Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacnacz ktory przy cichym słuchaniu jest w pełni dynamiczny i nie lampowy i nie klasa A

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, przemak napisał:

Prawdę pisał. Korekcja RIAA uniemożliwia (UNIEMOŻLIWIA) nagranie na winylu czegokolwiek powyżej tych 15-20kHz.

To powyżej 15 kHz czy powyżej 20 kHz.

Sly napisał to jednak inaczej, zapewne nie rozumiał albo cytował bez zrozumienia. Jak napisał ... cytowałem. Czy napisał coś o krzywej RIAA? Nie zauważyłem. Napisał o ... winylu. CD-4 też jest o ... winylu.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

• Moderatorzy
16 minut temu, pmcomp napisał:

To zasadniczo bez większego znaczenia. 

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

19 minut temu, Seyv napisał:

Ja chciałbym się jeszcze dowiedzieć którego końca rowka płyty winylowej dotyczą te wszystkie kHz. Tego bliżej krawędzi zewnętrznej czy środka płyty?

Można sobie samemu wyliczyć, kiedy zaczynają się problemy z odtwarzaniem góry spowodowane stosunkiem średnicy igły do długości fali zapisanej w rowku. 

nagrywamy.com

Ale ... gdyby tak popatrzeć na pasmo muzyki dwukanałowej na vinylu to ... np.:

The range of audible sound goes from a low frequency of 20Hz up to about 20,000Hz (or 20kHz. Since vinyl has a frequency response from 7Hz to 50kHz and beyond, along with more than 75dB of dynamic range, you can be sure that your music will be accurately reproduced on your LP.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To warto poczytać: 

Ukryta Zawartość

@przemak warto zerknąć też tu. To wszystko nie jest takie proste: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, pmcomp napisał:

Sly napisał to jednak inaczej, zapewne nie rozumiał albo cytował bez zrozumienia. Jak napisał ... cytowałem. Czy napisał coś o krzywej RIAA? Nie zauważyłem. Napisał o ... winylu. CD-4 też jest o ... winylu.

Czyli chcesz się czepiać. To ja podziękuję. 

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Czyli chcesz się czepiać. To ja podziękuję. 

Bardzo proszę, mamy wolny kraj. Pamiętaj, że nie masz monopolu na wiedzę. A jak wertuję teraz internet to zdania są różne w tym temacie.

Patrz mój wcześniejszy post.

Teraz idę spać, dobranoc.

Edytowane przez pmcomp

9 godzin temu, sly30 napisał:

Nigdzie nie było mowy o 5khz. Ten baran nie umie czytać. Była mowa o 5hz….od dołu!!!! Teraz wpadł w panikę bo zdał sobie sprawę w kolejnej swojej wtopy i będzie rozmywał wpadkę innymi wpisami, żeby zakryć swoją kompromitacje!

Panowie ale po co obrzucać się błotem.

Przecież nasza rozmowa dotyczy zagadnień technicznych, a nie tego co kto lubi itp.

Gdyby płyta CD zapewniała przenoszenie całego pasma słyszał ego przez człowieka to nikt by nie kombinował z lepszymi formatami typu SACD. Przypomnijmy sobie że pasmo SACD sięga na wysokich tonach do 100 kHz, tylko z powodów technicznych zostało ograniczone na fizycznych nośnikach do 50 kHz. Wystarczy zwykły komputer z programem jriver żeby to odblokować i słuchać plików DSD 128 w oryginale. Pamiętajmy że materiał pod płyty SACD jest w oryginale tak właśnie nagrywany, dopiero z powodu rozpowszechnienia się formatu SACD pierwszej generacji wydawany jest w tej okrojonej postaci z pasmem ograniczonym w odtwarzaczach do 50 kHz.

Z gramofonami nie ma tego problemu, tu dobra wkładka ciągnie lekką ręką harmoniczne do 50 kHz. 

