Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Test z wyciąganiem kabla RJ45 w trakcie grania mi wystarcza - nie potrzebny mi żaden inny dowód że jest ok.

Rozumiem że wraz z wyjęciem kabla RJ45 ,zakłócenia które zostały zassane wcześniej do bufora wyparowują?

3 minuty temu, Rafał.M napisał:

Rozumiem że wraz z wyjęciem kabla RJ45 ,zakłócenia które zostały zassane wcześniej do bufora wyparowują?

Zakłócenia elektryczne, choćby nawet z sieci Docsis, czy samego modemu kablowego. Ustaną jak przerwiesz połączenie z routerem (i reszta siecii zewnętrznej) 

Nie mówimy o błędach (jak to nazwałeś zakłóceniach w strukturze plików 😁 chyba że wierzymy w cuda...

Jak już coś to błędy w transporcie plików mogą  powstać w razie czego później - zgodnie z UAC, protokół Usb audio ma swoje standardy, gdzie priorytetem jest timing, a nie poprawność danych... choć to akurat testowałem i nie udało mi się na kilkanaście prób rozwalić paczki danych wysłanych do RME ADI-2. 

Ale testy Amira z ASR potwierdzają ze długi kabel USB jest w stanie zwiększyć ilość zniekształceń, czyli pogorszyć dźwięk. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

47 minut temu, Rafał.M napisał:

Ściągałeś kiedyś coś? Np. film, muzykę, gry, programy... cokolwiek?
Rozumiem, że zassałeś to ze wszelkim syfem i nie przeszkadzał Ci on. Ale w audio trzeba się go pozbyć😁.  Zassałeś E-booka i miałeś poprzestawiane literki, któryś brakowało?
Oglądasz TV? Widzisz jakieś zakłócenia? Jakieś fałszywe piksle, kolory, może coś z dźwiękiem nie tak?
Najprościej jak to możliwe:
Dane w internecie są wysyłane pakietami, te pakiety mają sumę kontrolną ( nagłowek ), jeśli suma paczki się nie zgadza paczka zostaje ponownie wysłana. Wszelkie zakłócenia które by uszkodziły paczkę zmienią jej sumę kontrolną i taka paczka jest wysyłana jeszcze raz do skutku. W dużym skrócie ( myślowym też ). Oczywiście dane to zera i jedynki. Jeśli jakie zakłócenie miałoby coś zmienić to albo z zera zrobić jedynkę albo z jedynki zero. Jeśli by się tak stało to suma kontrolna nie będzie się zgadzać i pakiet zostanie powtórnie wysłany. W buforze zostają zapisane tylko dane w postaci zer i jedynek. Zakłócenia nie istnieją, dane są albo kompletne i poprawne albo nie.

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Ale testy Amira z ASR potwierdzają ze długi kabel USB jest w stanie zwiększyć ilość zniekształceń, czyli pogorszyć dźwięk.

Mam 5m kabel USB nie da rady przez niego słuchać. Kolejny 3m nie przechodzi testu "wydajności". Przy 5m są nawet problemy z rozpoznaniem sprzętu, pewnie z powodu problemów z zasilaniem urządzenia przez niego podłączonego. Podkreślić muszę, że jest to dość kiepski jakościowo kabel i na dodatek ma sporo lat. Być może porządny kabel dałby radę ale tu już chyba pojemność daje się we znaki.

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Zgadzam się z Tobą w pewnych kwestiach, w pewnych nie, ale jak chcesz się po prostu poczepiać to mi wiele nie potrzeba... 😁

Test z wyciąganiem kabla RJ45 w trakcie grania mi wystarcza - nie potrzebny mi żaden inny dowód że jest ok. Temat sieci, switcha, modemu kablowego itp itd jest u mnie zamknięty ostatecznie. 

Marcin ja też się z Tobą zgadzam w wielu kwestiach, znamy się już jakiś czas.

Tylko, chciałbym abyś pamiętał, że to co u Ciebie się sprawdza nie musi u kogoś innego, ja i nie tylko ja u mnie zarejestrowałem zmiany po wymianie skrętki na Lappkabel UNITrONIC , później dopiero po tym doświadczeniu poszedłem dalej, czyli w zasilanie liniowe itd.

A między routerem, a modemem mam jeszcze co innego i też był progres.

