Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie produkty, producenci audio

Rekomendowane odpowiedzi

Amplifikator produkowany był przez gdyńską firmę, która wcześniej funkcjonowała jako Radmor Audio i była w pewnym sensie spadkobierczynią działalności gdyńskich zakładów radiowych Radmor. Nazwę firmy zmieniono ostatecznie na Radicon, natomiast Amplifikator stał się marką. Pierwszym modelem był A-5610. W 2000 roku powstał Radmor Amplifikator. Później jeszcze kilka modeli. Ojcem wszystkich konstrukcji i autorem projektu elektronicznego, mechanicznego i wzorniczego jest mgr inż. Tomasz Burski, kiedyś związany zawodowo z Zakładami Radiowymi Radmor w Gdyni, gdzie zajmował się konstruowaniem profesjonalnego sprzętu radiowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie w ofercie tylko pre gramofonowe

Ukryta Zawartość

2.jpg

4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

W dniu 7.07.2022 o 15:36, rochu napisał:

No i co z tego? Jednorazowy akompaniament to żadna współpraca.

Podejrzewam, że Sting nawet nie zwrócił uwagi na to kto mu robi za tło na koncercie.

Tak czytam szanowny kolego Twoje komentarze, wywody i mimo iż daleki jestem od pochopnej oceny ludzi tak w twoim przypadku z pełnym przekonaniem stwierdzam, że jesteś niesamowicie smutną postacią, z której wylewają się hektolitry żółci i trudno jest mi sobie wyobrazić to, że ktoś taki posiada przyjaciół czy też znajomych. 

Krytycyzm i negatywny stosunek do każdego aspektu dziedziny życia to chyba Twój sport docelowy.  Jesteś bezbłędną definicją stereotypu typowe polaczka - byle dokopać słownie każdemu, komu się lepiej powodzi niż mi.  Typowy Janusz. 

Na szczęście nie jest to moim zmartwieniem ale mam nadzieję, że rodzina którą (o ile) posiadasz nie zwariowała w Twoim towarzystwie do tej pory i nie przesiąkli tą żółcią, którą codziennie z siebie wylewasz na wszystko i wszystkich, którzy Cię otaczają. 
Gdyby sporządzić listę rzeczy i osób, które Ci nie pasują, byłaby to konkretna lektura na długie jesienne wieczory. 
Bez odbioru .

W dniu 13.07.2022 o 21:31, bogus18 napisał:

Gdzie warto uderzyć żeby dobrze trafić i być zadowolonym z zakupów?

W Tczewie jest sklep AUDIONEO - specjalizują się w polskich produktach. Mają sporo firm. Mają też profil na Facebooku, gdzie rzeczowo podają informacje. W tak małym mieście przyczółek polskiego audio. Do tego z rarytasami w postaci kolumn BODNAR AUDIO (chyba dotąd nikt nie wymienił tej firmy). Dla mnie (ten sklep) to też niedawne odkrycie.

6 godzin temu, robert19091990 napisał:

Tak czytam szanowny kolego Twoje komentarze, wywody i mimo iż daleki jestem od pochopnej oceny ludzi tak w twoim przypadku z pełnym przekonaniem stwierdzam, że jesteś niesamowicie smutną postacią, z której wylewają się hektolitry żółci i trudno jest mi sobie wyobrazić to, że ktoś taki posiada przyjaciół czy też znajomych. 

Krytycyzm i negatywny stosunek do każdego aspektu dziedziny życia to chyba Twój sport docelowy.  Jesteś bezbłędną definicją stereotypu typowe polaczka - byle dokopać słownie każdemu, komu się lepiej powodzi niż mi.  Typowy Janusz. 

