Skocz do zawartości
IGNORED

Składający daca....zróbcie sobie przerwę i.....

Rekomendowane odpowiedzi

22 godziny temu, arturp napisał:

Pasywne - szeregowe i równoległe .

Szkoda że nie dostrzegasz zwrotnic aktywnych. Na pewno sporo tracisz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 hour ago, Lech36 said:

Załóżmy że chciałbym się pobawić w zrobienie dwóch kolumn 3droznych to jakie pudełko dsp na chwilę obecną jest "state of the art"? (nigdy nie wiem jak to po polsku) 

29 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Załóżmy że chciałbym się pobawić w zrobienie dwóch kolumn 3droznych to jakie pudełko dsp na chwilę obecną jest "state of the art"?

Dwa przykłady to Mini DSP i już kultowy (w pewnym sensie) DCX2496. Oczywiście jest tego dużo więcej i opisy możesz znaleźć w różnych wątkach na forum. Ja mogę wypowiadać się tylko o w/w DCX bo go mam i używam, jak i też mam analogową regulowaną zwrotnicę tej firmy CX3400, ale oczywiście to już nie jest DSP, ale w przypadku właściwego wykorzystania też może być bardzo dobrym rozwiązaniem. Można też oczywiście na "piechotę" systemami aktywnymi analogowymi robionymi jako DIY, też takiego używam.   

29 minut temu, Daniel_68412 napisał:

"state of the art"?

To chyba coś dobrego, wyjątkowego dotyczącego techniki, ale nie jestem pewny.

P.S. Po dodaniu do DCX-a przeróbki opracowanej w Holandii przez J. Didena ten sprzęt staje się "state of the art". 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

39 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Załóżmy że chciałbym się pobawić w zrobienie dwóch kolumn 3droznych to jakie pudełko dsp na chwilę obecną jest "state of the art"? (nigdy nie wiem jak to po polsku) 

Z drugiego końca łańcucha pokarmowego 😉 czyli najtańsze do zabawy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

By trzeba obadać oprogramowanie do tego, ale to może być ciekawa opcja. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

2 minuty temu, jurek1 napisał:

Tak, czy siak, trzeba robić minimum 3 wzmacniacze i 6 skrzynek. Robi się plątanina.

Zasadniczo w tej skrzyneczce za osiem stówek jest jeden wzmacniacz w zapasie, bez plataniny będzie wszystko 😉

Dwa na dół i po jednym na średnicę i górę i gra. Się nie mostkuje, mam na myśli dwa głośniki na dół. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Zasadniczo w tej skrzyneczce za osiem stówek jest jeden wzmacniacz w zapasie, bez plataniny będzie wszystko 😉

Dwa na dół i po jednym na średnicę i górę i gra. Się nie mostkuje, mam na myśli dwa głośniki na dół. 

Ciekawe jak to gra. Pisząc plątanina miałem na myśli bardziej propozycję Lecha, i calej idei zwrotnic cyfrowych od początku, czyli Behringer, potem wzmocnienie i na końcu głośniki.

8 minut temu, jurek1 napisał:

Ciekawe jak to gra. Pisząc plątanina miałem na myśli bardziej propozycję Lecha, i calej idei zwrotnic cyfrowych od początku, czyli Behringer, potem wzmocnienie i na końcu głośniki.

System składany z kawałków to plątanina i koszty, wiadomo. A jak ktoś kombinuje z monitorami dwudrożnymi to taka skrzyneczka może sporo pomóc na etapie testów. Potem można zrobić porządnie, pasywnie albo aktywnie, albo... zostawić 😉

nagrywamy.com

21 minut temu, jurek1 napisał:

Tak, czy siak, trzeba robić minimum 3 wzmacniacze i 6 skrzynek. Robi się plątanina.

U mnie w systemie z DSP są tylko 4 skrzynki, zwrotnica i 3 końcówki mocy.

16 minut temu, jurek1 napisał:

Ale ile przy tym możliwości badawczych się otwiera dotyczących kabli połączeniowych 😉 ?

