Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny monitor vs podłoga

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, piano napisał:

a jaki to studyjny, Studiów jak mrówków. 

Ktoś tu wcześniej o tym pisał, że neutralne, monitorowe, trochę studyjne. 

w studiach widziałem B&W, a nawet Sonusy Stradi, ze o BBC przemilczę.., więc...

że o Svedach nie wspomnę, które z lampą zdobywają uznanie.

Ciebie mam uczyć, ze sama kolumna nie gra, a zestawienie. no co ty Sly... co tam wciągasz 😉

nie opisałem scm 40. Opisałem swoje zestawienie, aktualny sound/ w/g własnego nosa. 

dla mnie, to autor może kupić Evolta czy Spendor, grunt, aby on był uchachany. 

Edytowane przez piano
5 godzin temu, Huberto1984 napisał:

Problem w tym @sly30, ze patrzac w ten sposob to w kolumnach "high end", (przyjmijmy umownie) za 100tys plus, hie endu tez nie ma, bo suma za uzyte drivery bedzie czesto oscylowac w okolicach pewnie 5-10tys. 

Wezmy takie juz powazniejsze konstrukcje, ktore chodza mi po glowie jako nastepny zakup w przyszlosci. Diapason Dynamis. Cena w UK £45k po podwyzkach. Czyli podejrzewam ok 220tys zlotych. Uzyte drivery to chyba komplet od seas seria excel I prestige. Calosc pewnie z 15tys o ile nie mniej. Nie wiem co jest w zwrotnicy, ale z czego musi byc zbudowana kolumna hi end, zeby byla hi endowa? 

Musisz sobie ja zbudować sam lub zlecic komus kto ma o tym pojecie. Tak jak zrobil @sly30.

Inne podejscie to kupic gotowca w używkach, wywalic zwrotnice, a nowe zestroic pod swoje wymagania dzwiekowe albo w pasywnie albo aktywnie (w domenie analogowej lub cyfrowej).

Jak nie ro ciagle bedziesz scigac kolumnowego kroliczka, a nie daj Boze po drodze zmienisz pomieszczenie.

Muszę przewietrzyć mój system…

zostałem wywołany do tablicy z ATC50sl. Gram od niedawna po przesiadce z starych Tannoy.. Świetne kolumny. Bałem się nieco, czy nie będą grały beznamiętnie, ale jest bardzo dobrze. Największe wrażenie robi na mnie jak budują scenę dźwiękową i ich krystaliczne średnie tony. Góra nie jest męcząca, w Tannoy było jej więcej. Nie narzucają swojego charakteru. Tutaj dużo zależy od doboru elektroniki U mnie jest lekkie ocieplenie z świetną holografią z Cary Audio SLP-05 na pre-mnie się to podoba.

Czyli atc jednak niekoniecznie dla mnie, jeśli dobrze kombinuje, to to co piszecie przypomina mi to co prezentuja słuchawki Focal Clear, bardzo je lubię ale stereo chciałem właśnie w stronę słodkości, barwy, zabawy bo nie słucham sam.

53 minuty temu, sly30 napisał:

Tylko czy tego szuka kolega? Czy szuka neutralnego, studyjnego dźwięku, skoro bardzo nie lubi sybilantów i ostrości? Mam wrażenie, że szuka jednak czegoś bardziej po cieplej, gęstej, soczystej i łagodnej stronie mocy. A zważywszy, że lubi swoje srebrne głośnikowce, to tym bardziej kolumny powinny chyba być raczej czarujące niż wierne studyjnie. 

O to to! Taki mam pomysł na stereo właśnie. 

Mam kilka słuchawek, jakieś tam różne tory, jedne bardziej studyjne inne czarujące, jedne neutralne inne podbite, słucham tak jak mam ochotę danego dnia. Stereo jednak będzie dla mnie i partnerki i ma być dokładnie tak jak piszesz. Zabawa i przyjemnosc

Teraz, pmcomp napisał:

To pozostań przy Spendorach albo kup Harbethy.

Nie wykluczylem spendorow ale zawrociliscie mi w głowie tymi podlogowkami więc podlogłówkuję 😉

7 minut temu, arturpj napisał:

O to to! Taki mam pomysł na stereo właśnie. 

