Skocz do zawartości
IGNORED

DAC w cenie do 2k zł, prośba o pomoc w doborze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w ciągu dwóch lat przerobiłem kilka dac’ow w cenie do około 1000 zł. Na początku miałem Topping D10, później d30, E30 i smsl 10th mkII, który gościł u mnie ostatnie półtora roku. W zeszłym tygodniu zakupiłem Toppinga d30 pro licząc na jakiś upgrade dźwięku. Chodziło głównie o więcej wyrafinowania i szczegółów w wysokich tonach. Bas i średnica w smsl bardzo mi odpowiadały. Grał lekko ciepło, delikatnie koloryzowal i dociazal średnice. Bas był niski i mocny. Do wyboru Toppinga skusila mnie atrakcyjna cena, recenzje, funkcja pre oraz wbudowany zasilacz. Niestety ale nie do końca jestem zadowolony z tego wyboru. Dźwięk w porównaniu do Smsl, owszem okazał się czystszy, wysokie tony są trochę bardziej szczegółowe i przyjemniejsze w odsłuchu, nie ma takiego nieoczekiwanego syczenie ale dźwięk jest odchudzony. Średnica jest neutralna, rzekłbym sterylna, oraz przede wszystkim bas jest bardzo zachowawczy, nie ma uderzenia. Smsl moim zdaniem grał bardziej energicznie, mocniej i z większym wykopem i przestrzenią. Budował lepiej scenę do przodu, dźwięk lepiej odrywał się od kolumn i wychodził na boki poza kolumny. Natomiast Topping chowa dźwięki za kolumnami, gra za łagodnie i mdło dla mnie.  Zwracam się z prośbą o propozycje dacow w cenie do 2000 zł, które spełnia moje oczekiwania. Mogą być używane, dzwięk ma być mocny, dociążony lekko ocieplona średnica z porządnym basem, drivem i czystą górą. Taki smsl 10th mkII z lepsza gora i wewnętrznym zasilaczem. Muzyka to głównie rock, czasami metal, jazz i klasyka. Być może Topping nie wpasował się w resztę systemu, na który składają się kolumny Dynaudio x32, Harman hk680 (kondensatory w sekcji wzmacniacza wymienione na Mundorf M lytic, Elna i Nichicon), raspberry pi4 Volumio. Topping chyba lepiej by się  zgrał z takim krzykliwym wariatem jak Exposure 2010s2. Jestem trochę zdziwiony bo e30 grał energiczniej od smsl, a tutaj taka niespodzianka z d30 pro.  Z drugiej strony rozmyślam coraz częściej czy nie lepiej przestać bawić się w dobieranie toru i nie zakupić konkretnego wzmacniacza z dac lub nawet funkcjami sieciowymi. Przykładowo taki Rotel 1592 lub Marantz 40n…. Harman ma możliwość gry jako końcówka mocy i wówczas gra zauważalnie czyściej ale tez wężej i z mniejszym rozmachem niż z pre. Dlatego tez decyzja padła na dac z dobrym pre póki co aby można było pokombinować. 

Edytowane przez Szymek_47295
2 godziny temu, Szymek_47295 napisał:

Dlatego tez decyzja padła na dac z dobrym pre póki co aby można było pokombinować. 

Ale że co, liczysz na to że za 2kzł kupisz dac z dobrym pre.....? Zapomnij.

Jeśli chodzi o toppinga to rzeczywiście najkorzystniej wypada E30. Reszta idzie w chude, sterylne, mdłe granie.

Chcesz silnego, dociążonego brzmienia to poszukaj czegoś na starszych kostkach, jak ad1865, czy pcm63. Może coś z lampą na wyjściu. 

Ale mając do dyspozycji te 2kzł, małe szanse i może lepiej pozostać przy tym e30. 

E30 miałem kiedyś i zastapił go smsl 10th mkII. E30 grał dynamicznie z dobrym basem ale za ostro i z chudszą średnica

19 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Ale że co, liczysz na to że za 2kzł kupisz dac z dobrym pre.....? Zapomnij.

Jeśli chodzi o toppinga to rzeczywiście najkorzystniej wypada E30. Reszta idzie w chude, sterylne, mdłe granie.

