Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepsze ? Kolumny 2-drożne czy 2,5 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zastanawiałem się z kolegą które rozwiązanie jest lepsze. Dysponując określoną gotówką mając do wyboru za takie same pieniądze dwa modele kolumn. W jednej są dwa przetworniki z wyższej półki, w drugiej trzy przetworniki ale trochę tańsze (teoretycznie gorzej brzmiące). Cena za komplet jest taka sama. Pomieszczenie średniej wielkości ok 25 mkw. Z których kolumn otrzymamy dźwięk wyższej jakości ? (chodzi mi o wszystkie aspekty brzmienia). Może oba rozwiązania będą miały lepsze i gorsze strony ? Czy istnieje jednoznaczna odpowiedź na to pytanie ? Dla lepszego zobrazowania pytania wrzucę linki do kolumn. Są to oczywiście tylko przykłady.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do dobrego efektu w postaci dźwięku, który się podoba, można dojść różnymi drogami. Nieważne, czy to kolumna wielodrożna, czy na szerokopasmowcu, ważne, by trafić we własny gust. 

To tak, jak kłócić się, czy lepiej jeżdżą sedany, czy hatchback'i... 😁

52 minuty temu, porlick napisał:

Do dobrego efektu w postaci dźwięku, który się podoba, można dojść różnymi drogami. Nieważne, czy to kolumna wielodrożna, czy na szerokopasmowcu, ważne, by trafić we własny gust. 

I jeszcze kombiaki.

De gustibus non est disputandum

Takie porownania innych osob sa bez znaczenia.
Nawet zestawy glosnikowe identycznej koncepcji (n.p. 2,5 way) z tymi samymi przetwornikami, tej samej wielkosci, w tej samej cenie, ale roznych producentow beda brzmialy inaczej i kazda osoba moze preferowac inny

5 minut temu, Yankes napisał:

I jeszcze kombiaki.

No nie. Z racji zwykle cięższego zadu, kombiaki (statystycznie) gorzej się prowadzą.

to nie jest takie proste. Musisz posłuchać tych dwóch konkretnych i samemu ocenić. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Kolumna z 3 głośnikami (2,5-drożna) powinna być lepsza od takiej z 2 głośnikami (2-drożna).

Jeśli nie jest - konstruktor do kitu.

Oczywiście tu mamy inne budżety, jedna z nich musi być droższa (większa obudowa, dodatkowy głośnik).

Jak zrównasz budżet dla niech, wtedy dopiero może być różnie.

* * *

Nie to jest dobre, co się bardziej podoba - ale co jest obiektywnie lepsze.

Gust może się zmienić, obiektywna lepszość - nigdy.

To moje zdanie - dodam, jak niektórzy lubią.

5 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Ostatnio zastanawiałem się z kolegą które rozwiązanie jest lepsze. Dysponując określoną gotówką mając do wyboru za takie same pieniądze dwa modele kolumn. W jednej są dwa przetworniki z wyższej półki, w drugiej trzy przetworniki ale trochę tańsze (teoretycznie gorzej brzmiące). Cena za komplet jest taka sama. Pomieszczenie średniej wielkości ok 25 mkw. Z których kolumn otrzymamy dźwięk wyższej jakości ? (chodzi mi o wszystkie aspekty brzmienia). Może oba rozwiązania będą miały lepsze i gorsze strony ? Czy istnieje jednoznaczna odpowiedź na to pytanie ? Dla lepszego zobrazowania pytania wrzucę linki do kolumn. Są to oczywiście tylko przykłady.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli zastanawiasz się nad wyborem pomiędzy tymi dwoma głośnikami, zadzwoń do ich konstruktora i porozmawiaj. Człowiek ma bardzo dużą wiedzę praktyczną i najlepiej zna swoje głośniki. A przy tym fajnie się z nim gada. Powiesz mu o swoich oczekiwaniach, elektronice z którą będą grały i powinieneś otrzymać konkretne wskazówki, które z wybranych głośników mogą okazać się lepsze 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Byłoby prościej jak byś podał konkretne przykłady, bo ten sam budżet, to też różna historia. Inne przetworniki wrzuci konstruktor małej manufaktury a znowu inne duże korpo. Budżet może być podobny, marza inna. Jednak ostatecznie cena sprzętu, ani sam sprzęt nie gra, tylko całość jako zestaw i to jak to zostało zaaplikowane i czy stanowi spójną całość.

W teorii - lepiej jakościowo powinno zagrać rozwiązanie 2 drożne a w praktyce wszystko się może zdarzyć;)

Edytowane przez gokar83

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

27 minut temu, gokar83 napisał:

W teorii - lepiej jakościowo powinno zagrać rozwiązanie 2 drożne a w praktyce wszystko się może zdarzyć;)

Według jakiej teorii?

Proszę o wyjaśnienie.

Idąc tym tropem można dojść do wniosku, że jeden głośnik szerokopasmowy daje najlepszy efekt. Ciekawe...

Godzinę temu, Wuelem napisał:

Odpowiedź na pytanie.

Ale pytanie było o lepszość 2,5 i 3 drożnych. O DWUDROŻNYCH nie było mowy.

Osobiście skłaniałbym się do poparcia 3 drożnych, bo każde pasmo obsługuje najlepiej wyspecjalizowany do tego głośnik.

Ideałem byłby jeden, ale Doppler skrzeczy 😉 więc najbliżej ideału jest 2.

Oczywiście jeśli mowa o jakości, a nie ilości, bo dodanie drugiego woofera

jest leczeniem niedostatku basu. A to już subiektywne, bo można słuchać

monitorków z wooferem 12 cm w sporym salonie. Więc jak ktoś musi ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

58 minut temu, przemak napisał:

Możliwe, ale nie w tym wątku 😉

Fakt, brak okularów.

W tym przypadku 2,5 z koncentrykiem.

Moim zdaniem. 

2 godziny temu, Wuelem napisał:

Według jakiej teorii?

Proszę o wyjaśnienie.

Idąc tym tropem można dojść do wniosku, że jeden głośnik szerokopasmowy daje najlepszy efekt. Ciekawe...

Zgranie fazowe na bank lepsze 😉

Coś Ty taki pyskaty?? Napisałem wyżej co uważam, jak się nie podoba to napisz sprostowanie. Z mojej strony eot. 

-- Audiolab M-PWR -- Audiolab M-Dac -- Dali Menuet -- Rel T-zero -- Głośnikowy: Chord Rumour X --

7 godzin temu, porlick napisał:

Akurat na to pytanie odpowiedź jest dość oczywista.

7 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Tego się obawiałem.  Może ktoś z Was miał podobny dylemat i już robił takie porównanie?

Przorobiłem milka kolumn 2 , 2,5 i 3 drożnych - rozwiązaniem okazały się być monitory 2 drożne i aktywny subwoofer.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.