Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

39 minut temu, msankowski napisał:

sensownym wyjaśnieniem może być, moim zdaniem, kiepski DAC bez własnego stabilnego zegara. To może powodować wrażliwość na taktowanie danych po SPDIF bo odtwarza zegar z sygnału wejściowego.

Kiepski to on nie jest, ale oczywiście na pewno są lepsze - minimum 10 razy droższe, minimum, moim zdaniem.

A teraz tak: proszę wytłumacz mi - załóżmy, że mam daca z własnym zegarem (więc niekiepski) i transport ten sam - jak odbywa się transmisja cyfrowa, który zegar ją taktuje - ten w transporcie, czy ten w dacu?

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Kiepski to on nie jest, ale oczywiście na pewno są lepsze - minimum 10 razy droższe, minimum, moim zdaniem.
A teraz tak: proszę wytłumacz mi - załóżmy, że mam daca z własnym zegarem (więc niekiepski) i transport ten sam - jak odbywa się transmisja cyfrowa, który zegar ją taktuje - ten w transporcie, czy ten w dacu?
Transmisję taktuje nadajnik. Ale kiedy DAC ma swój zegar to konwersję taktuje zegar DAC a nie ten z nadajnika.

Nastąpiła pewna zaskakująca, choć przemyślana, zmiana.

Podziękowałem iEastowi M30 i go zwróciłem, a to dlatego, iż stwierdziłem, że praktycznie to samo (a może lepiej), w tym funkcje,  mogę osiągnąć trzykrotnie niższym kosztem. Otóż dwa lata temu kupiłem i włożyłem do szuflady TV Box pod nazwą X96 MAX+ (ok. 180 PLN) z cyfrowym wyjściem optycznym, androidem. Zasilam go tym samym zasilaczem transformatorowym co IEsta. Steruję pobranymi aplikacjami serwisów muzycznych (Tidal. Quobuz, Spotify), radio internetowe, poprzez ekran na podłączonym TV. Ponadto urządzenie to ma wejścia USB do odtwarzania plików dźwiękowych z pendrive’a, oraz mogę odtwarzać muzykę (przy uruchomionym na TV boxie programie KODI - KD Player) z foobara2000 poprzez sieć z komputera (UPnP).

Także jest możliwe sterowanie ze smartfona i np. program Bubble - mogę korzystać z niektórych serwisów streamingowych, radia internetowego, odtwarzać muzykę lokalnie.

Dźwięk jest bardzo dobry, także z Foobara przez sieć,  może nawet lepszy niż z M30 (a na pewno nie gorszy). Odnoszę wrażenie, że jakość wyjścia optycznego jest taka, jak być powinna w każdym dobrym i sprawnym sprzęcie audio. Nic mnie nie razi. Bardzo dobra decyzja.

W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wątku wspomniałem, że będę "testował" (od jutra, z transportem CD, TV Box-em) daca Toppinga E50 (na ES9068AS) i porównywał go z obecnym moim na ES9023 - między innymi sprawdzę działanie MQA z Tidala. Odezwę się więc jeszcze.

Generalnie jak widać - szlifuję swój zestawik audio.

x96max.thumb.jpg.fc309080c1f04d0f2effe42189882a09.jpgkodi.thumb.jpg.91f45c51161b8e2987820e76d36205d5.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Niestety" tylko takie na ten czas:

Jakoś wydaje mi się, że  się moją historyjka może być podobna do dylematu autora wątku - kupiłem dziecku (nastolatkowi) do pokoju straemerek iEast, nie pamiętam modelu. Podpiąłem to cudo, słucham i w zasadzie szczęka mi opadła jak to fajnie gra. Dodam, że z dziadowskiego spotify. No więc myślę sobie, mam słabszy dzień, to nie może być prawda, posłucham ponownie jutro. I "jutro" słucham,... i znowu mi się podoba. Wniosek - podepnę to do swojego żelastwa, bo po co mam przepłacać za jakieś tam luminy jak to tak fajnie gra. Poodsuwałem szafeczki, rozpiąłem klamoty, podłączyłem iEast i co? Masakra - wytrzymałem 5 minut.