Wracając do płyty CD, to tutaj też możliwa jest naprawa utraconego pasma powyżej 20 kHz. Wystarczy na wyjściu odtwarzacza CD zastosować lampy które same z siebie dołożą te wyższe harmoniczne, ocieplając dźwięk. Oczywiście dyskwalifikuje do dźwięk w oczach audiofili, gdyż nie są to już te oryginalne i formacje muzyczne z zakresu powyżej wspomnianych 20 kHz, ale efekt jest miły dla ucha do tego stopnia że lampizacja przyjęła się szeroko. Ja osobiście staram się od lat posiadać jakąś lampę w torze i po sprawie.

• Moderatorzy
2 godziny temu, Audroc napisał:

Z gramofonami nie ma tego problemu, tu dobra wkładka ciągnie lekką ręką harmoniczne do 50 kHz. 

Udało Ci się wyciągnąć z winyla takie częstotliwości?

3 godziny temu, Marcinus napisał:

Udało Ci się wyciągnąć z winyla takie częstotliwości?

Tak, właśnie słucham Bandolier a Budgie i ani grama nie czuć że to ciężki rock, brzmienie winyla z dobrej wkładki jest delikatne, relaksujące, jak przystało na audiofilski odsłuch. Dla mnie absolutna klasyka rocka w najlepszym wydaniu.

• Moderatorzy
11 minut temu, Audroc napisał:

Tak, właśnie słucham Bandolier a Budgie i ani grama nie czuć że to ciężki rock, brzmienie winyla z dobrej wkładki jest delikatne, relaksujące, jak przystało na audiofilski odsłuch. Dla mnie absolutna klasyka rocka w najlepszym wydaniu.

Ja tam się nie znam, ale zapytałem, ponieważ posiadam wkładki, które wg danych, przenoszą nawet do 60 kHz, ale przy kalibracji wkładki, kiedy używam Audacity , to wykresy nie dochodzą do 20 kHz. Dlatego mnie to zaciekawiło.

Mysle ze dane odnosnie przenoszonego pasma (typu 60kHz) sa bez sensu, gdyz nalezalo by zadac pytanie, jaki sygnal zawieraja to pasmo 16-60kHz. Jest to sygnal uzyteczny czy juz tylko szumy.

Powtoze historyjke ktora juz tutaj kilka razy cytowalem

Floyd Toole powiedzial kiedys, ze Vinyl to jest jedyny nosnik/system, ktory nie jest stratny i nie redukuje danych. Wrecz przeciwnie. To jest system, ktory ROZSZERZA dane/sygnal…. o szumy

16 minut temu, xajas napisał:

Mysle ze dane odnosnie przenoszonego pasma (typu 60kHz) sa bez sensu, gdyz nalezalo by zadac pytanie, jaki sygnal zawieraja to pasmo 16-60kHz. Jest to sygnal uzyteczny czy juz tylko szumy.

Powtoze historyjke ktora juz tutaj kilka razy cytowalem

Floyd Toole powiedzial kiedys, ze Vinyl to jest jedyny nosnik/system, ktory nie jest stratny i nie redukuje danych. Wrecz przeciwnie. To jest system, ktory ROZSZERZA dane/sygnal…. o szumy

Ukryta Zawartość

To jest kłamstwo, choćby w kwestii basu, gdzie na winylach bas jest kompresowany i zrobiony mono, nawet gdy źródłowy jest stereo. A to, że dochodzą trzaski, szumy i pykaniam to już inna kwestia. No chyba że to był taki kpiarski żart w którym chodziło o dokładanie do sygnału audio szkodliwych dodatków. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

Czesiek Niemen na swojej płycie Enigmatic odtwarzanej igłą ze szlifem Audiotechnica Micro Line nic o tym nie wiedział 🤫

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

16 godzin temu, przemak napisał:

Można sobie samemu wyliczyć, kiedy zaczynają się problemy z odtwarzaniem góry spowodowane stosunkiem średnicy igły do długości fali zapisanej w rowku. 