Chcesz silnego, dociążonego brzmienia to poszukaj czegoś na starszych kostkach, jak ad1865, czy pcm63. Może coś z lampą na wyjściu.  

Nie wiem na co mogę liczyć, dlatego pytam, pre nie jest konieczne 🙂 Toppinga e30 miałem kiedyś i zastapił go smsl 10th mkII. E30 grał dynamicznie, przestrzennie z mocnym basem ale gora była za ostra. Z smsla byłem zadowolony przez półtora roku ale chciałem lepszej jakości górę. Reszta była Ok. Tak myśle, ze może znowu kupić e30 i spróbować jak będzie grał. Wówczas miałem inny wzmacniacz i kolumny.

Ja bym za 2kzł poszukał sobie używkę Hegla hd 20 który był kiedyś top, te chińskie dac za 2-3kzl nowe co to niby mają zbliżyć się do topowych źródeł za grube pieniądze serio wierzycie w to ? agresywne granie bez naturalnej barwy i później szukanie bez końca..

Poszperałem trochę w necie i HD20 można dostać w kwocie 2-2,5k zł. Rzeczywiście pomimo wieku cieszy się świetnymi opiniami. Audio gd nfb 10.32 - 1,5 k zł, Audio gd nfb 1 dac - 2 k zł. Audio gd wyglądają konkretnie w srodku. Ładne zasilanie i schludny montaż. Nie wiem co byłoby najlepszym wyborem 🙂 

Bardzo ładnie gra Arcam rDac.

Ciepło, analogowo.

Nie ma żadych wyostrzeń, cyfrowego nalotu, tak jak jest w dużej ilości DAC-ów.

Do tego można go jeszcze poddać modyfikacji. 

Zamiast dołączonego zasilacza, zalecam kupić do niego inny z wysokiej półki Sigma/Teddy Pardo.

Zgadzam się z kolegą @Dunei za 2 tys również wolałbym Hegla z tym że HD12 którego pasmo jest równe barwa dźwięku bardzo naturalna a aspekty takie, jak dynamika, przejrzystość czy stereofonia są utrzymane na odpowiednio wysokim poziomie. HD20 to równie udany przetwornik i dzieli wiele cech z HD12 jednak w moim odczuciu jest jakby bardziej dociążony. HD12 bliżej do HD25.

Pomimo innego przetwornika w moim systemie Hegla HD12 ciągle trzymam ze względu bardzo dobrego stosunku cena/jakość. Poza tym taką wisienką na torcie HD12 jest wyjątkowo wykończone górne pasmo.

" (...) DAC teoretycznie nie jest od tego - ma tylko zamieniać zera i jedynki na sygnał analogowy, a gdzie w tym bezdusznym procesie jest miejsce na jakieś opowieści o elegancko wykończonych wysokich tonach? Teoretycznie nie ma, a jednak norwescy inżynierowie wyciągnęli z tego urządzenia brzmienie, które ma w sobie coś bardzo audiofilskiego - kulturę grania i duży szacunek do detali, dzięki którym mamy wrażenie słuchania prawdziwej muzyki, a nie sygnałów testowych."

żródło - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal
literówki

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

49 minut temu, Bukaj napisał:

Bardzo ładnie gra Arcam rDac.

Ciepło, analogowo.

Nie ma żadych wyostrzeń, cyfrowego nalotu, tak jak jest w dużej ilości DAC-ów.

Do tego można go jeszcze poddać modyfikacji. 

Zamiast dołączonego zasilacza, zalecam kupić do niego inny z wysokiej półki Sigma/Teddy Pardo.

Do Maliny dorzucić jeszcze jakiś dobry konwerter z USB na coaxial i powinno być nieźle w połączeniu z rDAC. Zasilacze mamy dobre polskie Nostromo, Tomanek i Muzgaudio😉. Z muzykalnych DACów można jeszcze pomyśleć o Abrahamsen V6, ale ostatnio rzadko się pojawia. Z nowszych może wypożycz iFi Audio ZEN One, miałem iDAC2 i nie grał sterylnie, na sąsiednim forum czytałem opinie, że właśnie trochę basik jest mocniejszy, a całość trochę ocieplona i nie traci detali.

