Skocz do zawartości
IGNORED

A ja mam tylko jedno pytanie. I to nie prowokacja. Ciekaw jestem faktycznie odpowiedzi audiofilów.

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, przemak napisał:

Aktywne monitorki za 20 tysięcy? Mają rozmach... 😉

Ekhem 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Smakosz91 napisał:

Oj kolego Ty po prostu nie kumasz najprostszej rzeczy. 
Że większy głośnik zagra inaczej niż mniejszy. Że głośnik większy w większej paczce zagra inaczej niż w mniejszej paczce. Tak, tak to ma gigantyczne znaczenie. To kolumny zmieniają energię najpierw elektryczną, na kinetyczną a potem kinetyczną falę dźwiękową. Tutaj dosłownie wszystko ma wpływa na dźwięk. Nawet te same rozwiązania co w Confidence 60 zabrzmią inaczej jakby im membrany o 5% zmienić materiałowo. Owszem, ale najciekawsze jest to, że akurat Confidence uznałeś za hi-end, bo Dynaudio tak napisało tak? A jak za chwilę wyjdzie model Dynaudio Gerard za 500 tys zł. To Co będzie Hi endem? Gerard czy Confidence? Oj ludzie ludzie jesteście tak zaślepieni cenami i prospektami producentów, że już nie wiem czy się pochlastać ze śmiechu czy z zażenowania. 

Przecież w tym sedno, chodzi o różnice i stworzenie systemu który tworzy synergie i potrafi dać emocjonalny przekaz.
Dla mnie Confidence 60 nie gra rewelacyjnie

Wykonanie Mozzarta gdzie gra grupa muzyków po lewej a druga po prawej, monitor nie ma możliwości technicznych pokazanie tego tak, aby było poczucie spektaklu

Nie doceniasz Audiofilow, marketing to nie Audiofil

5 minut temu, Smakosz91 napisał:

A co kwestii "digital", to prawda jest taka, że np. taka regulacja barwy dźwięku w zwykłej darmowej wtyczne na kompie daje przyjemniejsze efekty niż kręcenie gałką choćby i w Accuphasie. Bo chciałbym wam Panowie przypomnieć, że mamy XXI wiek i technologia cyfrowa daje dużo większe możliwości niż analogowa. 

p.s. nadal nikt nie odopwiedział - słyszycie schodki w sygnale cyfrowym? A może taśma analogowa przenosi do miliona hertzów? 

Są trzy prawdy:

Prawda

Tyż prawda

G*wno prawda 

Tą ostatnią właśnie komentuję

p.s. ostatnia argumentacja jest od czapy!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

8 minut temu, Smakosz91 napisał:

A co kwestii "digital", to prawda jest taka, że np. taka regulacja barwy dźwięku w zwykłej darmowej wtyczne na kompie daje przyjemniejsze efekty niż kręcenie gałką choćby i w Accuphasie. Bo chciałbym wam Panowie przypomnieć, że mamy XXI wiek i technologia cyfrowa daje dużo większe możliwości niż analogowa. 

p.s. nadal nikt nie odopwiedział - słyszycie schodki w sygnale cyfrowym? A może taśma analogowa przenosi do miliona hertzów? 

Tak słyszę, jeżeli masz na myśli amplitudę to słychać "impulsowosc"

4 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Dla mnie Confidence 60 nie gra rewelacyjnie

Jesteśmy w klubie

2 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Dobry cyfrowo zrobiony elektroniczny oversampling to łagodzi ale to droga impreza, żadne tam wtyczki

Hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi.
No to mnie rozbawiliście - DZIĘKI Chłopcy. Będę miał dobry humor do wieczora.
99% jak nie 100% muzyki, której słuchacie jest tysiąc razy an wszystkie strony cyfrowo przemielona, potem przetwornik cyfrowo-analogowy za 50 dolarów w waszych Gryphonach robi z tego sygnał analogowy, przypomnę - interpolowany pomiędzy próbkami -nie ma schodków, nie ma i nigdy nie było, i tyle chłopcy. Ale wy jak słyszycie, no to gratuluję. Jestem pod wrażeniem. CONGRATULATIONS. 

