Skocz do zawartości
IGNORED

Interconect RCA - jako kabel cyfrowy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyżej, bo skąd kabel wie, że jest akurat cyfrowy 😉

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

47 minut temu, audioburak napisał:

Jak wyżej, bo skąd kabel wie, że jest akurat cyfrowy 😉

Zmierzył sobie pojemność i  impedancję falową?

W przypadku wireworld na przykład te kable są nieco inaczej wykonane. 

Ale tak możesz to zastosować i to będzie grało 🙂

nie wykluczone że nawet dobrze :):)

Piotr 

3 godziny temu, toptwenty napisał:

Zmierzył sobie pojemność i  impedancję falową...

...zera i jedynki poddał analogizacji (obrazowo: wpływ na brzmienie to coś jak lampowy konwerter USBtoSPDIF).

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

35 minut temu, toptwenty napisał:

Przez kabel nie płyną zera i jedynki, tylko prąd elektryczny.

Mi nie musisz tego tłumaczyć, ale być może Tobie ktoś powinien co z tego wynika.

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mi nie musisz tego tłumaczyć, ale być może Tobie ktoś powinien co z tego wynika.

A producentom DACów czy playerów, którzy jednak dbają, żeby zachować  na in/out te 75om?

12 minut temu, januss73 napisał:

A producentom DACów czy playerów, którzy jednak dbają, żeby zachować  na in/out te 75om?

To, że 75Ω gwarantuje poprawny przesył w określonych normą warunkach i odległości nie znaczy, że w lepszych warunkach i mniejszej odległości bez 75Ω przesył od razu stanie się niepoprawny.

Teraz, szymon1977 napisał:

To, że 75Ω gwarantuje poprawny przesył w określonych normą warunkach i odległości nie znaczy, że w lepszych warunkach i mniejszej odległości bez 75Ω przesył stanie się niepoprawny.

Podsumowując, producenci dbają o zachowanie dopasowania, a szymon gwarantuje, że to nie potrzebne, bo ma to taki wpływ jak

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

lampowy konwerter USBtoSPDIF

no over 😉

46 minut temu, januss73 napisał:

Podsumowując, producenci dbają o zachowanie dopasowania, a szymon gwarantuje, że to nie potrzebne, bo ma to taki wpływ jak

Można tematem zainteresować Amira z ASR? Pewnie chętnie przeprowadzi badania na dokładnym sprzęcie pomiarowym przy użyciu najlepszego sprzętu grającego jaki ma w swoim zasięgu. Wszystko będzie jasne. Uważam że na krótkich połączeniach zachowanie tych 75 Ω nie jest wymagane i absolutnie nie wpłynie na odwzorowanie obwiedni analogowej sygnału. Oczywiście to tylko moje zdanie. 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

9 godzin temu, januss73 napisał:

szymon gwarantuje

Jak widać nie zrozumiałeś tego co czytasz.

-----

9 godzin temu, Lech36 napisał:

Uważam że na krótkich połączeniach zachowanie tych 75 Ω nie jest wymagane i absolutnie nie wpłynie na odwzorowanie obwiedni analogowej sygnału.

W zasadzie jest to oczywiste dla każdego, kto rozumie co to jest norma. BTW nawet jeśli obwiednia się zmieni, to n8e mamy do czynienia z sygnałem analogowym tylko cyfrowym, więc decydujące jest czy nastąpił błąd przesyłu danych.

12 godzin temu, januss73 napisał:

Standard spdif dopuszcza przesył do 10m i wtedy trzeba się przejmować. Krótkie połączenia, poniżej metra, dla częstotliwości transmitowanych kablem nie są linią długą i ich impedancja falowa jest nieistotna. Oczywiście tak technicznie, bo wiadomo, że audiofil usłyszy jitter i scenę 😉

nagrywamy.com

Przez dłuższy czas miałem spięte wyjście komputera spdif z amplitunerem za pomocą 5m zwykłego kabla głośnikowego. Raczej na pewno 75 omów nie miał, ekranu również a dźwięk 5-cio kanałowy DTS śmigał aż miło.

7 godzin temu, przemak napisał:

Standard spdif dopuszcza przesył do 10m...

...ja mam 25cm, co za tym idzie 40x mniej zbierze syfu z zewnątrz, 40x mniej spadnie siła sygnału i 40x mniej wystąpi zakłóceń pomiędzy dwoma żyłami. Tak sobie myślę, że w moim interkonekcie 25cm sygnał nie tylko będzie prawidłowy, ale być może nawet lepszy niż w kablu 10m/75Ω

7 godzin temu, przemak napisał:

Oczywiście tak technicznie, bo wiadomo, że audiofil usłyszy jitter i scenę 😉

Dokładnie to mniejszy jitter i szerszą scenę 😉

Z tego co mówi potoczna opinia to kable coaxial można spokojnie używać do połączeń analogowych typu wyjście 2 rca z DACa do wzmacniacza. Ale w drugą stronę czyli zwykły analogowy interkonekt RCA-RCA nie zalecany jest do połączeń cyfrowych spdif,gdzie zalecany jest koncentryk.