Na szczęście nie jest to moim zmartwieniem ale mam nadzieję, że rodzina którą (o ile) posiadasz nie zwariowała w Twoim towarzystwie do tej pory i nie przesiąkli tą żółcią, którą codziennie z siebie wylewasz na wszystko i wszystkich, którzy Cię otaczają. 
Gdyby sporządzić listę rzeczy i osób, które Ci nie pasują, byłaby to konkretna lektura na długie jesienne wieczory. 
Bez odbioru .

Może daruj sobie to udawanie neutralnego tonu i silenie się na ten niby-psychologiczny sznyt, mające świadczyć o rzekomej głębi samego piszącego i napisz po prostu, że masz mnie za głąba, ćwoka, durnia, debila i co tam jeszcze ci do głowy przyjdzie.

Tak będzie prościej i uczciwiej.

I nie będziesz musiał się silić na ton wypowiedzi, który raczej intelektualnie jest ci obcy i trudny do opanowania.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

9 godzin temu, robert19091990 napisał:

Bez odbioru .

Wydaje mi się, że szkoda "czytających", ktorzy szukaja informacji na temat "polskich produktów" , by musieli tracić czas na czyjeś personalne uwagi, nie majace związku z danym tematem .To brak szacunku dla innych, , szkoda by kolejny  wątek stał sie areną do słownych potyczek.Dyskuskja merytoryczna, na argumenty pożądana zawsze, przytyki personalne świadczą raczej o bezradności i braku argumentów a jakżesz często o braku elementarnej kultury danego indywiduum.

Nie wiem. Ćwierć wieku temu robiły wrażenie, ale jakoś cicho o nich.
Cicho bo przestali jeździć na wystawy a tak wciąż działają na rynku audio.

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, rochu napisał:

Może daruj sobie to udawanie neutralnego tonu i silenie się na ten niby-psychologiczny sznyt, mające świadczyć o rzekomej głębi samego piszącego i napisz po prostu, że masz mnie za głąba, ćwoka, durnia, debila i co tam jeszcze ci do głowy przyjdzie.

Tak będzie prościej i uczciwiej.

I nie będziesz musiał się silić na ton wypowiedzi, który raczej intelektualnie jest ci obcy i trudny do opanowania.

Wybacz ale ty to napisałeś a skoro to zrobiłeś, to widocznie masz świadomość o swoich wadach i doskonale zdajesz sobie sprawę z tego jak jesteś odbierany. Pogratulować. 

2 godziny temu, andrzejekk napisał:

Wydaje mi się, że szkoda "czytających", ktorzy szukaja informacji na temat "polskich produktów" , by musieli tracić czas na czyjeś personalne uwagi, nie majace związku z danym tematem .To brak szacunku dla innych, , szkoda by kolejny  wątek stał sie areną do słownych potyczek.Dyskuskja merytoryczna, na argumenty pożądana zawsze, przytyki personalne świadczą raczej o bezradności i braku argumentów a jakżesz często o braku elementarnej kultury danego indywiduum.

Wydaje mi się, że kolega "rochu" w znacznie wiekszym stopniu zaśmiecił wątek swoimi bezpodstawnymi uwagami i krytycznym stosunkiem do wszystkich i wszystkiego co go otacza.

Rozumiem, że koledze się to podoba ? 

56 minut temu, andrzejekk napisał:

A może to myślenie życzeniowe zaburza jasność myślenia?

Odkąd pamiętam z krajową branżą audio było nie najlepiej.

Ciekawe czy jeszcze ktoś pamięta proces sądowy, który wytoczył jeden z polskich producentów  wzmacniaczy jednemu z użytkowników tego forum.Producent odmówił człowiekowi naprawy wzmacniacza swojej produkcji. Chłopak nie wiedząc co począć przerysował fragment płytki i poprosił na forum o pomoc w rozpoznaniu usterki. Na to ten geniusz polskiego przemysłu audio poczuł się urażony bo ktoś opublikował wynik jego głębokich przemyśleń. No i się zaczęło. Sprawa miał też odprysk karny bo pan producent dopatrzył się  też przestępstwa. Jednak jest sprawiedliwość na świecie bo o marce już prawie nikt nie pamięta a pan producent próbuje teraz klecić... kabelki do audio.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

2 minuty temu, rochu napisał:

Odkąd pamiętam z krajową branżą audio było nie najlepiej.

co nie znaczy, że obecnie tak jest. Są marki, które działają prokliencko. Poza tym, marki, które robią dobre jakościowo produkty za niezbyt wygórowaną cenę.

Nie ma co wrzucać wszystkich do jednego wora, warto się z tematem zapoznać bardziej. 

1 godzinę temu, robert19091990 napisał:

Wybacz ale ty to napisałeś a skoro to zrobiłeś, to widocznie masz świadomość o swoich wadach i doskonale zdajesz sobie sprawę z tego jak jesteś odbierany. Pogratulować. 

Wydaje mi się, że kolega "rochu" w znacznie wiekszym stopniu zaśmiecił wątek swoimi bezpodstawnymi uwagami i krytycznym stosunkiem do wszystkich i wszystkiego co go otacza.

Rozumiem, że koledze się to podoba ? 

Nie chcę być  niczyim adwokatem ale niejako mnie do tego zmuszasz.Rochu wypowiedział sie negatywnie o polskiej  branży i poparł to konkretnymi przykladami, co mieści sie w temacie wątku.Niestety wypowiadając sie ogólnie o branży posłużył sie generalizowaniem, co niestety jest raczej powszechne i nie można na podstawie dwóch slabych uczniów wystawiać "pały" całej klasie.Ale to chyba oczywiste.

A więc proszę by wypowiadać sie merytorycznie w temacie, bez wycieczek osobistych bo dla czytających to niczego nie wnosi i tyle.

Są przecież wątki klubowe, jesli czyimś produktem sie zainteresujemy, gdzie możemy znależć więcej informacji.

Godzinę temu, GhostR1 napisał:

co nie znaczy, że obecnie tak jest. Są marki, które działają prokliencko. Poza tym, marki, które robią dobre jakościowo produkty za niezbyt wygórowaną cenę.

Nie ma co wrzucać wszystkich do jednego wora, warto się z tematem zapoznać bardziej. 

Miałem przez kilka lat do czynienia z taką manufakturą, taką pro-kliencką, frontem do klienta, indywidualne warunki, dowóz-przywóz, cmokanie i achy i ochy nad systemem klienta, co jakiś czas telefony - co słychać, etc i etc.

Ja miałem szczęście ale są tacy co są ciągani po policjach i prokuraturach bo gdy się coś w kontaktach z klientem skiepściło to właściciel uznał, że kwota zainkasowana przy sprzedaży to tylko zaliczka a klient winny mu jest jeszcze taczkę dinaros bo udzielony rabat już nie obowiązuje..

Temat z rok temu szeroko omawiany na tym forum.

Edytowane przez rochu

1 minutę temu, rochu napisał:

Ja miałem szczęście ale są tacy co są ciągani po policjach i prokuraturach bo gdy się coś w kontaktach z klientem skiepściło to właściciel uznał, że kwota zainkasowana przy sprzedaży to tylko zaliczka a klient winny mu jest jeszcze taczkę dinaros.

oczywiście masz rację ale nie można tego generalizować. To, że jeden krajowy producent jest nadęty i ukierunkowany tylko na zarobek nie oznacza, że wszyscy tacy są. Tak, każdy musi zarobić żeby przeżyć ale są tacy, którzy robią to jeszcze zachowując trochę człowieczeństwa.

14 godzin temu, Wuelem napisał:

W Tczewie jest sklep AUDIONEO - specjalizują się w polskich produktach. Mają sporo firm. Mają też profil na Facebooku, gdzie rzeczowo podają informacje. W tak małym mieście przyczółek polskiego audio. Do tego z rarytasami w postaci kolumn BODNAR AUDIO (chyba dotąd nikt nie wymienił tej firmy). Dla mnie (ten sklep) to też niedawne odkrycie.