Wezmę screeny z tej rozmowy podeślę mojemu znajomemu na inżynierii akustycznej na AGH, ale będą mieć bekę. A co...
Niech się inni też pośmieją. 

Edytowane przez Smakosz91
4 minuty temu, ASURA napisał:

Są trzy prawdy:

Prawda

Tyż prawda

G*wno prawda 

Tą ostatnią właśnie komentuję

4 minuty temu, ASURA napisał:

p.s. ostatnia argumentacja jest od czapy!

8 minut temu, .:Gerard:. napisał:

No tak...Gerard "niespójny" bywa impulsowy, szczególnie nocami jak wypije... :-))))

4 minuty temu, Smakosz91 napisał:

Hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi hi.
No to mnie rozbawiliście - DZIĘKI Chłopcy. Będę miał dobry humor do wieczora.
99% jak nie 100% muzyki, której słuchacie jest tysiąc razy an wszystkie strony cyfrowo przemielona, potem przetwornik cyfrowo-analogowy za 50 dolarów w waszych Gryphonach robi z tego sygnał analogowy, przypomnę - interpolowany pomiędzy próbkami -nie ma schodków, nie ma i nigdy nie było, i tyle chłopcy. Ale wy jak słyszycie, no to gratuluję. Jestem pod wrażeniem. CONGRATULATIONS. 

Wezmę screeny z tej rozmowy podeślę mojemu znajomemu na inżynierii akustycznej na AGH, ale będą mieć bekę. A co...
Niech się inni też pośmieją. 

Pisałem o wpływie wzmacniacza D klasowego, tak daj im może sie czegoś nauczą i w końcu jakość nagrań będzie lepsza 

9 minut temu, Smakosz91 napisał:

Wezmę screeny z tej rozmowy podeślę mojemu znajomemu na inżynierii akustycznej na AGH, ale będą mieć bekę

No będą, bo oni się specjalizują w tłumieniu hałasu w przemyśle...

9 minut temu, sly30 napisał:

No tak...Gerard "niespójny" bywa impulsowy, szczególnie nocami jak wypije... :-))))

Ciesz się że nie przywala 😃

3 minuty temu, ASURA napisał:

Ciesz się że nie przywala

Ależ przywala. Kto w pobliżu, to może po ryju dostać... 🙂

7 minut temu, Adi777 napisał:

@Smakosz91 Jakich kolumn aktywnych/ studyjnych jeszcze słuchałeś?

B&W Formation Duo i jakichś Cantonów, nie pamiętam teraz modelu dokładnie. Ale jak to z kolumnami - każda inaczej brzmi. Cantony trochę ostro, a Bowersy, hmm sam nie wiem. A poza tym, to już nic. Chciałem typowo studyjnych modeli, ale tutaj jest ogromny problem z odsłuchem. Trzeba by zamówić do domu, słuchać i odsyłać. 

3 minuty temu, slawek.xm napisał:

tylko dlatego , że mieszka daleko 🙂

Mimo to Sly śpi niespokojnie bo w dwójkę barek by pęknął jak nic

1 minutę temu, Smakosz91 napisał:

Chciałem typowo studyjnych modeli, ale tutaj jest ogromny problem z odsłuchem. Trzeba by zamówić do domu, słuchać i odsyłać. 

Na AGH posłuchaj u znajomego komora bezechowa ciasna ale własna

Gość

(Konto usunięte)

Panowie, nie szanujecie siebie? Po raz kolejny apeluję, to chory człowiek, dajcie spokój. Proszę też moderację o zamknięcie wątku, bo poziom stał się żenujący.

40 minut temu, Adi777 napisał:

Ekhem 😉

Ukryta Zawartość

Ale różnice między dwudrożnym monitorkiem a barefootami to widzisz i rozumiesz? 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

4 minuty temu, przemak napisał:

Ale różnice między dwudrożnym monitorkiem a barefootami to widzisz i rozumiesz? 

Wiem, wiem, a słuchałeś ich może?