2 godziny temu, Lech36 napisał:

Większość to produkty na opampach więc z zasady je pomijałem ale odkąd pojawiły sie opampy na elementach dyskretnych to pewnie do tego wrócę . Nawet ma stosowne płytki układu dwudrożnego  . Ale zwrotnica aktywne mają dwie zasadnicze wady :

- nie uwzględniają szerokości ścianki frontowej i ułożenia na niej przetworników a co za tym idzie wpływu tego na charakterystykę przenoszenia   . 

- nie uwzględniają występowania rezonansów membran ( wymagających pułapek rezonansowych ) 

...there is no spoon...

P.S. Dwa moje zestawy operują na stałych analogowych zwrotnicach aktywnych, tak że nie tylko DSP jest u mnie na topie 😉.

1 minutę temu, arturp napisał:

Większość to produkty na opampach więc z zasady je pomijałem ale odkąd pojawiły sie opampy na elementach dyskretnych to pewnie do tego wrócę .

Dlatego pierwszą dłubankę zrobiłem bez WO, była/jest w dalszym ciągu bardzo ciekawa pomimo wielu lat które ma na barkach 😉. Można w różny sposób podejść do zagadnienia. Wszystko zależy od inicjatywy wykonawcy. 

3 minuty temu, arturp napisał:

zwrotnica aktywne mają dwie zasadnicze wady :

- nie uwzględniają szerokości ścianki frontowej i ułożenia na niej przetworników a co za tym idzie wpływu tego na charakterystykę przenoszenia   . 

- nie uwzględniają występowania rezonansów membran ( wymagających pułapek rezonansowych ) 

Eeee... a jak zwrotnice pasywne to uwzględniają? 😉

nagrywamy.com

4 minuty temu, arturp napisał:

W wielu przypadkach rozwiązań fabrycznych, cenionych u specjalistów też to jest pomijane. Możliwe że te elementy są przeceniane.

7 minut temu, arturp napisał:

Trzeba stosować głośniki o odpowiednich membranach 😉, ale jak już nie ma jak takich dostać to możliwości korekt w układzie aktywnym są dużo większe niż w rozwiązaniach pasywnych. 

Sobie ściąnąłem. Wygląda, że dużo można. Jest opóźnienie i allpass, oczywiście oprócz filtrów i eq.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

Sobie ściąnąłem. Wygląda, że dużo można. Jest opóźnienie i allpass, oczywiście oprócz filtrów i eq.

Ukryta Zawartość

Interface tej aplikacji bardzo fajny, DCX przy nim to prymitywna prehistoria, ale używać się daje i funkcje ma chyba takie same.

Ukryta Zawartość

DBX Venu360
10 minut temu, msankowski napisał:
2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

DBX Venu360

I dalej zostaje kwestia PA i skrzynek.

Gość

(Konto usunięte)

U mnie w systemie z DSP są tylko 4 skrzynki, zwrotnica i 3 końcówki mocy.

Razem czy na kanał? Końcówki mono czy stereo?

Tak z ciekawości pytam, bo ja to wszystko ogarniam integrą i dwudrożnymi kolumnami. Trzy skrzynki, w sumie :)
22 minuty temu, tomek4 napisał:

Razem czy na kanał? Końcówki mono czy stereo?

4 razem. Końcówki stereo, ale w skrzynce dual mono każda.

40 minut temu, msankowski napisał:

DBX Venu360

Ten DBX pracuje z samplingiem 48 czy 96kHz? Starsze wersje DBX te najtańsze pracowały z samplingiem 48kHz a to nie za wiele jak na wymagania audiofilskie 😉. DCX pracuje z samplingiem 96kHz.

29 minut temu, jurek1 napisał:

A co jest złego w skrzynkach PA?

Edytowane przez Lech36

49 minutes ago, jurek1 said:

chyba nie rozumiem - można prosić jaśniej

Godzinę temu, Lech36 napisał:

4 razem. Końcówki stereo, ale w skrzynce dual mono każda.

Ten DBX pracuje z samplingiem 48 czy 96kHz? Starsze wersje DBX te najtańsze pracowały z samplingiem 48kHz a to nie za wiele jak na wymagania audiofilskie 😉. DCX pracuje z samplingiem 96kHz.