To ja też polecę Salon Audio-ON z Czechowic Dziedzic ( drugi koniec Polski) również specjalizuje się w sprzedaży produktów rodzimych firm choć nie tylko . Świetni ludzie ,elastycznie podchodzą do każdego  ,możliwość posłuchania u siebie i w salonie.  Takich miejsc nam trzeba. Sprawdźcie sami. 

Edytowane przez bogus18
Teraz, GhostR1 napisał:

oczywiście masz rację ale nie można tego generalizować. To, że jeden krajowy producent jest nadęty i ukierunkowany tylko na zarobek nie oznacza, że wszyscy tacy są. Tak, każdy musi zarobić żeby przeżyć ale są tacy, którzy robią to jeszcze zachowując trochę człowieczeństwa.

Wybacz, moje doświadczenie wynika nie z jednego, dwóch czy trzech kontaktów z takimi ludźmi. Było tego dużo, dużo więcej. przez kilkadziesiąt lat. Sami geniusze, artyści, debeściaki.

I jeden jedyny wyjątek - firma APS. Tu chylę czoła. Ale oni od samego początku celowali w rynki poza krajem i to w rynek PRO. Tutaj raczej nie szukają zbyt usilnie klientów.

I słusznie. Bo polski "klient-audiofil to wyjątkowa menda.

3 minuty temu, rochu napisał:

Wybacz, moje doświadczenie wynika nie z jednego, dwóch czy trzech kontaktów z takimi ludźmi. Było tego dużo, dużo więcej. przez kilkadziesiąt lat. Sami geniusze, artyści, debeściaki.

I jeden jedyny wyjątek - firma APS. Tu chylę czoła. Ale oni od samego początku celowali w rynki poza krajem i to w rynek PRO. Tutaj raczej nie szukają zbyt usilnie klientów.

I słusznie. Bo polski "klient-audiofil to wyjątkowa menda.

dlatego sprawa nie jest taka oczywista. Ty masz takie a ja inne doświadczenia. Znam audiofili z którymi można rozmawiać i takich z którymi nie da się słowa zamienić. Podobnie jest w firmach, przecież w tych zakładach pracują ludzie, którzy mają swoje humory. Sam swego czasu doświadczyłem niezbyt miłej obsługi u jednego producenta. Pracowała tam kobieta, która miała problem nawet jak go nie było. Czy skreśliłem przez to producenta?...nie. Teraz na jej stanowisku jest inna, bardziej rzeczowa i rozgarnięta osoba, z którą, pomimo różnych problemów zawsze można porozmawiać. Oczywiście pomijam tu kwestie zarządu i stawiane cele pracownikom. 

Tak jak wspominałem już wielokrotnie: rynek zweryfikuje wszystko. Jeżeli producent/sklep/sprzedawca będzie liczył tylko na zysk za wszelką cenę to na pewno zostanie osądzony przez klienta, który miał z nim do czynienia. W dobie internetu prawie każdy ma dostęp do portali społecznościowych, for dyskusyjnych, etc. Każdy również może wystawić opinię (obecnie nawet miejscu, np. park) a jeżeli jest niezadowolony to tym bardziej to zrobi.  Takiej opinii nie usuniesz tak łatwo i smród pozostaje. 

No i jak mamy różnych producentów, tak mamy różnych klientów.Są i te upierdliwe "mendy" i  ci roszczeniowi i ci kupujący "byle taniej" itp. i są "zwykli" ludzie szukajacy "dobrego dżwięku" w swoim budżecie, grzeczni, nie narzucający sie itp.Gorzej jak ci drudzy {klienci} trafią na sprzedawcę mendę.