16 minut temu, Wito76 napisał:

potoczna opinia ... można spokojnie używać ... nie zalecany ...

W skrócie ktoś tam, coś tam, kiedyś tam powiedział, ale w sumie to nie wiadomo co.

15 godzin temu, Wito76 napisał:

To x40 zrobiło na mnie wrażenie, prawdziwy konkret.

Nie za bardzo obrazowo?

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

tą dyskusje

Jaka dyskusję? Żeby była dyskusja musiałyby być argumenty drugiej strony, a druga strona jedyne co może zaprezentować to brak zrozumienia argumentów strony pierwszej.

Z tego co pamiętam to też jesteś raczej zamknięty na chociaż testy. Bo lab tak mówi więc tak musi być. 

Więc w tym przypadku obie strony są zamknięte. I tak było jest i będzie przy rozmowie o kablach. 

Nic nowego. 

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Z tego co pamiętam to też jesteś raczej zamknięty na chociaż testy.

Testy? Wprost przeciwnie! Zamknięty natomiast jestem na nazywanie "testem" czegoś, co jako test nie da się traktować.

Czyli jesteś w stanie przyjechać do wcześniej ustalonego salonu przywieźć swój sprzęt jako zaplecze i porównamy kable.

Na przykład różnego rodzaju bo już prawdę mówiąc nie wiem o czym jest tutaj rozmowa dalej o kablach cyfrowych w zamian z analogowych i tym podobne. Czy już rozmowa przesłana zasilające?:)

Co jeśli okaże się że osiem osób słyszy A ty nie?

Powiem ci tak nic mi do tego! Jak byłem jeszcze w branży to akurat ten temat spływał po mnie jak po kaczce. Ktoś chce sprawdzić nie sprawdza ktoś nie chce sprawdzić niech nie sprawdza.

Ale już najbardziej dziwią mnie osoby które marnują swój prywatny czas na forach próbując przekonać ludzi albo w jedną albo w drugą stronę. 

Naprawdę nie macie nic innego do roboty?

Te dyskusję zawsze wychodzą albo nie cofnij, są podburzane zawsze przez te same osoby.

Piotr 

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli jesteś w stanie przyjechać do wcześniej ustalonego salonu przywieźć swój sprzęt jako zaplecze i porównamy kable.

Okolice Liverpool-Manchester tak.

Ale już najbardziej dziwią mnie osoby które marnują swój prywatny czas na forach próbując przekonać ludzi albo w jedną albo w drugą stronę. 

A teraz przeczytaj jaki jest temat dyskusji.

Co jeśli okaże się że osiem osób słyszy A ty nie?

W audio-mitach może ktoś Ci wyjaśni, jak przeprowadzić doświadczenie, ja polecam historię o koniu, który potrafił liczyć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ale już najbardziej dziwią mnie osoby które marnują swój prywatny czas na forach próbując przekonać ludzi albo w jedną albo w drugą stronę

W skrocie, ich powolaniem jest psychomanipulacja, dotyczaca rzekomej autosugestii osob "slyszacych".

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Pytam co jeśli 9 na 10 osób powie który kabel gra kiedy a dostaje odpowiedź o koniu...

Nie wszedłem w link. Zaznaczam.

Chyba wyczerpaliśmy tutaj pole do dyskusji.

Piotr 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Pytam co jeśli 9 na 10 osób powie który kabel gra kiedy a dostaje odpowiedź o koniu...

...

Chyba wyczerpaliśmy tutaj pole do dyskusji.

Dokładnie kolego. Nie będzie dyskusji o zmysłach, skoro nie wiesz jakie figle potrafią kłamać. BTW teń koń kable też byłby w stanie odróżnić.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Nie wszedłem w link. Zaznaczam.

Tak trzymaj, wszak niewiedza to Twój jedyny argument.

Zawsze byłeś konfliktowy. Pamiętam cię jak jescze pisałem na tym forum z branży a ty zakładałeś konto. 

Bardzo długo uważałes Onkyo a5vl ? Dobrze pamiętam? Za cud techniki. Ale zapewne to się zmieniło. Kiedyś może jak zaczniesz mieć bardziej otwarta głowę. Luźniejsze podejście do audio to i wpisy będą mniej dokuczliwe i nie będziesz też taki zatwardziały w swoich przekonaniach.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Tak trzymaj, wszak niewiedza to Twój jedyny argument.

Do czego to był komentarz? Do linku o koniu? I jesteś tym zdegustowany? 

Ehhh

Piotr 

• Pokaż nowe odpowiedzi