U syna w pokoju amplituner kina domowego Yamaha za 200zł + Tannoy M1 + sub Jamo

U mnie mocna hybryda DIY + dac na soekrisie + dynaudio 44 na zmianę z dIY na SS i wstędze Fountek.

Mój wniosek był taki, że na moim zestawie jednak więcej słychać i pewne braki są nie do zaakceptowania.

12 minut temu, Allmr napisał:

Mój wniosek był taki, że na moim zestawie jednak więcej słychać i pewne braki są nie do zaakceptowania.

Jak już Ktoś zauważył, decydująca jest zapewne:

spacer.png

...słowo wytrych. Można go używać w każdym wątku, na każdy temat. Służy głównie do uzasadnienia swoich wyborów.

7 minut temu, Allmr napisał:

...słowo wytrych. Można go używać w każdym wątku, na każdy temat. Służy głównie do uzasadnienia swoich wyborów.

Słowo, jak każde inne, które posiada swój desygnat. Ja tego słowa akurat nie używam, odniosłem się (domyślnie) do wpisu w niniejszym wątku  Kol. @Krzych 2 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z audioscience.

Z wejścia USB

25327316056d14518d3022878d66d512.jpg

Z wejścia spdif07c335cbe045af6b5fbc99f9d01f6fe6.jpg

Rozmycie bierze się z jittera. Kolejny DAC bez wewnętrznego zegara...

Będą grały kable.

14 minut temu, msankowski napisał:

Rozmycie bierze się z jittera. Będą grały kable.

Niewielki jitter znacznie poniżej słyszalności. Zagra ES9068. Tak myślę. Tylko jak zagra bez swojego zegara 😉  ?

Ale macie zajebisty słuch. 

Ja tego nie słyszę... ale mam już lata...

Aha.

I pamiętajcie; jitter jest zbawienny. Jak go nie będzie nie będzie odtworzony zegar...

To jak działa PLL jest akurat jasne. Tylko gdzie jajko, gdzie kura, gdzie przyczyna gdzie skutek i dlaczego w takim razie "zbawienny"?

12 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Ale macie zajebisty słuch. 

Nie mają "zajebisty słuch", tylko piszą że taki mają 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

17 godzin temu, Allmr napisał:

Jakoś wydaje mi się, że  się moją historyjka może być podobna do dylematu autora wątku - kupiłem dziecku (nastolatkowi) do pokoju straemerek iEast, nie pamiętam modelu. Podpiąłem to cudo, słucham i w zasadzie szczęka mi opadła jak to fajnie gra. Dodam, że z dziadowskiego spotify. No więc myślę sobie, mam słabszy dzień, to nie może być prawda, posłucham ponownie jutro. I "jutro" słucham,... i znowu mi się podoba. Wniosek - podepnę to do swojego żelastwa, bo po co mam przepłacać za jakieś tam luminy jak to tak fajnie gra. Poodsuwałem szafeczki, rozpiąłem klamoty, podłączyłem iEast i co? Masakra - wytrzymałem 5 minut.

U syna w pokoju amplituner kina domowego Yamaha za 200zł + Tannoy M1 + sub Jamo

U mnie mocna hybryda DIY + dac na soekrisie + dynaudio 44 na zmianę z dIY na SS i wstędze Fountek.

Świetne, obrazowe wytłumaczenie jak działa audio, dlaczego toczymy spory co jest lepsze, kto ma lepsze uszy. U mnie od dawna "ścierają się" różne pomysły na dobre brzmienie. Czy coś taniego jest równie dobre jak drogie, to wiadomo, że uczciwie wycenione obydwa urządzenia i zastosowane tak, aby ich wykorzystać w podobny sposób ich możliwości, to wiadomo że wyższa cena=wyższe efekty. Jednak w praktyce znacznie efektywniej wykorzystujemy prostsze i tańsze rozwiązania i podobnie jest w audio. Gdyby zrobić najlepiej w historii wyprodukowany utwór muzyczny, to prawdopodobnie byłby to największy w historii zmarnowany potencjał...