Wszystko zależy od szlifu igły.

Producenci wkładek nawet taki Technics czy Denon rozpędzili się do 100kHz

Igła i owszem ma zarys rowka ale patrząc pod kątem 90 stopni jest płaska jak motyka co by w każde nawet 100kHz zafalowanie rowka dokładnie pokonać fachowo-śledzić. Dla odmiany długość styku z bokiem rowka jest bardzo duży znacznie większy od standardowych szlifow lub modyfikowanych. Stąd o dziwo poza tym że igła jest dokładnie prowadzona w rowku to nacisk jednostkowy na mm2 ścianki rowka jest znacznie mniejszy co zdecydowanie przedłuża żywotność zapisu wysokich tonów na vinylu

No nie jest to tanie taka mikro precyzja na najtwardszym trudnym w obróbce materiale jakim jest diament

• Redaktorzy
19 minut temu, ASURA napisał:

Czesiek Niemen na swojej płycie Enigmatic odtwarzanej igłą ze szlifem Audiotechnica Micro Line nic o tym nie wiedział 🤫

😉

Ukryta Zawartość

11 minut temu, ASURA napisał:

No nie jest to tanie taka mikro precyzja na najtwardszym trudnym w obróbce materiale jakim jest diament

Do tego ten diament wklejony jest nie standardowo do "ciężkawej" stożkowej rurki aluminiowej, tylko do bręcika z boru. Ultralekka masa drgająca.

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

6 minut temu, kangie napisał:

😉

Ukryta Zawartość

Super płyta jak się ma na czym odtworzyć, mam ją kupioną w końcu lat 70 i trzymam dla wnuków 😉

mimo że była wcześniej grana na zwykłej igle (1,5gram) pyków nie ma na igle z szlifem ML gra jak nowa z tłoczni...

Byłbym zapomniał ramie liniowe za tym ani początek ani koniec rowka nie groźny..

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, sly30 napisał:

To jest kłamstwo, choćby w kwestii basu, gdzie na winylach bas jest kompresowany i zrobiony mono, nawet gdy źródłowy jest stereo. A to, że dochodzą trzaski, szumy i pykaniam to już inna kwestia. No chyba że to był taki kpiarski żart w którym chodziło o dokładanie do sygnału audio szkodliwych dodatków. 

🤮

• 3 tygodnie później...
W dniu 19.07.2021 o 16:27, Regenerator napisał:

jak w tytule moze ktos z Was podpowie na jaki parametr wzmacniacza zwracac uwage zeby przy niewielkim ustawieniu glosnosci wzmacniacz oddawal dobra dynamike

Każdy, poprawnie wykonany wzmacniacz będzie oddawał dobrą dynamikę przy niewielkim ustawieniu głośności, tylko domyślam się, że nie tego kolega szuka, tylko czegoś wręcz odwrotnego.
Obstawiam, że bardziej tu chodzi o sprzęt, który będzie miał możliwość kompresowania dynamiki przy cichym słuchaniu, czyli jej degradacji -> zmniejszaniu rozpiętości (podnoszenie głośności treści, która jest mniej słyszalna lub całkowicie niesłyszalna przy danym poziomie głośności).