Powiem krótko : Jeśli wy tutaj (nie wszyscy na szczęście) uznajecie gości na uniwersytetach, którzy zajmują się profesjonalnie badaniami nad dźwiękiem, za takich co to jedynie hałas w przemyśle mają zniwelować, to znaczy, że jesteście nie tylko bezczelni, ale też solidnie ograniczeni. 
Prawda jest taka, że wszystko najpierw wychodzi od nauki, a potem producenci z marketingowcami biorą gotowce, opakowują w błyszczące obudowy, dają 10 000% marży i wciskają wam.
Nigdzie i nigdy nie spotkałem takiego środowiska pełnego jeleni, którzy w dodatku cieszą się i chełpią, że są jeleniami. 
Dyskutujecie tu nad wyższością lampy (lata 30' XXw) nad tranzystorem (lata 50' XXw), a wyśmiewacie najnowsze rozwiązania, mimo iż większość z was, a tak wskazuje na to wyśmiewanie moich 35 lat na tej ziemi, że jesteście gośćmi, którzy słyszą do 12khz w porywach i spuszczacie się nad jakimiś prospektami pełnymi magii liczb, w dodatku argumentując to w zagmatwany i wyrywkowy sposób, który tylko pogłębia tę mętną narrację. 

• Moderatorzy
Godzinę temu, Smakosz91 napisał:

p.s. a co do Digital i Hi-endów, to już się nie ośmieszajcie. Wszyscy na tych swoich Gryphonach słuchacie muzyki obrabianej cyfrowo, na odtwarzaczach, które z cyfry konwertują na analogu i to samo dzieje się choćby w Dyńkach "Digital", no chyba, że wy dalej uważacie sygnał cyfrowy konwertowany do analogu za schodki, no to już koniec świata. Ale cóż. Na to rady nie ma. 
Powiedzcie wprost. Uważacie sygnał cyfrowy za schodki? 
Albo co gorsza - słyszycie schodki? 

Przepraszam, ale o co Ci chodzi? Najpierw kable są problemem, później piszesz o Gryphonie, że ma małe pasmo, na wypunktowanie Ci, że pasmo ma bardzo szerokie, odpowiadasz, że w ferrari też mogą pisać o 5000km/h, a na koniec wyskakujesz z muzyką obrabianą cyfrowo.... Skaczesz z tematu na temat, coraz bardziej plątając się w swoich wywodach... Zastanów się jaki jest cel Twojej dyskusji i czy w ogóle jakiś jest... Jeśli nie masz wiedzy (a widać, że nie masz) to może raczej staraj się podpytać bardziej doświadczonych, zamiast przychodzić z prawdami objawionymi...

-----------------

Godzinę temu, przemak napisał:

Aktywne monitorki za 20 tysięcy? ...

Chcesz powiedzieć, że to oksymoron ? 😉

26 minut temu, Smakosz91 napisał:

B&W Formation Duo i jakichś Cantonów, nie pamiętam teraz modelu dokładnie. Ale jak to z kolumnami - każda inaczej brzmi. Cantony trochę ostro, a Bowersy, hmm sam nie wiem. A poza tym, to już nic. Chciałem typowo studyjnych modeli, ale tutaj jest ogromny problem z odsłuchem. Trzeba by zamówić do domu, słuchać i odsyłać. 

Ale te twoje Dynki, to nie są studyjne. Masz tego świadomość? To jest amatorski, tani jak na Dynaudio, model domowy, aktywny, ale domowy. To ze studyjnymi modelami, czy modelami z rynku Pro, nie ma nic wspólnego. Seria Pro, to np Dynaudio Core. Monitory mają oznaczenie 47 lub 53 i są trójdrożne. Do tego dokupuje się dedykowany Coresub, który ma 4x 9 cali nowy typ driverów basowych.

