Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, quinto napisał:

Gratuluję. Też je mam. Wybrałem z wielu kolumn w podobnej cenie. W dwóch sklepach bardzo mi się podobały. Gdy wziąłem do domu (kupiłem) - tragizm i załamka. Męczące granie, wręcz jazgotliwe, nieprzyjemne sybilanty, przysłowiowa "krew z uszu". No depresja. Oddać nie ma jak bo wziąłem w sklepie stacjonarnym.

Ale cierpliwie choć z duszą na ramieniu wygrzewałem, dałem lampowy preamp i zrobiło się ok. Nawet bardziej niż ok. Wolę ich teraz słuchać niż używanych w innym miejscu Rhea2.

Niestety po paru dniach niezbyt pochlebnie o nich napisałem. https://www.audiostereo.pl/topic/15451-sonus-faber-club/?do=findComment&comment=6060877 Harbethy, Spendory o wiele bardziej mi siadły. Sonetto jakby najwyższą górę miały podbitą. W ogóle jakiś taki atakowany przez nie się czułem. :P Może za duże do mojego pomieszczenia? Ale to tak by się objawiało? Nie wiem...

.

4 godziny temu, J4Z napisał:

Niestety po paru dniach niezbyt pochlebnie o nich napisałem. https://www.audiostereo.pl/topic/15451-sonus-faber-club/?do=findComment&comment=6060877 Harbethy, Spendory o wiele bardziej mi siadły. Sonetto jakby najwyższą górę miały podbitą. W ogóle jakiś taki atakowany przez nie się czułem. 😛 Może za duże do mojego pomieszczenia? Ale to tak by się objawiało? Nie wiem...

Ja się z Twoimi odczuciami zgadzam. Prawie identyczne odczucia przez kilka tygodni po kupieniu. Może tajemnica tkwi w tym, że w sklepach odsłuchiwałem egzemplarze wygrzane, podpięte pod wzmacniacze lampowe lub hybrydowe (Vincent) a w domu podpiąłem do tranzystorowej integry?  Ale teraz już je lubię. Bardziej nawet niż moje Hyperiony czy Rhea. Te głośniki jednak nie do wszystkiego można podpiąć. No i nie każdemu będą pasować jak widać.

• 3 tygodnie później...

Witam Szanownych użytkowników kolumn Sonus Faber 🙂

Czy jest ktoś kto mial u siebie SF Amati Futura i przesiadał się wyżej na Cremonese lub Lilium i jest w stanie opisać wrażenia dotyczące różnic, zmian w prezentacji dzwięku dla tych kolumn?

W dniu 3.03.2024 o 18:39, RadeX napisał:

Witam Szanownych użytkowników kolumn Sonus Faber 🙂

Czy jest ktoś kto mial u siebie SF Amati Futura i przesiadał się wyżej na Cremonese lub Lilium i jest w stanie opisać wrażenia dotyczące różnic, zmian w prezentacji dzwięku dla tych kolumn?

Ludzie których w Polsce stać na Lilium rzadko piszą na jakichkolwiek forach 🙂

Polecam poszukać na zagranicznych forach w stosownych wątkach. 

• 2 tygodnie później...

Cześć

Możecie mi pomóc. Szukam kolumn do sypialni. Mam okazję kupić Sonus Faber Chameleon B używane. Za 2250 zl.

Możecie opisać krótko charakter grania tych monitorów. Warto wydać tyle pieniedzy? Mało informacji w internecie😞

• 4 tygodnie później...
4 minuty temu, Artistplant napisał:

Koledzy wystawiłem na olx moje Olympica 2 w orzechu , używane kilka miesięcy, zapraszam

ewentualna zamiana na Guarnieri Evo lub Electa Amator III

Już coś masz na oku nowego?

Prawdę mówiąc,  czego bym nie podłączył do accuphase, zawsze jest dobrze , ale wiadomo trzeba szukać 😉

Ps. Posłuchaj spendorow classic 2/3 . W Twoim metrarzu będzie super.

