Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.03.2022 o 13:29, eMCZe napisał:

Nikt nie próbował ??

Wielu próbowało 😁 i wszyscy chwalą.

Podzielam twoje zdanie.

"Dziwię się, że tak mało informacji o nim na forum. Nikt nie próbował "

Wygląda na to że  dobre granie czasem jest owinięte tajemnicą na tym forum ...  Mu flower Konrada jest bardzo fajny,  można tam sporo lampek wypróbować ... Właściwie miałem tam już wszystkie które znalazłem w szufladzie ;] . Tam jest miejsce na kondensatory w katodzie,  mogą dodać lampowego " czaru " - działa bez sprzężenia. 

Konrad ma płytki selektora wejść sygnału i jedno wyjście - fajna sprawa do przełączenia analogu. 

5 minut temu, rysiu126 napisał:

dobre granie czasem jest owinięte tajemnicą na tym forum .

Bo po co chwalić "konkurencję". Konkurencja specjalnie w nawiasie bo w tym przypadku o konkurencji trudno mówić. Projekt, wykonanie, jakość. Czy układy lampowe, hybrydowe, zasilacze. Moim zdaniem za mało się o nich mówi. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Po lekturze tego i innych wątków na temat TDA1541, nabrałem chęci na budowę daca na nim, tym bardziej, że od lat leży płyta z jakiegoś Cd z tym układem (TDA1541 bez A). Właśnie ściągnąłem płytkę z Chin, kompletuję części i jest problem, podpowiedzcie gdzie kupić "pewny" DIR9001, jeszcze niedawno miał te układy TME, a teraz brak! Oczywiście są na Alli, nawet w dwóch wersjach: bez znaczka producenta i ze znakiem "B-B", czy układy z Alli, o tak "niszowym" zastosowaniu w dzisiejszych czasach, opłaca się Chińczykom podrabiać? czy można zaryzykować zakup, a jeżeli tak, to które te ze znaczkiem "B-B", czy bez.

5 minutes ago, namor said:

podpowiedzcie gdzie kupić "pewny" DIR9001

obudowa TSSOP? mouser ma 3 pozycje na magazynie

46 minut temu, Daniel_68412 napisał:

obudowa TSSOP? mouser ma 3 pozycje na magazynie

dzięki, ale nigdy nie korzystałem z mouser, ile kosztuje wysyłka, bo "na szybko" nie mogłem znaleźć, te ceny to brutto?

tutaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  moser podaje, że na magazynie ma 278 szt., pytanie: co oznaczają literowe kody po DIR9001xxx, to jakieś gradacje jakości? wszystkie obudowy to TSSOP28

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

Ceny netto. Darmowa wysyłka powyżej 200 PLN netto. Jeśli nie to 80 PLN przesyłka (tu nie wiem czy brutto czy netto)

7 minut temu, pataus napisał:

Ceny netto. Darmowa wysyłka powyżej 200 PLN netto. Jeśli nie to 80 PLN przesyłka (tu nie wiem czy brutto czy netto)

dzięki, "rozejrzę się", może dokupię coś do 200 zł z brakujących części do daca, oraz inne "przydasie" na przyszłość🙂

1 hour ago, namor said:

co oznaczają literowe kody po DIR9001xxx

To by trzeba w spec kuknac ale często np szpula i pakowanie pojedynczo to już dwa różne kody. 

W dniu 26.02.2022 o 21:26, eMCZe napisał:

6N16B i to zdecydowanie moja lampa.

O ile pamiętam testowałeś jej różne odmiany . Która , twoim zdaniem, brzmi najlepiej - 6N16B-WI , 6N16B-W , 6N16B-I czy ta bez dodatkowych indeksów czyli 6N16B ?

...there is no spoon...

2 godziny temu, arturp napisał:

6N16B-WI

Ja najbardziej u mnie lubię te. Mam wrażenie, że impulsowe mają więcej szczegółów na górze. Pozostałe używam zamiennie i wszystkie mają podobną sygnaturę. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Upakowane do pudełka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zostawiłem oba analogi, całkowite przeciwieństwa ale z żadnego bym nie zrezygnował.

Obsłuchałem Konradowego MuFollowera dokładnie. Raz jeszcze powiem, precyzja, szczegółowość dynamika, szeroka scena. Przełączając się na inny DAC z lamp przypomina mi to najbardziej właśnie 6N16B. Gram na nim z ECC81 Telefinkena.

Drugi analog czaruje ciepłem , całkowicie przebudowana scena w stosunku do MuFollower'a, wokale, trąbki, saksofon w środku górujące nad resztą dzwięków. No i ten bas.... taka 6N2P tylko "bardziej", gdyby tylko była mniejsza.