Wygląda na to, że tylko ja rozumiem czego szukasz?… :-))

Godzinę temu, sly30 napisał:

Tylko czy tego szuka kolega? Czy szuka neutralnego, studyjnego dźwięku, skoro bardzo nie lubi sybilantów i ostrości? Mam wrażenie, że szuka jednak czegoś bardziej po cieplej, gęstej, soczystej i łagodnej stronie mocy.

ATC nie są ostre, na pewno nie w sensie nie wiem B&W, powiedział bym wręcz że góra jest stonowana, ludzie rzucili ATC a że znam te głośniki bardzo dobrze to napisałem co o nich myślę (co do kolegi, to szczerze myślę że sam do końca nie wie czego szuka, a zahaczamy o rejony gdzie sprawy zaczynają się bardzo komplikować). Ja osobiście też preferuje brzmienie po tej gęstszej, barwniejszej i łagodniejszej stronie i mam kolumny będące wręcz synonimem takiego grania (Sonus Faber Cremona M), i tu się zaczynają schody bo charakter kolumn to jedno a dzwięk systemu to drugie (szczególnie dla kolumn bardzo wymagających co do wzmacniacza).

6 godzin temu, tomek7776 napisał:

podlinkowalem ci tez inny wzmacniacz,

parasound bedzie lepszym wyborem pod kazdym wzgledem w porownaniu z twoim obecnym wzmacniaczem,ktory podejrzewam o cala twego niezdowolenia z dotychczasowego dzwieku.

a moze(tylko sie nie obraz) masz problemy ze sluchem.?

No własnie.
Proponuje,aby zakładający temat w pierszym poście wklejali swoje aktualne badania słuchu.
Odpowiedzi wtedy będa prostsze.
Będzie można lepiej doradzić-mając na wzgledzie mozliwości percepcyjne słuchacza.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, arturpj napisał:

Czyli atc jednak niekoniecznie dla mnie, jeśli dobrze kombinuje, to to co piszecie przypomina mi to co prezentuja słuchawki Focal Clear, bardzo je lubię ale stereo chciałem właśnie w stronę słodkości, barwy, zabawy bo nie słucham sam.

Witaj !

... zatem - konkretnie i krótko - Xaviany XN 250 EVO !!! ... nie tylko dlatego , że sam je słucham od kilku lat 🙂  .

Posiadają wszystkie wymagane przez Ciebie walory ( możesz je "upgrejdować u Pana Roberto Barletty ... wymiana elementów zwrotnicy ... nieco bardziej wyraziste i słodkie wysokie tony i pulchniejszy bas ... nie twierdzę , że jest lepiej ) .

Dodatkowy atut , że nie wydajesz fortuny ... za już kultowe kolumny . 

15 minut temu, tomek7776 napisał:

masz na mysli wysokiej klasy aparat sluchowy?

dobry pomysl.bo nam wszystkim sie wydaje.ze slyszymy jednakowo.

Haha,
aż tak daleko nie poszedłem w moich wyobrażeniach...
natomiast zwykłe badanie słuchu może pokazać,że ktoś kto słyszy do 12k i mowi-że coś tam "ma za mało góry",albo coś o sczegółowości,basie (ubytki wystepują też o dziwo-czasami-jeśli chodzi o dolny zakres słyszenia człowieka-jest po prostu pozbawiony możliwości obiektywnej oceny-przy czym-to nie jego wina.

Edytowane przez Pseudodrummer
literówka:)

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Biorac pod uwage nasz wiek to 99% tu piszacych ma ubytki sluchu nie tylko na frekwencjach powyzej 12khz ale tez na srednicy. Niektorzy zapewne sporo powyzej 10db. 

Wieza STEREO Technics :)

Biorac pod uwage nasz wiek to 99% tu piszacych ma ubytki sluchu nie tylko na frekwencjach powyzej 12khz ale tez na srednicy. Niektorzy zapewne sporo powyzej 10db. 

…, wywalic zwrotnice, a nowe zestroic pod swoje wymagania dzwiekowe albo w pasywnie albo aktywnie (w domenie analogowej lub cyfrowej).