Edytowane przez izapat

Pan Livio Cucuzza - Chief Design Officer w Sonus faber gościł w salonie Q21. To dla nas zaszczyt oraz możliwość porozmawiania o aktualnej ofercie marki Sonus faber oraz nowych projektach, tendencjach i planach. Pan Livio Cucuzza jest jedną z ważniejszych postaci w marce Sonus faber. Dziękujemy za odwiedziny, dobrze było porozmawiać i dowiedzieć się nowych rzeczy

W najbliższych tygodniach opublikujemy wywiad z Panem Livio Cucuzza na naszym kanale YouTube. Wszystkich zainteresowanych oraz miłośników włoskiej manufaktury już dzisiaj serdecznie zapraszamy zarówno do naszego salonu na odsłuchy, jak i do subskrypcji naszego kanału!

LINK

sonus_faber_01.jpg

sonus_faber_02.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...
W dniu 14.06.2024 o 09:20, Artistplant napisał:

Koledzy mam do sprzedania w atrakcyjnej cenie nowe Sonus Faber Olympica Nova 1 z oryginalnymi standami, jakby ktoś miał ochotę to zapraszam, miłego dnia

dla klubowiczów rabat od ceny

• 2 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące później...

Dzień dobry!

Koledzy  & Koleżanki, szukam właściciela/elki któregoś z poniższych dwóch modeli, najlepiej z mazowieckiego:

1. Cremona Auditor

2. Olympica I

Przymierzam sie do zakupu monitorów i chcialbym z jakims użytkownikiem o nich porozmawiać, ew. odsłuchać jesli byłaby taka opcja:)

pozdrawiam! 

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem Sonus Faber Olympica II. Może mi ktoś naświetlić z czego wynika różnica w wyglądzie głośnika średnio tonowego w poszczególnych modelach tych kolumn? Załączam zdjęcia obydwu wersji. Pytam z ciekawości, ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Domyślam się jedynie, że może to wynikać z tego, że jedna z wersji jest starsza, druga młodsza. Jeśli coś innego, to proszę mnie wyprowadzić z błędu.

sonus 1.jpg

sonus 2.jpg

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

37 minut temu, Waldek1968 napisał:

Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem Sonus Faber Olympica II. Może mi ktoś naświetlić z czego wynika różnica w wyglądzie głośnika średnio tonowego w poszczególnych modelach tych kolumn? Załączam zdjęcia obydwu wersji. Pytam z ciekawości, ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Domyślam się jedynie, że może to wynikać z tego, że jedna z wersji jest starsza, druga młodsza. Jeśli coś innego, to proszę mnie wyprowadzić z błędu.

sonus 1.jpg

sonus 2.jpg

Dokladny opis . Moje wygladaja jakgdyby byly nie do pary . Pozdrawiam .

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/494-sonus-faber-olympica-ii

51 minut temu, Fan Blusa & Sonusa napisał:

Dokladny opis . Moje wygladaja jakgdyby byly nie do pary . Pozdrawiam .

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/494-sonus-faber-olympica-ii

Że niby jak? Każda z kolumn ma inny średniotonowiec? I może mają jeszcze ten sam nr fabryczny?

A tak z innej beczki. Miałby ktoś z forumowiczów może namiary na zworki (metalowe blaszki) do terminali w Sonus Olympica II? Nie muszą być oryginalne, ważne żeby pasowały. Poszukałem w necie ale znalazłem tylko w innym rozmiarze.

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Kupując kolumny był załączony tylko jeden komplet zworek, do drugiej kolumny poprzedni właściciel wcisnął dwa kabelki. Szukam kompletu takich zworek w razie jak mi się kiedyś zechce odsprzedać kolumny. Sam używam kabla bi-wire i żadne zworki z kabla głośnikowego nie są mi potrzebne.

1 godzinę temu, Waldek1968 napisał:

Kupując kolumny był załączony tylko jeden komplet zworek, do drugiej kolumny poprzedni właściciel wcisnął dwa kabelki.

Jak sam widzisz to jest dopiero Twoje pełne pytanie. Napisz do Sonusa i  będziesz mieć oryginalne blaszki zworkami zwane...😉

1 godzinę temu, Waldek1968 napisał:

Kupując kolumny był załączony tylko jeden komplet zworek, do drugiej kolumny poprzedni właściciel wcisnął dwa kabelki.

Jak sam widzisz to jest dopiero Twoje pełne pytanie. Napisz do Sonusa i  będziesz mieć oryginalne blaszki zworkami zwane...😉

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.