Ja przeglądając tak mimochodem wątki klubowe niektorych polskich producentów dostrzegłem z jednej strony liczne głosy zadowolonych {świetnie, to budujace} ale jakzesz często reagujących wrecz histerycznie na głosy krytyczne, niezadowolonych użytkowników.Ale to dotyczy wszystkich społeczności {Fora}, gdzie fani reagują jak fanatycy na wszelkie  choćby jak najbardziej merytoryczne  uwagi krytyczne.

Z tego co sie doczytałem, to narzekania na polskich producentów dotyczą często rozrzutu jakościowego produktu, braku powtarzalności, problemy z gwarancją, brak kontaktu posprzedażowego z producentem  itp.

Niektorzy nie mają nawet strony internetowej {ich jakość i ilość informacji też dyskusyjna}, brak oferty cennikowej {choćby tej bazowej, wyjsciowej}, brak informacji o terminach realizacji, niemożność wypożyczenia do domowego odsluchu choćby za opłatą {poza kaucją}, niekompletna oferta u producenta, ktory np. produkując i oferując A,B,C,D,E,F,G,H,I,J,K.... ma do odsluchu u siebie tylkoA.B,C a więc kupowanie kota w worku itp.Niby drobiazgi, niby szczegóły ale sumarycznie wpływają na postrzeganie danego producenta, jego produktów i w jakis sposób przekladają sie na sprzedaż.Ale branża audio to chyba raczej branża niszowa i tym bardziej doceniac należy to, że komuś sie w tę branżę chce wchodzic, że probują z pasji zrobić przy okazji jakiś "biznes" i niech im się kręci jak najlepiej .

Krytyka dla krytyki niczego sensownego nie wnosi natomiast odrzucanie głosów krytycznych merytorycznie umotywowanych i tkwienie w samozadowoleniu w kręgu towarzystwa wzajemnej adoracji to raczej stanie w miejscu powtarzanie tych samych błędów, uchybien, zaniedbań, ktore są hamulcem rozwoju.

Choć patrząc w jakim "biznesowym" otoczeniu polscy producenci dzialają to ja im tylko współczuję.

6 godzin temu, andrzejekk napisał:

Gorzej jak ci drudzy {klienci} trafią na sprzedawcę mendę.

Osobiście wśród polskich producentów na takowego się nie natknąłem,a mam okablowanie od 3 naszych producentów.Pamiętam rozmowę z panem Ryszardem z Argentum Audio.Zapytałem czy mogę u niego kupić srebrny drut taki jak jest w najwyższym modelu bo chcę wymienić zwory we wzmacniaczu.I żadnego problemu nie było.Konkretny człowiek-policzył ile będzie mnie to kosztować,odpisał i po zapłacie dostałem termin realizacji zamówienia.

Zadowolony posiadacz kilku sprzętów z rodzimych manufaktur (przetwornik c/a, przedwzmacniacz korekcyjny, wzmacniacz zintegrowany, gramofon) daje swój skromny głos w tej dyskusji.

Oczywiście, że wśród takiej masy ludzkiej znajdą się różnej maści hochsztaplerzy, jednak mimo wszystko łatwiej jest - moim zdaniem - znaleźć coś pod swój gust i kieszeń w kraju, miast szukać gdzieś daleko. Zawsze można zadzwonić i pogadać, a jeszcze lepiej podjechać i zobaczyć / usłyszeć, poznać osobiście konstruktora, lepiej zrozumieć, co i jak on robi, o co mu chodzi, i do kogo kieruje swoją ofertę. Jeśli do tego dodać możliwość wykonania urządzenia indywidualnego, jakiego nikt inny nie ma, dopasowanego do swojego zestawu i wnętrza, to już jest coś nieosiągalnego dla marek z mainstreamu audio. Owszem, trudniej to potem odsprzedać, ale nie zawsze o to chodzi, i chyba na jakimś etapie lepiej usiąść spokojnie i posłuchać dobrej muzy 😁

Edytowane przez Łukasz_62438
W dniu 16.07.2022 o 12:17, andrzejekk napisał:

Nie chcę być  niczyim adwokatem ale niejako mnie do tego zmuszasz.Rochu wypowiedział sie negatywnie o polskiej  branży i poparł to konkretnymi przykladami, co mieści sie w temacie wątku.Niestety wypowiadając sie ogólnie o branży posłużył sie generalizowaniem, co niestety jest raczej powszechne i nie można na podstawie dwóch slabych uczniów wystawiać "pały" całej klasie.Ale to chyba oczywiste.