Oba układy zasilam jednym zasilaczem od @Muzg'a , obecnie u siebie stosuję tylko wersję Premium, doceniłem różnice pomiędzy nim a Lite. Oba analogi są stale zasilane a przełącznik przełącza wyjścia z TDA1541 na jeden albo drugi analog. 

PCB pod TDA to Raindrop Hui OS & NOS , płytka stara ale dobrze wykonana, ma wbudowane switche żeby ominać SAA7220 więc można go użyć albo wyciągnąć.  Analog był częściowo dyskretny a częściowo oparty na AD797 ale dla mnie nie brzmiał dobrze. Wywaliłem też wszystkie chińskie kondy i włożyłem nowe, zarówno folie jak i elektrolity.

Całość czyli PCB z TDA1541 i dwa duże trafa kupiłem używane, złożone w grający DAC za 350 zł ( prawie za darmo ) dokupiłem więc tylko duże trafo do zasilacza od Konrada ( dlatego ich tak dużo ). Reszta w "sekcji zasilania" to mały toroid zasilający układ na TPS7A4700, który jest stale włączony i podświetla mi włącznik na czerwono, oraz przekaźnik który po włączeniu układu zmiania podświetlenie włącznika na zielono 🙂 ( jak się bawić to na całego )

Teraz tylko pozostało mi front wystrugać z kawałka dębowej deski i zamknąć wszystko. Miał być zrobiony jako ciekawostka i pójść na sprzedaż a nie wiem czy nie zostanie głównym DAC'iem w systemie.

Ukryta Zawartość

Jakie kondensatory wyjściowe wystawiłeś do Mu- follower?

Ja swój złożyłem 3 m-ce temu wstawiając mundorf Evo oil.

Wszystko już się ułożyło i niestety jest zbyt ostro.Zamówilem już sygnałowe Konrada myślę co tu dobrać na wyjście.

Edytowane przez majkel76

Zwykłym heblem dwupozycyjnym dwurzędowym. Dla prostoty zastosowałem dwie pary wyjść

Ukryta Zawartość

Przelacznik do góry - górne wyjścia czyli 6N9S

Przelacznik do dołu - dolne wyjścia czyli Mufollower 

Od lewej 4 x wyjścia, wejście optyk, wejście USB, wejście Coax i ostatni jest właśnie przelacznik. 

Teraz więc przełączenie wiąże się z przełączaniem źródeł na preampie. 

Nie szukałem gotowego układu ale czekam teraz na dwa zestawy przekaźnikow bistabilnych które będą uruchamiały przyciskiem na panelu przednim przełączanie zarówno wejścia do analogów jak i wyjscia z analogów do wspólnych gniazd. 

Ukryta Zawartość

W dniu 3.04.2022 o 10:29, majkel76 napisał:

Wszystko już się ułożyło i niestety jest zbyt ostro.Zamówilem już sygnałowe Konrada myślę co tu dobrać na wyjście.

Jeżeli szukasz klarownej aksamitnej góry to moje kondy powinny być dobrym kierunkiem. Góry im nie brakuje, ale pięknie eksponują barwę, głębie i to wszystko czego szukamy w lampowych konstrukcjach. 🙂

1 minutę temu, Muzg napisał:

klarownej aksamitnej góry

Potwierdzam, włożyłem je na twiterach w moich Kappa 8 i zostały na zawsze. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Muzg napisał:

Jeżeli szukasz klarownej aksamitnej góry to moje kondy powinny być dobrym kierunkiem. Góry im nie brakuje, ale pięknie eksponują barwę, głębie i to wszystko czego szukamy w lampowych konstrukcjach. 🙂

Zamówiłem już 0.22uf u ciebie.

Tego aksamitu właśnie mi potrzeba bo w tej chwili góra męczy zanim  wzmacniacz się nie rozgrzeje konkretnie ( klasa A ) i trochę to przytępi.

Zostawię wyjściowe na razie i zobaczę jaki z tego mix wyjdzie.

Długo się wygrzewają ?

Edytowane przez majkel76

Ja kondensatory podłączam pod zasilacz aby pracowały pod napięciem takim jak w docelowym miejscu i zostawiam na co najmniej na 100h. 

• 2 tygodnie później...

Skończyłem DAC'a na gotowo. Dziś przyszla górna pokrywa z malowania proszkowego a ja skończyłem strugać deskę dębową. Rerzultat końcowy lepszy niż zaplanowany:

Ukryta Zawartość

20220413_231650.thumb.jpg.67413b673c299eb7febada26fe0149b6.jpg

20220413_231705.thumb.jpg.0324d2bb32b213f93bcb954500ab65d9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

59 minut temu, pataus napisał:

a jak wewnątrz

Było parę postów wyżej:

Ukryta Zawartość

Dwa przełączane analogi, MuFollower Konrada i 6N9S w SRPP

Ukryta Zawartość

Muzg Audio 4,7 uF, cokolwiek wrzucisz brzmi gorzej. 

