Skocz do zawartości
IGNORED

poszukiwania wzmacniacza do 7 tyś

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Szukam wzmacniacza do 7 tyś. Obecnie mam Sansui A-80, Sansui AU-5500, Dual 491, Cambridge Audio azur 540 D z Audio Physic classic 8, Cyrus One HD z Dynaudio emit m 10. Wcześniej przewijały się jeszcze Fyne Audio f 501, Dali Zensor 7 z Cambridge Audio azur 840 v.2.

Jakiś czas temu zamieniłem się z kolegą kolumnami. Dostałem na dwa tyg. Dali Rubicon 6, w zamian za moje AP 8.

U kolegi grało to z Cayin A-70T. I tu ćwiek zabity. Gdy usłyszałem ten wzmacniacz z AP, to zrobił na mnie ogromne wrażenie, lecz nie ta cena. 

Więc zwracam się z prośbą do szanownego grona. 

Czy w cenie do 7 tyś znajdę podobny wzmacniacz lampowy, czy lepiej szukać porządnego tranzystora. Wzmacniacz z przedwzmacniaczem gramofonowym MM, lub dokupię oddzielnie. Skłaniam się bardziej ku nowemu wzmacniaczowi, chyba, że używany z pewnego źródła-rodzaju outlet, powystawowy, w rozliczeniu itp. 

11 minut temu, cortes napisał:

Jak Cayin pasował dźwiękowo, może posłuchaj Cayina A55TP?

To zupełnie inne klasa niż Cayin A-70T. Ten wzmacniacz gra znakomicie. Nie ma szans by cokolwiek zbliżyło się do niego  w cenie 7K.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Lamp nie polecę ale jak znajdziesz używany Musical Fidelity M6si to bedzie Pan zadowolony. Ma też wejście na gramofon. Bardzo wydajny prądowo Wzmak i piękna barwa 

Jak chcesz nowy to ci załatwię z gwarancją ale to już ciut ponad 9k PLN. 

• Redaktorzy
5 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Czy w cenie do 7 tyś znajdę podobny wzmacniacz lampowy, czy lepiej szukać porządnego tranzystora. Wzmacniacz z przedwzmacniaczem gramofonowym MM, lub dokupię oddzielnie.

Musisz sam zadecydować. Do tych AP piec polecony przez Marcina powinien być w strzałem w 10! Ale to Twoje uszy. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy

Roksana K3 mógłbym Ci podpowiedzieć. Sam chciałem go kupić jako back-up do lampy użytkowanej na codzień, ale trafił się "wiekowy", bardzo zadbany i ładnie grający Densen.

14 godzin temu, Robert 7800 napisał:

Czy w cenie do 7 tyś znajdę podobny wzmacniacz lampowy, czy lepiej szukać porządnego tranzystora. Wzmacniacz z przedwzmacniaczem gramofonowym MM, lub dokupię oddzielnie. Skłaniam się bardziej ku nowemu wzmacniaczowi, chyba, że używany z pewnego źródła-rodzaju outlet, powystawowy, w rozliczeniu itp. 

Witaj 

W ogłoszeniach jest świetny Polski wzmacnacz lampowy Haiku Audio Selene 6550 może to być alternatywa dla chińskiego Caiyna. Widziałem ostatnio też ogłoszenia Haiku Audio Sol ll SE to tranzystor ale pierwsze prawie 20 Watów w czystej klasie A niektórzy słuchając pytali mnie jakie tam są lampy . Oba znam i polecam .  

15 godzin temu, Robert 7800 napisał:

U kolegi grało to z Cayin A-70T. I tu ćwiek zabity. Gdy usłyszałem ten wzmacniacz z AP, to zrobił na mnie ogromne wrażenie, lecz nie ta cena.

Hmmm...grało to w innym pomieszczeniu więc wziąłbym pod uwagę akustykę. Może warto do kolegi zabrać również swojego Sansui i tam zrobić porównanie. 

20 minut temu, GhostR1 napisał:

Hmmm...grało to w innym pomieszczeniu więc wziąłbym pod uwagę akustykę. Może warto do kolegi zabrać również swojego Sansui i tam zrobić porównanie. 

To bezwzględnie dobry wzmacniacz. Bez względu na akustykę pomieszczenia. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja nie twierdzę, że nie. Mam na myśli tylko to, że brzmienie całego zestawu będzie uzależnione w dużym stopniu od akustyki pomieszczenia i dobrze jest, jeżeli już porównujemy kolumny, robić to w tym samym pomieszczeniu.

