Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, porlick napisał:

Może jeszcze jest kwestia GDZIE ten wyręb prowadzą.

No właśnie... Zdjęcie zamieszczone przeze mnie pochodzi z Lasów Chojnowskich. Ten niewielki obszar leśny zaczyna sie +/- 4 km od granicy miasta Warszawa. To według pięknych tablic - Chojnowski Park Krajobrazowy. Wentyluję tam psa przynajmniej 3 razy w tygodniu. Może tak wygląda gospodarka leśna ale ja wolałbym nie słyszeć nieustannego jazgotu pił, nie wąchać smrodu maszyn transportujących urobek itp. To nie jest tak, że akcja jest raz w roku. Stan wycinki, wywózki i tzw. gospodarki leśnej jest permanentny. Kiedyś ( tak jeszcze ze 3 lata temu) spotkanie z leśnym stworzeniem typu sarna, dzik, lis było na porządku dziennym ( uprzedzę - mój pies biega przy rowerze na smyczy). Stan na dziś taki, że nie widziałem dzikiego zwierzaka co najmniej 2 lata. Jakoś się nie dziwię, że te zwierzaki się wyniosły. Może zmienić nazwę i nie nazywać takich obszarów lasem tylko np. podmiejską plantacją drzew iglastych - wtedy takie zdewociałe ramole jak ja nie będą się czepiać.

W zasadzie to chciałem , zamieszczając zdjęcie , tylko pochwalić się jak mój psiak fajnie włazi na przeszkody terenowe . Ten wątek jest o naszych zwierzakach a nie o Lasach Państwowych. Sorry 🙂

Godzinę temu, bolo_senor napisał:

żeby drzewa mogły rosnąć duże i rozłożyste trzeba te mniejsze wycinać. 

te cienkie i tak warunków do wzrostu nie mają , z czasem i tak usychają stanowią wtedy siedlisko szkodników , chorób i stanowią zagrożenie pożarowe.

Stąd zamiast gospodarki leśnej na wycinaniu drzew i sadzeniu wymyślił parki gdzie jedno drzewo od drugiego jest różne i jest w pewnej odległości i to pięknie wtedy także poza brakiem robali wygląda

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Przedwczoraj wieczorem, idąc z psem między blokami osiedla na skraju miasta (dalej jest jeszcze spory obszar z domkami), po raz pierwszy w życiu, po środku osiedla widziałem lisa. Ok 250-300m od mojego domu płynie rzeka, przy której rosną drzewa powalone i nadżarte przez bobry. Latem, jadąc rowerem do pracy, widziałem jenota, a nad rzeką, niestety martwego rzęsorka.

Przyroda się ładnie odradza- kiedyś środowisko było mocniej zanieczyszczone.

Ja w puszczy często widziałem lisy , łosie , sarny - teraz widzę same wilki , psa na noc na dworze nie można zostawić.

A wyjście na grzyby , lub spacer po lesie z psem - tylko na smyczy (a co to za spacer)

18 minut temu, skynyrd napisał:

Rzęsorek - wprawdzie musiałem sprawdzić w necie co to takiego, ale wygląda sympatycznie.

ja myślałem , że to jakaś choroba weneryczna 😄

W dniu 3.12.2022 o 21:24, sly30 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grubo dajesz jak ten kocur. Jakbyś nim był.

cat-work.gif

Zaraz dobijesz do 70-ki. Mnóstwo zdjęć/grafik, i wielokrotnie z powtarzającymi się tekstami/cytatami (ale brak autorów tychże tekstów na przeróżnych załącznikach). Zasysasz je z jakiejś grupy FB.

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Tam gdzie widzę fajne memy ze zwierzakami, fajne zdjęcia czy dobre, wartościowe przesłania, to wklejam potem tu. 

W dniu 29.11.2022 o 15:01, sly30 napisał:

Ukryta Zawartość

Komputerowy kot. Dzieło jakiegoś człowieka.

Tu jest jakaś gra (Stray) o kocie. Nie testowałem tego, ale możesz sprawdzić jaki to ma klimat, historię/fabułę, oprawę dźwiękową, odwzorowanie kocich ruchów, ich zachowań itd.

Zaczynasz (z trzema innymi kotami) w jakichś zarośniętych kanałach, wyruszając w podróż (zaginionym, zabłąkanym) bezdomnym rudym kotem:

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

,

Edytowane przez Less

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W dniu 20.12.2022 o 17:01, skynyrd napisał:

Rzęsorek - wprawdzie musiałem sprawdzić w necie co to takiego, ale wygląda sympatycznie.

To zupełnie tak, jak z moim najmilszym kotkiem "Tykotkiem". 

Nie wiedziałem, jak mu (jej) dać na imię, a ponieważ od chwili znalezienia czarnej, zagubionej kulki na parkingu, nosiłem go wciąż na rękach mówiąc "ty kotku jedyny" - został Tykotkiem.

Po jakimś czasie jeden z forumowych Kolegów uświadomił mnie, że to nie żaden neologizm, tylko nazwa robaka, żrącego drzewostan.

😀🐈

na discavery kota którego wyciągnęli z komory silnika nazwali turbo 😄

a jak swojego psa po pierwszym dniu nazwałem chaos , po drugim był już hałasem (8h szczekał)

Ma 10lat i dalej ma lęk separacyjny , muszę zostawiać mu radio i światło , by nie przeżywał.

46 minut temu, skynyrd napisał:

wiesz dlaczego Ciebie kocham? Intelektualnie.

Oj tam.

Nie błaznuj...

😀🌹

10 godzin temu, jacekm22 napisał:

Piękne zdjęcie znalezione w internecie

Nooo.... Nawet tu, tylko kilka stron wstecz. 😄

W dniu 18.12.2022 o 20:14, piramidon napisał:

Do jakiego poziomu głośności pozwalacie sobie na słuchanie muzyki w obecności kotów?

Ponawiam pytanie. 

Czy dbacie o zwierzęta naprawdę, czy tylko na zdjęciach? I lubicie tak naprawdę swoje pokoje odsłuchowe...

JAK FACET Z DWIEMA ZDROWYMI NERKAMI MOŻE NIE MIEĆ KASY NA AUDIOFILSKIE KABLE

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

4 godziny temu, piramidon napisał:

Ponawiam pytanie. 

Czy dbacie o zwierzęta naprawdę, czy tylko na zdjęciach? I lubicie tak naprawdę swoje pokoje odsłuchowe...

Możesz pytać bez końca . Chamowata sugestia zawarta w pytaniu zwalnia nas z obowiązku odpowiedzi .

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

2 godziny temu, MV2 napisał:

Chamowata sugestia zawarta w pytaniu zwalnia nas z obowiązku odpowiedzi .

Coś mi to przypomniało:

W dniu 25.11.2022 o 11:08, MV2 napisał:

Teraz naplułeś mi w twarz . O te "[również Twoje]" muszę zapytać w wątku moderacyjnym .

Mam nadzieję , że Admin znajdzie te "moje zgłoszenia" i potwierdzi Twoje rewelacje .

Kolega forumowy Ci odpisał:

W dniu 25.11.2022 o 11:41, tomek7776 napisał:

Nie nadajesz sie do dyskusji na forum.nie prowadzisz wymiany pogladow.tylko atakujesz innych o odmiennym zdaniu.

Zgadzam się z tą opinią

TROLLE -istnieli zawsze, a przed wynalezieniem internetu wyżywali się na ścianach publicznych klozetów.

8 godzin temu, piramidon napisał:

Jest to wypowiedź przesycona goryczą , bo zostaję z problemem sam w następujących warunkach:

Kolumny "transmission line" potrzebują powierzchni i dlatego stoją w salonie z wyjściem na taras, symetrycznie po obu jego (wyjścia) stronach. Dla głośnego słuchania muzyki organowej wyrzucam koty na dwór. Po kilku minutach wiszą one na przeszklonych drzwiach, skrobiąc i miaucząc. Mógłbym  opuścić zewnętrzną roletę, ale pamięć o nieszczęśliwych kocicach nie pomaga w percepcji piękna muzyki.

Jestem gotowy na kompromis i ściszenie lub zmianę muzyki. Ale gdzie jest ta granica kompromisu ?

Nie wierzę, że nikt nie miał z takim problemem do czynienia- w klubie miłośników zwierząt.

Edytowane przez piramidon

Mój pies nie ma problemu- jak słucham muzyki prawie zawsze leży obok mnie, a czasem nawet ładuje się na mnie. 😄

Co prawda nie lubię bardzo głośno słuchać, ale też nie za cicho- po prostu muzyka ma do mnie samą trafiać, bez nasłuchiwania...

W pokoju odsłuchowo - filmowym (z ekranem 100cali z projektora)  z dźwiękiem 5.1,  kanapa jest - jak należy- odsunięta od tylnej ściany. Wszedłem, włączyłem głośno kino domowe ....i w tym momencie wybiegł kot z bolesnym miauczeniem.  Spał za kanapą, nie chcę go ponownie krzywdzić...

W dniu 28.12.2022 o 07:45, piramidon napisał:

Ponawiam pytanie. 

Czy dbacie o zwierzęta naprawdę, czy tylko na zdjęciach?

Nigdy mój pies nie przestraszył się dźwięku z głośnika - także chyba mu/im to nie przeszkadza , skoro spokojnie przy muzyce śpi.

Nawet mój pies radio dostał na gwiazdkę do słuchania jak wychodzę do pracy , bo daje mu się we znaki lęk separacyjny.

W dniu 28.12.2022 o 16:08, piramidon napisał:

Kolumny "transmission line"

i muzyka organowa i kino 5.1 ?

4 godziny temu, bolo_senor napisał:

i muzyka organowa i kino 5.1 ?

Mam trzy zestawy głośników  w trzech pomieszczeniach- jeden z nich do kina domowego.

Nie transmission line, bo to zbyt "rozlazły" bas dla np. wybuchów.

Ponawiam pytanie:

Kto wie, do jakiej głośności można słuchać muzyki przy zwierzętach?

Zwłaszcza  przy kotach.

4 godziny temu, piramidon napisał:

Kto wie, do jakiej głośności można słuchać muzyki przy zwierzętach?

Zwłaszcza  przy kotach.

O tym powinny się wypowiedzieć zwierzaki, zwłaszcza koty.

😉😸

Mój często słuchał ze mną muzyki i poziom dźwięku, z jakim zwykle słucham nie przeszkadzał mu w spaniu obok mnie na kanapie.

Mam na imię Bary mam 10 lat. 

Oststnio przeszedł poważną operację guzów ale doszedł do siebie. Żwawy skurczybyk

Ukryta Zawartość

Screenshot_2022-12-30-16-37-08-49_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg

IMG_20221230_163909.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

UŻYWASZ PETARD W NOWY ROK - NIE KOCHASZ / NIE SZANUJESZ ZWIERZĄT!!!

Równie ważnym powodem, dla którego prosi, by w mieście zrezygnować z petard i fajerwerków jest "cierpienie zadawane zwierzętom". One nie rozumieją tego, co się w takich momentach dzieje, a mając dużo bardziej wrażliwy słuch, odczuwają paniczny strach i wręcz fizyczny ból. Uciekają, szukają chwili ciszy i przyjaznego otoczenia.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.