A więc proszę by wypowiadać sie merytorycznie w temacie, bez wycieczek osobistych bo dla czytających to niczego nie wnosi i tyle.

Są przecież wątki klubowe, jesli czyimś produktem sie zainteresujemy, gdzie możemy znależć więcej informacji.

A krytyka dyrygenta, muzyka, aranżera, producenta muzycznego Adama Sztaby również mieści się w kryteriach wątku? Bo nie jest znany poza granicami kraju ?

Wybacz, o ile rozumiem to, że ktoś może nie być fanem konktetnego artysty o tyle absurdem jest dla mnie to, że " nie wiedząc kim jest " strzela przy okazji krytyczne komentarze w jego stronę ujmując jego pracy i dokonaniom. 

Może się nie znam ale krytyka dla samej krytyki mimo, że kogoś się nie zna i nie miało się styczności z jego twórczością jest co najmniej smieszne a już na pewno bezczelne.  

W dniu 15.07.2022 o 20:56, robert19091990 napisał:

Bez odbioru .

Niestety ,starzy kawalerowie już tak mają😒

Edytowane przez Rafał.M
Godzinę temu, pantagruel napisał:

Nie widzę na stronie, gdzie to można znaleźć?

To Nowość! Pytanie do producenta LARa  lub Jakuba przedstawiciela LARa @ Życie to gra ( podpowiem kontakt na pw. ) tu chyba nie reklamujemy ?

Pozdro 

Mogę tylko dodać że byłem i słuchałem LARa i to moja opinia jak dzielony system odebrałem. 

Cena wysoka ale jak to gra 👍 trzeba samemu posłuchać. 

Edytowane przez bogus18

ło matko przecia to już cenowe progi Gryphona, McIntosha, Accuphase czy Mark Levinsona i aż takim optymistą naiwniakiem nie jestem by płacić taki hajs polskim geniuszom mając w zasięgu wymienioną konkurencje 

ps. i te ochydne śrubki na froncie brrr to jest sprzęt audio do salonu czy zestaw militarny do schronu 😜 

pps. daj pan spokój 40 patoli za takie brzydactwo 

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość

(Konto usunięte)
8 minut temu, Tal napisał:

ło matko przecia to już cenowe progi Gryphona, McIntosha, Accuphase czy Mark Levinsona i aż takim optymistą naiwniakiem nie jestem by płacić taki hajs polskim geniuszom mając w zasięgu wymienioną konkurencje 

ps. i te ochydne śrubki na froncie brrr to jest sprzęt audio do salonu czy zestaw militarny do schronu 😜 

pps. daj pan spokój 40 patoli za takie brzydactwo 

No nie, na pewno nie ten przedział cenowy, sprawdź dzielonki wymienionych producentów.

4 minuty temu, Tal napisał:

To najpierw posłuchaj wymienionych przez siebie konkurentów  ,potem posłuchaj krajowego producenta .

I wtedy napisz na forum .

To dla nas będzie  wiarygodne .( Twoje zdanie)

"Ja tam byłem  kawę piłem" i  słuchałem .

2 minuty temu, Tal napisał:

zapewne integra wymienionych gigantów zagrałaby mi lepiej niż ta "radiostacja"

Twoje zadanie i Twoja opinia .

Ja piszę o tym co słyszałem. 

A nie powielam " tego co ktos komuś "

Forum  ma być wiarygodne! 

Edytowane przez bogus18
  • Pokaż nowe odpowiedzi