Ze względu na mechanizm działania progów krzywych izofonicznych dla człowieka można stwierdzić, że nie ma grania dobrej jakości, jeśli się nie ustawi głośności  minimum powyżej progu słyszalności najciszej nagranego dźwięku w danej treści muzycznej. Więc jeśli są jakieś treści w nagraniu powiedzmy w okolicach 30Hz, to żeby je w ogóle usłyszeć musimy mieć powiedzmy poziom 70dB (każdy ma inne progi). Załóżmy, że w tym konkretnym nagraniu jest coś nagrane na tych 30Hz ale na różnych poziomach głośności. Jedne treści o jednej głośności, a inne np. 10dB ciszej o tych pierwszych. Oznaczałoby to, że z automatu musimy zwiększyć głośność do 80dB (to już jest dość głośno), żeby słyszeć te cichsze treści w okolicach 30Hz. Słuchając np. płyty kompaktowej, która ma możliwość rejestracji dynamiki 96dB, (np. koncerty symfoniczne potrafią mieć bardzo dużą rozpiętość dynamiczną), wiec żeby się cieszyć pełną dostępną jakością i dynamiką należy wówczas słuchać te 96dB czyli ile tam wynosiła dynamika danego koncertu, ale jest to już bardzo, bardzo głośno.

Wniosek z powyższego jest taki, że z cichego słuchania z przyczyn obiektywnych nie można uzyskać dobrej jakości brzmienia, więc wydawanie na to większych pieniędzy jest pozbawione sensu.
Możliwość kompresji dynamiki zwykle mają niedrogie (zwykle po kilkaset zł/klocek) urządzenia kina domowego (amplitunery i odtwarzacze), więc wystarczy zorganizować sobie takie i ich używać do cichego słuchania.

• 2 miesiące później...
  • Moderatorzy
W dniu 14.01.2023 o 18:20, ASURA napisał:

Byłbym zapomniał ramie liniowe za tym ani początek ani koniec rowka nie groźny..

Ramię może i liniowe, ale płyta już niekoniecznie 🙂 

W dniu 18.04.2023 o 14:24, Marcinus napisał:

Ramię może i liniowe, ale płyta już niekoniecznie 🙂 

Jak ktoś płyt nie umie przechowywać to może tak być jak piszesz

W dniu 1.02.2023 o 14:25, pit80 napisał:

Wniosek z powyższego jest taki, że z cichego słuchania z przyczyn obiektywnych nie można uzyskać dobrej jakości brzmienia, więc wydawanie na to większych pieniędzy jest pozbawione sensu

Od pewnej klasy sprzętu przy cichym słuchaniu dalej słychać wiele detali. I nie mówimy tu o żadnej kompresji itp. sztuczkach z ampli, bo nie o tej jakości cichego grania pisze. Po prostu dobry sprzęt jest w stanie zagrać lepiej również cicho i zaprezentować większą dynamikę, właśnie bez kompresji o której piszesz

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Moderatorzy
2 godziny temu, ASURA napisał:

Jak ktoś płyt nie umie przechowywać to może tak być jak piszesz

Przechowywanie, to inny temat. A zapis na płycie winylowej, im bliżej końca, tym bardziej się "zagęszcza". Ramię tangencjalne nie jest niestety sposobem na wyeliminowanie wszystkich bolączek winyla i również ma swoje wady.

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Od pewnej klasy sprzętu przy cichym słuchaniu dalej słychać wiele detali. I nie mówimy tu o żadnej kompresji itp. sztuczkach z ampli, bo nie o tej jakości cichego grania pisze. Po prostu dobry sprzęt jest w stanie zagrać lepiej również cicho i zaprezentować większą dynamikę, właśnie bez kompresji o której piszesz

Bez filtrów kompresyjnych matematycznego porządku liczbowego i praw fizyki nie przeskoczy żadna klasa sprzętu. Z tym nie ma dyskusji, tak jak z tym, że dwa to więcej niż jeden.

7 minut temu, pit80 napisał:

Bez filtrów kompresyjnych matematycznego porządku liczbowego i praw fizyki nie przeskoczy żadna klasa sprzętu. Z tym nie ma dyskusji, tak jak z tym, że dwa to więcej niż jeden.

Teoria, teorią (na ASR Ci  przyklasną) a jednak zwykłe analogowe wzmacniacze bez filtrów kompresyjnych grają różnie. Jedne grają dobrze cicho, inne nie. To samo kolumny.