Edytowane przez sly30

Jaki jest mój cel? Jeśli choć jedna osoba, która zaczyna w audio uchroni się od sekciarstwa antynaukowego jakie się tu odstawia, to już będzie sukces. 
A co do serii Core produktów Dynaudio, to ponoć lepsze brzmieniowo jest tańsza seria Lyd. No, ale cena pewnie zmusiła Cię sly30, do pisania o droższej serii jako tej niby lepszej. Tak, mam świadomość, że moje Dynki nie są "pro", ale przynajmniej mają nieco technologii przejętej z pro, co dla mnie jest ich zaletą, a dla was pewnie szczytem debilizmu. Jak wspomniałem. Jesteście zamknięci tutaj w kociołku wzajemnych uniesień nie mających pokrycia ani w nauce ani w faktach. Coś się wam wydaje, coś przeczytaliście w prospektach producentów, wzięliście za prawdę objawioną i puszczacie bezkrytycznie dalej w świat mącąc innym w głowach.
Na niektórych chińskich kosiarkach też jest napisane, że mają po 15KM. I tyle, że jest napisane i jeden, wielki ch... z tego. 

28 minut temu, Adi777 napisał:

Wiem, wiem, a słuchałeś ich może?

Tak ale dawno i w warunkach targowych, więc nieć nie wiem. Ale bym chciał. 

15 minut temu, Elbing napisał:

Chcesz powiedzieć, że to oksymoron ? 😉

Nie, że to trochę drogo. 

nagrywamy.com

Z resztą po co ja się produkuję...
Słuchacze prądu w ścianie - jprdl...
Pozdrawiam Adi777, NRK i paru innych, a reszta niech uprawia dalej dysputy nad wyższością hi-endowego usb ze złota nad brylantowym spdif polanego miodem od pszczół indyjskich o platynowych skrzydłach. 
Powodzenia szamani. Ahoj. 

Zestawy monitorów 'pro' w domowym stereo nie gwarantują stuprocentowej przyjemności w słuchaniu muzyki, tak samo jak uprawy organiczne winogron nie gwarantują super jakości wina. Wielu audiofanom pojebało się w głowach i na słowo 'pro' reagują jak mój ukochany pies na kury, kaczki i inne ptaki, ale pies był wyżłem niemieckim, więc mu się nie dziwię, natomiast słuchaczom hi-fi i hi-endu, to już mocno się dziwię, że się tak potrafią zdenerwować w tak mocno fascynującej ich tematyce.

Parker's Mood

48 minut temu, Smakosz91 napisał:

mam świadomość, że moje Dynki nie są "pro", ale przynajmniej mają nieco technologii przejętej z pro, co dla mnie jest ich zaletą, a dla was pewnie szczytem debilizmu.

Sadzisz kocopały jakbyś był jedynym oświeconym. Już napisałem wcześniej, brak XLR-ów dla mnie skreśla je całkowicie. To sprzęt stricte konsumencki a nie pro.

Monitorki aktywne z rynku pro potrafią dobrze zagrać za śmieszną cenę, ale mają swoje ograniczenia, choćby nawet słyszalne szumy w głośnikach i wrażliwość na zakłócenia, komórki itp

Ale dobre:

48 minut temu, Smakosz91 napisał:

sekciarstwa antynaukowego

🤣

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

18 minut temu, marcinmarcin napisał:

Monitorki aktywne z rynku pro potrafią dobrze zagrać za śmieszną cenę, ale mają swoje ograniczenia, choćby nawet słyszalne szumy w głośnikach i wrażliwość na zakłócenia, komórki itp

Powiedz to wlascielowi tych, to zabije cię śmiechem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Wczoraj w soich ZG wymieniłem kable prowadzące z terminala do zwrotnicy i z niej do basowych na 2,5mm2 wielożyłowy OFC 5zł metr, fabryczne miały 1mm2 ! zdziwiłem się że głośniki grały dobrze przy takiej nitce.

Przy głośniejszym odsłuchu dźwięk ulegał kompresji i wszystko się zlewało, po wymianie części okablowania wszystko się polepszyło a szczególnie bas, koszt ulepszenia 10zł 😉 

Jeszcze zostały do wymiany dwa elektrolity bipolarne siedzące na basie tylko nie wiem na jakie? firmowe są marki CYC 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi