Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

No dobrze, skoro nikt mi nie powie to ja Wam powiem: Sabaj A4 to w pełni FDA (dlatego urzekła mnie aż tak bardzo ta historia), a reszę dopowie ktoś inny , niestety, aby było po polsku trzeba przetłumaczyć sobie przez translatora google samemu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Ok. Dodaję załącznik .pdf z tłumaczeniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

3 godziny temu, raven1985 napisał:

Co to za argument, że są dyskretne ? Inżynieria opiera się o danych a tych brakuje. DAC ocenia się po tym co wychodzi z niego na wyjściu. A nie po tym czy regulatory są dyskretne, ile ich jest i  czy na płytce jest przetwornica czy jej nie ma.

A słuchałeś rzeczonej kostki w aplikacji byle jakiej i na wypasie?

Zareczam Ci, że różnica jest i to spora i właśnie z użyciem regulatorów dyskretnych. Zrobiłem aplikacje nieco inaczej niż Konrad bo jest inny analog, ale grało to i gra na tyle dobrze, że koledzy z warszawskiego klubu KAIM nie wyrzucili mnie z nim po 5 minutach, a to co u nich rezyduje hi-endem według mnie jest. Co prawda cedek w którym ten PCM rezyduje stroiłem jako całość i zajęło mi to ładnych parę miesięcy.

Edytowane przez Krzych 2
4 godziny temu, raven1985 napisał:

Co to za argument, że są dyskretne ?

To nie argument, a stwierdzenie określające ich budowę. 

9 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Pierwszy to "goły" wzmacniacz, bez wejść cyfrowych, drugi wzmacniacz jest z wejściami cyfrowymi, ale konwerterem jest .....ES9023P. Oba na pewno b. dobre skoro tak twierdzicie. Co jednak jest konwerterem d/a w moim przypadku Sabaja A4 (jak to działa)?

Masz rację co do Loxjie A30. Zasugerowałem się wpisem w teście, że oparty jest na MA12070P, ale później ktoś to sprostował i faktycznie jest na MA12070 z wejściami analogowymi. Natomiast wersja cyfrowa tego chipa MA12070P z interesem I2S opisana tu:

Ukryta Zawartość

według rysunku ze strony 3 ma wbudowanego DACa, ale szczegółów jak działa nie ma. 

Moja aplikacja MA12070P jest wg. Twojej definicji jako FDA:

MA12070P.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

15 godzin temu, recognizer napisał:

Stroiłeś oczywiście na słuch?

Jeśli tak, to nie mam więcej pytań ...

A kto Ci powiedział, że nie użyłem oscyloskopu, generatora, czy miernika?

Parametry nie grają, ale możesz sobie uważać co tam chcesz. Mi nic do tego. Tylko proszę Cię nie podważaj mojej wiedzy bo o niej nie masz pojęcia.

9 godzin temu, frobek napisał:

według rysunku ze strony 3 ma wbudowanego DACa, ale szczegółów jak działa nie ma. 

Moja aplikacja MA12070P jest wg. Twojej definicji jako FDA:

Tak, jak się wydaje więc, w MA12070P - dzieje się to w jednym chipie (rozwiązanie jednoukładowe), natomiast w przypadku Sabaja A4 - nie rozgryzłem datasheetów poszczególnych elementów (jako laikowi nie mogło się to udać przy tak skomplikowanych rozwiązaniach), ale wydaje mi się, że w konwersji uczestniczą dwa chipy TAS5508C i TAS5342A  (rozwiązanie dwuukładowe). W załączonym poprzednio przeze mnie pliku pdf autor wspominał właśnie o takich dwóch, nieznacznie innych, sposobach podejścia do FDA.

Tak, jak się wydaje więc, w MA12070P - dzieje się to w jednym chipie (rozwiązanie jednoukładowe), natomiast w przypadku Sabaja A4 - nie rozgryzłem datasheetów poszczególnych elementów (jako laikowi nie mogło się to udać przy tak skomplikowanych rozwiązaniach), ale wydaje mi się, że w konwersji uczestniczą dwa chipy TAS5508C i TAS5342A  (rozwiązanie dwuukładowe). W załączonym poprzednio przeze mnie pliku pdf autor wspominał właśnie o takich dwóch, nieznacznie innych, sposobach podejścia do FDA.
TAS5508C przyjmuje 8 kanałów cyfrowych I2C i wydaje 6 do 8 kanałów PWM. Czyli to ten układ pełni rolę "DAC". Na rysunku 1/dół we wcześniej przywołanym przeze mnie artykule, realizuje funkcje bloczków sigma/delta i Digital PWM. Wyjścia PWM sterują końcówki mocy w klasie D.

Dzięki.