Nie mam doświadczeń ze switchami, ale nie ciągnie mnie do audiofilskich switchy Silent Angel, czy innych takich.

Pewno moje rozwiązanie po LAN nie jest jedynie słuszne, tak jak Twoje, są tez inne i pewno lepsze. U Ciebie się sprawdza to u mnie co innego i u kogoś zupełnie co innego.

Szanujmy to, Ty nie usłyszałeś zamiany kabli LAN, ja tak i wielu innych też, pisali tutaj o tym, kto inny nie usłyszy wpływu kabla zasilającego, czy switcha i O.K.

Tak to już jest 😉

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

U mnie streaming gra dobrze, ale źródła zakłóceń zdroworozsądkowo zneutralizowane. Bez wymyślnych kabli (mam zwykle 5e) i audiofilskich switchy. Ale jak wepne usbridge bezpośrednio do routera kablówki to zęby mi cierpną... 

To wyrzuć ten usbridge.

Ja mam w torze audio same zasilacze impulsowe (wzmacniacz, streamer, router, NAS, przełączniki). W ścianach mam jakiś tani CAT6. Gdy pozbyłem się wszystkich zasilaczy liniowych, kabli zasilających za średnia krajową, listew filtrujących, izolacji galwanicznej i wszystkich poprawiaczy prądu, wtedy dopiero dźwięk się ułożył i zaczęła się jazda.

Są firmy audio, które w dooopie mają poprawianie prądu czy sygnału w sieci a grają zacnie. Poczytaj sobie na przykład co taki Lejonklou rekomenduje w tym temacie, albo dokumentacje Linna. To daje do myślenia.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

31 minut temu, sir.jax napisał:

Szanujmy to, Ty nie usłyszałeś zamiany kabli LAN, ja tak i wielu innych też, pisali tutaj o tym, kto inny nie usłyszy wpływu kabla zasilającego, czy switcha i O.K

Ale ja to w pełni szanuje. Każdy z nas pisze po prostu o swoich doświadczeniach. Może trochę niezręcznie napisałem o tym kablu - generalnie chodziło o to, że switch plus liniowy wystarczył u mnie dla neutralności. Na pewno nie miałem intencji podważania roli kabli - tym bardziej że wielokrotnie się przekonałem że takie rzeczy jak budowa, materiał, a szczególnie ekranowanie i sposób podłączenia mają znaczenie 👍

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Zakłócenia elektryczne, choćby nawet z sieci Docsis, czy samego modemu kablowego. Ustaną jak przerwiesz połączenie z routerem (i reszta siecii zewnętrznej)

Co te zakłócenia zakłócają ? skoro ....

1 godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

W buforze zostają zapisane tylko dane w postaci zer i jedynek. Zakłócenia nie istnieją, dane są albo kompletne i poprawne albo nie.

25 minut temu, Rafał.M napisał:

Co te zakłócenia zakłócają ? skoro ....

Przenoszą się dalej i dodają do sygnału analogowego wychodzącego z daca. Raczej trudno wymyśleć i uzasadnić inne przyczyny. Dla mnie jako osoby związanej kilkanaście lat z IT, zasilacz liniowy był abstrakcją nawiedzonych audiofili, do czasu gdy kupiłem Rme Adi 2FS z 2 zasilaczem liniowym w komplecie. Po jakimś czasie, jak się zasilacz nie chciał sprzedać wziąłem w końcu i  go sprawdziłem...

Teraz mam 3 - do daca, do streamera i do switcha. Każdy jeden słychać - w sensie zamiany z powrotem na impulsiak.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Przenoszą się dalej i dodają do sygnału analogowego wychodzącego z daca. Raczej trudno wymyśleć i uzasadnić inne przyczyny. Dla mnie jako osoby związanej kilkanaście lat z IT, zasilacz liniowy był abstrakcją nawiedzonych audiofili, do czasu gdy kupiłem Rme Adi 2FS z 2 zasilaczem liniowym w komplecie. Po jakimś czasie, jak się zasilacz nie chciał sprzedać wziąłem w końcu i  go sprawdziłem...

Teraz mam 3 - do daca, do streamera i do switcha. Każdy jeden słychać - w sensie zamiany z powrotem na impulsiak.

Widziałeś te przetwornice które siedzą w RME?

