Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz sluchawkowy diy?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, krzysieks_2007 napisał:

Bodo_z opracował to pre, można je adaptować do pracy z słuchawkami. 

Pomysł miałem by wykorzystać dwie takie płytki podłączane do kości dac w czystym układzie zbalansowanym od źródła po słuchawki. 

W moim przypadku chcę wykorzystać dac na 4szt pcm1704. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Poproszę o link do schematu. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Oooo Krzychu! Wyszedłeś z czymś co i u mnie robi robote. Mały Abox Bodo_z. Topologia wprost ze wzmacniacza , którego oryginał wrzucił ktoś do wątku o aboxie. 

Układ bardzo szybki. Oszacowałem SR na 400V/us. Pasmo z tego co pamiętam 10Mhz -3db, prostokąt przenosi bez widocznych zniekształceń do około 1Mhz, później zaczyna zaokrąglać, ale o ile jest dobrze zrobiony nie ma mowy o przerzutach itp. 

Do słuchawek , jako preamp, bufor, analog jak znalazł.

Dla mnie super.

Jakie zasilanie tego układu preferujesz, niestabilizowane czy coś bardziej złożonego? 

Co do schematu proszę pytać @bodo_z

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

36 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Jakie zasilanie tego układu preferujesz, niestabilizowane czy coś bardziej złożonego? 

Co do schematu proszę pytać @bodo_z

TT lub bardziej masywny, ze się tak wyrażę Spencer.

3 godziny temu, BB84 napisał:

To chociaż wątek z opisem, bo zdjęcie płytki nic nie mówi. 

Jest skan artykułu w wątku o Aboxie. W artykule autor zamieścił schemat, to nie jest dokładnie to samo, ale idea układowa ta sama. Kol. Bodo_z zrobił kilka zmian , ale najlepiej niech się sam wypowie. Powiem tyle, układ wart grzechu, trzeba tylko dokładnie poparować trany.

Edytowane przez Krzych 2
1 godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Jest skan artykułu w wątku o Aboxie. W artykule autor zamieścił schemat, to nie jest dokładnie to samo, ale idea układowa ta sama. Kol. Bodo_z zrobił kilka zmian , ale najlepiej niech się sam wypowie. Powiem tyle, układ wart grzechu, trzeba tylko dokładnie poparować trany.

A jak Ci to gra w porównaniu do Knuta ? warto składać w roli stricte słuchawkowca mając tego drugiego ?

Mam Knuta, mam HA2012, a ten podłączyłem pod słuchawki testowo i grało i to nieźle, porównywalnie wszystko zależy od słuchawek. Ja mam AKG Q701 , a Knut jest jakby pod nie skrojony ze swoją neutralnoscią. Docelowo mały Abox trafił jako analog do CD.

21 godzin temu, Panjarek napisał:

Co to ma wspólnego z diy? 

Składam coś takiego

Ukryta Zawartość

Ja zawszę idę na łatwiznę i kupuję jakiś gotowy 🙂 Mam pewien pomysł na diy. Nic nowego. Wzmacniacz nie ma kondensatorów sprzęgających w torze. Lampy ECC88. Można ten pomysł wykorzystać do budowy własnej hybrydy słuchawkowej. Na razie to tylko projekt i można go modyfikować, dopasować do potrzeb według uznania.

hybryda.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do słuchawek taki hybrid amplifier mógłby być. Zamiast R2 można ewentualnie current source wstawić. Tranzystory według uznania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robiłem toto..szkoda czasu na piszczący średnicą i słaby bas no niby te lampy dają klimat, ale dźwiękowo licho i to na podstawowych HD650. Szkoda kasy na części.

15 godzin temu, Piotrek608 napisał:

Robiłem toto..szkoda czasu na piszczący średnicą i słaby bas no niby te lampy dają klimat, ale dźwiękowo licho i to na podstawowych HD650. Szkoda kasy na części.

Możesz napisać co dokładnie robiłeś, podać schemat ? Ciekawość mnie pożera 🙂

16 godzin temu, BB84 napisał:

Kolega bodo_z podesłał pierwowzór. Trzeba by zmienić trany na współczesne, a końcowe dać mocniejsze z większym prądem.

Ukryta Zawartość

To stopień wejściowy Klapczyńskiej. Wszystko jasne.

Ukryta Zawartość

W dniu 22.09.2022 o 22:32, mkmar napisał:

Knut. Nie spełnia założeń wątku bo pcb nie są dostępne ale części jak najbardziej i układ warty wykonania.

Problem z jfetami. 

PCB do Knuta mam jeszcze kilka. Problemem są tylko 2SJ103 lub 2SJ74.

Na bipolarach próbowałem i nie podobało mi się. Może jest do dopracowania, ale Knut stracił cechy które w nim lubię.

Ja z kolei obecnie pracuję nad wzmacniaczem całkowicie dyskretnym który będzie oparty o stopień wejściowy na opartej na pre SUPA RIAA wg poniższego schematu.Na wyjściu będzie diamond buffer na bd139/140.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez piku bb

Witam panowie.
Powoli przymierzam się do budowania wzmacniacza słuchawkowego. Nie bardzo widzę szukanie części i bardziej interesuje mnie kupienie kompletnego kit-u. Na ali jest tego trochę, pytanie czy ktoś coś o tym kicie może powiedzieć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

33 minutes ago, Kalasanty Ciaputko said:

pytanie czy ktoś coś o tym kicie może powiedzieć?

