Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny manufaktur YB Audio, Studio 16 hz, Akustyk

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, DJ LUCAS napisał:

Panowie,

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Podjąłem decyzję. Wybrałem YB Audio. 

Pozdrawiam 

Na jaki model padł wybór?

Napisz jak posłuchasz.

Pozdrawiam

5 godzin temu, DJ LUCAS napisał:

Dam znać prawdopodobnie w styczniu jak będą zrobione. 

Hm..., śledząc Twoje poszukiwania to obstawiam, że po pół roku znowu zacznie Cię korcić coś innego😉

Ale nie przejmuj się większość z nas tak ma, może tylko okresy dłuższe.

Edytowane przez audiofan01
Hm..., śledząc Twoje poszukiwania to obstawiam, że po pół roku znowu zacznie Cię korcić coś innego
Ale nie przejmuj się większość z nas tak ma, może tylko okresy dłuższe.
Czasem to jest chęć czegoś nowego, a czasem błędy w doborze sprzętu i ich łącznia, a później obwiniania.

Pytanie czy tym razem wzmacniacz da radę zamowionym zestawom głośnikowym ?
Poprzednio wg mnie nie miał prawa.

2 godziny temu, halik napisał:

wysyłają,  miałem zephyr II i dwa razy monitor M1

Czyli można normalnie wypożyczyć coś ze stałej oferty? 

?👈

Konstrukcja będzie bardzo podobna do kolumn Akustyka RR3. Słuchałem ich w Warszawie. Tutaj będzie fajniejsza obudowa i strojenie Pawła. Więc będzie dobrze. 

Gość

(Konto usunięte)
22 minuty temu, DJ LUCAS napisał:

Konstrukcja będzie bardzo podobna do kolumn Akustyka RR3. Słuchałem ich w Warszawie. Tutaj będzie fajniejsza obudowa i strojenie Pawła. Więc będzie dobrze. 

nie zdecydowałeś się zatem na zmianę średniotonowego na 18we?

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, DJ LUCAS napisał:

18 we to chyba bardzo już drogi głośnik? 

tak ale Paweł też pisal , że jest najlepszy ze średniaków

poza tym wg mnie absolutnie warto wydać tę kasę swoboda dynamika wgląd w średnice sa absolutnie na najwyższym poziomie wg mnie 18we jest bezkonkurencyjny

https://akustyk.com.pl/p/56/207/scan-speak-18we8542t00

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, DJ LUCAS napisał:

Sławek,

Rozumiem, ale to 6 tyś. więcej za komplet 😞

tak , ale z perspektywy uzyskanego dźwięku to tylko 6 tysi

zresztą pogadaj z Pawłem na ten temat

22 godziny temu, rafal735r napisał:

Czyli można normalnie wypożyczyć coś ze stałej oferty? 

Jak mają na stanie to można, ale nie chcę kategorycznie stwierdzać. Zadzwoń do Roberta, dogadasz się.

Mam model Enzo. U mnie grają na razie z Pioneer Lx81 i Abrahamsen Dac V6.0 w 16 m2 . Słuchałem ich w innej lokalizacji z WBA,  Heglem 95 i Icepower 1200. Kolumny raczej neutralne z szybkim, ale niezbyt głębokim basem. Dobre ogniskowanie instrumentów, scena szeroka, wychodzi poza kolumny. Dobrze grają przy cichym odsłuchu. Mam je ponad rok i ciągle banan na twarzy. Uważam, że przejmują charakter wzmacniacza. Z Wba zagrały mięsiście i szybko. Nigdy wcześniej nie słuchałem lampy. Myślałem, że będzie kisiel, a tu nic z tego. Icepower był mniej "wypełniony", trochę szybszy, dokładniejszy.  

Firma praktycznie nieznana na forum. Pewnie dlatego, że nie ma tańszych kolumn w ofercie. Dycha za zestaw to już niestety niemało. Stolarka moich kolumn jest wysokiej jakości. Wszystko dobrze spasowane. Portfolio mają niezbyt rozbudowane, ale chyba większość audiofili znajdzie u nich coś dla siebie. No i można zamówić firmowe mebelki.

W dniu 27.11.2021 o 00:11, Seb1 napisał:

Mam model Enzo. U mnie grają na razie z Pioneer Lx81 i Abrahamsen Dac V6.0 w 16 m2 . Słuchałem ich w innej lokalizacji z WBA,  Heglem 95 i Icepower 1200. Kolumny raczej neutralne z szybkim, ale niezbyt głębokim basem. Dobre ogniskowanie instrumentów, scena szeroka, wychodzi poza kolumny. Dobrze grają przy cichym odsłuchu. Mam je ponad rok i ciągle banan na twarzy. Uważam, że przejmują charakter wzmacniacza. Z Wba zagrały mięsiście i szybko. Nigdy wcześniej nie słuchałem lampy. Myślałem, że będzie kisiel, a tu nic z tego. Icepower był mniej "wypełniony", trochę szybszy, dokładniejszy.  

Firma praktycznie nieznana na forum. Pewnie dlatego, że nie ma tańszych kolumn w ofercie. Dycha za zestaw to już niestety niemało. Stolarka moich kolumn jest wysokiej jakości. Wszystko dobrze spasowane. Portfolio mają niezbyt rozbudowane, ale chyba większość audiofili znajdzie u nich coś dla siebie. No i można zamówić firmowe mebelki.