A co jest złego w skrzynkach PA?

Nic złego. Urządzenie prezentowane przez Przemka ma wzmacniacze na pokładzie.

To co przedstawił @przemak ma tańszą odmianę bez wzmacniaczy. To 2 drogi na kanał w stereo. Idealne do modnych odgród. Przy niskim podziale nie stosuje się kilograma miedzi na cewki tylko stosuje DSP. Średnie i gwizdek lecą z drugiej drogi i mają podział pasywny.

Zresztą ta skrzyneczka z wzmacniaczami ma 50 W na kanał. Często to wystarcza.

48 minut temu, Grzegorz7 napisał:

To co przedstawił @przemak ma tańszą odmianę bez wzmacniaczy. To 2 drogi na kanał w stereo. Idealne do modnych odgród. Przy niskim podziale nie stosuje się kilograma miedzi na cewki tylko stosuje DSP. Średnie i gwizdek lecą z drugiej drogi i mają podział pasywny.

Zresztą ta skrzyneczka z wzmacniaczami ma 50 W na kanał. Często to wystarcza.

Wersję bez wzmacniaczy już ktoś pokazywał, ja specjalnie chciałem zwrócić uwagę na wzmacniacze - za 270PLN różnicy w cenie mamy 4x50W, w sam raz do małych aktywnych monitorków. Nawet po likwidacji paru rezonansów zostanie cośtam mocy dsp na room correction. 

A do odgród jedna skrzyneczka na stronę - jak są dwa niskotonowe, to akurat 😉

nagrywamy.com

12 godzin temu, Lech36 napisał:

Trzeba stosować głośniki o odpowiednich membranach 😉

No tak , można . Niestety większość membran polipropylenowych ( np Dynaudio ) ma na tyle duże tłumienie wewnętrzne , że skutecznie eliminuje rezonanse a przy okazji mikrodynamikę i subtelności przekazu . Odpadają wszystkie ze sztywnymi membranami dające dźwięk subtelny i wyrafinowany - magnezowe , aluminiowe , ceramiczne , z włókna szklanego , z kevlaru czy aerogelowe Audaxy . Pozostaje praktycznie tylko wąska grupa głośników z membranami papierowymi o liniowej charakterystyce przenoszenia ( np Vifa PL18 ) .

No i zawsze mamy dwa problemy do rozgryzienia :

trzeba mieć tyle stereofonicznych wzmacniaczy/ końcówek ile przetworników w danej kolumnie - dwa na układ dwudrożny , trzy na trójdrożny itd  a do tego wysokiej jakości okablowanie 

- co ma mniejszy wpływ na brzmienie - cewki i kondensatory wysokiej jakości czy wzmacniacze operacyjne ( czasem nawet trzy stopnie są stosowane , z buforami ) z ich zasilaniem , duża ilość przeciętnej jakości rezystorów i jeszcze gorszych kondensatorów ( także w torze sygnału - na wejściu i wyjściu zwrotnicy aktywnej )  bo duże ,, audiofilskie " nie mieszczą się na płytkach .

Nie lepiej zainwestować w proste pasywne zwrotnice z dobrych elementów ? Weźmy zwrotnicę głośnika średnio/niskotonowego - na przykład znakomitego magnezowego Excela , 5 czy 6 calowego. Jedna cewka taśmowa w torze i równoległa do głośnika pułapka na rezonans membrany  . Koniec  zwrotnicy .

Jest rozwiązanie mniej degradujące sygnał ?

...there is no spoon...

43 minuty temu, arturp napisał:

Nie lepiej zainwestować w proste pasywne zwrotnice z dobrych elementów ? Weźmy zwrotnicę głośnika średnio/niskotonowego - na przykład znakomitego magnezowego Excela , 5 czy 6 calowego. Jedna cewka taśmowa w torze i równoległa do głośnika pułapka na rezonans membrany  . Koniec  zwrotnicy .

Jest rozwiązanie mniej degradujące sygnał ?

W ten sposób degraduje się dżwięk od 100 lat 100 lat niech ...    może już wystarczy ?

