Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, ksiezyc napisał:

@Robsonik Jeśli pozbędę się przydźwięku to będę wymieniał. Bo inaczej to szkoda kasy w to ładować.

Jak poprawisz luty itp. a dalej będzie przydźwięk to wlutuj co masz pod ręką byle napięcie się zgadzało. Może te kłopoty to słaba filtracja przez badziewne kondy.

Jak się poprawi to wtedy zalutujesz coś lepszego.

22 godziny temu, ksiezyc napisał:

Wczoraj znalazłem wreszcie czas, żeby sprawdzić dźwięk puszczony przez konwerter DRV134 zamiast transformatorów.

Niestety albo układ jest zepsuty albo coś się sprzęty nie dogadują.

Muzyka wydobywała się z obydwu kanałów ale towarzyszył im bardzo duży przester. Im głośniej muzyka tym przester większy.

Dodatkowo potencjometr regulacji dźwięku musiał być ledwo odkręcony bo inaczej byłby ryk na całe osiedle.

Układ trafił chwilowo do szuflady 🙂 .

Jeśli macie jakieś pomysły to chętnie je przedyskutuję i przetestuje jeśli ma to sens.

Spróbuj zmniejszyć napięcie zasilania potencjometrami. Poczytaj jakie jest minimalne napięcie zasilania dla układu i takie ustaw. Pamiętaj że im większa różnica na wejściu i wyjściu napięcia układu stabilizującego tym bardziej się grzeje więc sprawdź jakie będą temperatury bo się spali.

W dniu 26.12.2022 o 15:05, przemak napisał:

Masa... 

Wczoraj miałem wolną chwilę to posiedziałem jeszcze nad przydzwiękiem, który się pojawiał (nie był stały i generalnie raz był a raz go nie było).

Oscyloskop to jednak genialne urządzenie... podłaczyłem go na wyjściu i ustawiłem funkcje FFT. Przesuwając transformator w czasie rzeczywistym obserwowałem jak zmniejsza/zwiększa się przydzwięk w zależności od tego w jaki sposób i jak daleko od płytki jest on ustawiony.

Mówiąc wprost, masy z płytki nawet nie muszą być podpięte jak odpowiednio ustawi się transformator, co więcej podpięcie tej, która jest przy obwodzie delay, pogarszało tylko sytuację.

W ten sposób udało się mi uzyskać odstęp ca. 93 dB między sygnałem a 50Hz. Pewnie da się lepiej ale miałem przylutowane przewody i dalej niż 11-12cm nie mogłem odsunąć trafa, a nie chciało mi się już przelutowywać wszystkiego.

Tak czy inaczej preamp jest w tej chwili zupełnie cichy, nic się nie nanosi.

Jak wyfrezuję finalną obudowę to ustawię trafo dalej.

Szukam dobrego PVC z wyświetlaczem do 500zł - polecicie coś sensownego? 

(wiem że Gavron04 ma bardzo konkretny PVC ale chyba trochę przekracza mój budżet ;-( )

A tutaj taki mój cudaczek - połączenie Conrad-Johnson na ECC82 z BG1 na Mosfetach , działa 🙂 i nawet nieźle toto gra 🙂 Bałagan z kabelkami jest planowany, bo chciałem usłyszeć czy będzie jakiś wielki problem z brumem - ledwo słyszalny, do ogarnięcie bez problemu mimo plątaniny.

Dziękuję póki co dziękuję wszystkim uczestnikom tego wątku za wsparcie i inspiracje, a w szczególności @Tomek 1685, @Muzg i @ksiezyc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20230115_093001 (1).jpg

20230115_092920 (1).jpg

20230115_092904 (1).jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pjasio253 napisał:

A tutaj taki mój cudaczek - połączenie Conrad-Johnson na ECC82 z BG1 na Mosfetach , działa 🙂 i nawet nieźle toto gra 🙂 Bałagan z kabelkami jest planowany, bo chciałem usłyszeć czy będzie jakiś wielki problem z brumem - ledwo słyszalny, do ogarnięcie bez problemu mimo plątaniny.

Dziękuję póki co dziękuję wszystkim uczestnikom tego wątku za wsparcie i inspiracje, a w szczególności @Tomek 1685, @Muzg i @ksiezyc.