Po sprawdzeniu wejść Spdif podłączyłem Sabaja do Maliny po USB. Malina go wykrywa i obsługuje. Dźwięk jest baaardzo OK. Jest jednak jedna rzecz, która mnie zastanawia. Wejście USB obsługuje TAS1020B. Na jego temat był 11 lat temu na AS spory

Ukryta Zawartość

Otóż TAS1020B obsługuje maks. 96Khz. Jak podaję z Qobuza utwór 192Khz, to z marszu go odtwarza bez żadnych niespodzianek, ale na wyświetlaczu jest 96Khz. Czyli co? Gdzieś się odbywa downsampling?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez (nie)przecietniak

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

A co Wy tam stroicie w tych DAC`ach? 

W sensie?  😉 Pytam w imieniu wszystkich "Wy" 😉

22 minuty temu, (nie)przecietniak napisał:

W sensie? 

23 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Co prawda cedek w którym ten PCM rezyduje stroiłem jako całość i zajęło mi to ładnych parę miesięcy.

21 godzin temu, recognizer napisał:

Stroiłeś oczywiście na słuch?

3 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

A co Wy tam stroicie w tych DAC`ach? 

Pisałem o CD. Wyciągnąłeś trzy cytaty, ale szczerze powiem nie bardzo rozumiem co chciałeś przez to przekazać.

3 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Czyli co? Gdzieś się odbywa downsampling?

No tak.

Edytowane przez Krzych 2
13 godzin temu, Krzych 2 napisał:
16 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Czyli co? Gdzieś się odbywa downsampling?

No tak.

Może się to odbywać chyba tylko na wejściu w module USB TAS1020B, bo skoro obsługuje on tylko do 96Khz,  to nie może przepuścić dalej pliku o wyższym taktowaniu. Ciekawe, czy jakbym mu podał plik 24bit 384Khz, to też od razu obniży on go do 96Khz?

--------------------------

W dniu 11.04.2022 o 19:26, (nie)przecietniak napisał:

Teraz zdecydowałem się zamówić Toppinga PA3S, przy 8Ω ok. 40W na kościach 2 x

Ukryta Zawartość

W końcu dotarł. Połączony kabelkami zbalansowanymi z Toppingiem E50 gra najlepiej (najszlachetniej) ze wszystkich wzmacniaczy, które posiadałem (i posiadam), zostanie w głównym systemie.

Ukryta Zawartość

Czy poniższy filtr zasilania dla maliny będzie na miał (choćby teoretycznie) na sygnał cyfrowy wychodzący z nakładki digi tudzież z wyjścia usb, wpływ:

- pozytywny,

- obojętny,

- negatywny, 

- nie wiadomo

?

spacer.png

spacer.png

On 4/22/2022 at 9:34 PM, (nie)przecietniak said:

Otóż TAS1020B obsługuje maks. 96Khz. Jak podaję z Qobuza utwór 192Khz, to z marszu go odtwarza bez żadnych niespodzianek, ale na wyświetlaczu jest 96Khz. Czyli co? Gdzieś się odbywa downsampling?

Jeśli DAC raportuje systemowi operacyjnemu na malinie, że obsługuje max 96 kHz, to alsa/pulseaudio, czy co na tej malinie jest zainstalowane, powinno skonwertować dane przed wysłaniem do DACa.

20 minut temu, danadam napisał:

Jeśli DAC raportuje systemowi operacyjnemu na malinie, że obsługuje max 96 kHz, to alsa/pulseaudio, czy co na tej malinie jest zainstalowane, powinno skonwertować dane przed wysłaniem do DACa

No, dziękuję, ale z tego by wynikało, że procesor maliny konwerteruje do 96Khz i jest w ten proces zaangażowany, czyli:

Volumio

- wie, że dac obsługuje maks. 96Khz.

- otrzymuje z Qoubuza 192Khz

- uruchamia proces konwersji do 96Khz, aby dac mógł go obsłużyć

Może faktycznie tak jest. Rodziło to we mnie pytania, dlatego zapytałem, choć takiej odpowiedzi się nie spodziwałem. Myślałem, że odbywa się to poza maliną (w "dacu")

Wystarczy że kukniesz specke protokołu po którym dac przyjmuje. Np w spdif nie ma nic o tym że chip sobie sygnał dostosuje do oczekiwanego. 

13 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Czy poniższy filtr zasilania dla maliny będzie na miał (choćby teoretycznie) na sygnał cyfrowy wychodzący z nakładki digi tudzież z wyjścia usb, wpływ:

- pozytywny,

- obojętny,

- negatywny, 

- nie wiadomo

?

Ukryta Zawartość

spacer.png

Bardzo pozytywny 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 godzin temu, (nie)przecietniak napisał:

Więcej zależy od zasilacza, którym zasilasz malinkę. Jaki masz tam zasilacz ?

