Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, pantagruel napisał:

Też mam funbox 2 i nie zauważam żadnych przerw, rwania sygnału, a ciągnę i tv z orange i nawet netflix po wifi. Tym bardziej qobuz gęste pliki bez przeszkód.

Szczęściarz. Może infrastruktura jest nowsza, ja mieszkam na starym mieście, z tego co mi wiadomo sieć nie była modernizowana od wieków. Właśnie zrobiłem speed test i pobieranie 8.31mb, ping 35. 😂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Nooo ja kurcze blade

nie mam zastrzeżeń do F3, a mam go ze światłowodem od ponad 4 lat. Najpierw grałem na AriesG2 po wi-fi i było OK (czasem coś zrywało, ale rzadko, więc nie mam pretensji). Od roku po LAN i jest lepiej. Inne urządzenia? Wystarczająco, desktop jest na LAN, laptop (nie piszę nawet jaka to wujnia lenovo)- no chodzi. Komórki chodzą. Mieszkanie w bloku, odległość router- streamer 7-8m po prostej dla wi-fi, po drodze 2 ściany ceglane działowe. 

Jedna sprawa- nie próbowałem innych routerów

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

44 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

One tak mają, ja mam funboxa 2.0 i po kablu jest jako tako, ale po wifi dno i wodorosty. Nie wiem na ile sam modem ma na to wpływ, a na ile wolne łączę adsl. Czekam na ten światłowód jak na wybawienie. Gdy w innym pokoju syn ma drzemkę i mamy podgląd na kamerce, to praktycznie nie da się słuchać, w roon wyskakuje komunikat, że problem z połączeniem i utwory przeskakują, do szału mnie to doprowadza. 

Jak uzywasz chinskiej kamerki, ktora do podgladu potrzebuje polaczenia do internetu to masz takie kwiatki.

Kup kamerke do ktorej bedziesz sie laczyl po sieci LAN, a nie WAN.

BTW wiekszego goowna niz Orangowe FunBoxy oczy nie widzialy. Z tym nie mozesz zrobic nic. Siec ma wygladac tak jak sobie Orange zazyczyl. NIestety nie mozna tego goowna przelaczyc w tryb bridge zeby podlaczyc wlasny router. A podlaczenie wlasnego routera do Funboxa generuje mnostwo uzytkowych problemow.

Swiatlowodowy kombajn od UPC tez jest pierwszej wody goownem ale jego na szczescie daje sie przelaczyc w tryb bridge i zuywac wylacznie jako modem.

Tak dziala ten swiat. Wszystko co dostajesz za darmo tyle jest warte. Podobnie u operatorow telewizji SAT czy kablowej. Jak mi sie przypominaja uzadzenia firmy Sagemcom to mnie rece swiezbią.

1 godzinę temu, kaviter napisał:

Ja mieszkam w domu, więc o pokryciu jego powierzchni przez FB nie ma w ogóle mowy (w tej chwili mam 3 AP), w dodatku jak się łączyło z tym nie wiem z 10 urządzeń po WiFi to transfer spadał w okolice zera, plus w kółko się zawieszało, traciło połączenie z netem, tragedia, nie wiem czy ja trafiłem jakiś kiepski egzemplarz czy one wszystkie tak działają. Przekierowanie portów nie działało w ogóle, o całkowitym braku jakiś bardziej zaawansowanych funkcji w ogóle nie wspominając. Sama usługa Orange Światłowód jest super, mam 600M i jestem bardzo zadowolony, szczególnie z tym TP Linkiem, od 5 miesięcy ani jednej zwiechy czy rozłączenia.

Jeden dobry AP od UniFi pokrywa mi caly murowany dom o pow. zabudowy ok. 220 mkw wlacznie z dzialką na ktorej stoi.

W sprzecie sieciowym nie ma podzialu na hiend i reszte tylko na urzadzenia dobre, przecietne i do doopy. Jak w zyciu. Od kiedy uzywam sprzetu od UniFi mam swiety spokój. A wcale nie kosztuje majatku.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

13 minut temu, pmcomp napisał:

Kup kamerke do ktorej bedziesz sie laczyl po sieci LAN, a nie WAN.