Na jedno i drugie jest proste rozwiazanie > uzycie wzmacniacza ktory umozliwia dopasowanie charakterystyki zarowno do wlasnych praferencji jak i korygowanie ubytkow sluchu czyli… z zabudowana korekcja DSP (Dirac, RoomPerfect, Acourate, Lexicon, Voicing Accusa itp.).
1 minutę temu, arturpj napisał:

Nie ma problemu, ja z racji zawodu, co dwa lata mam badania słuchu, a Ty?

Hahaha

Uderz w stół...

To Twój post

Ty oczekujesz odpowiedzi

Warto to ułatwić interlokutorom ( sluchaczom/odpowiadającym)

4 godziny temu, arturpj napisał:

Czyli atc jednak niekoniecznie dla mnie, jeśli dobrze kombinuje,

i słusznie. 

Pytałeś o atc, więc odpowiedziałem. 

Przecież już chyba na 2 str, napisałeś, ze Spendor lub jego okolice. Dlatego nie bez podstaw, alternatywnie sugerowałem T&F.  

27 minut temu, xajas napisał:

Na jedno i drugie jest proste rozwiazanie > uzycie wzmacniacza ktory umozliwia dopasowanie charakterystyki zarowno do wlasnych praferencji jak i korygowanie ubytkow sluchu czyli… z zabudowana korekcja DSP (Dirac, RoomPerfect, Acourate, Lexicon, Voicing Accusa itp.).

Zdaje się że anthem jeszcze i o tym myślę tez

5 minut temu, piano napisał:

i słusznie. 

Pytałeś o atc, więc odpowiedziałem. 

Przecież już chyba na 2 str, napisałeś, ze Spendor lub jego okolice. Dlatego nie bez podstaw, alternatywnie sugerowałem T&F.  

Chyba źle zrozumiałem któraś wypowiedź po prostu bo zrozumiałem właśnie, że atc to okolice, ale to nic, dzięki takiej dyskusji sporo można się dowiedzieć nawet nie słuchając

2 minuty temu, sly30 napisał:

To co Piano poleca, czyli Trenner&Friedl, to też fajne, muzykalne kolumny, tylko nie wiem czy zmieszczą się w budżecie.

Ale można to jeszcze nowe kupić? Nie chce używek

Oczywiście 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. podobno model Phi, też ciekawy, ale nie słuchałem. 

Ukryta Zawartość

niemalże celujące mogłby być wyższy model RA, ale > budzet. 

8 minut temu, arturpj napisał:

Nie chce używek

rozumiem. Klient nasz Pan. Z drugiej str, zazwyczaj używki t&F są w doskonałym stanie wiz/ sonicznym 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, piano napisał:

Oczywiście 

Ukryta Zawartość

ps. podobno model Phi, też ciekawy, ale nie słuchałem. 

Ukryta Zawartość

niemalże celujące mogłby być wyższy model RA, ale > budzet. 

Tego faraona nie ma ceny na stronie, ile to może kosztować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dziś przy skoku cenowym trudno powiedzieć. Trzeba dzwonić do Krzyśka z Moje Audio. Co by nie było za nówki trza => 8 euro położyć. 

Nie obawiałbym się używek z dobrych rąk, od poważnego audiofila, który np przeskakuje na model oczko wyżej. A jednak cena będzie poniżej 50% nowych. Tak czy inaczej firma zacna i kolumny godne uwagi.

11 minut temu, .:Gerard:. napisał:

spatial europe MC Series No 6

Do rodzaju muzyki jaki lubisz,
rozwiązuje problem z akustyka,
także z ustawieniem

Oj koty by je rozniosły 😉

27 minut temu, arturpj napisał:

Oj koty by je rozniosły 😉

ale ile by miały radochy 😄

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

spatial europe MC Series No 6
Do rodzaju muzyki jaki lubisz,
rozwiązuje problem z akustyka,
także z ustawieniem

Jedyne zestawy glosnikowe, ktore rozwiazuja problemy z akustyka i z ustawieniem to sa sluchawki
  • Pokaż nowe odpowiedzi