3 godziny temu, zelo7 napisał:

Bardzo pozytywny 

Jeśli więc kondycja sygnału cyfrowego z maliny ma się przez to poprawić, to trzeba chyba nabyć za kilka dych 🙂

1 godzinę temu, frobek napisał:

Więcej zależy od zasilacza, którym zasilasz malinkę. Jaki masz tam zasilacz ?

Impulsowy

spacer.png

4 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

Wystarczy że kukniesz specke protokołu po którym dac przyjmuje. Np w spdif nie ma nic o tym że chip sobie sygnał dostosuje do oczekiwanego. 

Na pewno masz rację, doświadczalnie jeszcze to posprawdzam.

5 godzin temu, Daniel_68412 napisał:

Np w spdif nie ma nic o tym że chip sobie sygnał dostosuje do oczekiwanego. 

No tak, ale przy Spdif w tym przypadku jest oddzielny odbiornik, który obsługuje do 192Khz i z tym nie problemu. Chodziło  o USB, które obsługuje do 96Khz i przy pliku 192Khz jest on grany w 96Khz - ale jeśli @danadamma rację - to kwestia jest wyjaśniona.

On 3/20/2022 at 1:05 PM, msankowski said:

Z innej perspektywy:

"More for More, the current approach taken by most Western firms, charges customers a hefty premium for often over-engineered products. Less for More is China's low-cost strategy of creating stripped down products that cost less and manufacturing them on a large scale for global markets."

Problem, gdy klientowi mówi się, że dostaje więcej za mniej, jak w nadużywanym określeniu "bang for bucks".

A co do zasady dostaje się co najwyżej tyle, za ile się zapłaci.

Uderz w stół a norzyce same ..." Proszę bardzo kiedyś sobie kupiłem chińskie "cudo" w tej kategorii życzeniowej.

Pipuś ma rozmiar co większego paznokcia górnego odnóża męskiego i  zaczyna grać 1. kawalek z karty oczywiście "lossless" zaraz po dostarczeniu napięcia zasilania. Ze "czy" mogę odstąpić zaciekawionym postępami chińskiej miniaturyzacji. Tam nawet widać piny jakby pod USB wyprowadzone dodatkowo - tego nie miałem potrzeby wypróbowywać - miało grać w polu "na pstryk" Chyba dobuduję sobie stopień bufora audio koniecznie na lampie ... 😉

Ukryta Zawartość

mp3lossless.jpg

mp3lossless2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 21.04.2022 o 20:57, frobek napisał:

Nie tylko im się udało. Wprawdzie Infineon nic nie pisze na temat sprzężenia zwrotnego, ale wzmacniacz Loxje A30 na kości MA12070P z cyfrowym interfejsem I2S jest nieco wyżej niż ten wskazany przez Ciebie :

To nie jest formalnie wzmacniacz FDA sam wzmacniacz jest analogowy a kostka ma po prostu wbudowany DAC.

Loxje ma raptem 40w.

W dniu 21.04.2022 o 21:35, arturp napisał:

Osłuchany

Na zasadzie że jak pije dużo kawy i próbuje rożnej to się automatycznie zna na kawie ? Ja pije dużo kawy i się kompletnie na niej nie znam 🙂

Fakt że ktoś przerzuca dużo sprzętu, dużo słucha, itd. Nie oznacza automatycznie, że się na czymś zna.

W dniu 22.04.2022 o 00:20, Muzg napisał:

To nie argument, a stwierdzenie określające ich budowę. 

Użyłeś w konkretnym kontekście  - dyskretne równa się lepsze.

W dniu 21.04.2022 o 22:42, Krzych 2 napisał:

A słuchałeś rzeczonej kostki w aplikacji byle jakiej i na wypasie?

Nie słuchałem. Nie słucham dac-ów, kostek itp rzeczy.

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

7 minut temu, raven1985 napisał:

Nie słuchałem. Nie słucham dac-ów, kostek itp rzeczy.

Nawet radia w kuchni nie masz?😉

27 minut temu, raven1985 napisał:

To nie jest formalnie wzmacniacz FDA sam wzmacniacz jest analogowy a kostka ma po prostu wbudowany DAC.

Loxje ma raptem 40w.

Przedtem już to wyjaśniliśmy że Loxije wykorzystuje MA12070 z wejściami analogowymi. Ja teraz eksperymentuję z MA12070P z wejściem I2S, powoli do przodu.

Właściwie co to za argument że ma 40 W, wzmacniacze lampowe mają po 5-15W i jest super. Mam kilowatowego Icepowera  i przy naprawdę głośnym graniu pobiera max 30W, natężenie dźwięku na poziomie 90db.

Edytowane przez frobek

• Pokaż nowe odpowiedzi