Ukryta Zawartość

20230115_093001 (1).jpg

20230115_092920 (1).jpg

20230115_092904 (1).jpg

Tego cudaka podłącz na krótko sygnały bez potka przed koncem z CJ bezpośrednio w wejście BG1 jedną parę kondensatorów bym usunął tu lub tu i wyjdzie ci ciekawa cudaczna hybrydka 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja w końcu też podłączyłem wszystko w swoim na razie w próbnej obudowie i raz nawet udało mi się posłuchać. Choć jeszcze kondy nie ułożone, na lampkach Mullarda od forumowego kolegi to muszę przyznać, że jest dynamika . Na razie dźwięk dociążony z dużym basem. Wysokie nie męczące i ogólny charakter taki lampowy i o taki mi chodziło. Próby z klonem Naima. Buczenia nie ma choć nie są podłączone masy z płytki. Zobaczę jak dalej dźwięk będzie się układał. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

47 minut temu, adalbert napisał:

Ja w końcu też podłączyłem wszystko w swoim na razie w próbnej obudowie i raz nawet udało mi się posłuchać. Choć jeszcze kondy nie ułożone, na lampkach Mullarda od forumowego kolegi to muszę przyznać, że jest dynamika . Na razie dźwięk dociążony z dużym basem. Wysokie nie męczące i ogólny charakter taki lampowy i o taki mi chodziło. Próby z klonem Naima. Buczenia nie ma choć nie są podłączone masy z płytki. Zobaczę jak dalej dźwięk będzie się układał. 

Ukryta Zawartość

Jaka wersję trafa głównego zastosowałeś ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wziąłem ten co by też obsłużył też jakieś prądożerne lampki. Cena wówczas była o wiele niższa. 

Ukryta Zawartość

Panowie, nie chciałbym wywoływać kolejnej dyskusji nt.sensowności stosowania regulacji barwy, ale skoro jesteśmy w dziale DIY, to myślę, że to nie herezja, aby zainteresowani czy osoby o większej wiedzy niż ja wypowiedziały się w tej kwestii. Schematy prostej, pasywnej regulacji barwy można znaleźć w sieci, natomiast kluczowa wg mnie jest kwestia w jakim miejscu tego preampa można byłoby ją włączyć.   

Ciekawy pomysł. Raczej unikam korekcji ale z przyjemnością zobaczyłbym implementację.

Edytowane przez ksiezyc
ZMiana treści
6 minut temu, ksiezyc napisał:

Reduktor Szumu w swoim kicie lampowym miał korekcję dźwięku. Pewnie możesz na tym bazować.

Lepiej nie 😉

Jak się bawić to porządnego baxandalla. Przede wszystkim liniowe potencjometry oraz realne zero w środku obrotu, dodatkowo sensowny poziom w każdym punkcie. Dzisiaj poziom wejściowy to 2V a tłumienie mostka James to 20dB, czyli albo najpierw wzmocnimy te 2V dziesięć razy co już jest blisko maksymalnego headroomu a potem stłumimy mostkiem (i głośnością) albo najpierw stłumimy a potem wzmocnimy - ale wtedy zwiększą się szumy i zakłócenia.

images?q=tbn:ANd9GcSW_eq7qn_oewrLcB7TC8Q

nagrywamy.com

9 godzin temu, przemak napisał:

czyli albo najpierw wzmocnimy te 2V dziesięć razy co już jest blisko maksymalnego headroomu a potem stłumimy mostkiem (i głośnością) albo najpierw stłumimy a potem wzmocnimy - ale wtedy zwiększą się szumy i zakłócenia.

Czyli jeśli dobrze rozumiem są 2 opcje wstawienia poniższego układu Baxandalla - zaraz na wejściu pre i na wyjściu, za kondensatorami sprzęgającymi? Z tego co wiem układ powinien być sterowany ze źródła o małej impedancji wyjściowej i obciążony dużą impedancją wejściową kolejnego stopnia. Może jakaś dobra dusza zasymulowałby takie opcje w jakiejś aplikacji? Można by też przy tej okazji zobaczyć jakie znaczenie mogą  mieć wartości elementów R i C i spróbować oszacować je jako najbardziej optymalne dla współpracy z tym preampem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pjasio253