Ja lubię poznawać tanie i efektywne rozwiązania, ale przyznam, że wtedy też widzę że źle wydałem pieniądze

Trochę się zdenerwowałem. E50 dotarł wszystko ok. Podłączam do niego po optyku tego TV Boxa, uruchamiam go i już w trakcie jego bootowania widzę, że na wyświetlaczu daca pojawia się 48Khz (myślę sobie - no  ładnie jest cyfrowa "nośna" z TV Boxa), uruchamiam serwis Qobuza i utwór w rozdzieczości 96Khz - gra pięknie - ale myślicie, że na wyświetlaczu zmieniła się częstotliwość na 96Khz? Skąd. Z tym iEastem M30 pewnie byłoby podobnie - tam też jest jakaś "nośna" na stałe. Lipa - trzeba poszukać jakiegoś normalnego streamera z wypuszczającym cyfrowo normalny sygnał audio - taki jak w oryginalnym pliku streamowanego utworu. Nawet nie chę pytać dlaczego tak się dzieje? (Ale jak ktoś się czuje na siłach odpowiedzieć - to proszę)😕

Poprostu ten Twój tv box nie puści nic powyżej  48kHz, bo takie ma ograniczenia sprzętowe. Tak samo jest w przypadku np xbox' one po optyku. 

Sam kiedyś streamowałem z maliny do dac magic 100 i bez problemu pokazywał nagrania 192kHz. 

Masz rację. Chyba więc złożę sobie malinę.

Edytowane przez (nie)przecietniak

38 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Trochę się zdenerwowałem. E50 dotarł wszystko ok. Podłączam do niego po optyku tego TV Boxa, uruchamiam go i już w trakcie jego bootowania widzę, że na wyświetlaczu daca pojawia się 48Khz (myślę sobie - no  ładnie jest cyfrowa "nośna" z TV Boxa), uruchamiam serwis Qobuza i utwór w rozdzieczości 96Khz - gra pięknie - ale myślicie, że na wyświetlaczu zmieniła się częstotliwość na 96Khz? Skąd. Z tym iEastem M30 pewnie byłoby podobnie - tam też jest jakaś "nośna" na stałe. Lipa - trzeba poszukać jakiegoś normalnego streamera z wypuszczającym cyfrowo normalny sygnał audio - taki jak w oryginalnym pliku streamowanego utworu. Nawet nie chę pytać dlaczego tak się dzieje? (Ale jak ktoś się czuje na siłach odpowiedzieć - to proszę)😕

Tanie źródła sygnału dla uproszczenia posiadają tylko jeden zegar i wszystko resamplują do jednej częstotliwości. Teoretycznie możliwe są też wielokrotności, ale dla uproszczenia...

Resampling najczęściej realizowany jest przez niezbyt dokładne algorytmy, żeby ni obciążać procesora, stąd jakość dźwięku jest zapewne słaba.

Ha, ha! Pod wpływem Twojego wątku postanowiłem sobie sprawić streamer i właśnie to zrobiłem. Malina z Volumio już działa. Nakładka SPDIF + AES/EBU oraz obudowa w drodze.
21 minut temu, Muzg napisał:

stąd jakość dźwięku jest zapewne słaba.

Odsłuchowo jest b. ok. - ale tylko 48Khz?, no żarty. Składam malinę - taniej nic nie znajdę.

Niestety malinka strasznie podrożała....jeśli będziesz podłączał tylko po usb to polecam kupić aluminiowa obudowę, dobrze odprowadza ciepło. Plastikowe budy z wentylatorkami to porażka. 

29 minut temu, msankowski napisał:
43 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

Ha, ha! Pod wpływem Twojego wątku postanowiłem sobie sprawić streamer i właśnie to zrobiłem. Malina z Volumio już działa. Nakładka SPDIF + AES/EBU oraz obudowa w drodze.

Polecam puszczać z maliny sygnał przez usb. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

1 minutę temu, msankowski napisał:
13 minut temu, daris666 napisał:
Polecam puszczać z maliny sygnał przez usb. 

Dlaczego?

Są większe możliwości i lepiej gra. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

• Pokaż nowe odpowiedzi