Oryginał OPA2134 + alps rk27 to obecnie koszt jakies 200pln - cena kitu 320. Jak się chcesz pobawić/pouczyć lutować/składać i nię będzie bolało jak się coś sfajczy lub puści dalej za śrubki to spoko. Jak ma być kandydatem na dłużei to szkoda środków moim zdaniem.

Kiedyś pytałem o ten wzmacniacz to odardzono mi. 

Zrobiłem klon Lehmana na pcb kupionej na allegro i grało super. Myślę, że warto się wysilić i kupić elementy na własną rękę. Wtedy dobrze zagra i wysiłek się opłaci. 

Nie musisz kupować rk27, rk16 też będzie dobry, ne5532 oryginalne reż będą dobre. 

W dniu 20.10.2022 o 17:59, Panjarek napisał:

Sapphire prawie skończony. 

Jestem mile zaskoczony tym jak to dobrze gra

Ukryta Zawartość

To super że ci się podoba. Brzmienie głównie zależeć będzie od kondensatora sprzęgającego na wejściu. Co tam Pan zastosował? Jaki prąd spoczynkowy płynie przez tranzystory końcowe ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kinimod
8 minut temu, kinimod napisał:

Jaki prąd spoczynkowy płynie przez tranzystory końcowe ?

95mA.

Robilem tę wersję w której powinno być około 75mA ale pewnie kwestia tranzystorów. Bd139/140 według dokumentacji powinny mieć wzmocnienie hfe 100 a moje mają 167 gdyż mniejszych nie znalazłem. 

W dniu 22.10.2022 o 10:07, kinimod napisał:

Brzmienie głównie zależeć będzie od kondensatora sprzęgającego na wejściu.

Jakie to wszystko proste. Wystarczy jeden kondensator zmienić... Po co te głupie inżyniery wymyślają różne rzeczy skoro to takie proste... Jeden kondensator i mamy High End!

W dniu 22.10.2022 o 10:07, kinimod napisał:

Brzmienie głównie zależeć będzie od kondensatora sprzęgającego na wejściu.

Napisze wprost. Nie!!! 

12 godzin temu, KrisNext napisał:

Jakie to wszystko proste. Wystarczy jeden kondensator zmienić... Po co te głupie inżyniery wymyślają różne rzeczy skoro to takie proste... Jeden kondensator i mamy High End!

Dobre, ty chcesz high end robić zmianą kondensatora. 🙂 Najlepiej zastosuj jakiś elektrolit i będzie dobrze. Słyszałeś już różne układy i wiesz jak grają tak to nazwijmy, więc proszę nie nie pisz mi takich rzeczy.

11 godzin temu, Krzych 2 napisał:

Napisze wprost. Nie!!! 

Przeprojektuj wejście i pomiń ten kondensator 🙂 Tak się da i będzie grało inaczej.

6 minut temu, kinimod napisał:

Przeprojektuj wejście i pomiń ten kondensator 🙂 Tak się da i będzie grało inaczej.

Owszem, ale Ty piszesz, że głównie od kondensatora to zależy, a ja twierdze, że zmiany są subtelne, a nie fundamentalne.

35 minut temu, kinimod napisał:

Dobre, ty chcesz high end robić zmianą kondensatora. 🙂 Najlepiej zastosuj jakiś elektrolit i będzie dobrze. Słyszałeś już różne układy i wiesz jak grają tak to nazwijmy, więc proszę nie nie pisz mi takich rzeczy.

To ty twierdzisz, nie ja że cyt. "Brzmienie głównie zależeć będzie od kondensatora sprzęgającego na wejściu." Ja twierdze, że nie do kształtowania brzmienia służy ten kondensator a jedynie do odseparowania stałoprądowego wejścia wzmacniacza.

Idąc twoim torem rozumowania można na bazie dokładnie tego samego schematu, zmieniając jedynie kondensator na wejściu wyprodukować kilka całkowicie różnych wzmacniaczy:)

Czytając różne posty dotyczące wpływu różnych rzeczy na brzmienie urządzeń audio zaczynam dochodzić do wniosku że różne osoby posługują się różną definicją brzmienia. 

Tak czy inaczej... kondensator na wejściu jest ważny i powinien być odpowiednio dobrany ze względów na jego prametry techniczne jak pojemność, rodzaj dielektryka, napięcie przebicia itp. Z jednej strony zależy od niego pasmo przenoszenia, z drugiej kondensator może wprowadzać zniekształcenia harmoniczne, a po trzecie jego głównym zadaniem jest blokowanie napięcie stałego i z tego powodu powinien być na odpowiednie napięcie. 

Ważne są parametry kondensatora a nie jego wygląd ,cena , producent, czy kwiecisty opis w jakimś periodyku. 

8 minutes ago, KrisNext said:

Czytając różne posty dotyczące wpływu różnych rzeczy na brzmienie urządzeń audio zaczynam dochodzić do wniosku że różne osoby posługują się różną definicją brzmienia. 

Każdy słyszy inaczej - dla jednych czysty sinus 1khz jest lepszy a dla innych 1khz z 1% 2khz.

• Pokaż nowe odpowiedzi