Mieszkałem tak blisko, a nigdy nie trafiłem pod właściwy adres.

De gustibus non est disputandum

• 3 tygodnie później...
W dniu 23.11.2021 o 14:15, 5z0p3n napisał:

Tu masz jeszcze ciekawe produkty:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja sam keidyś przymierzałem się do Studio 16 HZ ale jednak kontakt z G mnie nie przekonał. Do tego faktycznie odsprzedaż tych kolumn jest bardzo trudna.

Ukryta Zawartość

tu było ostatnio sporo Studio 16 Hz przecenionych o połowę.

Teraz faktycznie gdybym schylił się nad Polską produkcją to Equilibrum przekonywało mnie dźwiękiem.

Chyba też nie uważnie przeczytałem test YB w Audio.

Odnośnie rozmów z Panem Grzegorzem. Jakiś czas temu byłem zainteresowanany Arcadami i chciałem wypożyczyć je do odsłuchu w domu. Dowiedziałem się, że w grę wchodzi tylko prezentacja w domu klienta i z uwagi na bezpieczeństwo kolumny nie mogą być wysłane kurierem. Oznajmiłem, że potrzebuję więcej czasu na podjęcie decyzji niż 1 czy 2 h i zapytałem, czy jest możliwość, aby kolumny zostały u mnie przynajmniej jeden dzień. Dowiedziałem, się wówczas, że doświadczony audiofil potrzebuje max godziny na podjęcie decyzji o zakupie:). Oczywiście była możliwość, aby kolumny zostały u mnie na jeden dzień, ale musiałbym pokryć koszty noclegu Pana Grzegorza w hotelu:). To mi odebrało ochotę do dalszej rozmowy:). 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, PiotrA1 napisał:

(...)To mi odebrało ochotę do dalszej rozmowy:). 

Nawet nie wiesz jak bardzo Opatrzność nad Tobą czuwała.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

2 godziny temu, PiotrA1 napisał:

Dowiedziałem, się wówczas, że doświadczony audiofil potrzebuje max godziny na podjęcie decyzji o zakupie:).

A jeszcze mniej potrzeba aby odróżnić poważnego producenta od pajaca 

3 godziny temu, PiotrA1 napisał:

Odnośnie rozmów z Panem Grzegorzem. Jakiś czas temu byłem zainteresowanany Arcadami i chciałem wypożyczyć je do odsłuchu w domu. Dowiedziałem się, że w grę wchodzi tylko prezentacja w domu klienta i z uwagi na bezpieczeństwo kolumny nie mogą być wysłane kurierem. Oznajmiłem, że potrzebuję więcej czasu na podjęcie decyzji niż 1 czy 2 h i zapytałem, czy jest możliwość, aby kolumny zostały u mnie przynajmniej jeden dzień. Dowiedziałem, się wówczas, że doświadczony audiofil potrzebuje max godziny na podjęcie decyzji o zakupie:). Oczywiście była możliwość, aby kolumny zostały u mnie na jeden dzień, ale musiałbym pokryć koszty noclegu Pana Grzegorza w hotelu:). To mi odebrało ochotę do dalszej rozmowy:). 

podziękujemy. 🙂

Sa inny producenci.

ja jestem obecnie zadowolony

13 godzin temu, PiotrA1 napisał:

podobne doświadczenie + bardzo negatywna opinia nt kolumn na których grałem do tej pory. Skutecznie mnie zniechęciło do kontynuowania tematu.

Tak w ramach podsumowania ( nie czytałem wszystkiego 😉 ) miałem YB Huracan ( bez RS) , mam obecnie Audiosynergia. Nie wyobrażam sobie kupno metkowej kolumny , no chyba tylko takiej przecenionej z 200 tyś na 20  tyś - taką być może zastanowiłbym się czy by nie posłuchać 😁

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

A ja nie wyobrażam sobie kupna nie-metkowej kolumny.

Nigdy nie zaufam słuchowi a tym bardziej gustowi jakiegokolwiek (zwłaszcza krajowego) audio-cieśli.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

6 minut temu, rochu napisał:

A ja nie wyobrażam sobie kupna nie-metkowej kolumny.

Nigdy nie zaufam słuchowi a tym bardziej gustowi jakiegokolwiek (zwłaszcza krajowego) audio-cieśli.

Zabrzmiało dziwnie. Pasjonujesz się audio a nie masz zaufania do własnych uszu ?

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

26 minut temu, Tomek1777 napisał:

Zabrzmiało dziwnie. Pasjonujesz się audio a nie masz zaufania do własnych uszu ?

Mam, a do tego w życiu słyszałem jakiś może tysiąc urządzeń, kolumn i kabli.

I dlatego omijam tytułowe manufaktury, cały DIY i wszelakiej maści konstruktorów. Dość mam wsłuchiwania się w czyjeś kompleksy albo w przerośnięte ego konstruktora, a to właśnie słyszę, słuchając takiej właśnie menażerii. Sprzęt audio jest do słuchania muzyki a nie do udowadniania przez producenta lub użytkownika takiego sprzętu, że jego jest lepsze, większe, genialne albo ma lepszy współczynnik wsadu materiałowego do jakości grania.

Edytowane przez rochu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.