W międzyczasie znalazłem ciekawy artykuł, temat nie wygląda z pozoru tak całkiem od czapy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pjasio253
3 godziny temu, pjasio253 napisał:

Czyli jeśli dobrze rozumiem są 2 opcje wstawienia poniższego układu Baxandalla - zaraz na wejściu pre i na wyjściu, za kondensatorami sprzęgającymi? Z tego co wiem układ powinien być sterowany ze źródła o małej impedancji wyjściowej i obciążony dużą impedancją wejściową kolejnego stopnia. Może jakaś dobra dusza zasymulowałby takie opcje w jakiejś aplikacji? Można by też przy tej okazji zobaczyć jakie znaczenie mogą  mieć wartości elementów R i C i spróbować oszacować je jako najbardziej optymalne dla współpracy z tym preampem.

Ukryta Zawartość

To powyżej to jest pasywna regulacja, czyli James. Mostek Baxandalla jest to korekcja w sprzężeniu zwrotnym. Mostek Jamesa ma problem z poziomami (do przejścia) ale trudniejszy jest problem potencjometrów - w linku który cytujesz jest:

"Remember that an audio taper pot has 10% resistance at the center of rotation"

Niestety takich potencjometrów współcześnie nie ma (albo trudno dostępne), a potencjometry audio mają w połowie najczęściej 1/4 albo 1/5 rezystancji, czyli w połowie kąta obrotu taki mostek będzie podbijał górę i dół niewiadomoile, ale nie będzie to liniowe pasmo. Układ baxandalla w sprzężeniu zasadniczo gwarantuje zero w połowie obrotu, poza tym ma liniwoe potencjometry ktre są lepsze jeżeli chodzi o równomierność i współbieżność niż logarytmiczne.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Godzinę temu, przemak napisał:

Mostek Baxandalla jest to korekcja w sprzężeniu zwrotnym.

@przemak , rozumiem, że to będzie coś w takim stylu jak oferują majfrendy tutaj 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, pjasio253 napisał:

@przemak , rozumiem, że to będzie coś w takim stylu jak oferują majfrendy tutaj 

Ukryta Zawartość

Tak to jest coś takiego. Pierwszy stopień bym przerobił na wtórnik, wzmocnienie jest niezbyt potrzebne.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Co tu się dzieje 🤣

Myślałem że jak za mało basu czy góry rozwiązuje się to w inny sposób jeśli nie ma być strat w jakości dźwięku. 

Godzinę temu, rysiu126 napisał:

Myślałem że jak za mało basu czy góry rozwiązuje się to w inny sposób jeśli nie ma być strat w jakości dźwięku. 

@rysiu126, no właśnie przyznaje się bez bicia, że w moim przypadku odczuwam lekki niedosyt w górze, bas jest ok. Oczywiście zamiast uciekać się do w/w rozwiazania z chęcią poczytam też o innych możliwościach 🙂

Edytowane przez pjasio253
W dniu 20.01.2023 o 11:32, przemak napisał:

Niestety takich potencjometrów współcześnie nie ma (albo trudno dostępne), a potencjometry audio mają w połowie najczęściej 1/4 albo 1/5 rezystancji, czyli w połowie kąta obrotu taki mostek będzie podbijał górę i dół niewiadomoile, ale nie będzie to liniowe pasmo.

Można zastanowić się nad barwą na przełącznikach, nie ma problemu precyzji i zawsze można ustawić idealne zero na środku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W dniu 23.01.2023 o 16:25, Lech36 napisał:

Można zastanowić się nad barwą na przełącznikach, nie ma problemu precyzji i zawsze można ustawić idealne zero na środku.

Tylko to by trzeba dobrać przełączniki tak, żeby w środku miału dokładnie 1/10. Nie wiem, czy standardowe przełącznikopotencjometry tak mają. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

11 godzin temu, przemak napisał:

Tylko to by trzeba dobrać przełączniki tak, żeby w środku miału dokładnie 1/10. Nie wiem, czy standardowe przełącznikopotencjometry tak mają. 