Edytowane przez Prewwit
1 godzinę temu, Dune napisał:

Ja bym za 2kzł poszukał sobie używkę Hegla hd 20 który był kiedyś top, te chińskie dac za 2-3kzl nowe co to niby mają zbliżyć się do topowych źródeł za grube pieniądze serio wierzycie w to ? agresywne granie bez naturalnej barwy i później szukanie bez końca..

Też tak myślałem o chinczykach.Jakież było zaskoczenie, jak ostatnio podpiąłem smsl do200.Zero agresji, zero wyostrzeń.Gładko, ciepło i rozdzielczo.Mój dotychczasowy dac-Teac ud503 trafił narazie do szafy.

5 minut temu, Marcin_75 napisał:

Też tak myślałem o chinczykach.Jakież było zaskoczenie, jak ostatnio podpiąłem smsl do200.Zero agresji, zero wyostrzeń.Gładko, ciepło i rozdzielczo.Mój dotychczasowy dac-Teac ud503 trafił narazie do szafy.

A to zaskoczenie, 501 grała znakomicie (poza słabym Usb). 

Z tanich faktycznie E30 jest znakomita - różnica do D90 była znikoma i nie wiem do końca czy na pewno na plus D90... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, Marcin_75 napisał:

Czytałem trochę teraz o tym sprzęcie i wydaje się na prawdę dobrą maszynką. Robotę robi duży wybór DSP. Szczególnie tryb lampy 

16 minut temu, Marcin_75 napisał:

też mam tego DACa od pół roku i podobną o nim opinię. Świetnie się spisuje i fajnie wpasował w mój system.

Wiim Pro Plus, SMSL VMV A2 , KEF R3

38 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

też mam tego DACa od pół roku i podobną o nim opinię. Świetnie się spisuje i fajnie wpasował w mój system.

Ej ten dac to może być rzeczywiście to czego szukam :) Ma spore możliwości i ten dsp. 

Z tym dsp to spokojnie.Różnice ewidentnie są, ale i tak po spróbowaniu, wróciłem do standard.Jakoś najlepiej brzmi.😉

I żeby nie było, żaden to hiend.Ale za taką kasę jest mocnym zawodnikiem.Z d-klasowymi monoblokami gra naprawdę dobrze.I nie kosztuje nerki…

13 minut temu, Szymek_47295 napisał:

Ej ten dac to może być rzeczywiście to czego szukam 🙂 Ma spore możliwości i ten dsp. 

Nie namawiam, ale proszę, pomyśl też nad rDac-em + zasilacz Teddy Pardo/Sigma.

Arcam bez modyfikacji brzmi świetnie, to Ci większość osób napisze, ale po modyfikacji jest wyśmienicie (wiem ,bo swojego poddałem)

56 minut temu, Bukaj napisał:

Nie namawiam, ale proszę, pomyśl też nad rDac-em + zasilacz Teddy Pardo/Sigma.

Arcam bez modyfikacji brzmi świetnie, to Ci większość osób napisze, ale po modyfikacji jest wyśmienicie (wiem ,bo swojego poddałem)

Rdac to jedna z najtańszych opcji. Spróbuje go pewnie jak trafi się dobra cena, na którymś z portali 🙂

2 minuty temu, Szymek_47295 napisał:

Rdac to jedna z najtańszych opcji. Spróbuje go pewnie jak trafi się dobra cena, na którymś z portali 🙂

Tak, ale zasilacz Teddy kosztuje kolo 1000zl

6 minut temu, Bukaj napisał:

Tak, ale zasilacz Teddy kosztuje kolo 1000zl

Tak, widziałem. A jak gra bez tego zasilacza?