Ale taka teoria sprzyja samozadowoleniu. Nie sprzet gra słabo przy cichym słuchaniu, tylko gra prawidłowo, bo tak ma być 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Marcinus napisał:

Przechowywanie, to inny temat. A zapis na płycie winylowej, im bliżej końca, tym bardziej się "zagęszcza". Ramię tangencjalne nie jest niestety sposobem na wyeliminowanie wszystkich bolączek winyla i również ma swoje wady.

No jak z tym żyć, no jakoś muszę 🤣

Bardziej serio to w kość dają płyty z niskim poziomem dynamiki których jest większość, zagęszczanie zapisu mnie nie wali po uszach jak jest dobrej jakości i gramatury masa płyty

• 4 tygodnie później...

Mam od paru dni klasę A w postaci Sugdena Masterclass IA-4 i muszę przyznać, że naprawdę potrafi pięknie zagrać po cichu

W dniu 19.07.2021 o 16:27, Regenerator napisał:

ak w tytule moze ktos z Was podpowie na jaki parametr wzmacniacza zwracac uwage zeby przy niewielkim ustawieniu glosnosci wzmacniacz oddawal dobra dynamike 

Źle postawione pytanie.

Co oznacza przy cichym słuchaniu? 30-40 db?

Bo choćbyś się zesr.... to fizjonomii ludzkiego słuchu nie zmienisz. 

Poza tym jak chcesz uzyskać dynamikę przy takim poziomie głośności? Przecież to jest FIZYCZNIE nie możliwe!!!

W dniu 19.05.2023 o 11:10, Artistplant napisał:

naprawdę potrafi pięknie zagrać po cichu

Ale co to ma wspólnego z dynamiką? Mój Heritage też na poziomie 4% (sic!) też gra przyjemnie, ale żeby poczuć dynamikę trzeba odkręcić gałę przynajmniej na 20-30%.

Może najpierw warto przeczyć czym jest dynamika dźwięku mierzona jako maksymalny i minimalny decybel. Jak to chcesz osiągnąć przy cichym słuchaniu? Jestem bardzo ciekaw odpowiedzi.

W dniu 1.02.2023 o 14:25, pit80 napisał:

Każdy, poprawnie wykonany wzmacniacz będzie oddawał dobrą dynamikę przy niewielkim ustawieniu głośności, tylko domyślam się, że nie tego kolega szuka, tylko czegoś wręcz odwrotnego.

Taaaaak??? A w jaki sposób, skoro aby uzyskać dobrą dynamikę musisz najpierw uzyskać odpowiedni poziom głośności. Przynajmniej nie mniejszy niż różnica maksymalnego i minimalnego decybela. Jeżeli różnica wynosi 60 dB, każda mniejsza głośność ogranicza dynamikę!!!

Edytowane przez Meloman
1 godzinę temu, Meloman napisał:

Taaaaak??? A w jaki sposób, skoro aby uzyskać dobrą dynamikę musisz najpierw uzyskać odpowiedni poziom głośności. Przynajmniej nie mniejszy niż różnica maksymalnego i minimalnego decybela. Jeżeli różnica wynosi 60 dB, każda mniejsza głośność ogranicza dynamikę!!!

Kolega chyba nie czytał uważnie calego postu. Przecież wyraźnie tam wytłumaczyłem, ze nie ma dobrego grania bez odpowiedniej głośności i nie widzę najmniejszego sensu kierować do mnie uwag, które sam zawarłem we wnioskach w cytowanym przez kolegę wcześniejszym miom poście, który proponuję przeczytać uważnie jeszcze raz.

Ułatwiając zrozumienie tamtego postu, dobra dynamika wzmacniacza przy cichym sluchaniu to taka, która  ujmuje całą rozpiętość dostępną przy danym poziomie głośności. Jeśli sluchamy dajmy 55dB, to każdy poprawnie skonstruowany będzie oddawał te 55dB 😉

• Pokaż nowe odpowiedzi