Nie wiem jak jest powszechnie, ale kupiłem kiedyś w Bomisie przełączniki produkcji francuskiej i miały tarcze przygotowane pod montaż styków taki jak napisałeś wyżej. Wprawdzie miały tylko po 5 styków zamontowanych na jednej tarczy, ale na szczęście takich tarcz w jednym pakiecie było kilka i dało się przełożyć styki z tarcz niepotrzebnych na te dwie właściwe nawet nie tracąc nitów mocujących styki do tarczy i wykonując operację bardzo delikatnie. Uzyskałem przełączniki 5-1-5 czyli idealne do zastosowania w kompletnej barwie o kalibrowanym skoku 2dB na 20kHz i 50Hz. Używam ich do dzisiaj w przedwzmacniaczu do analogowego systemu aktywnego i wszystko działa bez zarzutu, przedwzmacniacz wydłubany w roku ca 1978-80. Ważniejszą kwestią jest w tym wypadku żeby przełącznik miał styki w wersji nie przerywającej styku pomiędzy poszczególnymi skokami a te właśnie były tak zbudowane. Przełączniki w barwie były też używane o ile dobrze pamiętam we wzmacniaczach z Foniki PA428, ale tam barwa była włączona klasycznie w sprzężenie zwrotne i drabinki były liniowe. U mnie też jest włączona w sprzężenie zwrotne, tak jak włącza się dzielnik sprzężenia we wzmacniaczu operacyjnym lub końcówce mocy, podpatrzone w DH101 firmy Hafler i jeszcze jakiś Pioneer tak miał to zrobione. Jest to sposób wymagający użycia potencjometrów wykładniczych i dlatego ten pomysł z przełącznikami, potencjometry wykładnicze nawet wtedy były produkowane tylko na specjalne zamówienie firm produkujących sprzęt a w sklepach z częściami elektronicznymi trafiały się niezwykle rzadko, u nas chyba w ogóle. Oczywiście można rozważyć czy komplet 11 styków jest potrzebny. Od początku używania tego wzmacniacza przekręcam te przełączniki od dechy do dechy tyko raz na jakiś czas w celu oczyszczenia styków, normalnie zdarza się użyć dwa stopnie w lewo i prawo, więc potrzeba posiadania barwy kompletnej wydaje się być słabo uzasadniona. Kiedyś byłem ambitny i stwierdziłem że jak PA428 może mieć taką barwę to ja też muszę taką mieć, kompletną. Dziś podjąłbym inne decyzje.    

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Jeszcze jeden szczegół - w momencie włączenia zasilania lampa V2 rozbłyska dość jasnym światłem (o wiele mocniej niż V1) i po ok.2 sekundach obie żarzą sie już jednakowo. Czy to normalne zjawisko ? (V2 ma oczywiście dolutowane diody zabezpieczające do swoich pinów).

Godzinę temu, pjasio253 napisał:

Jeszcze jeden szczegół - w momencie włączenia zasilania lampa V2 rozbłyska dość jasnym światłem (o wiele mocniej niż V1) i po ok.2 sekundach obie żarzą sie już jednakowo. Czy to normalne zjawisko ? (V2 ma oczywiście dolutowane diody zabezpieczające do swoich pinów).

Raczej normalne, dlaczego tylko jedna nie wiem. Miałem przesłane do pomiarów wiele lamp i niektóre błyskały przy włączeniu żarzenia. Podobno to celowy zabieg niektórych producentów.

2 godziny temu, pjasio253 napisał:

23 godziny temu, adalbert napisał:

Nie wszystkie rozbłyskają, nawet nie wszystkie o takich samych oznaczeniach. Rozbłyskają też lampy innych producentów.

W dniu 25.01.2023 o 22:52, Ricambi napisał:

Miałem przesłane do pomiarów wiele lamp

Tzn. że masz możliwość wykonania pomiarów lamp? Mam kilka szt. do pomierzenia?

Edytowane przez mar_70
W dniu 30.01.2023 o 13:19, mar_70 napisał:

Tzn. że masz możliwość wykonania pomiarów lamp? Mam kilka szt. do pomierzenia?

Tak, mam możliwość pomiaru większości lamp dostępnych na rynku.

W dniu 15.01.2023 o 15:41, adalbert napisał:

Ukryta Zawartość

Jak to się ma do Lamm jeśli chodzi o dynamikę? Lamm ma dobrą kontrolę i duże uderzenie. Przypomina mi... Diorę...

nie jestem fanem Unitry 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi