Skocz do zawartości
IGNORED

Test zdolności płuc

Rekomendowane odpowiedzi

7.5 ale już miałem dość przy 5 🤣

Ale od około 7 lat ćwiczę na wolnym powietrzu 3 razy na tydzień po około 1 godz. (Bieg przysiady brzuszki prostowniki pleców opuszczanie na drążku podciaganie na drążku i pompki) fajne hobby wciąga jak audio ... polecam kolegom i koleżankom z forum. 😉

Edytowane przez mcr1
8 minut temu, toptwenty napisał:

W smogu też?

Irlandia kilkanaście km od zachodniego brzegu oceanu. Wiatr prawie zawsze z zachodu. W powietrzu nie ma żadnych zapachów, dymów co najwyżej czasem czuć jod jak wieje bardziej. 

• Moderatorzy

W styczniu kowid a dziś pełna 10 i jeszcze bym potrzymał ze 2 , 3 🙂

Ale ja oszukuję , bo mam mocno rowerową, trochę biegową historię i nurkuję ale głównie pomaga mi lekki amatorski freediving, taki 7-10 m.

Do takiego zadania, trzeba odrobinę się wyciszyć i zrobić 4 głębokie ale spokojne wdechy i już 🙂 .Usuwa się z krwi CO2 i nasyca tlenem.  To taka freedivingowa zaprawka. Więcej wdechów szkodzi bo robi się hiperwentylacja i od tlenu zaczyna nam wariować organizm i mózg.

Przy tych wdechach najważniejsze jest usunięcie z płuc CO2 bo to jego podwyższony poziom włącza czerwoną lampkę. Braku tlenu nie rejestrujemy aż padniemy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Robię na bezdechu kraulem 25 metry , natomiast takie testy słabo mi idą  , wyszło 7 . Mam jakąś blokadę psychiczną , mózg za bardzo krzyczy . 

19 minut temu, czester15.30 napisał:

Robię na bezdechu kraulem 25 metry , natomiast takie testy słabo mi idą  , wyszło 7 . Mam jakąś blokadę psychiczną , mózg za bardzo krzyczy . 

A od 5 zacznij lekko wypuszczać powietrze, zobacz jak będzie. 

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

2 godziny temu, czester15.30 napisał:

Jak to jest z " trzymaniem " powietrza przeponowo ?

Może jacyś nurkowie coś rzekną? bo to chyba jakaś wyższa szkoła...

• Moderatorzy
14 godzin temu, mily napisał:

Może jacyś nurkowie coś rzekną? bo to chyba jakaś wyższa szkoła...

Jeśli mówimy o tym samym to nie jest trzymanie powietrza przeponowo tylko :

- do lądowych sportów wydolnościowych (bieganie, rower) oddychamy górą klatki piersiowej bo musimy mieć napięte mięśnie brzucha. Napięty brzuch jest potrzebny do stabilizacji i wspomagania intensywnego ruchu rąk i nóg. Bez napiętego brzucha nie jesteśmy podjąć dużego wysiłku. Skutkuje to lekkim spłyceniem oddechu i żeby mieć pełną wymianę gazową w płucach oddychamy nieco płyciej , ale częściej. Ma to plus że dodatkowo chłodzimy organizm i krew często odświeżanym powietrzem.

- przy nurkowaniu zależy nam by zmniejszyć zużycie gazu i przy okazji zmniejszyć tętno. Musimy się więc rozluźnić, oddychać wolniej ale głębiej. Umożliwia to oddychanie bardziej poprzez pracę luźnej przepony a mniejszą pracę górnej klatki piersiowej. Pod wodą jesteśmy poddani ciśnieniu wody 1 atm na każde 10 m głębokości , przy czym na głębokości 0 jest 1 atm bo to ciśnienie atmosferyczne, więc na 10 m są 2 atm, na 20 3 atm, 30 4 atm. Automat oddechowy podaje czynnik oddechowy o ciśnieniu równemu ciśnieniu otaczającej wody. Skutkuje to tym, że przy 3 atm w danej objętości jest 3x więcej cząsteczek (w tym tlenu). Oddychamy więc bogatszym gazem i z rzadszych ale głębszych oddechów organizm pozyska wystarczającą ilość tlenu . Przez oddychnaie brzuszne nie jesteśmy w stanie wykonywać tak intensywnego wysiłku (brak stabilizacji mięśniowej) ale pozwala to zaoszczędzić nawet 40% gazu (czynnika oddechowego , którego w butli mamy ograniczoną ilość).

Oddychając powoli z przepony systematycznie wymieniamy w płucach cały gaz i przy okazji zwalniamy pracę serca. Oddychając powoli z klatki piersiowej nie jesteśmy w stanie wykonywać pełnej wymiany powietrza(oddychamy płyciej) i co kilka takich oddechów musimy zrobić jeden głęboki wdech. Przy sportach lądowych mamy nieograniczoną ilość powietrza i możemy nim szastać. Pos wodą nie szastamy 🙂 . Do lądowych aktywności skuteczniejsze jest oddychanie klatką bo generujemy więcej watów dzięki stabilizację kończyn.

Jak uprawiamy różne sporty to nie jesteśmy w stanie przerzucać się od ręki na oddychanie takie lub takie lub robimy to z trudem i w sposób wymuszony.

Kto oddycha typowo z przepony ten ma lużny brzuszek. Tak jak w memie gdzie jest dowalony kulturysta, suchy kolarz i nurek z brzuszkiem.

Na suche wstrzymywanie powietrza większy wpływ ma przyzwyczajenie organizmu do podwyższonej zawartości CO2 we krwi bo to CO2 włącza alarm. Oddychanie z brzucha daje bonus bo z automatu jesteśmy nauczeni, że oddycha się nieco rzadziej .

Pod wodą oddychanie z brzucha (mniejsze dawki gazu) daje też ten bonus że mniej zaburzamy pływalność (więc i zanurzenie). Odpowiednio sterując oddechem jesteśmy w stanie zmienić głębokość i pogłębiając oddechy zaczynamy się wypłycać, a wydychając rozpoczynamy zanurzenia (ale nie na powierzchni bo tam musimy spuścić gaz z BCD). Płynąc na określonej głębokości oddechem sterujemy spokojnie w zakresie 2 m okna ( czyli metr w górę, metr w dół).

• Moderatorzy
W dniu 19.05.2021 o 10:08, Zyzol napisał:

Powyżej 10 - 15. Nic trudnego jeśli poprzedzi się to małym treningiem oddechowym (kilka głębszych wdechów i wydechów). Poza tym nie pale papierosów. 😎

No, zrobiłem 15 (koło 2 min) ale ze łzami w oczach i puściłem bo bałem się blackoutu.

Pocovidowe płuca chyba ok bo bez kasłania, dyszenia tylko zdrowa wentylacja.

Edytowane przez stench

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

O! Jak zwykle sami geniusze na Forum.

Słuchy absolutne... ale i powietrze nie jest im potrzebne do oddychania...

Smerf Maruda wiecznie żywy

:))

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.