1 minutę temu, JBN napisał:

W ten sposób degraduje się dżwięk od 100 lat 100 lat niech ...    może już wystarczy ?

Mogę prosić o wpis bez powtórzeń i skrótów myślowych ? Nie wiadomo o co autorowi chodzi wiec trudno odpowiedzieć .

...there is no spoon...

Temat poszedł w kierunku, który jest mi odrobinę znany więc się wypowiem.

Zmajstrowałem ostatnio  cos takiego:

Ukryta Zawartość

Proszę nie patrzeć na estetykę, bo to cały czas prototyp, a do zrobienia wykorzystałem to co miałem w szufladach.

Jest to DSP na ADAU1442 i dwie dwukanałowe końcówki mocy na MA12070P 2x80W przy zasilaniu 24V, przyzwoite parametry THD mają do 20W co w zupełności wystarcza. Transmisja do DSP po S/PDiF. Z DSP do MA12070P po I2S bez "niefajnych" wzmacniaczy operacyjnych, kondensatorów i cewek po drodze. W DSP jest zrobiona zwrotnica 2-way, korekcja zniekształceń w tym pomieszczenia na podstawie pomiarów z REW, dopasowanie do "house curve" wg. Harmana i regulacja głośności z delikatnym loudness. Regulacja głośności jest pilotem przez PGA2311 (taki układ miałem w tej obudowie), który reguluje napięcie stałe podawane na jeden z ADAC procesora, a ten z kolei na tej podstawie zmienia poziom dźwięku. Tak samo zmiana wejść S/PDiF jest przez przekaźniki z tego samego sterownika. Głośność można też zmieniać już na końcu w samych MA12070P z np. arduino (ten temat powoli się realizuje). Zasilacz jak zasilacz, taki leżał w szufladzie. Nie twierdzę, że jest to "state of the art", ale idąc tą drogą można taki poziom osiągnąć. Czy będzie taniej niż zwrotnice pasywne to trudno powiedzieć, zależy od elementów, to co widać na zdjęciach kosztowało ok. 600PLN, z tym że obudowa z PGA była kiedyś kupiona na tym forum za chyba 120 zeta. Rozbudowa o kolejny moduł 2 kanałowy MA12070P to koszt ok. 100 jak się go zrobi samemu albo 200 jak się kupi w Chinach. Można zmienić zasilacz na bardziej audiofilski co podroży całość o ok. 100 złotych.

Można też pójść inną drogą i zamiast MA12070P dać DACe po I2S i resztę toru jak wyżej napisano, na każdy głośnik jeden kanał DACa i jeden kanał wzmacniacza. Można dać Sabre es9038pro  w konfiguracji 8-kanałowej ale końcówki wzmacniające nadal są potrzebne. Taka koncepcja jednak b już kosztować będzie dużo, taniej wyjdzie z DCX2496.

Generalnie możliwości "gonienia króliczka" ogromne 🙂 

Gdyby było zainteresowanie, to możemy zrobić wątek o DSP od Analog Devices i wspólnymi siłami zbudować taki system zwrotnicy/preampa z DSP na chińskich modułach, bo o nie najłatwiej i są w dobrej cenie. Program na DSP w Sigmastudio zrobię tak, żeby każdy mógł go w łatwy sposób modyfikować.  Do projektu proponuję ADAU1452, który jest łatwiej dostępny i w zasadzie nie ma ograniczeń w sensie zasobów jak np. ADAU1701, na którym od biedy też da radę zrobić prosty system ale tu już trzeba się gimnastykować no i 48kHz to maks dla bardziej skomplikowanego układu, ADAU144x są w zasadzie niedostępne. ADAU1452 pracuje na 192kHz i na razie nie widzę możliwości, żeby coś się nie zmieściło. Od razu piszę, że nie podejmuję się zrobienia PCB pod taki projekt, chociaż byłoby fajnie jakby wszystko zmieścić na jednym PCB.

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Fantasmagorii o degradujących wzmacniaczach operacyjnych ciąg dalszy widzę...

Może wiec warto sobie odpowiedzieć na pytanie jakie atrybuty sygnału są degradowane...? Rozmawiajmy...

• Pokaż nowe odpowiedzi