13 minut temu, GhostR1 napisał:

Ja nie twierdzę, że nie. Mam na myśli tylko to, że brzmienie całego zestawu będzie uzależnione w dużym stopniu od akustyki pomieszczenia i dobrze jest, jeżeli już porównujemy kolumny, robić to w tym samym pomieszczeniu.

Generalnie masz rację. W tym przypadku robotę robi wzmacniacz. Znam go. Gra naprawdę wyśmienicie. 

skoro nic nie ma szans się zbliżyć, to myślę że używany dostaniesz za niewiele więcej niż 7 tys 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

16 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

skoro nic nie ma szans się zbliżyć, to myślę że używany dostaniesz za niewiele więcej niż 7 tys 😉

Trzeba zapolować. Ostatnio był za 8k.

44 minuty temu, Piopio napisał:

Trzeba zapolować. Ostatnio był za 8k.

no właśnie mi tak gdzieś mignęło kiedyś 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

15 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Musical Fidelity M6si to bedzie Pan zadowolony

gdzieś z tyłu głowy myślałem o MF

6 godzin temu, kangie napisał:

Roksana K3

miałem na testy, raczej słabo wypadł, tz. wszystko było ok, ale tylko ok. W porównaniu z moim Cyrus One HD był trochę bardziej "kluskowaty" i miał więcej basu, który był słabo kontrolowany- rozlazły, a kosztuje 2x więcej.  Nie podszedł mi.

6 godzin temu, GhostR1 napisał:

Masz rację, może warto tak zrobić. 

Czy każdy Cayin gra podobnie? Znalazłem CS 88a, czy to będzie zbliżone do cs 70 ???

• Redaktorzy
33 minuty temu, Robert 7800 napisał:

miałem na testy, raczej słabo wypadł, tz. wszystko było ok, ale tylko ok. W porównaniu z moim Cyrus One HD był trochę bardziej "kluskowaty" i miał więcej basu, który był słabo kontrolowany- rozlazły, a kosztuje 2x więcej.  Nie podszedł mi.

No to kolumny nie podeszły temu piecykowi. On oddaje w peaku 800W. Nie jest to słaby piec. Można mu zarzucać brak muzykalności, ale słaba kontrola basu?

Może podłączałeś do jakichś Infinity, które mają spadki do 1 ohma. 😉

P.S. Jeszcze zaraz okaże się że lampa na 300B 2x8W Cię oczaruje.

Co do kolumn Audio Physic, dość długo słuchałem modelu Caldera z lat 90-tych, pędzonych końcówką mocy BAT VK-60 2x60W na diabłach 6S33S. Świetnie grały.

Cześć,
Może być ciężko znaleźć do 7k zł ale nie ma rzeczy niemożliwych. Najlepiej byłoby udać się na odsłuch i posłuchać kilku konstrukcji Yaqina, koniecznie MC100C, MS20L, MS30L, Fezza Silver Lunę lub Haiku Audio Selene 6550, którą od czasu do czasu można znaleźć na rynku wtórnym. Jest także wiele wzmacniaczy tranzystorowych, które świetnie zgrywają się z AP8 

Zapraszam oczywiście na odsłuch do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak coś się podoba,  to bez sprawdzenia u siebie we własnym systemie i miejscu odsłuchu zakup w ciemno . To zawsze  zagatka ????

Pewnie na ^ Dzień dobry ^   się spodoba ??

COS Nowego ? Jak się nie spodoba ? A dobrze kupimy? Do dobrze sprzedamy? Może?

I tak trochę żartem ( bo $ nie wszystkim ciężko przychodzą) będę ironizował .Jak ja  kupuję to   sprawdzam  u siebie i Tobie tak radzę  ,

Człowiek unika rorozczarowań .

• Redaktorzy

Acha, żeby nie było. Mój wpis nie był złośliwy. Byłem przekonany, że K3 da sobie radę, a tu taki zonk.

AP8 to muszą być wymagające paczki.

Godzinę temu, Robert 7800 napisał:

Masz rację, może warto tak zrobić. 

Czy każdy Cayin gra podobnie? Znalazłem CS 88a, czy to będzie zbliżone do cs 70 ???

Chyba już nie. To inna konstrukcja.

Edytowane przez Piopio

A może coś z Naima ? Chyba, że też był sprawdzany, kiepski i odpadł ...

Nawet sklepowy jest niedaleko budżetu, a bywają okazje.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, Q21 napisał:

Jest także wiele wzmacniaczy tranzystorowych, które świetnie zgrywają się z AP8 

o czym myślisz ?

Zgadzam się 

Model a70 to jest co innego niż a55.

Miałem obydwa.

Jeśli szukasz tranzystora o podobnym brzmieniu to polecam Caspiana M2 albo xindak 

Piotr