Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalne sposoby ogrzewania mieszkania w bloku

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, ASURA napisał:

O wodnym ogrzewaniu podłogowym słyszał?

Pytasz w kontekście wątku czy moich perypetii z folią grzewczą? Bo oczywiście wodne ogrzewanie podłogowe w bloku jako tańsza alternatywa dla kaloryferów to standard. 

nagrywamy.com

2 minuty temu, przemak napisał:

Pytasz w kontekście wątku czy moich perypetii z folią grzewczą? Bo oczywiście wodne ogrzewanie podłogowe w bloku jako tańsza alternatywa dla kaloryferów to standard. 

Zamiennik i to raczej droższy w inwestycji ale z plusami później

Ogrzewanie podłogowe potrafi być do 20% tańsze w eksploatacji gdyż ogrzewa powietrze w strefie wysokości człowieka a powyżej jest ono chłodniejsze za tym dostarcza ciepło głównie w strefie przebywania człowieka i głównie ją grzejemy

6 godzin temu, tomek7776 napisał:

w starszych blokach nie zrobisz licznikow ciepla.bo sa tzw piony grzewcze.

W starszych blokach instalacja CO jest do wymiany za tym można zrobić to zgodnie z potrzebą dokładnego rozliczania

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

2 minuty temu, ASURA napisał:

Ogrzewanie podłogowe potrafi być do 20% tańsze w eksploatacji gdyż ogrzewa powietrze w strefie wysokości człowieka a powyżej jest ono chłodniejsze za tym dostarcza ciepło głównie w strefie przebywania człowieka i głównie ją grzejemy

Aha. Wiadomo. Skąd w bloku ciepło do tego ogrzewania też wiadomo. Wymiennik w kotłowni i już. Styropian plus wylewka, miejmy nadzieję, że soundchaser za wysoki nie jest, nie będzie czupryną haczył o sufit. Rurki się schowa w piwnicy. Super. Zwłaszcza,  że cena nie gra roli. 

nagrywamy.com

6 godzin temu, przemak napisał:

Pytasz w kontekście wątku czy moich perypetii z folią grzewczą? 

Mógłbyś coś więcej opowiedzieć ? ,  się zastanawiałem nad folią 

4 godziny temu, jarekb napisał:

Mógłbyś coś więcej opowiedzieć ? ,  się zastanawiałem nad folią 

Siedzisz na dużym polu elektromagnetycznym i na pewno to jest "zdrowe".

Jak źle rozplanujesz powierzchnię pokrytą elementami grzewczymi to będziesz miał albo zimne miejsca podłogi albo pod meblami będziesz miał 80 stopni Celsjusza. Do wróżki jak będziesz chciał umeblować pomieszczenie za pięć lat. 

Jak dla mnie fajne rozwiązanie ale na podjazdy dla samochodów czy na projekt modnego płaskiego dachu co by nam się pod ilością śniegu na głowę nie zwalił

Tylko te KW do zapłacenia co roku…

17 godzin temu, jezz napisał:
17 godzin temu, ASURA napisał:

No i na xuj komuś kominek jak z racji ekologii nie wolno w nim palić?

U mnie wolno jak widzisz.

Piszemy o ogrzewaniu w blokach i wieżowcach mieszkalnych. Przecież do mieszkania kominka nie wstawisz, bo nikt Ci nie pozwoli na to.

17 godzin temu, Bezlitosna Niusia napisał:

... byleby ładna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

57d953b3c9e5bd20bdd74effbad6c02f12c244c797c193cbb280bcc554148028-131.jpg_ooooxooxox_1280x720.jpg

16 godzin temu, ASURA napisał:

W starszych blokach instalacja CO jest do wymiany za tym można zrobić to zgodnie z potrzebą dokładnego rozliczania

raczej nie wykonalne.sa tzw ''piony''.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawy watek....

W sytuacji gdy nasz system ogrzewania nie działa to:

Jeżeli ktoś ma wiele pokoi to bym ogrzewał pokój (grzejnikiem olejowym itd.) znajdujący się w środku mieszkania. Skrajne pokoje lub znajdujące się przy ścianach szczytowych bym ogrzewał w drugiej kolejności.

Taki sposób ogrzewania mieszkania lub domu oczywiście prowadzi do zagrzybienia. Mieszkanie lub dom musi być porządnie ogrzewane i wietrzone - cudów nie ma!

Oczywiście opisujemy tu cały czas sytuacje awaryjna, lub stan wojenny 🙂

Wszystkie osoby z danej rodziny powinny spać w tym samym pomieszczeniu, drzwi zamknąć, powinno byc wtedy cieplej...Kazda osoba ma 36,6 C

Zaopatrzyć się w cieple kołdry, a nawet śpiwory itd.

Wrazie czego można wyjechać na okres zimowy gdzieś do ciepłych krajów, lub na południe Europy i poczekać do wiosny ...

Edytowane przez Adam Sikora
W dniu 15.08.2022 o 20:54, Adam Sikora napisał:

Ciekawy watek....

W sytuacji gdy nasz system ogrzewania nie działa to:

Jeżeli ktoś ma wiele pokoi to bym ogrzewał pokój (grzejnikiem olejowym itd.) znajdujący się w środku mieszkania. Skrajne pokoje lub znajdujące się przy ścianach szczytowych bym ogrzewał w drugiej kolejności.

Taki sposób ogrzewania mieszkania lub domu oczywiście prowadzi do zagrzybienia. Mieszkanie lub dom musi być porządnie ogrzewane i wietrzone - cudów nie ma!