Arcam rdac mk1 był moim pierwszym dac kupiłem używkę z zasilaczem diy tym na regulatorze teddy pardo za ułamek ceny którego chyba skadał nawet kolega mudda44 z tego forum.., spokojne gładkie granie dobry rca przejrzysty po jasnej stronie tani rewelacyjny  wireworld luna 8 super się z tym zgrywał 

Za bardzo idealizujecie tego rDac'a owszem to fajny przetwornik w klasie budżetowej na początek ale niestety na tle dzisiejszej konkurencji wypada blado. Zwłaszcza gdy mamy więcej gotówki do dyspozycji jego zakup jest słabo opłacalny moim zdaniem.  Jego dzisiejsze ceny mnie nie przekonują a już w ogóle gdybym miał wyścielić na dodatkowy liniowy zasilacz który wartością przebija przetwornik (sic!) Zaproponowany Hegel czy to HD12 czy HD20 to zupełnie inny poziom i jakość.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

1 minutę temu, Tal napisał:

Za bardzo idealizujecie tego rDac'a owszem to fajny przetwornik w klasie budżetowej na początek ale niestety na tle dzisiejszej konkurencji wypada blado. Zwłaszcza gdy mamy więcej gotówki do dyspozycji jego zakup jest słabo opłacalny moim zdaniem.  Jego dzisiejsze ceny mnie nie przekonują a już w ogóle gdybym miał wyścielić na dodatkowy liniowy zasilacz który wartością przebija przetwornik (sic!) Zaproponowany Hegel czy to HD12 czy HD20 to zupełnie inny poziom i jakość.

Dlatego polecam modyfikację właśnie od tego Pana, co jest już u góry wymieniony.

DAC wchodzi na wyższy poziom.

Ja z swojego już wyciskam max. 

SMSL SU-9 to najlepszy DAC poniżej 2K. Biorąc pod uwagę stare jak i nowe sprzęty.

Polecam.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Dune napisał:

Najlepszy to będzie jak się dobrze wpasuje z resztą toru i trafi w gust, poza tym kabel rca potrafi namieszać i to sporo...

Najlepszy bezwzględnie. Teraz się używa połączenia USB ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

35 minut temu, Piopio napisał:

SMSL SU-9 to najlepszy DAC poniżej 2K. Biorąc pod uwagę stare jak i nowe sprzęty.

Polecam.

Szacun za odsłuchanie i ocenę wszystkich DACów na świecie😲😜 tylko pamiętaj też nie wszyscy lubią blondynki😉 Niby długi masz staż a piszesz trochę jak osoba robiąca pierwsze kroki w audio, który często ocenia zero-jedynkowo. Jeszcze tylko brakuje dopisku, że kosi wszystko do 10k.

Rozważałem tego smsl su-9 oraz Toppinga. Może tez spróbuje tego smsl w przyszłości bo mnie ciekawi. Rzeczywiście, recenzje ma świetne jednak oceniali właśnie Toppinga jako mniej ostrego. Póki co, trochę namieszałem dzisiaj w moich kablach rca i dźwięk uległ o dziwo zmianie na lepsze. Poprawił się bas i dociążenie na średnicy. Nie wiem czy to możliwe, ze zaszła aż taka zmiana po zmodyfikowaniu samego rca. A może wzmacniacz zaczął dogadywać się z dacem? Hehe. Trochę nie wierzę i ocenie ponownie jutro 🙂

29 minut temu, Prewwit napisał:

Szacun za odsłuchanie i ocenę wszystkich DACów na świecie😲😜 tylko pamiętaj też nie wszyscy lubią blondynki😉 Niby długi masz staż a piszesz trochę jak osoba robiąca pierwsze kroki w audio, który często ocenia zero-jedynkowo. Jeszcze tylko brakuje dopisku, że kosi wszystko do 10k.

Taki DAC jaki kość. Nie ma źle grających DAC na kości ESS9038PRO. To jest majstersztyk. Najdoskonalsza kość oprócz AKM AK4499EQ. Ale nie ma tak tanich DAC z tą kością. 

Czy może być zły DAC z najlepszą kością na świecie ? Właśnie dlatego, że mam doświadczenie i przesłuchałem tonę sprzętu mogę wysnuwać jednoznaczne wnioski. 

Edytowane przez Piopio

11 godzin temu, Szymek_47295 napisał:

Do wyboru Toppinga skusila mnie atrakcyjna cena, recenzje, funkcja pre oraz wbudowany zasilacz

A jakie znaczenie ma fakt, że zasilacz impulsowy jest wbudowany albo jest zewnętrzny?
Topping D30 Pro ma wewnątrz zwykły zasilacz impulsowy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

• Pokaż nowe odpowiedzi