Nie mam możliwości podłączenia kamery kablem w tamtym pokoju. Musi być wifi. 

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Nie mam możliwości podłączenia kamery kablem w tamtym pokoju. Musi być wifi. 

Raczej nie o to mu chodziło.

19 minut temu, pantagruel napisał:

Może, jeśli da radę, ustaw jak najniższą rozdzielczość na tej kamerze, to będzie mniej zabierała z przepustowości?

Ustawiony był tryb auto, zmieniłem na 360p,zobaczymy. Dzięki. 

2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Jak u Ciebie ten tp link jest postawiony? On jest wpięty kablem do funboxa, czy całkiem da się jakoś tego ustrojstwa pozbyć? 

Przecież cały czas piszę że bez FunBoxa, tak to mniej więcej wygląda, w mojej "szafie IT":

2hDoNlo.jpg

Masz złącze światłowodu, potem ONT (Optical Network Terminal, czyli konwerter sygnału światłowodowego na ethernet), musisz zamówić jego instalację, u mnie pomimo tego, że to zrobiłem technik podczas instalacji nic nie wiedział na ten temat, powiedziałem mu, że nie zgadzam się na instalację bez niego, coś tam zaczął marudzić że akurat nie ma, ale jak mu powiedziałem, że w takim wypadku może jechać do domu to jakoś go załatwił (ogólnie jak to u nas masakra). ONT podłączasz do portu WAN routera.

Druga najważniejsza rzecz to uzyskanie od technika loginu i hasła do PPPoE.

Jak już to wszystko masz, to robisz konfigurację w swoim routerze, która w przypadku TP Linka sprowadza się do:

1. Wybrania typu połączenia jako PPPoE

2. Wpisania loginu i hasła uzyskanego od technika podczas instalacji (formatem loginu można też skonfigurować czy ma być IPv4 czy 6)

3. Zaznaczenia opcji Internet VLAN, 802.1Q Tag i wpisania numeru VLAN który ma być tagowany (w przypadku Orange 35)

I tyle chowasz FunBoxa na strych (będzie Ci potrzebny w przypadku awarii Internetu, jak ją zgłaszasz i mówisz, że masz swój router to na infolinii wyślą Cię na drzewo)

I voila, masz działający Orange Światłowód bez #&^%@$ FunBoxa.

Ja to jeszcze miałem skonfigurowane w routerze z zainstalowanym OpenWRT, ale to już nie jest proste.

sxUhYhB.png

7 minut temu, kaviter napisał:

I tyle chowasz FunBoxa na strych

Bóg zapłać dobry człowieku, w razie czego będzie ściąga, a pewnie komuś innemu też się przyda. 🙏

W dniu 10.05.2023 o 15:38, absinth3 napisał:

Zacząłem zabawy z DSD

Posłuchaj więc tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet zwykłe 44.1/24 brzmią zajebiście . Sam w DSD nie inwestuję bo jestem z tych, którzy zakupione w sieci pliki nagrywają na płyty 

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
O jaki tajemniczy dżinks

Ukryta Zawartość

Ja używam takich:

Ukryta Zawartość

Chronią przed kurzem, danych w sieci nie psują.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pantagruel napisał:

To nie zaślepka

Czasem jestem w stanie zrozumieć buma i iro 🙄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

troszeczkę intelektualnego wysiłku 🙂 

niedużo

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Takie nie-zaslepki trzeba kupić na wszystkie nieużywane porty, inaczej czarnego tła nie uświadczysz. 

W dniu 11.05.2023 o 16:24, kaviter napisał:

Przecież cały czas piszę że bez FunBoxa, tak to mniej więcej wygląda, w mojej "szafie IT":

Ukryta Zawartość

Masz złącze światłowodu, potem ONT (Optical Network Terminal, czyli konwerter sygnału światłowodowego na ethernet), musisz zamówić jego instalację, u mnie pomimo tego, że to zrobiłem technik podczas instalacji nic nie wiedział na ten temat, powiedziałem mu, że nie zgadzam się na instalację bez niego, coś tam zaczął marudzić że akurat nie ma, ale jak mu powiedziałem, że w takim wypadku może jechać do domu to jakoś go załatwił (ogólnie jak to u nas masakra). ONT podłączasz do portu WAN routera.