Przy okazji, w MF DIGILOG'u hybryda 6N16B/6N2P za dobrą radą od Konrada dostała inne, różne dla każdej lampy rezystory katodowe aby wyrównać  na nich napięcia i zwiększyłem dodatkowo napięcie na zasilaczu do 250V... jakiej to dostało dynamiki !!

Witam, jakie wartości? Jeśli można oczywiście. Pozdrawiam.

Edytowane przez ropniak

Ja dopasowywałem i mierzyłem. Wyszło coś około 4kR na 6N16B

• 4 miesiące później...

A ja chciałem się pochwalić kolejnymi zlampizowanym TDA1541. PCB z Chin, w pakiecie stolik do drugiego równoległego TDA oraz Amanero do USB z dołożonym BT . Jakiś czas temu miałem dwa Musical Fidelity Digilog z bardzo bliskimi numerami seryjnymi. Okazało się, że mają 1541 z jednej serii, Wrzuciłem tam inne a te czekały na układ równoległy. I doczekały się. 

Ukryta Zawartość

2xtda1541g.thumb.jpg.cb7122e33c57d4a63ef859d7c5d9e69d.jpg

Całość jako analog dostała 6N9S pracujące w SRPP na 350V na "Muzgowym" zasilaczu. 

2xtda1541e.thumb.jpg.46885768c03ba8c64c25bb5eae2d7aa8.jpg

Brzmi to naprawdę bardzo dobrze. 

A że wsadziłem wszystko w obudowę midi to okazało się, że po dołożeniu kondensatorów nie ma miejsca na lampy, musiałem trochę się wysilić przy przednim panelu ale wizualnie wyszło ok.

2xtda1541b.thumb.jpg.7f7d2e7989a3ea7ff75fd18bd12eafc4.jpg

2xtda1541c.thumb.jpg.ee85a2a5d4c7592293341a9af1801495.jpg

No i lampy nie nagrzewają środka 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DAC znalazł nowy dom a ja się zabrałem za PCM63, a skoro to o analogach  w 1541 to używam od jakiegoś czasu Rotela RCD-995. Fajnie zrobiony, tam nie oszczędzano podczas projektu i wykonania. Miejsca dużo więc wpadły ostanio ulubione 6N9S ale tym razem ponad 70 letnie METZ w metalowej oprawie.

Ukryta Zawartość

Całkiem inne granie, szczególnie w średnim zakresie. Duża słyszalna różnica w wokalach, brzmią bardzo naturalnie i dokładnie. Do tego dorzuciłem na przewody sygnałowe od lampy do kondensatorów i kondensatorów do RCA srebro/złoto od Mundorf'a. Kondensatory wyjściowe to Miflex KCPU z 20 % dodatkiem srebro/mika. 

Efekt to mocny bas, czysta góra, i pełne średnie. Ten zestaw nic nie zamula. Ma plastyczność lampy w odbiorze ale nie pomija żadnych szczegółów z pełną dynamiką. 

Rozpieszczony możliwością wyboru analogów ale nie mając miejsca na MuFollower wrzuciłem przełączany ori tor audio zmieniając tylko OPA

20220829_201120s.thumb.jpg.fe1fe454504baaebd519640262367bd9.jpg

Wybór padł na "Wydajny wzmacniacz dyskretny JFET" od Muzg AUDIO. Skoro regulatory, zasilacze i stopnie lampowe są takie dobre to może spróbować. Wziąłem jednak z lekką dozą niepewności a okazało się WOW, dlaczego nie wpadłem na to wcześniej ?? Wywalasz takie NE czy inne OP i po prosto wkładasz to i się dzieje. Magia instant 🙃

Ktoś jeszcze próbował ?? Podmienialiśmy u kolegi z Bursonami V6 i Staccato OSH... nie chciał mi ich potem skubany oddać. Ta przestrzeń i dynamika w słuchawkach. Jest moc. Podoba mi się. 

Zastanawiam się czy nie wrzucić pojedyńczych na wyjście przedwzmacniacza zamiast OPA134. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.09.2022 o 23:38, eMCZe napisał:

A że wsadziłem wszystko w obudowę midi to okazało się, że po dołożeniu kondensatorów nie ma miejsca na lampy, musiałem trochę się wysilić przy przednim panelu ale wizualnie wyszło ok.

Kręciłbym tymi lampami 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

• Pokaż nowe odpowiedzi