . Na samej górze przypięty przez McGywer.

Spis części włącznie z poprawkami.
Zrobiłem 2 szt i ruszyły bez komplikacji.

Zdj. moich gotowych pcb są gdzieś w tym wątku. Musisz poszukać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Qban

Qban  Dzięki za listę - sam zweryfikuje moją na postawie Twojej .
0,47uf sprawdza się ? Moja końcówka mocy ma 20k i zastanawiam się czy przejmować się tym czy zastosować 1 uf lub więcej. Jak to wyglada u Ciebie? Masz bas czy go brakuje przy 0,47uf? 

Zostaw 1uf. Moja końcówka miała 47k i 0,47uf  sprawdzałem też 0,68uf, finalnie zostały miedziane Audyny 0,47-bardzo ładna barwa . Nie miałem wrażenia że brakuje basu.
W zasilaniu miałem kondensatory Mundorfa.

Edytowane przez Qban
  • Pokaż nowe odpowiedzi