5 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Widziałeś te przetwornice które siedzą w RME?

Tak, w każdym klocku masz jakieś dodatkowe. Mimo wszystko słychać spore różnice na liniowym zasilaniu. 

Rme już nie mam 😉

A najlepsze że wielkiego impulsiaka mam w Hypexie 😁

Nawet słychać jak popiskuje kilkanaście cm od obudowy 

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nawet słychać jak popiskuje kilkanaście cm od obudowy 

nie wyciskaj z niego ostatnich soków 🙂

a tak poważnie to ze swej strony bardzo dziękuję za ten wpis....

7 minut temu, slawek.xm napisał:

tak poważnie to ze swej strony bardzo dziękuję za ten wpis....

Rozważałeś Hypexa? 😉 W sumie to chyba jedyna rzecz do której mógłbym się przyczepić w Nc252

Bez czytania akurat tej konkretnej dyskusji w ostatnich dniach na próbę podpiąłem switch, zwykły 5 portowy, gigabitowy TP-Link pod zasilacz liniowy ultraniskoszumowy na LT3042. Switch woła 0,6A/5V więc zasilacz spokojnie to ogarnia. Akurat wpadł mi w ręce fajny ekranowany kabelek 2x0,75mm2 więc podłączyłem do testów. I co? No kolosalna różnica. W moim nastroju jedynie. Przykro mi, nie usłyszałem progresu. Gra jak grało. Oczywiście to tylko moje odczucia. Nie ukrywam że byłem nastawiony na progres, więc psychoakustyka powinna zadziałać i powinienem usłyszeć oczekiwany hajend. Niestety wyszło jak wyszło. Nie robiłem jeszcze testów powrotnych czyli nie wróciłem do impulsowego. Chcę się osłuchać i wtedy przełączę się. Zaraz ktoś mi przyhejtuje, że wtyczki nie złocone, ale trudno. To tylko zabawa w wolny od pracy dzień. A zdjęcia wklejone by nie było że kituję, bo należę do któregoś z obozów. 78f46e6a33373533a142944cefa7da52.jpg363b7c90fd3d9f19583ad9f5ddcd7216.jpg

32 minuty temu, Wito76 napisał:

podpiąłem switch

Jak masz możliwość podepnij router pod zasilacz liniowy. U mnie on dal największą zmiane, switch tylko troszkę. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Że system słaby? Czy ja wiem. Wzmacniacz Medion i kolumny Voice Kraft.

Routera nie podłączę. Stoi w innym pomieszczeniu i jeśli się nie mylę to 12V chce. A ja mam zasilacze liniowe 5V.

P. S.
Żartowałem z tym systemem :)

20 minut temu, Wito76 napisał:

Routera nie podłączę

Szkoda, znam osoby które też słyszą wiekszy wpływ na routerze

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

No niestety nie mam zasilacza liniowego na 12V. A wydać tak około 2 stówy, mam na myśli samodzielne złożenie zasilacza (gotowiec taki z nalepką "audio" wiele droższy ) na dość ryzykowny tudzież kontrowersyjny temat... Nie mówię że nie zajmę się tematem, ale jak u każdego w tym hobby są priorytety i rzeczy ważne ale mniej pilne.

Wczoraj wymieniłem zasilacz standard @Muzg na premium przy routerze. Zmiana dość oczywista, ale za wcześnie by to opisywać. Jednak duży pozytyw. 

PS

Lata temu- kompletnie bez wiary, w TP-linku (taki 5p, plastikowy), z nudów podłączyłem iFiPower 5V2A; grałem wtedy z laptopa po LAN i tą zmianę było słychać. 

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Zainstalowałem Mikrotiki prosta konfiguracja działa bez zarzutu , więc jeśli ktoś chce spróbować zabawy z siecią Lan ma na sprzedaż właściwie gotowe rozwiązanie dwa media konwertery + plus 10m kabla światłowodowego + switch D- link 108D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawa rozmowa poruszająca temat plików i potencjalnych problemów związanych z ich odtwarzaniem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

….be still and know….

Najlepiej z auta żony. Jakoś potem się wytłumaczę, że chciałem switcha posłuchać.

Powiedz, że podłączyłeś do prostownika.
One posiadają cudownie uroczą ignorancję w tych tematach.
  • Pokaż nowe odpowiedzi