Oczywiście opisujemy tu cały czas sytuacje awaryjna, lub stan wojenny 🙂

Wszystkie osoby z danej rodziny powinny spać w tym samym pomieszczeniu, drzwi zamknąć, powinno byc wtedy cieplej...Kazda osoba ma 36,6 C

Zaopatrzyć się w cieple kołdry, a nawet śpiwory itd.

Wrazie czego można wyjechać na okres zimowy gdzieś do ciepłych krajów, lub na południe Europy i poczekać do wiosny ...

Po co grzać jak można w sklepie zimowym kupić odzież i śpiwory dla himalaistów i nawet można spać przy jednym uchylonym oknie co by nie zagrzybiać mieszkania...

Dla super oszczędnych coś takiego 

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, costa brava napisał:

Grecja Niemców juz zaprosiła na zimę 

My w latach 70" Greków do Polski, to taka świecka tradycja obca plemionom z rejonu moskwy

Ukryta Zawartość

Podstawowa to pożyczyć/ zamówić usługę pomiaru mieszkania kamera termowizyjną. Od razu wyjdzie gdzie wykonawca odstawił fuszerkę. Pod panele na podłodze zastosować podkład z styroduru do kupienia w marketach- troche ociepla i wygłusza. Obecnie budowane bloki mają mieszkania z oddzielnymi pionami wentylacyjnymi - można popytać o możliwość założenia pieca gazowego z zamkniętą komorą spalania/kondensacyjny .Oszczędność 20-30% na zużyciu gazu i nie wychładza pomieszczeń- nie zużywa ciepłego powietrza z mieszkania , znaczna redukcja możliwości powstania tzw .cofki i zatrucia czadem. Założenie rekuperatora do kanału wentylacyjnego. Regulacja okuć w oknach po jakimś czasie okna mają tendencje do osiadania i są przez to mniej szczelne. Jeśli to możliwe założyć rolety zewnętrzne , do 5 stopni różnicy w lato i zimę. W starym budownictwie można założyć piec rakietowy jako przystawkę do pieca kaflowego - większa sprawność i można palić chrustem.

• 3 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Na filmie blondynka tłumaczy  zeby skręcić o 90 stopni w prawo, a kręci gość w lewo...masakra 

Ukryta Zawartość

Nastały chłody.

I jak się trzymacie w kamienicach?

Ja zabezpieczyłem się piecykiem katalitycznym na specjalną naftę. 

Zabezpieczyłem przed katastrofą polegającą na wyłączeniu dostaw energii elektrycznej. Zwróćcie uwagą, że wówczas wyziębi się natychmiast, albowiem pompa obiegowa CO zatrzyma się. 

Założyłem rolety zewnętrzne, opuszczamy na noc -  kaloryfery są jeszcze wyłączone, temperatura w mieszkaniu (blok) ok. 21 st.C

Taki chyba nie wymaga zasilania z sieci

Ukryta Zawartość

Lecz ja bym czujnik czadu i gazu kupił dodatkowo .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, czester15.30 napisał:

Kiedy ja zakładam , że nie będzie prądu .  

Nie ma prądu to, kiepsko  jak ma się ogrzewanie kotłem gazowym to tylko  mały agregat z AVR no niestety ,  a jak już całkiem  apokalipsa to jak pokazano ten piecyk gazowy albo jak ktoś ma komin to ?? webasto 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale to już na apokalipsę :) 

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, czester15.30 napisał:

Taki chyba nie wymaga zasilania z sieci

Ukryta Zawartość

Lecz ja bym czujnik czadu i gazu kupił dodatkowo .

Ukryta Zawartość

Te piecyki mają napis żeby używać na otwartej przestrzeni... Co nie ma sensu, ale bezpieczeństwo przy nich nikłe. 

A taką plazmę miałem. Żona stłukła 😞 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 22.11.2022 o 18:43, burz napisał:

Założyłem rolety zewnętrzne, opuszczamy na noc -  kaloryfery są jeszcze wyłączone, temperatura w mieszkaniu (blok) ok. 21 st.C

A u mnie zimno, jak jasny uj. - Grzejniki włączone, żaluzje opuszczone i jestem po połówce Żubrówki. Baba obok.

Ale ja generalnie jestem "zmarźluch", a dom (wynajęty i kupiony przez przypadek) - do remontu.

Chcesz zdjęcia tapet?😀😀😀😘

6 minut temu, czester15.30 napisał:

Przez przypadek ? 

Tak. Żal był duży, bo to był okres kiedy plazm już nie było, pledy jeszcze ultradrogie. Skończyłem z jakimś LCD Samsunga, ale to już nie to. Czekam kiedy Samsung zdechnie. 

Rychnowski, nauczyciel Tesli.

Był taki wynalazca, ale furiat.

Z mocno fantastycznego bloga.

Ukryta Zawartość

<Łrilaks ! Indżoj !>

🙂

Wynalazca skupiał się na sprawności w procentach, a inni fizycy zarzucili temat, który podjął.

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Tamten, którego wspomniałem, był znacznie bardziej "fringe" od tych obecnych speców od "fringe-science".

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Po II Wojnie światowej ludzie żyli bez prądu , ale wszystko było oparte na piecach kaflowych ( ścianówki ) , na wsiach palono w znacznej mierze chrustem . Oświetlenie lampa naftowa . Pamiętam taką u dziadków i wujków , gdy nie było prądu to zapalało się , dzieciom radocha . 

Obecnie kto ma kocioł na paliwo stałe , to nie ma już c.o. grawitacyjnego .

Edytowane przez czester15.30
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.