Druga najważniejsza rzecz to uzyskanie od technika loginu i hasła do PPPoE.

Jak już to wszystko masz, to robisz konfigurację w swoim routerze, która w przypadku TP Linka sprowadza się do:

1. Wybrania typu połączenia jako PPPoE

2. Wpisania loginu i hasła uzyskanego od technika podczas instalacji (formatem loginu można też skonfigurować czy ma być IPv4 czy 6)

3. Zaznaczenia opcji Internet VLAN, 802.1Q Tag i wpisania numeru VLAN który ma być tagowany (w przypadku Orange 35)

I tyle chowasz FunBoxa na strych (będzie Ci potrzebny w przypadku awarii Internetu, jak ją zgłaszasz i mówisz, że masz swój router to na infolinii wyślą Cię na drzewo)

I voila, masz działający Orange Światłowód bez #&^%@$ FunBoxa.

Ja to jeszcze miałem skonfigurowane w routerze z zainstalowanym OpenWRT, ale to już nie jest proste.

sxUhYhB.png

Bardzo proszę o jakieś przyklejenie tego wspaniałego posta. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja głupi ogarniam temat switchem za 100... (no i liniowym zasilaniem za 700 do tego 🤪).

Wiem że nie po lini jednego ani drugiego stronnictwa, ale podsumuje moje dotychczasowe obserwacje. 

1) podstawowy test - słyszenie momentu wypięcia kabla RJ45 że streamera przez drugą osobę 

2) router kablówki (przynajmniej mój) sieje jak cholera - po wypięciu kabla wzrost kultury dźwięku niczym po wypiciu jogurtu 

3) miałem 3 switche na testy - każdy z  nich wpływał jakoś na dźwięk 🙄

4) stety/ niestety najlepsze efekty z zasilaniem liniowym

5) nie słyszę teraz momentu wypięcia kabla (chyba że cache sie skończy i streamer przestanie grać). Temat z mojej strony zamknięty. 

6) nie wyobrażam sobie płacić za takie cuda jak parę postów wyżej 🙄

Edytowane przez marcinmarcin

38 minut temu, marcinmarcin napisał:

A ja głupi ogarniam temat switchem za 100... (no i liniowym zasilaniem za 700 do tego 🤪).

Wiesz Marcinie, ja jestem identycznie głupi jak Ty 🤭

I cała reszta podobnie u mnie, przepraszam moje switche są po 150-170zl. Wnioski bardzo podobne 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

23 minuty temu, Ajothe napisał:

Macie światłowód? 

Ja mam kablówkę na koncentryku/docsis i taki też router (wbudowany w modem kablowy). Switch zwykły na RJ45. 

Edytowane przez marcinmarcin

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Aha, myślałem że światłowód jest pozbawiony zakłóceń  🤔

Światłowód ma ten plus że odcina wszystko, natomiast samo urządzenie dostępowe to często 3 w 1 (modem czy ont jak zwał, router, switch), zasilane kiepskim impulsowym... 

I od niego juz masz wszystko po kablu 

Chyba ze jedziesz na wifi 

58 minut temu, Ajothe napisał:

Do światłowodu też coś wnoszą dodatkowe switche i zasilacze impulsowe?

U mnie światłowód kończy się w pomieszczeniu kotłowni, dalej leci jakieś 10m skrętka cat6 do routera. Tak, w moim przypadku slychac zamianę na zasilanie liniowe i słychać dodatkowe switche

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 minut temu, Ajothe napisał:

Powinny być streamery, fo których podłącza się bezpośrednio światłowód 😉

Wiesz, chciałbym mieć podciągnięty światłowód bezpośrednio do streamera w moim pokoju. Teraz to już nawet byłoby ciezko to zrobić bez wielkiej rewolucji. Ale i tak dalbym zasilanie liniowe i switch.

• Pokaż nowe odpowiedzi